Reklama

Reklama

Hercule Poirot - Season 8 (2001) (série)


Vražda v Mezopotámii (S08E02)

(epizoda)
  • Velká Británie Murder in Mesopotamia (více)
Krimi / Drama / Mysteriózní / Thriller
Velká Británie, 2001, 1 h 40 min

Obsahy(1)

Přijel sem objevovat dávno mrtvé světy. A čekalo jej tu setkání se současným zločinem. Je jen málo míst na světě, kde by se Hercule Poirot cítil hůř. Neuvěřitelné nepohodlí, domy bez elektřiny, ubíjející horko, obtížný hmyz, a hlavně všudypřítomný písek, který se člověku dostane i pod nátělník – ne, to opravdu není nic pro toho úzkostlivě pečlivého, čistotného a puntičkářského mužíčka. Ještě štěstí, že – když už jej náhoda zavála až do daleké Mezopotámie – tu potkal alespoň svého dávného přítele Hastingse, a že spolu s ním má možnost objevovat pro sebe dosud zcela neznámý svět. Svět vykopávek. Ostatně něco mají archeologové s Poirotem společného: i oni stejně jako on oživují minulost, hledají mezi smetím stopy dávných skutků a lidí. Lidí, kteří jsou už v tuto chvíli mrtvi. Ani Poirot ovšem při své první návštěvě archeologického naleziště netuší, jak brzy a jak tragicky se oba tyto jejich světy propojí. (Česká televize)

(více)

Recenze (76)

Gilmour93 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Podobně jako archeolog při své práci, oživuje monsieur Poirot u Bagdádu minulost a jelikož při tom šetří s cukry do čaje stejně jako s francouzskými slovíčky, není divu, že po něm jdou mouchy. Závěr veskrze tradiční. Všechny podezřelé sezve Belgičan na jedno místo a pak v duchu svého rčení „fakta jsou kameny, jenž dláždí cestu, po které kráčíme“ na ně vysype korbu náklaďáku z kamenolomu. No a kdo se zpod hromady nevyhrabe, ten to je.. ()

genetique 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Ďalšie prevedenie známeho Poirota Suchetom, ktoré ma nesklamalo. V každom prostredí sa nájde niečo, čo nenechá Hercula bez práce a v atraktívnom prostredí medzi riekami Eufrat a Tigris bola vražda a jej postupné odhaľovanie natočené veľmi divácky úspešne. Len tie kompletné frakové obleky som im akosi nechcel uveriť. :) 80%. ()

Tom_Lachtan 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Příjemně exotické prostředí (ačkoli je to vlastně jedna budova se dvorem, jedny vykopávky a jeden hotel) jde Poirotovi k duhu a to i přesto, že je záhodno nosit oděvů světlých barev, které v Anglii zpravidla zdůrazňují, že paliva šedých buněk mozkových byl v Poirotím jídelníčku dostatek. Škoda jen, že nejvíc zajímavá a dle mého soudu i nejhezčí herečka hraje roli, kde o ní nezakopne ani poloslepý pasáček poštovních holubů, zatímco jiné, rozhodně ne tak hezké jsou v příběhu zdůrazňovány jako osoby, za kterými se každý muž otočí. Průměrný Poirot = nadprůměrný film. ()

ladynka 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Vražda v Mezopotámii je skvělá románová předloha s originální vraždou psaná v ich-formě (nezvykle je vypravěčem někdo jiný než Hastings, sestra Leatheranová). Filmové zpracování má tradiční podobu poirotovských příběhů s kapitánem (tady vlastně zbytečným), která táhne hlavně silný příběh a exotické prostředí, ale vadí zbytečně dodaná linie k Mercadovi. ()

misterz 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Vražda v Mezopotámii spája všetko to dobré, čo mám na tomto detektívnom seriály najradšej - krimi zápletku, ktorá dokáže každému zamotať hlavu a ktorú dokázal s noblesou sebe vlastnou vyriešiť jedine Hercule Poirot a mne veľmi príjemné exteriéry archeologického náleziska. Jediné čo je trocha na škodu je fakt, že v tomto diely, celkom netypicky, sa páchateľ prezradí sám hneď na začiatku. Nemyslím dejovo, alebo predčasným odhalením, skôr len po hereckej stránke, herec/herečka kľúčovú scénku zahral/a veľmi zle, naivne a teatrálne, takže od toho momentu som si bol istý, kto je vrah/vrahyňa. V knižnej podobe by som ale nemal šancu. Našťastie príbeh v sebe obsahoval ešte zaujímavú nadstavbu, takže konečné Poirotove odhalenie v závere nebolo celkom bez prekvapenia. 85/100 ()

