Reklama

Reklama

Hercule Poirot - Season 3 (1990) (série)


Záhada španělské truhly (S03E08)

(epizoda)
  • Velká Británie The Mystery of the Spanish Chest (více)
Krimi / Drama / Mysteriózní / Thriller
Velká Británie, 1991, 50 min

Režie:

Ken Grieve

Předloha:

Agatha Christie (povídka)

Scénář:

Anthony Horowitz

Kamera:

Chris O'Dell

Obsahy(1)

Poirotova dávná známá, lady Chattertonová, požádá slavného detektiva o pomoc. Obává se totiž o život své přítelkyně Marguerity Claytonové. Její muž, žárlivý Edward Clayton, prý v poslední době nápadně změnil chování vůči své ženě a je dokonce možné, že připravuje její vraždu. Půvabná paní Claytonová skutečně nemá o ctitele nouzi. K jejím nejbližším přátelům patří především major Rich a jejich vzájemná náklonnost je více než očividná. Poirot se seznamuje s paní Claytonovou na večírku u majora Riche, chybí tu ale pan Clayton, jenž musel náhle služebně odcestovat do Skotska. Všichni se výborně baví a nikdo z hostů si nevšimne, že ze španělské truhly ve společenském pokoji odkapává krev… Kromě složitého případu se Poirot musí potýkat také s nepřítomností slečny Lemonové, jejíž povinnosti není kapitán Hastings přes veškerou svou snahu schopen zastat. (Česká televize)

(více)

Recenze (33)

misterz 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

V rámci štandardu ide o priemerne zamotanú záhadu a pátranie po vrahovi, avšak je to viac thrillerovejšie ako ostatné diely s Poirotom. A hlavne tu Poirot tancuje - nezabudnuteľný zážitok. 75/100 ()

Šandík 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Komediální linka opět lehonce převyšuje tu detektivní. Japp píšící jedním prstem na psacím stroji: "Nenávidím papírování, Poirote", či zcela rezignovaně a bez snahy byť jenom pochopit jakékoli racionální příčiny se tázající: "tak koho mám zatknout tentokrát, Poirote?", Hastings udílející Poirotovi lekce "slušného chování" i sám Poirot jako "příklad pokory" jsou neuvěřitelně zábavní. Tenhle styl humoru je zkrátka moje krevní skupina... Deset de Funesů bych neměli za jednoho Sucheta v roli Hercula Poirota ;o) Celkový dojem: 75% ()

kaylin 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Vidět Poirota tančit je sám o sobě zážitek, ale tady je k tomu ještě zajímavý, poměrně drsný příběh o jednom zabití. Smrt ve španělské truhle rozhodně patří k těm hnusnějším, které se v sérii vyskytují, navíc je zde zobrazena až překvapivě názorně, i když stále je hlavní důraz dán na fantazii diváka. Zápletka je příjemně zamotaná. ()

necisty 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Nejprve velmi záhadná truhla přinesla jednoduché vysvětlení, na které se mi dokonce podařilo samotnému přijít dřív, než to klasicky Poirot na konci vykecal. Což je dobře, konečně jsem jednou měl příležitost. Jinak není co vytknout, díl patří mezi ty lepší. ... Truhla, šerm, souboj. ()

otík 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Tentokrát se zločin odehraje přímo před očima Poirota, aniž by si něčeho podezřelého všiml. To jej samozřejmě ještě více vyprovokuje k tomu, aby skutečného pachatele dopadl. A tentokrát to bude vskutku složité, podobně jako si vybrat ten správný desert. Nakonec se dočkáme i humorných pasáží těžících především ze špičkování Poirota a Hastingse, a také z nepřítomnosti slečny Lemonové (odjela na delší dobu pryč), takže tento díl splňuje naprosto vše, co od této série očekáváme. Theme Music: Christopher Gunning, Incidental Music: Fiachra Trench ()

