Reklama

Reklama

Hercule Poirot - Season 13 (2013) (série)


Herkulovské úkoly pro Hercula Poirota (S13E04)

(epizoda)
  • Velká Británie The Labours of Hercules (více)
TV spot 2

Obsahy(1)

I geniální detektiv se může jednou zmýlit, podruhé však ne. Poirot ve spolupráci s policií připraví na večírku společenské smetánky past na proslulého lupiče Marascauda. Jako návnada slouží obraz Zabití hydry, jeden z celého cyklu maleb, zobrazujících jednotlivé Herkulovy úkoly, na něž se Marascaud v posledních měsících zaměřil. Celá akce však končí fiaskem. Nejenže je dotyčný obraz ukraden, během loupeže je navíc surově zavražděna hostitelka. Geniální detektiv upadá do vleklé deprese, z níž mu může pomoci jen další případ. Příležitost nabídne náhodné setkání s nešťastným řidičem, který oplakává ztrátu své milé, komorné slavné ruské baleríny, již její paní odvezla kamsi do Švýcarska. Poirot mladíkovi nabídne, že dívku vyhledá a přivede zpátky, aniž by tušil, že díky tomu dostane možnost vykoupit svou vinu. (Česká televize)

(více)

Recenze (73)

D.Moore 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Propojení dvou případů a náhoda, která zdeptaného Poirota zavedla opět na stopu tajemného Marascauda, to se mi zdálo... Zvláštní. Říkám si, že zmizelá komorná v Herkulovských úkolech skoro být nemusela a nic moc zásadního by se nestalo. Hraběnčin návrat mě ovšem potěšil, David Suchet zvládl vše s obvyklou grácií, atmosféra vysokohorského hotelu byla patřičně stísněná a závěrečné rozuzlení moc pěkně podáno.__P.S. Tentokrát mám výtku k českému dabingu. Když totiž Vladislav Beneš obvykle dabuje kapitána Hastingse, nečekal bych, že bude v této části, v níž Hastings nevystupuje, jeho hlasem hovořit úplně jiná postava. Divné. ()

Gemini 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Jestli má být celá závěrečná Poirotovská série hlavně o filmařských experimentech (dobře, možná jen ozvláštněních, která jsou neobvyklá v podstatě jen díky použití v Poirotově světě), která si už víceméně jen dělá z diváka legraci podivnými šmodrchanci, které v jednotlivostech prohlédnete, tak děkuji, nechci. Tohle zkrátka nezachrání ani Tom Wlaschiha aka The Man z Hry O Trůny... Démoni minulosti se vyvolávali o mnoho lépe na mnoha jiných místech, ba i přímo v životě legendárního Belgičana. Dívat se na to dá, co do vizuální stránky je to stále vynikající dobovka (když pomineme exteriéry...), ale ve srovnání s ostatními díly je to slabota. 60%. Maximálně. ()

Tosim 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Je to tak, tunel neprůjezdný díky vánici leccos připomene, univerzum Agathy Christie miluju, ale dějový konstrukt tohoto dílu už je pravděpodobný tak málo, jako že si nevšimnete nepovedené zadní projekce alpských vrcholků. ()

Marigold 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Orient Express z roku 2010 byl jedinečný hlavně proto, že představil Hercula z nového úhlu a byl v tom totálně důsledný - všechno podřídil temnému psychologickému obrazu pátrání zlomeného muže. Tato epizoda se pokouší o něco podobného (návrat Hercula-milovníka zmítaného vinou), ale je zoufale nedůsledná, když se potácí mezi kulisovou švýcarskou operetou a sentimentem šestákového románu. Herculova femme fatale tentokrát působí jako levná a vulgární ruská štětule, rozuzlení je vysloveně dementní a alpský hotel působí jako špatně nasvícené jeviště pochybného kusu. Jen ten Suchet tím zase propluje s enormní grácií. Jinak ale slabý článek 13. série. [55%] ()

Morien 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

S tímhle poirotovským příběhem jsem se nesetkala v knižní podobě a tak jsem byla celou dobu lehce zmatená, protože filmaři divákovi orientaci v příběhu nebo aspoň prostoru teda vůbec neulehčují. Hlavně to ale bylo celé takové prázdné, na poirotovkách jsou vždy nejlepší ty zástupy obskurních vedlejších postav, které jejich vesmír zalidňují, tady je to bída ve scénáři i herecky. Těšila jsem se aspoň na Toma Wlaschihu, ale nakonec se mi zdálo, jako by tam byl tak pět vteřin, během kterých nic neudělal. Smutná Dagmar. ()

