Reklama

Reklama

Hercule Poirot

(seriál)
  • Velká Británie Agatha Christie's Poirot
Trailer
Krimi / Drama / Mysteriózní / Thriller
Velká Británie, (1989–2013), 85 h 4 min (Minutáž: 47–105 min)

Předloha:

Agatha Christie (kniha), Agatha Christie (povídka)

Hrají:

David Suchet, Hugh Fraser, Philip Jackson, Pauline Moran, David Yelland, Zoë Wanamaker, Richard Bebb, George Little, Phillip Manikum, Jona Jones (více)
(další profese)

Série(13) / Epizody(70)

Obsahy(1)

Malý belgický detektiv Hercule Poirot (David Suchet) s knírkem upraveným dle pravítka a neuvěřitelně bystrou šedou kůrou mozkovou řeší případy, na které slavná britská policie ani Scotland Yard nestačí a to již od roku 1989 dodnes v této nejslavnější volně inspirované adaptaci předlohy královny detektivek Agathy Christie. (monolog)

(více)

Recenze uživatele mosem k tomuto seriálu (33)

Únos Johnnieho Waverlyho (1989) (S01E03) 

Příběh má poněkud slabší, ne zcela logický závěr. Pachatel - po celou dobu dokonale se ovládající, svoji sebekontrolu ztratí a vše vzdá na základě jedné jediné věty HP. Tajemné zákoutí starého sídla působící zcela neuvěřitelně. A přesto - pohled na šibalský úsměv Poirota, jeho elegantní, pečlivě navoskovaný knír a kouzelný způsob vyjadřování nemohou vše směřovat jinam, než k nejméně 4 hvězdám. Sám nemám příliš rád tyto krátké příběhy, nedávají možnost plně rozehrát děj, oproti dlouhým dílům také přicházíme o řadu hezkých záběrů anglického venkova, které mám naopak moc rád. Nicméně, příběh je půvabný a HP nenapodobitelný. ()

Byt ve třetím patře (1989) (S01E05) 

Tyhle krátké epizody pro mne ztrácejí oproti "dlouhým" spoustu půvabu. Navíc v tomto případě schází klasická anglická architektura i exteriéry. Naproti tomu mají dialogy vtip, který některé postrádané klasické prvky nahradí. Příjemná "jednohubka" pro zpestření podvečera, nikoliv však plnohodnotná náplň večera. ()

Dobrodružství na moři (1989) (S01E07) 

jedna hvězdička za výpravu, dvě hvězdičky za výkon Davida Sucheta. Námět poněkud slabší a zápletka prakticky nulová. Jeden z nejslabších dílů. ()

Podivná loupež (1989) (S01E08) 

jeden z poklidných dílů. Schází vražda, ale jde o státní význam. A jako bonus aristokratické anglické prostředí a Poirotova vtipnost. Nebýt automobilové honičky ve stylu Louise de Funese, s klidným bych dal plný počet hvězdiček. ()

Křížový král (1989) (S01E09) 

Děj příběhu má všechny klasické Poirotovské prvky. Zajímavé prostředí anglických venkovských vil uprostřed zahrady, nečekané a až absurdní prvky zápletky, gentlemanského a šarmantního Poirota který dokáže být při odhalování zločinu velkorysý k menším prohřeškům. Vila producenta Reedberna je úžasná, tahle architektura by se neztratila ani v současnosti. Nicméně - postava prince Paula na mne působila naprosto nevěrohodně, uměle...jeho věta"říkejte mi Paule" - působí groteskně, bohužel jsem ale přesvědčen že spíše zásluhou představitele, než obsahu věty samotné. Tady režisér neměl podle mne šťastnou ruku. Proto 4 hvězdy. ()

Sen (1989) (S01E10) 

Dialogy jsou skutečně skvělé. Skvělý je i samotný závěr filmu. Nicméně odhalení pachatele bylo příliš předvídatelné, stejně jako jsem postrádal důkazy pro zatčení druhého pachatele. Ale jinak hezký, odlehčený díl. ()

Ztracený důl (1990) (S02E03) 

Poklidná klasika. Záběry moderní policejní práce vyvolávají úsměv, v tomhle díle více než samotný Poirot. Krátký díl, který s poměrně strohou látkou vystačil tak akorát a oproti některým dílům je sice řešení dílem náhody, ale není v něm nic "nadpřirozeného". ()

Cornwallská záhada (1990) (S02E04) 

Příběh má řadu hezkých momentů a zazní v něm hezké bonmoty. Nicméně, škodou je že rozluštění příběhu není založeno na "malých šedých buňkách" ale na lsti. Závěr z tohoto příběhu by mohl znít - účel světí prostředky, a ani Poirot není gentleman, který vždy drží slovo. Ztráta nejméně bodu :-) ()

Dvojnásobný zločin (1990) (S02E06) 

I když někteří o tomto příběhu hovoří jako o jednom ze slabších. Na mne takto nepůsobil. Poirotův rošťácký úsměv, jeho šibalsky skrývaná ješitnost a taktické posouvání Hastingse se mně naopak moc líbilo. A nebýt dvou přehnaně tupých policajtů (ostatně, proč musí policajt téměř vždycky působit jako trouba nebo gauner, není-li mužem bez poskvrnky), i postavy by působily vcelku přesvědčivě. ()

Tajemství levného bytu (1990) (S02E07) 

