Reklama

Reklama

Hercule Poirot - Season 2 (1990) (série)


Dvojnásobný zločin (S02E06)

(epizoda)
  • Česko Dvojitý zločin (více)

Obsahy(1)

Deprimovaný Poirot prohlásí, že odchází na odpočinek a rozhodne se vyrazit společně s kapitánem Hastingsem k moři. Při výletní cestě autobusem se seznámí se slečnou Durrantovou. Ta ovšem nejede na žádný výlet, ale za obchodem. Její tetička provozuje starožitnictví a její neteř veze zákazníkovi, panu Woodovi, vzácnou kolekci medailonků, o kterou projevil zájem. Ke zděšení slečny Durrantové jsou však medailonky z jejího kufru během zastávky odcizeny. Kapitán Hastings se pouští do pátrání po zloději. Hlavním podezřelým je mladík, který s nimi cestoval a byl nápadně nervózní. Dokáže si však Hastings s případem poradit bez pomoci svého geniálního belgického přítele? (Česká televize)

(více)

Recenze (37)

misterz 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Tento diel síce nezdobí zamotaná zápletka, ani nejak zvlášť melodramatické odhalenie páchateľa, avšak priam srší Poirotovským humorom a bonmotmi, takže som sa skôr usmieval ako zatínal päste. Nevadí, celkom príjemné oživenie. A zároveň jediný diel (aspoň čo som doposiaľ videl), kde nie je ani jedna vražda. 75/100 ()

Šandík 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Standardně dobrý Poirot, ve kterém autorka předlohy opět rošťácky porušila jedno ze základních pravidel detektivky, totiž to, které říká, že "nic menšího než vražda není v detektivním románu hodno zpracování". Opět zde nalezneme velkou dávku anglického humoru, například v úvodní scéně v parku nebo při Jappově přednášce. Také Hastings se svými vyšetřovacími metodami a úsudkem je zde mimořádně roztomilý, přičemž mu zdatně sekunduje dvojice venkovských policistů (závěrečná scéna v restauraci je z tohoto hlediska naprosto k zulíbání). Mile starosvětská je i ta "dramatická" honička v autech, na hony vzdálená všemu, co můžeme vidět ve filmech ze současnosti. Ostatně, i "soukromé pátrání" "miss Lemon" po ztracených klíčích je velmi vtipné. Celkový dojem: 80% ()

Stanislaus 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

V Dvojnásobném zločinu se do vyšetřování případu netradičně pouští kapitán Hastings, zatímco Poirot se tváří, že už je v důchodu, k čemuž má svoje (poněkud postranní) důvody - nicméně i tak si šedé buňky mozkové neodpočinou, o čemž by mohla povídat i slečna Lemonová, pátrající po svých ztracených klíčích. A vlastně vůbec nevadí, že v tomto díle nedojde k žádné vraždě, protože i taková obyčejná loupež může být stejně atraktivní a dobře vykonstruovaná. ()

blackrain 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Nějak se mi nechtělo uvěřit, že by tento věhlasný detektiv chtěl odejít do důchodu. Proto mě velmi zajímalo, co za tím vším vlastně vězí. Byla to obyčejná mužská ješitnost. On si samozřejmě může dovolit být ješitný. Přitom všem jsem ještě stihla vyřešit záhadu s medailonky. Souběžně se vyřešilo i pátrání po ztracených klíčích miss Lemonové. Je vidět, že má Poirotovu školu. ()

kaylin 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Asi mě trochu mrzelo, že to bylo takové trochu jednodušší a pointu jsem odhalil celkem brzy, ale to rozhodně neznamená, že by tenhle díl nebavil. Naopak, je zde skvělý moment mezi Poirotem a Jappem, o kterém ten druhý ani neví. Tohle se hodně povedlo, stejně jako Poirotova netečnost. I v pozadí je dokonalý. ()

