Reklama

Reklama

Hercule Poirot - Season 3 (1990) (série)


Záhada na zámku Styles (S03E01)

(epizoda)
  • Velká Británie The Mysterious Affair at Styles (více)

Obsahy(1)

Nadporučík britské armády Hastings byl v roce 1917 na frontě raněn. Rekonvalescenci tráví na zámku Styles, v rodinném sídle Cavendishových. Majitelka panství se nedávno znovu provdala. Manžela nekriticky miluje, zbytek rodiny ho ale nesnáší, dlouholetá společnice domácí paní kvůli němu dokonce odchází. Hastings si jednoho dne vyrazí na procházku a ke svému překvapení potkává Hercula Poirota, s nímž se seznámil před válkou. Krátce nato dojde na zámku k tragédii: majitelka dostane podivný záchvat a v křečích umírá. Lékař konstatuje otravu strychninem. Hastings ví o mimořádných schopnostech obtloustlého Belgičana, navrhuje tedy, aby byl přizván k vyšetřování. Scotland Yard jako obvykle tápe, a tak musí geniální detektiv pořádně zaměstnat své často procvičované šedé buňky. První společný případ Hercula Poirota a nadporučíka Hastingse začíná... (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (60)

Tosim 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Jeden z mnoha skvělých filmů na motivy románů Agathy Christie s přesným Davidem Suchetem v roli Hercule Poirota. Tyto snímky značně šlapou na paty (pokud je ovšem nepřekonávají) klasice s Petrem Ustinovem. ()

Marigold 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Klasická belgická pralinka, staré sídlo, starý rod, spousta podezřelých, intrik, náznaků a jeho eminence Hercule nečekaně bezradný a neurotický. Jeden z těch nejlepších suchetovských filmů... ()

Nathalie 

všechny recenze uživatele

Agatha Christie, toho času spořádaná ženuška pilota RAF, jednoho dne porodila pidimužíka s belgickým akcentem. Místo mateřského mléka sál horkou čokoládu. Hercule Poirot, Shakespeare mezi detektivy, se podruhé narodil v okamžiku, kdy si David Suchet nasadil umělý knír. Záhada na zámku Styles je zaplevelená vedlejšími liniemi, televizními manýrami a postižená začátečnickými chybami, ale co naplat: základní zápletka je ve své prostotě mazaná, poirotovské charisma vyvrací dveře z pantů a watsonovský Hastings, archetyp přitroublého Angličana s koňskou tváří a psí loajalitou, kontrastuje s kongeniální aktivitou malých šedých buněk. C´est magnifique, mon ami... ()

Kulmon 

všechny recenze uživatele

Hercule Poirot v poprvé akci a hned na výbornou. Toto filmové zpracování je jedním z mála případů, kdy je film lepší než kniha. Agatha Christie ji napsala roku 1920 a hned ji uvedla do světa autorů detektivek. První verze však byla dosti špatná, zejména závěrečnou scénu v soudní síni musela několikrát přepracovat pro značnou složitost. Hercule Poirot ztělesňovaný Davidem Suchetem je prostě božský. Jeho naivního Watsona výtečně ztvárňuje Hugh Fraser. ()

Zíza 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Mám ho ráda, nejvíce mám ráda ty díly, kde si všechny zavolá, na všechny všechno napráská a vyřeší to. Ale tady? Ten konec byl docela slabý; a vrah, na to, jak to měl promyšlený, byl nakonec pěknej lůzr. Měl dopis vzít a jít. Ale on ne. Chjo. ()

akisha 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

První Poirotův případ mi kazí jen to, že ten černovlasej zarostlej chlap s bradkou mi hrozně připomíná jednoho známýho a celkově je mi jeho postava strašně nesympatická. ()

Disk 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

První velký případ slavného Belgičana. Odehrává se za první světové války a je tu vidět, že šlo o uvedení Poirota do anglické literatury. Proto zde pochopitelně schází ona pověstná virtuozita, kterou oplývají další adaptace slavných případů. Ale jako první setkání Poirota s pozdějším kapitánem Hastingsem a inspektorem Jappem je to více než uspokojivé. ()

misterz 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Fantastický diel, ktorý ponúka ako bonus aj pekné prostredie samotného zámku a jeho okolia. Krimi záhada je tu tak zamotaná, že rozmotať ju bude aj pre H. Poirota hotový oriešok - málokedy bol tak zúfalý. K odhaleniu dopomôže len jedna malá chybička páchateľa. 85/100 ()

