Reklama

Reklama

Hercule Poirot

(seriál)
  • Velká Británie Agatha Christie's Poirot
Trailer
Krimi / Drama / Mysteriózní / Thriller
Velká Británie, (1989–2013), 85 h 4 min (Minutáž: 47–105 min)

Předloha:

Agatha Christie (kniha), Agatha Christie (povídka)

Hrají:

David Suchet, Hugh Fraser, Philip Jackson, Pauline Moran, David Yelland, Zoë Wanamaker, Richard Bebb, George Little, Phillip Manikum, Jona Jones (více)
(další profese)

Série(13) / Epizody(70)

Obsahy(1)

Malý belgický detektiv Hercule Poirot (David Suchet) s knírkem upraveným dle pravítka a neuvěřitelně bystrou šedou kůrou mozkovou řeší případy, na které slavná britská policie ani Scotland Yard nestačí a to již od roku 1989 dodnes v této nejslavnější volně inspirované adaptaci předlohy královny detektivek Agathy Christie. (monolog)

(více)

Recenze uživatele maoc k tomuto seriálu (47)

Hercule Poirot (1989) 

Výborný seriál pro starší a pokročilé, ke kterému se se ženou rádi vracíme. Kvalita dílů je velmi vyrovnaná. Oko potěší romantické exteriéry a esteticky vytříbené interiéry, stejně jako povětšinou slušní hereci, kterým vévodí David Suchet. Záměrná zamotanost některých případů, aby byly pro nepozorného diváka nerozluštitelné, mne zpočátku štvala, ale později jsem na ni přistoupil. Nereálnost zápletek je také vlastnost, nikoliv chyba. Starší díly mají padesátiminutovou stopáž, což sice může vadit milcům atmosféry, ale nám, rodičům malých dětí, které nás nenechají zasednout k obrazovce dříve než v 21:00, naopak vyhovovala, protože jsme u konce neusínali. Delší díly ale mají mnohem více prostoru na vykreslení postav i zápletky, díky čemuž mohly vzniknout takové klenoty jako Pět malých prasátek, Vražda v Orient expresu, Hra na vraždu, Kočka mezi holuby, Karty na stole a samozřejmě Opona. Dokonalý seriál pro nostalgické diváky se zalíbením v jemném britském humoru. Musím zvednou hodnocení na počet hvězd hotelu Majestic, protože celek je přece více než součet (neřkuli průměr) všech částí. Pro pochopení celého universa doporučuji shlédnout také dokument https://www.csfd.cz/film/360055-david-suchet-v-kuzi-poirota/, pokud zvládnete nějaké to chvástání a poplácávání po zádech. ()

Dobrodružství claphamské kuchařky (1989) (S01E01) 

Na tyto nostalgické detektivky se mohu dívat pořád dokola a nikdy mi nezevšední. Zde navíc potěší štědrá porce humoru, hubatý ajznboňák a jasnější zápletka, kde lze pachatele tipnout ještě před závěrečným odhalením, což je oproti zašmodrchaným a nepřehledným pozdějším dílům velmi osvěžující. ()

Vražda v ulici Mews (1989) (S01E02) 

Zapeklité, ale nikoliv neřešitelné. A takové jaksi lidské, uvěřitelné, na rozdíl od mnoha vycucaností z pozdějších dílů. Pořád ještě vrchovatě humoru. Palec nahoru. ()

Dvacet čtyři černých kosů (1989) (S01E04) 

Co se zápletky týče slabší dál, ale všechno zachraňuje skvělý humor a lidský rozměr (osamělá smrt, rodinné rozepře, hamižnost). ()

Byt ve třetím patře (1989) (S01E05) 

Jako vždy stylové, ale tentokrát poněkud statické (téměř celé v jedné budově - Whiteheaven Mansion). Navíc se objevuje nešvar hlavně pozdějších dílů - řešení případu vycucané z prstu. Mám pocit, že to tentokrát tvůrci pojali až jako parodii a jakousi pomstu Poirota té špatné divadelní hře, na kterou celý film nadává. Zamrzí také nehezká "dáma, pro kterou se vraždí". Kvůli ní bych ani nevstal z gauče. ()

