Reklama

Reklama

Hercule Poirot

(seriál)
  • Velká Británie Agatha Christie's Poirot
Trailer
Krimi / Drama / Mysteriózní / Thriller
Velká Británie, (1989–2013), 85 h 4 min (Minutáž: 47–105 min)

Předloha:

Agatha Christie (kniha), Agatha Christie (povídka)

Hrají:

David Suchet, Hugh Fraser, Philip Jackson, Pauline Moran, David Yelland, Zoë Wanamaker, Richard Bebb, George Little, Phillip Manikum, Jona Jones (více)
(další profese)

Série(13) / Epizody(70)

Obsahy(1)

Malý belgický detektiv Hercule Poirot (David Suchet) s knírkem upraveným dle pravítka a neuvěřitelně bystrou šedou kůrou mozkovou řeší případy, na které slavná britská policie ani Scotland Yard nestačí a to již od roku 1989 dodnes v této nejslavnější volně inspirované adaptaci předlohy královny detektivek Agathy Christie. (monolog)

(více)

Recenze uživatele Tommassi3 k tomuto seriálu (54)

Hercule Poirot (1989) 

"Legrační mužíček !! Veliký parádník, ale nesmírně inteligentní.."Nepatřím zrovna k zástupu fans královny detektivních křížovek Agathy Christie, to spíš právě naopak, nicméně její tvorbě zkrátka její kvalitu nelze upřít, a tak tahle neskutečně atmosférická krimisérie rozhodně platí za britské kulturní dědictví, byť se vlastně jedná o dokonale televizní záležitost s nesmírně nevyrovnanou kvalitou jednotlivých epizod, na čemž nese hlavní podíl viny zejména velká tvůrčí fluktuace, i zejména zpočátku krátká stopáž.. Zde ovšem lidem z LWT vyšla sázka na hlavní hereckou roli, jako se to poštěstí málokdy, když právě neopakovatelný David Suchet s podivně velkými prsty, jehož tvář zná nejspíš úplně každý, aniž by znal jeho jméno, činí celý projekt kultem.. Suchet i dík své dlouhé a pečlivé přípravě na ten nevděčný charakter Poirota hraje tak dokonale, že se mu žádný druhý nemůže rovnat, byť si Hercula Poirota v minulosti střihly už takové hvězdy jako Peter Ustinov či Albert Finney.. No, a tahle Záhada na zámku Styles platí za další výtečnou epizodu výtečného filmového seriálu, která zaujme zejména tím, že se jedná o vůbec první případ slavného detektiva, a tak dojde i na shledání Poirota s Hastingsem.. ()

Byt ve třetím patře (1989) (S01E05) 

"To, co teď máte, drahý Hastingsi, je jen velmi drahá hromada šrotu.." ;) Hypochondr Poirot v poněkud statické epizodce odehrávající se téměř po celou dobu v budově Whiteheaven Mansion, kde Poirot pod pseudonymem O´Connor bydlí a kde se nakonec potkávají všichni naši, dnes už, staří známí, vedle Poirota slečna Lemonová, kapitán Hastings i inspektor Japp.. Předně musím znovu zmínit, že romány královny křížovkářských, jak rád říkám, detektivek Agathy Christie rozhodně nepatří mezi knihy, které bych četl zrovna rád, ovšem jejího Poirota jsem si zamiloval, když z něj David Suchet dokázal učinit skutečnou seriálovou legendu, charismatického detektiva tak jedinečného, že by divák jen stěží hledal podobného.. Tak by se zákonitě nabízelo, že by ty první epizody, které oproti těm novějším celovečerním disponující kratší stopáží, mohly potěšit především takového diváka, který se jinak u Poirota nudí, či diváka, který ocení méně komplikovanou zápletku, tedy i mě, nicméně tentokrát se tak neděje.. Režisér Edward Bennet sice této epizodě ušil velmi svižný kabátek, který sází především na velmi podařené dialogy, jimiž si s nesmírně svěží a lehkou ironií utahuje i ze samotné Agathy, myslím především to Poirotovo zhodnocení divadelní hry prostřednictvím do černého mířící paralely se samotnými funkčními žánrovými postupy, tentokrát už Poirot i trochu odhaluje karty, celá první řada se mi totiž jeví v tomto ohledu dost slabě, dokonce ukazuje i své slabiny, tu svoji pověstnou hypochondrii i ochablost svých šedých buněk pod tíhou hladu.. Fakt, že Poirot famózního Sucheta má jasno už v polovině příběhu, mě nikterak netrápí, zato samotný motiv vraha mě natolik uráží, až se sám divím, ačkoliv se jistě v kontextu dnešní doby, kdy se zabíjí i pro větší hlouposti, jeví poněkud snesitelnějším.. Nejlépe tak z tohoto kousku vychází pasáž s Hastingsovým vozem, ostatně on si časem zvykne..;) Je rozhodně také třeba říci, že samotná předloha vychází z Agathiny stejnojmenné povídky, nikoliv z románu, který jakožto literární útvar tvoří jádro detektivních příběhů Hercula Poirota, a ta vyšla spolu s dalšími povídkami určenými pro newyorský tisk v rámci knihy Rané příběhy Hercula Poirota, na níž příliš pozitiv také nenacházím, byť všechny povídky přímo voní tím začátečnickým zápalem a euforií Agathy Christie.. ()

