Reklama

Reklama

Hercule Poirot - Season 6 (1994) (série)


Vražda na golfovém hřišti (S06E03)

(epizoda)
  • Velká Británie Murder on the Links (více)

Obsahy(1)

Toho léta se do francouzského přímořského letoviska Deauville sjela spousta vyznavačů dvou ušlechtilých sportů: golfu a cyklistiky. Hercule Poirot sem ovšem v doprovodu svého starého přítele Hastingse přijíždí za zcela jiným účelem. Hodlá konečně trochu vysadit, odpočinout si, potěšit se ojedinělými kulinářskými zážitky, které mu prvotřídní francouzská kuchyně může nabídnout. Jenomže tam, kde je Poirot, tam je obvykle i zločin. On sám i všichni jeho přátelé si na to už ostatně zvykli. Konec konců, možná že by jeho činorodé povaze nečinnost stejně brzy začala vadit. Ani Poirotova dovolená se neobejde bez napětí. Případ mrtvoly, nalezené na místním golfovém hřišti, může brát jako svého druhu rozptýlení. Proslulý detektiv ovšem netuší, že tento případ se bude od všech ostatních zásadně lišit, neboť tentokrát nepůjde jen o odhalení pachatele. (Česká televize)

(více)

Recenze (71)

Agatha 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Další ze série detektivek o slavném Herculu Poirotovi v nenapodobitelném podání Davida Sucheta. Tentokrát opět v režii osvědčeného Andrewa Grieva. Ze snímku sálá stejné kouzlo jako ze seriálu Hercule Poirot z roku 1989. Propracovaná a následně výborně filmově zachycená zápletka je zárukou dobré zábavy. Herecké obsazení a výkony také mimořádné. Za pozornost stojí i nedoceněná herečka Diane Fletcher, která je ozdobou filmu. Atmosféra Francie byla pomocí hudby s pařížskými prvky také věrohodně navozena. Vražda na golfovém hřišti předčila má očekávání... ()

necisty 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Rozhoduji se mezi 5 za úžasný děj, hudbu a zapeklitost případu a 4 za totální zmatek v postavách. Nechápu, proč obě matky i "dcery" musí být černovlasé a v častém střídání scén nerozeznatelné. Souboj dvou detektivů byl sice zajímavý, ale ten tlouštík mě byl víc než nepříjemný a Poirot zase sršel větší namyšleností, než je i u něj zdrávo. ... Nože z Chille, stará podobná vražda, tulák v obleku, tlustý soupeř detektiv s fajvkou, zamilovaný Hastings. ()

Reklama

filmmovier 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Agatha ráda psala příběhy, kde se řešila vražda související s minulosztí postav, například Pět malých prasátek. Předlohu k tomuto filmu jsem zatím nečetl, ale film se mi hodně líbil.Velice zábavná je postava francouzského detektiva, který si o sobě myslí, že je borec a vyřeší případ rychleji. Pokud by vyhrál, Poirot by si musel oholit knírek... ()

Lupes 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Nadsázka a ironie vůči francouzskému Poirotovu alter ego je dle mého devizou a ne na škodu. Opět škoda nešvaru tohoto zpracování, které z nepochopitelných důvodů odkrývá svými retrospektivami vraha hned na úvod. Jinak je ovšem zápletka bez větších lapsů, příležitost dělá nejen zloděje, ale i vraha. A zoufalý křik zlotřilé matky na závěr je víc než jen morální pointou. Zajímavostí dílu je jistě i to, že Arthur Hastings zde potká svou vyvolenou. Přes své preference pro kaštanové vlasy a své viktoriánské třídní předsudky se nakonec zamiluje do tmavovlasé (v knize) zpěvačky Dulcie Duveen, která nejen miluje jiného, ale navíc kapitána zneužije. Přesto pomůže Poirot oběma k vzájemnému vyjádření lásky. V knižní předloze poté Hastings získá farmu v Argentině a usadí se jako farmář. ()

Grogan 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Jedna z mých oblíbených epizod se změnou prostředí. Tady se dostáváme do Francie, kde se Poirot zaplete do vyšetřování vraždy bohatého obchodníka, kde musí soupeřit s francouzským detektivem, který si myslí, že je nejlepší detektiv Francie ("již není, nyní je ve Francii Poirot"). Jde o jeden z nejkomplikovanějších dílů seriálu, protože obligátní vražda měla souvislost se starým zločinem (tady toho prozradili až moc, jediná výtka k dílu) a ještě byla propletena s komplikovaným plánem na útěk a náhodnou smrtí tuláka, který sehrál v plánu roli. Hodně překombinované a těžko uvěřitelné, takových je ale hodně anglických detektivek a mě se na nich naopak líbí, jak to do sebe na konci zapadne. A Hastingsova milostná linka se mi taky líbila, jen škoda, když to došlo až do manželství, že už jsme jeho ženu znovu neviděli. ()

Galerie (4)

Zajímavosti (1)

  • V tomto příběhu kapitán Hastings (Hugh Fraser) poprvé potkává svou budoucí manželku Dulcii Duveenovou. (PhillM.)

Reklama

Reklama