Poirot roztomilý, nicméně analýza toho co se odehrálo v Americe, nebyla dedukcí jeho šedých buněk, ale spíše fantazií. A výkon agenta FBI Poirotovi v tomto případě docela konkuroval :-) ()

Záhada Západní hvězdy (1990) (S02E09) 

jeden ze slabších dílů, především díky výkonu paní Yardliové. Její výkon nebyl dostatečně přesvědčivý ani pro Japa. ()

Milionová loupež (1991) (S03E03) 

jedna ze slabších epizod. Podezření Ridgeway bylo tak okaté, včetně toho jak byl nesympatický, že byla jasné, že pachatelem být nemůže. Stejně tak až příliš snadné přiznání pachatelů. Nicméně, Poirot byl půvabný jako vždy. ()

Smrt v oblacích (1992) (S04E02) 

Při vší úctě k páně Poirotovi/Suchetovi, tohle je jeden z nejméně povedených dílů seriálu. Hezké záběry z Paříže, standardně dobrý Poirot, byť jeho chytré poučování o památkách Paříže mně tentokrát lezlo na nervy. Nicméně překombinovanost závěru a neuvěřitelné rozpletení celého příběhu, včetně naprosto stupidního přiznání se pachatele to pozitivní přece jen do jisté míry degradovaly. ()

Dobrodružství egyptské hrobky (1993) (S05E01) 

díl by si zasloužil možná o hvězdičku víc, ale hlavní předmět doličný, který Poirota dovede k pachateli, zůstane divákům utajen. Nedozvíme se ani, jak jej získal. Chápu, že paní Christie porušovala pravidla detektivek, ale v tomto případě porušila pravidlo, které stanoví, že divák má mít k dispozici všechny důkazy, aby sám mohl zapojit "malé šedé buňky". Naopak - scéna s kartáčkem, který Poirot zcela samozřejmě vytáhne po cestě autem z kapsy saka, aby se upravil působí velmi mile. ()

Dobrodružství italského šlechtice (1993) (S05E05) 

Jeden z dílů, které jsem viděl ve slovenském dabingu. Ačkoliv v běžném hovoru prakticky nevnímám rozdíly mezi češtinou a slovenštinou, v tomto případě jsem rozdíl cítil. Prostě český dabing mi sedí víc. Což nic nemění na vtipnosti hlášek a svěžesti příběhu. ()

Vánoce Hercula Poirota (1994) (S06E01) 

Díl, ve kterém je Poirot opět kouzelný. Nicméně, některé věci na mne působily poněkud nepřesvědčivě. Už samotný vstup do příběhu, kdy pokažené topení bude opraveno až po svátcích. I když Londýn je klimaticky přívětivější než naše destinace, stejně si nemyslím, že by správce (zjevně luxusního) domu byl tak klidný k faktu pokaženého kotle a neřešil situaci okamžitě - ale fajn, autorská licence. V domě se stane vražda, zavražděn je otec ....a za dva dny jeho děti téměř v klidu zdobí vánoční stromeček - ano, byl to despota, ale přesto. Zasněžené ulice a na nich žena v lodičkách...asi jsou holky v Anglii fakt otužilejší. Ale nic z toho nemůže zkazit přívětivý dojem z Poirota. Z prostředí a atmosféry, ve které se tento příběh odehrává. ()

Vražda na golfovém hřišti (1996) (S06E03) 

Poirot a Suchet, dvě jména, které jsou zárukou dobré zábavy. Promyšlená zápletka a ještě promyšlenější rozpletení. Snad až na Hastingsovu naivitu (=hloupost) která byla při Poirotově perfekcionalismu naprosto neakceptovatelná, a závěrečnou scénu ve stylu Pilcherové. Ale Poirotova galantnost a svéráznost, krásné prostředí, to vše vynahrazují. ()

Smrt lorda Edgwara (2000) (S07E02) 

Kombinace tradičně skvělého Poirota a půvabného prostředí anglického venkova dokáže omluvit i (podle mne) slabší výkony dalších herců (snad ještě Japp se mi líbil), stejně jako některé drobné nelogičnosti - např. je běžné s sebou nosit "vrahovu" botu? Jak to že výpary z kyseliny rozleptají minci, ale pro personál továrny jsou asi neškodné.... Ale to jsou jen detaily. Prostě další skvělý díl. ()

Zlo pod sluncem (2001) (S08E01) 

Další z hereckých skvostu Sucheta. Kromě úsměvné první poloviny, která ukazuje sladký život smetánky v minulosti, a může sloužit jako školení jak konverzovat snadno, nezávazně a elegantně, druhá polovina obsahuje skvělou detektivní zápletku. A celým dílem se prolíná krásná příroda...Tuhle kulisu malého hotýlku na ostrově by si nechal dopřát každý z nás. Tedy, bez té vraždy. ()

Vražda v Mezopotámii (2001) (S08E02) 

V dalším příběhu dochází ke změně prostředí, ve kterém se Poirot pohybuje, nikoliv však ztrátu jeho šarmu, která je pro celý seriál typická. Tím čím je pro filmového Švejka Rudolf Hrušínský, je pro Poirota nesporně David Suchet. Každý kdo má rád prostředí klasické společnosti s vytříbeným chováním si příjde na své i v tomto příběhu, i když samotné rozuzlení je v tomto příběhu ještě méně uvěřitelné než v jiných, nic to nemění na faktu, že film si zaslouží nejvyšší ocenění. ()

Reklama

Reklama