chelseaman22 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Šermířský duel ve včelařských kombinézách předchází "lichotce", že "Paní Claytonová mohla mít koho chtěla." Nevím, jak ostatní uživatelé čsfd s penisem, ale mně se zdá, že pí Claytonová by byla maximálně příjemným a roztomilým zahradním trpaslíkem. Důchodce vyhrožuje mladému vojákovi, že mu nabančí, Hastingse užírá pocit, že jeho nikdo nepochválí (za co taky) a Hercule se jako jediný na večerku pro horních deset tisíc cpe zákusky. Nabyté kalorie následně Hercule protančí ČÁRLSTNEM - to bys jste čuměl pane haraPES! Následuje dramatický shot na španělskou truhlu, jež evidentě post mortem krvácí neokysličenou krví. Hastings si vybíjí frustraci na dveřích, jež v pravidelných intervalech body checkuje (čekuje). Jepp evidentně nemá obchodku, jelikož nemůže na psacím stroji najít "zpátečku". Celá estráda je zakončena kudlou na Herculově krku aneb všechno je jednou poprvé. 78% ()

Autogram 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Odhalenie vraha ľstivou metódu je tak trochu klasika použitá často v mnohých kriminálkach. Tu je to okorenené úvodným aj záverečným šermiarskym súbojom a kto by si myslel, že šermovať bude Poirot, hoci mu ide o život, tak je samozrejme na veľkom omyle. Ale aj tak predvedie niečo nezvyčajné, konkrétne tanec na vtedajšiu populárnu hudbu a okrem toho dostáva lekcie z anglickej skromnosti. –––– Tešiť sa z pochvaly a dávať to najavo, to nie je anglické. – Možno je to belgické. Načo toľko skromnosti. Som Hercule Poirot, som najlepší. –––– Čelíme dokonalej vražde vykonanej s mimoriadnou chladnokrvnosťou. –––– Nie som malý žabožrút, som malý Belgičan! –––– Odteraz budem najskromnejší človek na svete. ()

HiddenDragon 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Serie a epizoda: S03E08. [spoilery] Tento dil mi asi utkvi v pameti hlavne podobnosti s Hitchcockovym filmem "Provaz" (1948) a podobnosti majora Riche s knizetem Karlem Schwarzenbergem :)) Poirot ma davat pozor na madam Claytonovou, jejiz manzel se chova podivne, a ono ejhle, nakonec je to prave manzel, jehoz smrt musi vysetrit. Nejvic mi zde vadilo, ze je to preci jen pritazene za vlasy. Zpusob vrazdy je sice divacky atraktivni, ale hodne diskutabilni. Velkou sazkou do loterie by bylo, ze se obet podari usmrtit rychle, cili nevyda zadny zvuk, nezarve. Sice ano, truhla je to masivni, hraje hudba, ale i tak... Take si nejsem jist, jestli by se driv neudusila, protoze na dychani by ji to myslim nestacilo. Protoze uz zapletku ale nedokazu objektivne posoudit, ponecham o hvezdu vic, nez mi radi rozum, protoze na prvni zhlednuti pachatel tak jasny nebude. ()

laepus 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Uzavřený příběh s minimem podezřelých je z detektivního hlediska zanedbatelný, i když způsob vraždy dostatečně brutální. Poirot zde tancuje, Poirot je zde anglicky skromný, Poirot je zde v ohrožení života. A z Jappa i Hastingse jsou sekretářky - povedený díl. ()

PhillM. 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Truhla sem, truhla tam. A strkat oko k otvorům a šmírovat ostatní se nemá. Hercule Poirot zde otevírá skříňku plnou typických propriet. Předvídatelné a průměrné. Potěší jen Poirotova snaha stát se skromným, skromnějším, až bude nejskromnějším na celém světě. Že by četl Wolkera? ()

piranha 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

V padesáti minutách očividně nelze vyvinout dostatečné vyšetřovací podhoubí a dostatečně rafinovanou zápletku. Po zhlédnutí několika poirotovských filmů v předchozích dnech jsem poněkud zklamána. ()

Reklama

Reklama