Dobrodružství na moři (1989) (S01E07) 

Jako vždy perfektní, tento díl snad ještě lepší než je obvyklé. Dost mne vzalo, že, ač je to televizní dílo, si tvůrci vyhráli s prostředím, kostýmy a rekvizitami, záběry lodě atp. Až na jeden zpackaný kulisní záběr Měsíce nad lodí je to perfektní televizní hodinová zábava. ()

Podivná loupež (1989) (S01E08) 

Tímto dílem přestávají být případy rozluštitelné a často i čitelné pro normálního diváka. Pokoukání je to pořád velmi pěkné, ale je škoda, že Poirot za pomocí šedých mozkových buňek řeší něco, co divák nemá možnost ani mlhavě zahlédnout. ()

Smrt na mysu (1990) (S02E01) 

Hodně dobrý díl, atmosferičtější než ostatní, s pomalu budovanou atmosférou obav a plíživého zla. Případ je sice vykonstruovaný až hanba, prostá policejní práce v porovnávání důkazů a třídění by jim musela dát za chvíli jasnou odpověď, ale jít na to takto po poirotovsku má samozřejmě také něco do sebe. Všechno bylo výborné až do konce, ale finální přiznání mne nepřesvědčilo, bylo hrozně krátké a nepřesvědčivě zahrané. JInak ale rozhodně nadprůměrný díl, který stojí za to sledovat i vícekrát. ()

Dáma se závojem (1990) (S02E02) 

Díl, který přivádí Poirota do krajně nezvyklých situací, např. na druhou stranu zákona. Příjemné a plné suchého humoru, ale zamrzí snad až zbytečně hluchý závěr. ()

Ztracený důl (1990) (S02E03) 

Jeden z nejvtipnějších dílů, který Poirota uvádí do nejedné pro něj netypické situace. Líbí se mi byť jen sledovat, jak se s nimi tento autista vyrovnává. Detektivka tentokrát také dobrá a hlavně přístupná pro diváky, protože stopa je opravdu jasná, jen ji odhalit :) Do toho ještě Japp a jeho nové, stoprocentně funkční metody a lehce exotické prostředí čínské čtvrti. Velmi dobrý díl. ()

Cornwallská záhada (1990) (S02E04) 

Výborný díl s temnější upršenou atmosférou, k tomu ale přeplněn humorem, občas využívajícím i Poirotovu předstíranou neznalost angličtiny použitou v nejvhodnější resp. nejméně vhodnou chvíli (coura, no, to je ta, co není z nejlepších). Co se týče zločinu, tentokrát bude Poirot více hádat než hledat důkazy, protože žádné nejsou. Ale jako belgický buldoček se zakousne a s výzbrojí správného PR agenta (manipulace) a notnou dávkou kongeniality kapitána Hastingse (To je kus!) případ dotáhne k úspěšnému konci. A ještě u toho stihne poškádlit Jappa. ()

Tajemné zmizení pana Davenheima (1990) (S02E05) 

Výborný díl plný specialitek a vtipných situací (kouzlení!), přitom detektivní část ani v nejmenším nezaostává. Co všechno si v tomto díle musel Hastings zkusit... ()

Tajemství levného bytu (1990) (S02E07) 

Jeden z nej dílů, ani mi u něj nevadí jistá přitaženost a naivnost zápletky, chování protagonistů a řešení případu, protože tohle je celé vlastně taková klauniáda. Skvělý byl úlisný vedoucí klubu Black Cat, notabene ve slovenském dabingu. ()

Záhada Západní hvězdy (1990) (S02E09) 

Zápletka trochu přitažená za vlasy, všechno ale vynahrazují inside jokes pro fanoušky série (opět cáklý Poirot jako filmový fanda, skvěle natvrdlý Hastings, Japp jako neústupný policejní pes, apod.). Hodně dobré a naivně roztomilé. ()