Tom_Lachtan 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Takhle mám Poirota rád! Vtipného i vtipkujícího, lehce egomaniálního, ale přesto vážného (začátek s lékařem), snad jediné co zde chybí je přítomnost někoho ze starých známých, který by do tohohle případu zapadl s přehledem, už jen kvůli přítomnosti padoucha, který je o řád zajímavější, než většina ostatních. A to nemluvím o přítomnosti Femme fatale v podobě ruské šlechtičny. Oproti jiným ze série má tahle část nadprůměrnou ´hudbu a hlavně závěrečné dějství v zapadlém horském hotelu. A ano, jednotlivým úkolům by víc slušeli jednotlivé hodinové díly ze začátků vysílání, ale producentské rozhodnutí zcela chápu. A samotný, zcela nedetektivní konec je tak skvělý, že na jeho počest ani nebudu psát žádné pitomé a nevtipné vtipy, jak jsem měl původně v plánu. ()

Aky 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Jako u Poirota většinou jsem se po čtvrt hodině ztratil ve jménech, postavách a propletencích vazeb mezi nimi, ale i tak je to podívaná s kouzelnou výpravou a skvělým D. Suchetem. ()

misterz 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Poirot si tentoraz v nádhernom prostredí Švajčiarskych Álp zmeria sily so svojim náprotivkom - nebezpečne inteligentným zločincom, ktorý kradne umelecké diela a pritom si vždy stihne ešte aj uspokojiť svoje vraždiace chúťky. Samotná záhada okolo identity tajomného vraha a krimi vyšetrovanie síce neprekročili mierne nadpriemerný štandard, no nudiť som sa nemal kedy. Vždy keď prišla nejaká slabšia chvíľka tak sa kamera uprela na nejakú prírodnú scenériu a ja som bol potom z toho ešte dlho paf. Koniec so sebou priniesol grandiózne finále v podobe prekvapivého odhalenia páchateľa. 80/100 ()

Omnibus 

všechny recenze uživatele

Poirota mám rád i nasucho, čili bez jakýchkoli citů a pouze přísně logického, ale tohle oživení silnou atakou rekurentní deprese jsem uvítal. I tu šťavnatou třešničku na jindy suchopárném vyšetřovacím dortu. Tři lidé, tři namířené zbraně. Mexická plichta! :-) Kdo by to čekal, takhle akční scénu, v jindy krotkých příbězích distingovaného francouzského čmuchala Hercule Poirota? Pardon, belgického čmuchala. Mon ami, takové faux pas! "Odhoďte zbraň!" "To není zbraň, to je objektivní korelativ." "Tak odhoďte objektivní korelativ!" A nebo, taky dobrá hláška: "Je v tomhle domě vůbec někdo, kdo není zločinec?!"   Navíc ty hory, ty hory... Po pleši velikána deduktivního vyšetřování Hercule Poirota tančí paprsky zlatavě modrého světla, odrážejícího se od zasněžených štítů horských velikánů. Scéna k nezaplacení. Zamáčknu nostalgickou slzu. Za pět. ()

VenDulin85 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Už když jsem zjistila, že z těchto samostatných povídek chtějí natočit jeden příběh, jsem byla na vážkách, jestli je to moudré, teď už to vím jistě.. nebylo. Nejsou zde samozřejmě prezentovány všechny úkoly, kterých se detektiv zhostil (v knize aby dokázal svůj intelekt), z nichž každý nesl nějakou zajímavost, která vás zaujala.. Zde jsou jednotlivé případy zapleteny do jednoho klubka a tím pádem ztrácí švih, přestože vždy výborný David Suchet dělá, co může. Chápu, že Britové chtěli natočit všechny výtvory Agathy Christie, doplnit a srovnat skóre i se slečnou Marplovou, ale po té (pro mě) dlouhé natáčecí odmlce je to první film, který o Poirotovi vidím a nese jisté.. zklamání.. Čtvrtou hvězdu sázím hlavně kvůli němu a.. kvůli španělskému dabingu, který byl velmi.. osvěžující :-). ()

Šandík 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Možná nejslabší díl celého seriálu vůbec. Knižní předloha se zde změna takřka k nepoznání, neboť z původních dvanácti povídek byla v různé míře použita sotva polovina, a ta polovina byla navíc lokalizována na jediné místo a do jednoho času. Fakt, že zde byly upravovány poměrně krátké a jednoduché povídky ovšem navíc znamenalo nutnost děj pro film nejen propojit, ale i poněkud natáhnout a rozkošatit. Výsledkem je naprostý slepenec, který má daleko blíže k parodii než k plnohodnotné detektivce. Ne náhodou ostatně film nechtě mnohými detaily začíná připomínat například (jinak skvělé) filmy Wese Andersona... 65% ()

