Reklama

Reklama

Hercule Poirot - Season 2 (1990) (série)


Cornwallská záhada (S02E04)

(epizoda)
  • Velká Británie The Cornish Mystery (více)
Krimi / Drama / Mysteriózní / Thriller
Velká Británie, 1990, 50 min

Obsahy(1)

Hercula Poirota navštíví rozrušená starší dáma paní Pengelleyová a svěří se mu se svými obavami, že ji chce manžel, jinak ctihodný maloměstský zubař, otrávit. Za motiv považuje jeho lásku k mladé asistentce. Poirot s Hastingsem vyrazí za paní Pengelleyovou do městečka Polgarwithu v Cornwallu hned druhý den, přicházejí však pozdě, paní právě zemřela. Přestože služka i celé městečko podezírají z vraždy manžela oběti, její lékař možnou otravu vylučuje. Poirot s Hastingsem navštíví jak půvabnou asistentku doktora Pengelleyho, tak neteř nebožky Fredu Stantonovou, která nijak nezastírá, že s tetičkou nevycházela dobře. Ta se totiž překvapivě zamilovala do Fredina snoubence Jacoba Radnora. Detektivové z městečka odjíždějí, zanedlouho se tam však vracejí. Na základě podezření z vraždy byla provedena exhumace těla paní Pengelleyové a pitva potvrdila smrtelnou otravu. (Česká televize)

(více)

Recenze (44)

misterz 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

V tejto časti ma zaujalo hlavne prostredie malého mestečka, ktoré dalo základ tej správnej atmosfére. Zápletka s rozuzlením síce patria v rámci Poirotovského štandardu do priemeru, avšak je tu plno bonmotov a neodolateľný šarm tohto milého pánka detektíva. 80/100 ()

Šandík 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Asi bych mohl být nařčen z toho, že Poirotovi se svými pěti hvězdičkami nadržuji ;o) Přiznávám se ovšem, že mi právě tenhle konkrétní díl připadá ze všech "krátkých" Poirotů nejlepší. Přitom tu nění nic, co bychom neznali z jiných dílů, jen to celé do sebe výborně zapadá. Doslova od prvního záběru na deštěm skrápěné okno, má celý příběh nádherně sychravou a vlastně i docela temnou atmosféru. Přitom je ovšem doslova prošpikován úžasným suchým anglickým humorem. A ačkoli to může znít jako protimluv, tyhle dvě složky se vůbec nepotírají. K tomu přičtěme tradičně výborné herecké výkony a chytře vymyšlenou zápletku, která po svém rozuzlení vůbec nepůsobí (jak je žel v detektivkách ACH jinak dost časté) nepřirozeně nebo nepravděpodobně. Prostě to do sebe výborně zacvakne a výsledkem je malý filmový skvost... Pravá a nefalšovaná anglická detektivka se vším, co k ní patří. Celkový dojem: 90% ()

Stanislaus 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Cornwallská záhada nabízí případ plný podezření, křivých obvinění a trávení, nicméně ani to nezabrání šedým mozkovým buňkám, aby vše rozlouskly a demaskovaly pachatele. Opět jeden z těch dílů, ve kterém inspektor Japp dostává silně na frak od Poirota, na což jsme si ale už mohli dávno zvyknout. ()

blackrain 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Světe div se! On umí být tenhle chlapík s brilantním mozkem i vtipný. Zahláškoval vždy v pravý čas. Detektviní příběh se mi hodně líbil. Jen mi tady chybělo to slavné vysvětlování a usvědčování vraha. Taky nevím, jak na toho vraha zrovna přišel. Vždyť to mohl v podstatě udělat téměř kdokoliv. ()

kaylin 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Prostředí malého města je pro potřeby krátkého příběhu využito naplno, navíc ty reálie jsou strašně krásné. Ale mám na mysli i lidi a to, jak se dívají na člověka a na jeho zločin, i když neprokázaný. Hercule Poirot opět ukazuje trochu drsný smysl pro humor, který ale funguje a dostáváme tak originální řešení zločinu. ()

Cheeter 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Klasický Poirot, jak ho známe. Jednoduchá záhada, kterou vyřeší dříve než ostatní. Jen mi vrtá hlavou, proč se nepokusil něco udělat už dřív, když věděl, kdo je vrah. I když možná proto, že neměl důkaz... no, snad jsem moc nevyžvanil. ()

necisty 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Ze začátku jasná zápletka se změní v méně čekaný lov na pravého vraha. Musím podotknout, že se najde pár režisérů, kteří umí natočit i ty krátké Poiroty a dodat jim tu správnou atmosféru, které zde rozhodně bylo dosaženo. Problém je ale pořád stejný, divák nedostane příležitost případ řešit sám, příběh je mu pouze nastíněn a ve finále řečeno, kdo to vlastně byl a proč. ... Jed. ()

otík 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Poirotovi se svěří dáma z městečka Cornwall, že ji její manžel chce otrávit. Brzy je opravdu mrtvá a Poirot si to vyčítá. Proto také vydá veškeré úsilí, aby vypátral zločince. A tentokrát ho to bude stát opravdu hodně sil a šedé buňky mozkové dostanou skutečně zabrat. Theme Music: Christopher Gunning, Incidental Music: Fiachra Trench ()

chelseaman22 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Ta krátká metráž je vražedná! Obtížně vykalkulovaný poměr zápletka:resumé jednoznačně vyplývá pro zápletku. Hercule má bezesporu dar vidět to, co mi Les Misérables vidět nemůžeme, ale natolik invazivní vyžbleptnutí řešení je pro diváka vážně šokem (trefné přirovnání k pocitu, kdy vás kantor neočekávaně pozve k tabuli)! Interesantní heterogenita Poirot:Japp se zase vyskytla a divák si začíná klást nepatřičné otázky. 79% ()

Autogram 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Očarujúca doktorova asistentka je naozaj kus, že Hastings stratí reč, a je ľahké ju obviniť z rozvracania manželstva. To Poirotovi nestačí a hľadá lepší motív vraždy, ktorý je nakoniec prekvapujúco jednoduchý. V prekazení ľahkého a rýchleho vyriešenia prípadu sa prejaví škodoradosť Poirota, keď inšpektor Japp na konci zostáva veľmi prekvapený a rozčarovaný. Nechýba humor, vedľajšie zápletky, klasické hlášky o skromnosti a šedých bunkách, všetko ako má byť. ()

Ironfood 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Případ mi příliš zajímavý nepřišel a způsob jeho vyřešení mi taky moc nesedl. Aspoň že tu Hastings projeví (na své poměry) překvapivou bystrost, bůh ví, co mu do té rýže přidávají... ()

HiddenDragon 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Serie a epizoda: S02E04. [spoilery! ] Slabsi dil, kde je sice zajimava zapletka s na prvni pohled jasnym pachatelem, ale jako celek by se to dalo povedet nekolika vetami. Pani Pengellyova ma strach, ze ji manzel travi, a ejhle, nez prijede Poirot podat pomocnou ruku, je opravdu mrtva. Bohuzel v pripadu je minimum dukazu, spis je obvineni zalozeno na vox populi, jelikoz se jedna o male mestecko, kde kazdy kazdeho zna, a dokonce ani Poirot nema v rukou nic. Takze je nakonec pachatel k priznani donucen. A vpodstate nejvic k tomu prispeje Hastings, nikoli Poirot, takze ten zaver je takovy nemastny neslany. ()

Reklama

Reklama