Reklama

Reklama

Hercule Poirot - Season 2 (1990) (série)


Smrt na mysu (S02E01)

(epizoda)
  • Velká Británie Peril at End House (více)

Obsahy(1)

1. část: Hercule Poirot si s kapitánem Hastingsem konečně dopřáli dovolenou, ale již první den pobytu v přívětivém přímořském letovisku naznačí, že prosluněná idyla je pouze zdánlivá. Půvabná mladá žena Nick Buckleyová se při posezení na terase s oběma detektivy stane terčem neznámého střelce. Tentokrát to naštěstí odnesl jen její klobouk, ale při pozdějším rozhovoru se Poirot dozvídá, že to byl v krátké době již čtvrtý incident, při kterém mohla přijít o život. Před časem na ni doma málem spadl těžký obraz, potom selhaly brzdy jejího auta a nedávno se nad ní sám od sebe uvolnil balvan z útesu na pláži. Ona sama sice nepřikládá těmto událostem velkou váhu, ale Poirot je ve střehu. Zdá se to jen kapitánu Hastingsovi, nebo geniální detektiv skutečně nalezl v okouzlující slečně Buckleyové zalíbení?
2. část: Po Poirotově a Hastingsově neúspěšném hledání závěti Nick Buckleyové si její autorka, která je stále na detektivovo přání pod ochranou v místním sanatoriu, vzpomene, že svou poslední vůli poslala bratranci, advokátovi Charlesi Vyseovi. Ten ovšem popírá, že by takový dokument obdržel. Z Londýna přijíždí slečna Lemonová se zajímavými informacemi. Přes Poirotovu úzkostlivou snahu o bezpečnost Nick je dívka v sanatoriu otrávena. Jed se nacházel v bonboniéře, jejíž odesilatel se podepsal jako Hercule Poirot. A to je výzva, kterou geniální detektiv nemůže nepřijmout, i kdyby měl pravdu najít až v samotném záhrobí. (Česká televize)

(více)

Recenze (52)

misterz 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Jeden z najzamotanejších a najnáročnejších prípadov Hercule Poirota, a to až do takej miery, že sa čudujem, ako to vlastne celé mohol tento sympatický pánko rozlúsknuť. 85/100 ()

Šandík 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Porvat se se ctí s některými nástrahami této předlohy je samo o sobě husarský kousek. Těžko si totiž například splést letící včelu s nábojem. Leda by v tom klobouku onen náboj už nějaký čas ležel, ale opět, jak se tam tedy proboha dostal? Někdo vystřelil, náboj proděravěl klobouk, a vzápětí jen tak spočinul? Neříkejte mi, že téhle elementární úvahy není nejslavnější detektiv světa schopen? To vážně ne... Celkový dojem: 70% ()

Stanislaus 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Smrt na mysu jakožto první dlouhometrážní film o Poirotovi se Suchetem v hlavní roli těží zejména z nadmíru komplexního příběhu, ve kterém nabývá slovo zápletka svého pravého významu, jelikož šlo o řádně zamotaný a zapeklitý případ, během kterého musely šedé buňky mozkové pracovat o sto šest, aby mohl být dopaden pro tentokrát velice mazaný pachatel. Pro mě osobně jeden z těch nejlepších případů pro kníratého Belgičana. ()

HateBreeder 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Hercule ve skvělé formě, jeho malé šedé buňky mozkové pracují na plné obrátky, takže pustit se s ním do souboje mozků by mohl jen úplný blázen. A přesto se jeden takový najde a rozehraje s ním hru na kočku a na myš. Ale Poirotovi ještě žádná myš neutekla. Tato epizoda je perfektní, zvláště Herculovo představení se madmoiselle Nick nemá chybu :) Prostě nepřestávám obdivovat britské filmaře jak si s látkou první dámy detektivek Agathy Christie dokáží skvěle poradit. Tento díl je toho důkazem. Naprosto bezchybné. ()

Una111 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Příjemná podívaná na pěknou hlavní hrdinku, stejně pěknou a laskavou slečnu Lemonovou, poněkud škrobeného Hastingse a to všechno uprostřed nádherné přírody - ne, tenhle díl se prostě povedl! ()

kaylin 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Film původně rozdělený na dva díl, ale lépe si ho užijete jako jeden celek. Poirot a Hastings si opět skvěle rozumí, ale hlavně je tu příběh, který má skvělý scénář. Zamotává a rozmotává se to tak, že opravdu až na konci budete vědět, jak to vlastně celé je a bylo. A přitom to skvěle sedí a příběh je dostatečně napínavý. ()