Šandík 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Po druhém shlédnutí zvyšuji o hvězdičku a znovu konstatuji, že český dabing (v němž jsem to původně viděl) Poirota notně ničí. Celé kouzlo tohoto filmu je totiž v detailech, v dokonale zvládnutém řemesle, a pak v té špetce navíc, která ho činí něčím nezapomenutelným, totiž v geniálním herectví Davida Sucheta a v úžasném suchém anglickém humoru... Obojí zde přitom funguje naprosto bezvadně... Celkový dojem: 90% ()

NinonL 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

První detektivka Agathy Christie s charismatickým Belgičanem Hercule Poirotem. Pátrání po vrahovi majitelky starého zámku. Podezřelých je několik, situace se také několikrát obrací, ale geniální detektiv vraha nakonec vypátrá. ()

blackrain 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Poučena z jiných kriminálních příběhu Hercula Poirota jsem si všímala bedlivě všech detailů. Takže mi vlastně nemělo téměř nic uniknout. Ovšem, to mi nestačilo k rozřešení celé záhady. Přitom bylo všechno tak prosté. Žádný zločin však není dokonalý. Výsledek měl ale nijak zvlášť nepřekvapil. Nicméně Poirot předvedl brilantní práci. ()

kaylin 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Určitě je to jeden z nejlepších poirotovských příběhů, snad i proto, že odsud se začíná psát společné působení Poirota a Hastingse. Klape to skvěle na začátku, dokud tu Poirot není, ale jakmile dojde na vraždu a on se objevuje na scéně, je to prostě paráda. Užíváte si jeho charisma, ale i to jak se mu nakonec daří případ vyřešit. Krásně zamotané, kdy opravdu do poslední chvíle nevíte. ()

vanadium 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Kdepak, tento díl se moc nevyvedl. Poirota mám rád, viděl jsem skoro všechny filmy (se Suchetem), mnohé i několikrát, ale tento díl je jeden z těch velmi mála nepovedených. Veškeré nedostatky, se kterými se plně ztotožňuju, uvedl ve svém komentáři uživatel Hejtmy. ()

Sinn 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Dílo Agathy Christie jsem vždy milovala a u příběhů s Herculem Poirotem doufala, že jednou ze mě také bude slavný detektiv. Belgičan, jehož šedé buňky mozkové dokáží vyplodit teorie, nad kterými mi rozum zůstával stát, mě v podání Davida Suchata vždy okouzlí. Také postava Watsona, zde ztvárněná Hughem Fraserem, je velice zábavná a roztomile přihlouplá. I přes to, že se zde najde několik nevysvětleností či trhlinek (proč by vrah nechával dopis na místě a nevzal si jej s sebou?) mě tento film velice bavil. ()

necisty 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Velmi příjemný díl o tom, jak se vlastně Poirot potká s Hastingsem. Byl bych zcela spokojen, kdyby to tentokrát nezahráli do outu, vlastně jsem se jen dozvěděl, že už se jednou seznámili dříve. Byl jsem také trošku zklamán, že to od začátku vedlo k jedné osobě, pak sice jen na chvíli ne a zase zpět. Ale vše ostatní naprosto v pořádku - moc hezký začátek, atmosféra, herci, hudba a hlavně je to ten dá se říct 'úplně první díl'. ... Žid, káva, kakao, strychnin, zrzka, příchod nadporučíka Hastingse. ()

otík 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Poručík Hastings je jako válečný veterán pozván svým přítelem na zámek Styles, kde se po dlouhé době opět setkává s Herculem Poirotem. Na zámku totiž dojde k vraždě paní domu a Poirot, pobývající zrovna v okolí, je Hastingsem požádán, aby tuto vraždu vyšetřil. Dále se zde objevuje brzy i inspektor Japp, kterého už Poirot dříve znal, ale teď ho seznámil i s Hastingsem. Tak se tato trojice vydává řešit nebývale složitý případ. Poirot však ukázal svou genialitu, a tak poprvé společně s Hastingsem i Jappem řešil detektivní případ. Od té doby se pak spolu sešli u detektivních záhad mnohokrát. ()

Reklama

Reklama