Křížový král (1989) (S01E09) 

" A co ten křižový král, Poirote ??" - "Toho mám v kapse !! Tady !!" - "Já to nechápu.." ;) ()

Sen (1989) (S01E10) 

"Všichni jednou musíme se svým životem zúčtovat.." ()

Ztracený důl (1990) (S02E03) 

"Ale to není v pravidlech, Poirote !!" - "Pak jsou ta pravidla špatná, Hastingsi !! Mon Dieu !!" ;) ()

Cornwallská záhada (1990) (S02E04) 

"Byl jsem hlupák, Hastingsi, hlupák !! Hlupák, jaký se jen tak nevidí !! Vychloubal jsem se svými šedými mozkovými buňkami a ztratil život.." ()

Tajemné zmizení pana Davenheima (1990) (S02E05) 

"Nebratříčkujte se s ním, prosím !! Ještě ho cvičím.." - "Ale Poirote, je to jen pták !!" - "Však jsem také mluvil s ním, Hastingsi !!" ;) ()

Dvojnásobný zločin (1990) (S02E06) 

"Ale Poirot je přece odjakživa v pokročilém věku !! Viděla jste tu fotku, když ho křtili ?? Vypadá jako by chtěl pronést projev.." ;) ()

Tajemství levného bytu (1990) (S02E07) 

"Takže Vás neobelstila, madam ??" - "Každý, kdo tvrdí, že lovil jeleny v Boulogneském lesíku, má podle mě naprosto mylné představy o životě v Evropě.." ;) ()

Únos ministerského předsedy (1990) (S02E08) 

"Já se zblázním !! Představte si, každý rok mě pan Poirot přesvědčuje, že se mi zcvrknul metr.." ;) Třeba přiznat, že právě Únos ministerského předsedy, i přes tu u starších dílů obvykle krotkou stopáž, patří mezi nejzdařilejší poirotovské příspěvky navzdory, ba právě proto, tomu až lehce columbovskému nádechu i pointě, kterou tentokrát všímavý divák odhalí, když se skutečně nedá hovořit o typicky christiovsky křížovkářské detektivce, což maximálně oceňuji.. O columbovském duchu, nikoli struktuře příběhu, svědčí nejen velmi vtipné pasáže se skvostnými dialogy z Poirotova soukromí, ale především skutečnost, jak ho "nadřízení"vnímají jako pomalého, nikoli důsledného, blázna.. Velšan Andrew Grieve tímhle předválečným, co do příběhu, citlivě natočeným dílkem plným typických ostrovních vtípků nesmírně zabodoval.. A David Suchet ?? Fantastický, ostatně jako vždy !! ()

Záhada na zámku Styles (1990) (S03E01) 

"Ale nikomu to neříkejte, pane !! Za tolik kakaa na týden by někteří byli ochotni i vraždit.." ;) ()

A co tvoje zahrádka? (1991) (S03E02) 

"Nemyslete si, že z toho sáčku něco vypěstujete, Poirote !!" - "Špatná odrůda ??" - "To ne !! Jedna z nejlepších !! Ale nejsou tam žádná semena.." ;) ()

Plymouthský expres (1991) (S03E04) 

"Poirote, co je tohle ?? Hledáte práci ??" ;) ()

Vosí hnízdo (1991) (S03E05) 

( POZOR !! OBSAHUJE SPOILERY !! ) "Udržujte si svoji tělesnou kondici !! Absurdní !! Pche, na mém těle není vůbec nic špatného !!" ;) Jedna z mých nejoblíbenějších "poirotovek", která staví na velmi neobvyklých detailech i příběhu, v němž Poirot věštící z čaje odhalí ve svém příteli smrtelně nemocného ( sebe )vraha, ještě než k nějakému zločinu vůbec dojde..;) Tato ( paradoxně ) neuvěřitelně napínavá a báječně vystavěná epizoda, kterou tvůrci netypicky okořenili operací inspektora Jappa, módní přehlídkou, Hastingsovou novou zálibou ve fotografování či sekretářčiným kroužkem gymnastiky, mě svým finálním rozuzlením příjemně vyvedla z míry.. ()

Tragédie v Marsdonu (1991) (S03E06) 

"Viděl jste to ?? Zdá se, že kopie je lepší než originál !!" ;) Nejapná poznámka hlídače muzea voskových figurín na adresu Hercula Poirota hned v úvodu svědčí o roztomilém humoru a povedených replikách, na jejichž vlně se tato starší ( 3.série ) epizoda veze víc než bývá u tohoto seriálu obvyklé.. Samotné voskové figuríny sehrají v této velmi napínavé a zdařilé duchařině, které mám osobně u Poirota nejraději, velmi zásadní roli.. ()

Dvojitá stopa (1991) (S03E07) 

"Když chcete být Poirot, musíte myslet na všechno.." ;) ()

Krádež královského rubínu (1991) (S03E09) 

"Musím se vám za prince omluvit, pane Poirote !!" - "Oh, není třeba !! Naučit se chovat mohl už dávno.." - "No, patrně neviděl důvod to dělat.." ;) ()

Vražda na maškarním plese (1991) (S03E10) 

"Podle mě mu z těch titulků v novinách asi přeskočilo.. Jak by mohl najít něco, co tam není, co bychom přehlédli ??" ()

Reklama

Reklama