Reklama

Reklama

Hercule Poirot

(seriál)
  • Velká Británie Agatha Christie's Poirot
Trailer
Krimi / Drama / Mysteriózní / Thriller
Velká Británie, (1989–2013), 85 h 4 min (Minutáž: 47–105 min)

Předloha:

Agatha Christie (kniha), Agatha Christie (povídka)

Hrají:

David Suchet, Hugh Fraser, Philip Jackson, Pauline Moran, David Yelland, Zoë Wanamaker, Richard Bebb, George Little, Phillip Manikum, Jona Jones (více)
(další profese)

Série(13) / Epizody(70)

Obsahy(1)

Malý belgický detektiv Hercule Poirot (David Suchet) s knírkem upraveným dle pravítka a neuvěřitelně bystrou šedou kůrou mozkovou řeší případy, na které slavná britská policie ani Scotland Yard nestačí a to již od roku 1989 dodnes v této nejslavnější volně inspirované adaptaci předlohy královny detektivek Agathy Christie. (monolog)

(více)

Recenze uživatele Šandík k tomuto seriálu (49)

Hercule Poirot (1989) 

Seriál, který nezklame. Kamera, výprava, režie, to všechno představuje velmi slušný televizní standard v zemích, kde si ještě váží televizního diváka. David Suchet si zde bez váhání střihl svojí životní roli a ani další herecké výkony rozhodně nejsou špatné. Příjemná, poctivě natočená oddechovka. 8/10 ()

Dobrodružství claphamské kuchařky (1989) (S01E01) 

Předloha skutečně není nijak světoborná, ovšem zpracování ano. Příběh obsahuje všechno, co činí Poirota Poirotem, výborné herectví, humor i skvělou atmosféru. To všechno je přitom zabaleno trochu jako malá přesnídávka, která dává tušit budoucí veliké "kulinářské" zážitky... Celkový dojem: 80% ()

Únos Johnnieho Waverlyho (1989) (S01E03) 

Skoro se zdá, že o co slabší je předloha, o to víc se tvůrci snaží. Poirotovy drobné libůstky jsou i tady velmi vypečené, například ty trepky s iniciálami HP v nichž tak trochu nedopatřením vede výslech jsou dokonale odzbrojující, stejně jako slečna Lemonová s její kartotékou a Hastings s jeho láskou k automobilům: "Potřebuje se trochu vyvenčit." "Není to pes, ale auto, Hastingsi!"... Nádherná je v tomhle díle také hra s jazykem, všechna ta Poirotova francouzská slovíčka kombinovaná s občasnou neznalostí některých slovíček anglických, přízvuk, drobná mimika... svrchovaně zvládnuté, skvostné herectví... Rozhodně stojí za shlédnutí v originále, tohle žádný dabing nemůže nahradit... Celkový dojem: 80% ()

Byt ve třetím patře (1989) (S01E05) 

"Příště se bude vraždit přímo ve vaší Ložnici, Poirote" ()

Dobrodružství na moři (1989) (S01E07) 

Poirot opět excelentní a opět navzdory spíše slabší předloze. Způsob, jak se filmaři vypořádali s tím, že jsou dnes arabská města plná výškových budou je roztomile dřevní. Nu což, dnes by ty mrakodrapy prostě počítačově vymazali, tenkrát je složitě zakrývali šedomodrým plátnem, prováděli fotomontáže, a vůbec se vcelku stavěli na hlavu ;o) Celkový dojem: 80% ()

Křížový král (1989) (S01E09) 

Brilantní filmové zpracování, které mimo jiného opět příjemně překvapuje precizností s jakou se tvůrci předlohy zmocnili. Třeba jenom ten zdánlivě moderně ale přesto nevkusně zpracovaný interiér vily, okouzlující zachycení filmového natáčení, Hastings, rádoby poučeně mudrujcící o moderním umění před podivným, naprosto duchaprázdným drátěným objektem, Japp zabavující srduté boty za účelem identifikace. Prostě nádhera. 85% ()

Sen (1989) (S01E10) 

Tradičně kvalitní, řemeslně bezchybné provedení, koření použití dobového filmového týdeníku, a taky ten roztomilý vtípek s hodinami a psacím stojem... Celkový dojem: 75% ()

Smrt na mysu (1990) (S02E01) 

Porvat se se ctí s některými nástrahami této předlohy je samo o sobě husarský kousek. Těžko si totiž například splést letící včelu s nábojem. Leda by v tom klobouku onen náboj už nějaký čas ležel, ale opět, jak se tam tedy proboha dostal? Někdo vystřelil, náboj proděravěl klobouk, a vzápětí jen tak spočinul? Neříkejte mi, že téhle elementární úvahy není nejslavnější detektiv světa schopen? To vážně ne... Celkový dojem: 70% ()