necisty 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Zajímavé, že jsem se k tomuto dílu dostal až teď, přestože patří k těm prvním, ale asi mi to přidalo na věrohodnosti, že Poirot už opravdu potřebuje do důchodu:). Tento případ nehodnotím z pohledu kvality zápletky, ale spíš kvůli hezké atmosféře, vtipu a opravdu nic nedělajícího Poirota:). Taky se nestalo to, co je pro kratší díly typické - nedošlo k předčasnému vyvrcholení, vše krásně navazovalo. Takže rozhodně ne top Poirotů, ale mezi těmi kratšími je jeden z lepších. ... Medailonky s trsem vlasů na druhé straně, ztracené klíče Lemonové, Poirot v důchodu, Hastings vede pátrání, autobus, zamilovaní prchají. ()

otík 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Poirot má podivnou náladu - říká o sobě, že je soukromým detektivem v důchodu, že jeho kariéra už skončila a rozhodne se vzít Hastingse na dovolenou k moři. "Náhodou" tam má inspektor Japp přednášku, kde se má zmínit o soukromých detektivech. Poirot dokonce nereaguje na záhadu zmizení a následného prodeje vzácných medailonků. Ale samozřejmě ne vše je tak, jak se z počátku zdá a Poirot určitě nenechá svého přítele Hastingse samotného řešit zajímavý případ. Jde o díl, ve kterém vlastně žádný velký případ není, Poirot je navíc hodně umenšen a ústřední postavou je Hastings. Finále si však Poirot nechá jak jinak než pro sebe. Příjemný, poklidný a trochu tak jednoduchý díl. ()

filmmovier 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Opět dobrý Poirot. Z velmi krátké poídky opět tvůrci vytvořili geniální epizodu s povedenou atmosférou, zajímavým příběhem, velkou dávkou anglického humoru a už tradičně s výborným hereckým obsazení. Tentokrát je to opravdu zajímavé. Poirot odchází do důchodu a pátrání nechává na Hastingsovi a tak je jasné, že to prostě musí být zajímavé. Ten je tu opravdu výborný a opět dá podnět k několika zajímavým scénám, hlavně automobilové honičce. No a závěr prostě opět výborný. Jappovy přednášky byly také super a hledání ztracených klíčů kouzelné. Poirot, jak má být, se vším všudy. Pro mě 80%, výborný díl... ()

Autogram 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Veda okolo fúzov sa nesie celým príbehom, množstvo vedľajších epizôd to komplikuje a na prípad zostáva menej času. Oslavná reč Jappa, trochu strašidelnej snovej atmosféry, ale na konci príliš málo vysvetľovania. –––– Necháva si rásť fúzy, ale výsledky sú slabé. –––– Som Hercule Poirot, detektív na dôchodku. S týmto vám nepomôžem. ()

HiddenDragon 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Serie a epizoda: S02E06. Trochu podobne jako predchozi dil ("Tajemné zmizení pana Davenheima") v tom, ze Hastings tu ma opet velky prostor. Tentokrat sice Poirot nesedi doma, ale jede s Hastingsem kamsi na sever. Po ceste je okradena jedna spolucestujici, ktera vezla na prodej sadu vzacnych medailonku americkemu sberateli. Na Poirota ovsem doleha nejaky splin, a tak tvrdi ze nic resit nebude, a ze se rozhodl byt v duchodu. Vetsinu casu se tedy Hastings snazi podobnymi metodami jako jeho mentor zjistit pachatele a jak bychom asi predpokladali, moc mu tu nejde. Zaverecny hrebik na hlavicku tedy musi uhodit sam Poirot, ktery mel k ceste na sever sve - roztomile jesitne - duvody :) ()

Rssa 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Poirot koketuje s odchodem do důchodu a zajímavý případ ukradených medailonků plně svěřuje do rukou kapitána Hastingse. Teda alespoň na oko, ve skutečnosti na vývoj případu přihlíží. Hastings se ukazuje jako trošku naivnější a méně důvtipný detektiv, ale jeho počínání je vtipné. Dobrý a zábavný díl. ()

Hanes88 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Hodně dobrý závěr!! Tento díl mám velice rád, ačkoli určitě nepatří k těm Poirotovským nejlepším. Měly to dobře sehrané, ale naštěstí Poirot se ještě do důchodu nechystá :-). ()

Reklama

Reklama