L_O_U_S 

všechny recenze uživatele

Přednedávnem jsem dočetl předlohu Dům na úskalí. Když člověk sleduje adaptaci detektivky, kde zná vraha, přijde mu to všechno hrozně průhledné a říká si, že to pro prvodiváky nemůže být žádný oříšek. A přesto je a možná právě to dělá detektivku dobrou. Takže proč průměrné hodnocení? Nevím, možná to beru jen jako součást vyrovnaného celku, který jsem ale nikdy zvlášť „nežral“. (1 263.) ()

necisty 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Řadil bych top10, protože z těch starších patří určitě mezi ty lépe zpracované, se zajímavou zápletkou a výrazně vtipné. Tentokrát a myslím, že jenom tentokrát je dokonce díl rozpůlen na dva kousky a jsem donucen na odhalení čekat, což přidává na efektu a samotné kvalitní vyvrcholení celého případu jenom podtrhuje. ... Dům na útesu, bonboniéra, kokain, hodinky, závěť, pokusy o vraždu. ()

otík 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Delší díl rozdělený do dvou dílů o klasické stopáži. Zcela typický delší Poirot - celkem dlouho budována pozice pro vraždu a zamotaný příběh, pak zmatený Poirot, aby si pak všiml jediného drobného detailu a vše zapadne do sebe. Vynikající díl plný všech typických poirotovských atributů. Hudba: theme Christopher Gunning, incidental music Richard Hewson ()

chelseaman22 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Druhé podstatné natáhnutí metráže přináší divákovi maximální celkový užitek a nulový mezní užitek ergo tu úplně nejvyšší míru uspokojení. Celá sága ohledně pojídače belgických pralinek je založena na neuvěřitelném množství na první pohled nicotných detailů, jež nervová soustava promění v povel: "Endorfiny ven!" Nemá cenu dál chrchlat ty pozitivní žvásty, ale nemůžu si opustit poznámku k jakémusi uživateli jménem "L.e.e.n.e.e.", jež každému dobrodružství s Poirotem dává automaticky odpad - vážně pochybuji, že by existovala jakási korelace ohledně tohoto INDIVIDUA a zhlédnutím více jak dvou dílů tohoto "MILÁČKA" davů. Nechutný algoritmus! 94% ()

filmmovier 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

První zpracování románové podoby Poirota. tady ještě rozdělené na dvě části po padesáti minutách. Předloha je svěží a napínavá a tato adaptace je možná jrště o trochu lepší. ()

Autogram 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Príbeh, ktorý si ako prvý zaslúžil dlhé spracovanie a úplne zaslúžene. Dej sa posúva skutočnými udalosťami, nie konverzáciou ako inokedy, a stane sa toho za sto minút nemálo. Skoro nič sa nedá napísať v rámci nespoilerovania, ale ako Poirot vymení pribrzdeného Hastingsa za dôvtipnú slečnu Lemonovú nemalo chybu. Toľko suchých anglických hlášok s kúzelnou francúzskou výslovnosťou nebolo v žiadnom inom dieli. –––– Nevíte, kdo já jsem? Zapoměl jsem, jste ještě dítě. Můj přítel kapitán Hasting vám to poví. – Monsieur Poirot je detektiv... Velký detektiv. – Bože, to je vše, co můžete říct? Povězte mademoiselle, že jsem detektiv jedinečný, nepřekonatelný, největší, jaký kdy žil. –––– Hastingsi, váš talent mýlit se je tak obrovský... –––– Nemohu ta vejce jíst. Každé je jinak velké. –––– Všichni máme chvíle, když se nám zdá, že smrt je vítanější než život. Ale žal pomine. ()

HiddenDragon 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Serie a epizoda: S02E01. Prvni z dlouhometraznich Poirotu, kterym zacina druha serie, i kdyz tehdy jeste delany jako dva navazujici 50ti minutove dily. A hned na zacatku musim rict, ze s perfektni pointou. Necekanou a samozrejme hezky logickou, do ktere zapadly vsechy stripky mozaiky, a navic velmi umne vygradovanou v typickem zaverecnem sedanku s podezrelymi, mezi nimiz je vrah. K tomu velmi prijemne prostredi cornwallskeho primorskeho letoviska s hotelem, ktere zajimave spojuje takovou tu dovolenkovou atmosferu znamou spise z dilu odehravajicich se v cizine, a zaroven "typickou christieovskou" Anglii s mladou smetankou a casto tajemnymi rodinnymi vztahy. Navic je vkusne zapojen Hastings, Lemonova i Japp a vsechno doplnuje lehky humor. ()

Reklama

Reklama