HoneyBunny 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Kromě Vraždy v Orient expresu asi to nejlepší, co A. Christie o Poirotovi napsala. Exotické prostředí, spousta vedlejších postav a potencionálních vrahů a geniální odhalení pachatele. Je škoda, že prvně jmenovaný film není natočený s Davidem Suchetem. ()

Šandík 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Změna Poirotovi sice rozhodně svědčí, ale znova jsem si při sledování tohoto dílu uvědomil, jak moc mi vadí rozuzlení těchto detektivek. Je jasné, že detektiv zvažuje všechny možnosti, ale proč musí u všech všudy vždycky všem sáhodlouze vypravovat, že jsou také podezřelí a proč? Samozřejmě to znamená dramatizaci děje a oddalování odhalení pachatele, ovšem protože takhle končí valná většina "Poirotů", je tohle schéma už dosti nudné. Nezlobil bych se na milé televizní adaptátory, kdyby jej sem tam nějak vynalézavě obměnili a to i za cenu odchýlení se od předlohy. Tyhle "vysvětlovačky" totiž možná dobře fungují v knize, ale ne na obrazovce při sledování šedesátého dílu... Celkový dojem: 75% ()

HateBreeder 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Asi můj nejoblíbenější Hercule, ale mám jich rád víc. Tento díl nás zavede do Mezopotámie, v které bude mít Hercule řadu problémů, jak už problémy související s klimatem, tak i jeden jako bonus v podobě vraždy. Zápletka zde nemá chybu a samotné provedení vraždy je víc než mistrovské. Jediný člověk, který by byl shopný tuto vraždu objasnit je Hercule Poirot a zrovna on se sem vydal na dovolenou. No ale nebude to mít lehké a čeká ho spousta práce. Jak už mnozí napsali, skutečně skvostný film, s perfektním Davidem Suchetem v hlavní roli. Jestliže na světě žije herec, který by mohl Poirota hrát je to právě on, a ona podoba britského herce s knižní postavou je ten důvod, proč mají detektivky s plnoštíhlým a vždy elegantním belgičanem takový úspěch a natáčejí se další, díky bohu. ()

Tommassi3 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

"Máte hodně té plastelíny, madam ??" - "Hastingsi, na hraní s plastelínou jste dost starý !! Nemyslíte ??" - "Ale ne, mám v pokoji ve dveřích díru a létají mi dovnitř moskyti, tak bych ji rád ucpal !!" ;) ()

golfoxovox1 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Jeden z mých nejoblíbenějších Poirotů. Když jsem tento díl poprvé viděl jako malý, tak jsem byl při závěrečným odhalením Poirota tak napnutý a jenom jsem žasnul. Geniální předloha, geniální zpracování, napínavé, překvapivé, kvalitní scény s maskou a z toho vyplývající netradiční způsob vraždy, povedená také úsměvná scéna s hmyzem. A opět platí pravidlo, že na vše se dá přijít logicky a zároveň je pachatelem jedna z nejnepravděpodobnějších postav. :) ()

blackrain 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Mám ráda, když Hercule Poirot změní prostředí a zločiny se neodehrávají jen v Anglii. Exotické prostředí archeologického naleziště kdesi v Mezopotámii bylo pro mě velmi přitažlivé. Jinak jde o klasický kriminální příběh s geniálním detektivem, který geniálním a logickým způsobem vysvětlí zločin a zločince dostane. Tentokrát jsem vraha tipovala správně a pak jsem si se slovutným detektivem celou skládačku poskládala. Opět to všechno do sebe krásně zapadlo, ostatně jako vždycky. ()

Reklama

Reklama