Reklama

Reklama

Hercule Poirot - Season 2 (1990) (série)


Smrt na mysu (S02E01)

(epizoda)
  • Velká Británie Peril at End House (více)

Obsahy(1)

1. část: Hercule Poirot si s kapitánem Hastingsem konečně dopřáli dovolenou, ale již první den pobytu v přívětivém přímořském letovisku naznačí, že prosluněná idyla je pouze zdánlivá. Půvabná mladá žena Nick Buckleyová se při posezení na terase s oběma detektivy stane terčem neznámého střelce. Tentokrát to naštěstí odnesl jen její klobouk, ale při pozdějším rozhovoru se Poirot dozvídá, že to byl v krátké době již čtvrtý incident, při kterém mohla přijít o život. Před časem na ni doma málem spadl těžký obraz, potom selhaly brzdy jejího auta a nedávno se nad ní sám od sebe uvolnil balvan z útesu na pláži. Ona sama sice nepřikládá těmto událostem velkou váhu, ale Poirot je ve střehu. Zdá se to jen kapitánu Hastingsovi, nebo geniální detektiv skutečně nalezl v okouzlující slečně Buckleyové zalíbení?
2. část: Po Poirotově a Hastingsově neúspěšném hledání závěti Nick Buckleyové si její autorka, která je stále na detektivovo přání pod ochranou v místním sanatoriu, vzpomene, že svou poslední vůli poslala bratranci, advokátovi Charlesi Vyseovi. Ten ovšem popírá, že by takový dokument obdržel. Z Londýna přijíždí slečna Lemonová se zajímavými informacemi. Přes Poirotovu úzkostlivou snahu o bezpečnost Nick je dívka v sanatoriu otrávena. Jed se nacházel v bonboniéře, jejíž odesilatel se podepsal jako Hercule Poirot. A to je výzva, kterou geniální detektiv nemůže nepřijmout, i kdyby měl pravdu najít až v samotném záhrobí. (Česká televize)

(více)

Recenze (52)

chelseaman22 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Druhé podstatné natáhnutí metráže přináší divákovi maximální celkový užitek a nulový mezní užitek ergo tu úplně nejvyšší míru uspokojení. Celá sága ohledně pojídače belgických pralinek je založena na neuvěřitelném množství na první pohled nicotných detailů, jež nervová soustava promění v povel: "Endorfiny ven!" Nemá cenu dál chrchlat ty pozitivní žvásty, ale nemůžu si opustit poznámku k jakémusi uživateli jménem "L.e.e.n.e.e.", jež každému dobrodružství s Poirotem dává automaticky odpad - vážně pochybuji, že by existovala jakási korelace ohledně tohoto INDIVIDUA a zhlédnutím více jak dvou dílů tohoto "MILÁČKA" davů. Nechutný algoritmus! 94% ()

Šandík 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Porvat se se ctí s některými nástrahami této předlohy je samo o sobě husarský kousek. Těžko si totiž například splést letící včelu s nábojem. Leda by v tom klobouku onen náboj už nějaký čas ležel, ale opět, jak se tam tedy proboha dostal? Někdo vystřelil, náboj proděravěl klobouk, a vzápětí jen tak spočinul? Neříkejte mi, že téhle elementární úvahy není nejslavnější detektiv světa schopen? To vážně ne... Celkový dojem: 70% ()

Reklama

kaylin 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Film původně rozdělený na dva díl, ale lépe si ho užijete jako jeden celek. Poirot a Hastings si opět skvěle rozumí, ale hlavně je tu příběh, který má skvělý scénář. Zamotává a rozmotává se to tak, že opravdu až na konci budete vědět, jak to vlastně celé je a bylo. A přitom to skvěle sedí a příběh je dostatečně napínavý. ()

maoc 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Hodně dobrý díl, atmosferičtější než ostatní, s pomalu budovanou atmosférou obav a plíživého zla. Případ je sice vykonstruovaný až hanba, prostá policejní práce v porovnávání důkazů a třídění by jim musela dát za chvíli jasnou odpověď, ale jít na to takto po poirotovsku má samozřejmě také něco do sebe. Všechno bylo výborné až do konce, ale finální přiznání mne nepřesvědčilo, bylo hrozně krátké a nepřesvědčivě zahrané. JInak ale rozhodně nadprůměrný díl, který stojí za to sledovat i vícekrát. ()

karlee 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Jeden z nejlepších dílů, příběh na Agathiny poměry poměrně důvěryhodný, i když např. smysl závěrečné seance jsem nějak nepochopil, taky finta s bonboniérou je trochu pochybná (resp. chybělo mi vysvětlení, asi jsem natvrdlý). Nicméně Hastings je ve formě a sází jednu hlášku za druhou, slečna Lemonová je efektivní a Poirot samolibý, jak má být. ()

Galerie (4)

Zajímavosti (2)

  • Hercule Poirot (David Suchet) a spol. letí v úvodu filmu v dvoumotorovém letadle vyrobeném společností De Havilland pod označením "Dragon Rapide DH.89A" nebo též "G-acze", který absolvoval první let 17. dubna 1934. (rey17)
  • Tato epizoda se dnes již nevysílá v plné verzi. Pár krátkých scének bylo vystřiženo. Kupříkladu hned poté, co se Poirot (David Suchet) dozvídá, že byla slečna Nicky otrávena, je střih a vidíme záběr na bonbony a vysvětlení, čím tedy byla otrávena. V celé verzi však po tomto střihu následovala scéna, kde Poirot sleduje operaci a rozčiluje se nad tím, jak mohla slečna Nicky bonbony sníst. Celá verze je dostupná pouze na starých DVD nosičích. (mnaucz)

Reklama

Reklama