Krádež královského rubínu (1991) (S03E09) 

Až tak jednoduché, že jsem to, odkojen velesložitými díly, nečekal, a pořád špekuloval, co je jinak, než se zdá. Jako celek hodně pohody a Herculova šarmu. Ukáže nám, jak je dobrý v získávání důvěry a kontaktů a na humor také dojde. Příjemný díl, v němž hraje detektivní linie až v druhé housle. ()

Vražda na maškarním plese (1991) (S03E10) 

Lehce nadstandardní Poirot ozvláštněný (na tehdejší dobu) exotickým prostředím rozhlasu včetně odhalení vraha v přímém přenosu a také povedenými šťouchy do diváka (Poirot sahá na mrtvolu!!!, závěrečný vtip). Škoda jen té faktické chyby. Spaní a koks moc do kupy nejdou.********Edit po dalším shlédnutí a hlavně přečtení povídky: To jsem se tak jednou chytil za nos, že jsem od Agathy nic nečetl, a jal se to napravovat. Zapůjčil jsem si mamutí knihu povídek a těšil se na bezva zábavu. Událost na Trafalgarském plese byla hned první. Jenže ouvej! Povídky jsou oproti TV zpracování strohé až nudné, postrádají spoustu nuancí, např. téměř veškerý humor. Děj je jednodušší, ale je podán, tak jako ve filmu, záměrně složitým a matoucím způsobem, aby čtenář téměř netušil, co a jak, byť rozuzlení je vlastně docela jednoduché. V zápletce se TV zpracování od povídky neliší, jen je trochu košatější. Bylo ozvláštněno rozhlasovou vsuvkou a několika drobnostmi (např. lord Cronshaw byl předsedou Ligy na potírání závislostí nebo tak něco).  Ale v popisu postav, jejich povah, v podání prostředí plesu a chování společnosti prostě dokáže film říct o tolik víc a tak živoucně šťavnatým způsobem! Je až neskutečné, jak filmaři dokázali z nanicovaté povídky (a ty ostatní zatím nejsou o moc lepší), vybrousit skvělý a napínavý příběh a okořenit jej humorem i hláškami. Přidávám hvězdu navíc. ()

Záhada lovecké chaty (1991) (S03E11) 

Docela vymykající se díl. Velmi realistický zločin Poirot civilně vyřeší i přes svou "chorobu" a pobyt v hotelu. Slušná atmosféra, zajímavá konfrontace světa bohaté aristokracie s levicovými myšlenkami, trocha suchého i černého humoru. Velmi dobrý díl, jeden z nejlepších krátkých. ()

Vraždy podle abecedy (1992) (S04E01) 

Asi nejlepší TV Poirot. Vygradovaná atmosféra, čitelné vedení případu, kdy je opravdu možno se při sledování dobrat z náznaků i faktů výsledku společně (nebo i před) Poirotem. To u ostatních dílů není zvykem. Zamrzí možná poněkud nevěrohodné nebo spíše málo nenávistné chování usvědčené osoby. Tam bych čekal více patosu a psycho jednání, krátký útěk se schovkou mi neseděl. Jinak ale brilantní detektivka ze staré školy. Ani Japp a Hastings tentokrát nebyli jen směšní příštipkáři, ale skutečně přispěli k zdárnému vedení případu. ()

Nástrahy zubařského křesla (1992) (S04E03) 

Hodně překombinovaná zápletka a na zobrazovanou dobu dost necudný obraz v pracovně, ale pořád kvalitní podívaná, tentokrát hlavně kvůli hereckým výkonům, protože příběh je místy hluchý. ()

Žlutý iris (1993) (S05E03) 

Velmi sevřený díl, téměř dokonalý. Hra stínů při scénách v restauraci je úžasná. Bonusem jsou opět jemně humorné scény s anglickou "kuchyní" a pobuřující scénka Poirotova zatčení a deportace. Pátá hvězda chybí jen proto, že mne případ nechytil za hercnu, jinak je to super. ()

Reklama

Reklama