Reklama

Reklama

Hercule Poirot - Season 7 (2000) (série)


Vražda Rogera Ackroyda (S07E01)

(epizoda)
  • Velká Británie The Murder of Roger Ackroyd (více)

Obsahy(1)

Víc jak třicet let strávil Poirot honbou za zločinci všeho druhu. Kolik vražd za svůj život viděl, s kolika nepravostmi se utkal, to by asi těžko někdo spočítal. Jenomže to vše je teď minulost. Teď žije už rok v malém, vlídném městečku King´s Abbott, kam utekl před podlostí a ruchem města, má svou zahradu, květiny, svůj klid, je mu dobře. Nebo že by ne? Možná mu ten jeho minulý rušný život přece jen maličko schází, i když by to pochopitelně nepřiznal ani sám sobě. Brzy se má ovšem přesvědčit, že i zdánlivě tak poklidná hladina venkovského života pod sebou skrývá netušené, tajné proudy, že i tady bují vášně, lásky a nenávisti, které mohou vyústit ve zločin největší – ve vraždu. Poirot by se mohl zase chvíli cítit jako ryba ve vodě. A možná by se tak i cítil, kdyby jej netrápilo vědomí, že tentokrát neudělal vše, co mohl. Že prostě a obyčejně lidsky selhal. (Česká televize)

(více)

Recenze (73)

Tosim 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Hercule Poirot je na odpočinku, ale to mu nezabrání v tom, aby vyšetřoval nějaký ten případeček a eventuelně se potkal s nějakým tím starým známým :-) Vrah, jako ostatně vždycky, nečekaný a na můj vkus má až moc cnostný kukuč ;-) ()

woody 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Jeden z nejlepších případů Hercula Poirota.Hercule zde vzpomíná na vyšetřování vraždy bohatého Rogera Ackroyda.Radím vám dobře, raději u televize po vrahovi nepátrejte.Všechny podezřelé co jsem typoval vrah zabil! Obvzláště svou dokonalou atmosférou mě tento díl vždy navnadí na další případy.Zajímavostí je že Agatha Christie, plánovala knižní předlohu jako poslední případ tohoto detektiva(proto také Hercule vzpomíná na odpočinku) ale po obrovském úspěchu si to rozmyslela a Poirota psala dalších více jak 30 let. ()

genetique 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Ďalší Poirot, v ktorom som sa nesklamal. Ja už sa ani nepokúšam v priebehu sledovania odhaliť páchateľa, lebo ani raz sa mi to ešte nepodarilo, ak, tak to bol len tip bez vážnejšej dedukcie a úvahy, ktorou je náš Hercule taký známy. Stačí si už len užívať tieto majstrovské príbehy. A už chápem ten nezvyklý nápad s dôchodkovým odpočinkom (díky 'woody'). 80%. ()

akisha 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Logicky se hlavní trumf předlohy ztratil vlivem převedení na plátno. I tak samozřejmě nadprůměrné zpracování, dokonalý Poirot, všechno OK, jen ten šok, co jsem měla po přečtení knížky, se nekoná. ()

Tom_Lachtan 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Poirot jiný, vážnější, starší. Tuhle změnu docela dobře ilustruje i změna dabingu, kde není hlasem malého, kulatícího se Belgičana energickým způsobem se projevující Jaroslav Meduna, nýbrž tak tróchen unavený hlas Petra Kostky. Neříkám, že je to dabing horší, jen postrádá tu energii, která by se zde místy hodila ... A místy zase ne, minimálně je tu hlasová věrnost se Suchetem výrazná. Případ je zábavný v tom správném Poirotím smyslu a je v něm patrná jeho neobvyklost, odrážející se třeba v atmosféře. Setkání s Jeppem je jedna ze scén, kdy jsem měl po dlouhé době na tváři připitomělej úsměv. ()

misterz 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

V tomto diely vystupuje do popredia hlavne extra zamotaná zápletka, kde k jej rozmotaniu opäť raz dopomohla iba náhodná pomoc kapitána Hastingsa a neodolateľný Poirotov šarm. Dúfam, že si Poirot uvedomil, že pestovanie tekvíc nie je pre neho. 85/100 ()

Fingon 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Původní předloha je jediná poirotovka, kterou jsem kdy četl, a na film jsem se celkem těšil. Nejprve mě zarazila změna dabérů (nic proti Fišerovi, ale na toho předchozího už jsem si nějak zvykl), a pak i taková nijakost celého natočeného filmu. ()

klerik 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Poirot je na dôchodku, ale ide mu to snáď lepšie než kedykoľvek predtým. Scenár si toho opäť (pri)veľa necháva na finálne stretnutie všetkých zúčastnených, ale potešilo napätie i akčný záver... ()

Zazie 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Hercule úspěšně řeší další spletitý případ a neúspěšně zahrádkaří (oboje v naleštěných lakýrkách). Já mám ale tento díl spojený hlavně s tou nádhernou funkcionalistickou vilou, která jako by vypadla z nějakého šumného města Davida Vávry. ()

Šandík 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Filmová či televizní adaptace anglické detektivky je vždycky složitá věc. Předlohy totiž nejsou akční, ale záleží na brilantní úvaze detektiva, což je věc, která se do filmové podoby přenáší nesmírně těžko. Zvlášť dobře patrné to je v případě, kdy dojde k natočení celé filmové série. Poirot je zářným příkladem obého a je nutné poblahopřát tvůrcům k tomu, že se jim daří tenhle problém velmi dobře řešit. Jejich zbraněmi v boji se stereotypy jsou skvělé herectví, velká invence ve výběru lokací, kostýmů, scén a také roztomilé pohrávání si s podivínským charakterem slavného detektiva. V tomto konkrétním dílu například skvostný nápad s dvojicí hodin odbíjejících naprosto stejně. Osvěžující je také způsob, jak se, zcela nečekán, na scéně zjeví Philip Jackson jako inspektor Japp. Ještě jednou věcí mě ale (nejen) tento díl fascinuje. Neuvěřitelnou prací s dobovými reáliemi dvacátých a třicátých let. Tolik skvostné (a tehdy svrchovaně moderní) architektury a designu ve vkusné směsici funkcionalismu a art deca se jen tak nevidí. Roztomilé je i to, jak se tvůrci poprali s Poirotovým odpočinkem (a následným návratem). Tyhle drobnosti samozřejmě nelze brát smrtelně vážně (ostatně celá anglická detektivka je navýsost stylizovaný, primárně zábavný a oddechový žánr) ale o to zábavnější jsou. Celkový dojem: 80% Zajímavé komentáře: woody, Kulmon, Zazie, bloom, July ()

Dale 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Asi mám detektívky už tak napozerané, že keď Poirot zvolá podozrivých, tak už viem, kto je vrah, takže ani tu som sa nedočkal prekvapenia. Sfilmované to je tiež tak obyčajne, bez švihu, klasický televízny Poirot. ()

Reklama

Reklama