Agatha 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Tento díl s nezvykle temnou atmosférou má zdá se jedinou vadu, a sice tu, že s předlohou Agathy Christie to má pramálo společného. A bohužel je to na scénáři i samotné zápletce hodně znát. Scénárista se snažil z předlohy složené z několika povídek vytřískat maximum a výsledkem je spletenec, který dlouho nedával smysl a a tudíž bylo těžké udržet divákovu pozornost. A při samotném odhalení vraha se ani nejednalo o bůhví jaké překvapení, protože tentokrát nebylo moc těžké si domyslet kdo jím bude. Dál mě zklamalo obsazení O. Brady do role hraběnky Rossakoffové. Nevím jestli byla do této role oslovena její původní představitelka Kika Markham, ale touto záměnou udělali z oduševnělé, plaché a decentní ruské aristokratky, lehkovážnou lascivní a vyzývavou rusandu To radši měli tuto postavu pojmenovat jinak a nekazit nám tak vzpomínku na zamilovaný pár z epizody Dvojitá stopa. Jinak ovšem David Suchet v předzvěsti konce slavné éry jeho nejslavnějšího Poirota hraje jako o život a zachraňuje co se dá. Výprava na TV film výborná a temná atmosféra s lanovkou a odříznutým hotelem dokáže divy. ()

kaylin 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Tady mi strašně učarovalo prostředí, které bylo prostě krásné. Nádherné Švýcarské Alpy, vrcholky, které jsou celoročně zasněžené a navíc minimum lidí. Takhle si představuji ideální dovolenou. A do toho je ještě dán příběh, který rozhodně není špatný, naopak je velmi dobrý a má překvapivé rozuzlení. Jako vždy. I když to není poslední díl Poirota, byl to poslední ke zhlédnutí, který jsem viděl. A tak na mě padla určitá nostalgie. ()

togaf 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Na návrat hraběnky jsem se moc těšila, ale ona se chová tak nějak nehraběnkovsky. Ale je krásná a má sexy přízvuk. David Suchet je jak jinak skvělý. Krásné prostředí hotelu, uzavřená společnost a Poirot, který má výčitky svědomí to jsou klady, zápory tu jsou taky, ale to bych spoilerovala a navíc nebyly tak důležité, aby zkazily film. ()

Beagle 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Souhlasím s názorem, že jde o nejslabší díl třinácté série, lehce zmatečný děj (a kašírované prostředí) hází Suchetovi klacky pod nohy. On se tím naštěstí rozhodit nedal, ale zbytek osazenstva předvádí lehce ochotnické výkony. Škoda. ()

necisty 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Ono to houstne čím dál víc, těším se jak malé děcko. Těším se jak když jsem konečně po 11 letech vstoupil do kina a téměř po hodině viděl něco neuvěřitelného, co jen stěží rozdýchávám dnes natož tehdy. Tehdy mi to Rowlingová doslova nandala. Tento díl mi dokazuje, že stejný potenciál mi to takhle nandat má i Agátka. A já už Poirotovi daroval spoustu času svého života... už jen jeden týden. Perte to do mě. ... Marascaude, obrazy, šperky, Orient Express, lanovka, interpol, řidič taxíku, paruka, hotel, Jarmilka (pes). ()

otík 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Předposlední Suchetovský film ukazuje Poirota ve stále slušné mentální i fyzické kondici. Ačkoli udělá na začátku chybu, následně ji s o to větším úsilím odstraní a případ vyřeší. Jako vždy perfektní Suchet, dostatečně dlouhá závěrečná vysvětlovací scéna, dokonce i trochu té akce se dočkáme. Velmi slušný příběh natočený sice trochu novátorsky na to, že jde o poirotovsko-suchetovskou sérii, ale já si to rozhodně užil. ()

filmmovier 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Tak na tohohle Poirota jsem se z poslední série těšil nejvíc (po Oponě, samozřejmě). Ne snad kvůli předloze, kde mě z těch povídek žádná pořádně nezaujala, ale právě kvůli tomu, jak se s tím tvůrci poperou a spojí to do jednoho jediného filmu. A jak jinak, docela mile mě překvapili a dopadlo to opravdu lépe, než jsem čekal - a líbí se mi to více než kniha, i když je to pořád slabší film. No...to prostředí je naprosto fantastické a záběry na ty švýcarský kopce a přírodu jedním slovem strhující, tady se to opravdu povedlo. Uzavřené prostředí, jak už to tak bývá, celkovému výsledku hodně pomohlo. Po mnoha letech se konečně vrátila Poirotova nemesis, hraběnka Vera Rossakofová, ale mezi těma dvěma to nejiskřilo tak, jak mělo, ve Dvojité stopě byl ten vztah lepší. Scénář a v podstatě úplně nový příběh se moc povedly, zápletka s Marrascaudem byla parádní, opět jedna z velice působivých epizod, nemám moc co bych jí vytknul, snad jen pár nepatrných maličkostí a to, že není nejlepší. Paráda a těším se na dabing. Třináctá řada je prostě skvělá a vůbec mi nevadí, že z toho nakonec neudělali seriál, i když neúčast trojice Japp-Hastingss-Lemonová docela zabolí. 88%. ()

Reklama

Reklama