Reklama

Reklama

Hercule Poirot - Season 8 (2001) (série)


Vražda v Mezopotámii (S08E02)

(epizoda)
  • Velká Británie Murder in Mesopotamia (více)
Krimi / Drama / Mysteriózní / Thriller
Velká Británie, 2001, 1 h 40 min

Obsahy(1)

Přijel sem objevovat dávno mrtvé světy. A čekalo jej tu setkání se současným zločinem. Je jen málo míst na světě, kde by se Hercule Poirot cítil hůř. Neuvěřitelné nepohodlí, domy bez elektřiny, ubíjející horko, obtížný hmyz, a hlavně všudypřítomný písek, který se člověku dostane i pod nátělník – ne, to opravdu není nic pro toho úzkostlivě pečlivého, čistotného a puntičkářského mužíčka. Ještě štěstí, že – když už jej náhoda zavála až do daleké Mezopotámie – tu potkal alespoň svého dávného přítele Hastingse, a že spolu s ním má možnost objevovat pro sebe dosud zcela neznámý svět. Svět vykopávek. Ostatně něco mají archeologové s Poirotem společného: i oni stejně jako on oživují minulost, hledají mezi smetím stopy dávných skutků a lidí. Lidí, kteří jsou už v tuto chvíli mrtvi. Ani Poirot ovšem při své první návštěvě archeologického naleziště netuší, jak brzy a jak tragicky se oba tyto jejich světy propojí. (Česká televize)

(více)

Recenze (76)

strom-z 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

SPOILERY Celkově fajn díl, držel mě v napětí - ale co se pointy týče tu dost drhnou 2 věci : že by oběť fakt nepoznala, koho si bere, a dlooouhej interval, kdy pachatel přerovnával mrtvolu a věci před objevením (a plus ještě riziko, že oběť č. 3 vykoukne z okna po výkřiku nebo se poběží podívat, co se stalo) - nevím, jestli to je problém i v předloze, ale tady mi to vadilo. Jinak pachatel poměrně psychologicky zajímavej. ()

golfoxovox1 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Jeden z mých nejoblíbenějších Poirotů. Když jsem tento díl poprvé viděl jako malý, tak jsem byl při závěrečným odhalením Poirota tak napnutý a jenom jsem žasnul. Geniální předloha, geniální zpracování, napínavé, překvapivé, kvalitní scény s maskou a z toho vyplývající netradiční způsob vraždy, povedená také úsměvná scéna s hmyzem. A opět platí pravidlo, že na vše se dá přijít logicky a zároveň je pachatelem jedna z nejnepravděpodobnějších postav. :) ()

Reklama

necisty 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Další Poirot, který patří mezi ty lepší. Zde ale poprvé zkritizuji herecké výkony, protože vrah se zde prozradí jen díky herecké nedokonalosti. Jinak je to zajímavý díl, Poirot zde pobaví svým pokusem o chycení komára a pletky s hraběnkou:). Je zde také jinak dabovaný. Poznámka pro mě: Kamenná maska. ()

Tom_Lachtan 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Příjemně exotické prostředí (ačkoli je to vlastně jedna budova se dvorem, jedny vykopávky a jeden hotel) jde Poirotovi k duhu a to i přesto, že je záhodno nosit oděvů světlých barev, které v Anglii zpravidla zdůrazňují, že paliva šedých buněk mozkových byl v Poirotím jídelníčku dostatek. Škoda jen, že nejvíc zajímavá a dle mého soudu i nejhezčí herečka hraje roli, kde o ní nezakopne ani poloslepý pasáček poštovních holubů, zatímco jiné, rozhodně ne tak hezké jsou v příběhu zdůrazňovány jako osoby, za kterými se každý muž otočí. Průměrný Poirot = nadprůměrný film. ()

HiddenDragon 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

S08E02. Po delsi dobe se samymi dily z Anglie nam tvurci konecne pripravili zase jednu epizodu "exotickou", coz mam rad - tentokrat z Iraku (resp. starodavne Mezopotamie), kam se Poirot vypravuje za Hastingsem, ktery tu ma synovce na vykopavkach. Joo, kez by takto vpodstate mirumilovny byl Irak a Bagdad i dnes. I kdyz se tu vrazdi, porad je to nic, proti soucasnemu ISIS :) No zkratka brzy je zabita manzelka vedouciho vykopavek. To, jestli je vazne tak krasna, je subjektivni, protoze takovou vychrtlinu jsem dlouho nevidel, ale budiz O:) Poirot tedy musi podstoupit strasti horka, much a moskytu, aby nasel vraha. Moc jsem sice nepochopil ten pribehovy ramec s hrabenkou Rossakoffovou, do ktere je Poirot zamilovan uz od jeji epizody ve treti serii "Dvojita stopa", ale holt je to asi jen takovy vtipny doplnek, aby mel Poirot duvod do te pouste vubec jet :) [spoilery!] Cela zapletka je pomerne hezky kamuflovana tim, ze se tu jeste kradou a padelaji vykopavky, ale pointa je trochu chatrna v tom, ze se obet vdala nevedomky podruhe za stejneho muze. Pribeh stavi na tom, ze se poprve znali jen par dni a hned manzel odjel do valky, navic uplynulo mnoho let, narostly mu vousy apod., ale i tak by se dalo pochybovat. Ocenuju ale to, ze je to jeden z nemnoha dilu, kde se nevrazdi pro penize ze zaveti, ale jde vpodstate o zarlivost. Hezka to zmena :) ()

Galerie (7)

Zajímavosti (1)

  • Pro Davida Sucheta bylo natáčení filmu dosud nejtěžším filmováním Poirota, jakého kdy zažil. Díky tehdejší politické situaci se namísto v Iráku, dřívější Mezopotámii, natáčelo ve vnitrozemí Tuniska. Exteriéry byly filmovány v římských historických sídlech, kde panovala nesnesitelná vedra a bez přestání zuřila písečná bouře. Zatímco ostatní postupně chytali hnědošedou barvu, on musel vypadat stále svěží, elegantní a bez jediné kapky potu. Asistenti se starali mimo jiné i o to, aby například jeho kalhoty nebyly zaprášené a jeho lakýrky se stále leskly. Pro toto natáčení měl vytvořený speciální oblek, který byl vybaven v zadní části kapsami vyplněnými umělým ledem. Jeho obvyklé vycpávky, jež navozovaly dojem korpulentnějšího vzhledu a jakéhosi hrbu a které sahaly od zadní části krku až k nohám, se staly v tomto případě snesitelnějšími. (avonetka)

Reklama

Reklama