Dáma se závojem (1990) (S02E02) 

Roztomile hravý a zábavný díl. Ta hospodyně byla doslova k sežrání, zatímco Japp doslova sršel skvělým suchým anglickým humorem. Poirott tak, jak ho mám nejradši. 80% ()

Ztracený důl (1990) (S02E03) 

Dobře natočené a velmi roztomilé ;o) 75% ()

Cornwallská záhada (1990) (S02E04) 

Asi bych mohl být nařčen z toho, že Poirotovi se svými pěti hvězdičkami nadržuji ;o) Přiznávám se ovšem, že mi právě tenhle konkrétní díl připadá ze všech "krátkých" Poirotů nejlepší. Přitom tu nění nic, co bychom neznali z jiných dílů, jen to celé do sebe výborně zapadá. Doslova od prvního záběru na deštěm skrápěné okno, má celý příběh nádherně sychravou a vlastně i docela temnou atmosféru. Přitom je ovšem doslova prošpikován úžasným suchým anglickým humorem. A ačkoli to může znít jako protimluv, tyhle dvě složky se vůbec nepotírají. K tomu přičtěme tradičně výborné herecké výkony a chytře vymyšlenou zápletku, která po svém rozuzlení vůbec nepůsobí (jak je žel v detektivkách ACH jinak dost časté) nepřirozeně nebo nepravděpodobně. Prostě to do sebe výborně zacvakne a výsledkem je malý filmový skvost... Pravá a nefalšovaná anglická detektivka se vším, co k ní patří. Celkový dojem: 90% ()

Tajemné zmizení pana Davenheima (1990) (S02E05) 

Tohle filmové zpracování jsem (možná poněkud paradoxně) ocenil až na druhé shlédnutí, neboť jsem znal rozuzlení a mohl se tudíž soustředit na všechny ty nádherné fórky, kterých se filmaři dopustili. Suchet aka Poirot, jakoby nic čarující s příručkou v ruce je naprosto úžasný a odzbrojující. Skvělé! Celkový dojem: 85% ()

Dvojnásobný zločin (1990) (S02E06) 

Standardně dobrý Poirot, ve kterém autorka předlohy opět rošťácky porušila jedno ze základních pravidel detektivky, totiž to, které říká, že "nic menšího než vražda není v detektivním románu hodno zpracování". Opět zde nalezneme velkou dávku anglického humoru, například v úvodní scéně v parku nebo při Jappově přednášce. Také Hastings se svými vyšetřovacími metodami a úsudkem je zde mimořádně roztomilý, přičemž mu zdatně sekunduje dvojice venkovských policistů (závěrečná scéna v restauraci je z tohoto hlediska naprosto k zulíbání). Mile starosvětská je i ta "dramatická" honička v autech, na hony vzdálená všemu, co můžeme vidět ve filmech ze současnosti. Ostatně, i "soukromé pátrání" "miss Lemon" po ztracených klíčích je velmi vtipné. Celkový dojem: 80% ()

Tajemství levného bytu (1990) (S02E07) 

Výtky by se opět týkaly spíše předlohy, než výborného filmového zpracování. Zápletka je sice chytrá, svým způsobem roztomilá, ovšem trochu naivní. 75% ()

Únos ministerského předsedy (1990) (S02E08) 

Poirotovka řekněme standardní, tj. výborná, ale v rámci celého seriálu spíše slabší. Výbornou atmosféru, navíc zdařile okořeněnou momentky z vysoké politiky mu ovšem upřít nelze. 75% ()

Záhada Západní hvězdy (1990) (S02E09) 

Předloha spíše slabší, zpracování vynikající. Poirotova "great belgian film star", kterou ovšem v Anglii nikdo nezná a nikdy o ní neslyšel, za všechny vyjádřené Jappovým suchým konstatováním: "You joking, Poirot" je herecky chycená s roztomilou poťouchlostí, takže Poirotově angličtině s jeho nenapodobitelným přízvukem v tomto díle zdatně sekunduje Marie Marvelle s jejím přízvukem ještě o poznání výraznějším a neuvěřitelně šišlavým. K tomu přičtěme stejně bezchybně chycenou postavu jejího velkopansky amerického manžela, pobíhajícího po Londýně v norkovém kožichu, který by na sebe na kontinentě chlap oblékl leda v nějaké "travesti show" či opět "bezchybně" analyzujícího Hastingse, abychom dostali další nadprůměrný kousek. Celkový dojem: 85% ()

Záhada na zámku Styles (1990) (S03E01) 

Po druhém shlédnutí zvyšuji o hvězdičku a znovu konstatuji, že český dabing (v němž jsem to původně viděl) Poirota notně ničí. Celé kouzlo tohoto filmu je totiž v detailech, v dokonale zvládnutém řemesle, a pak v té špetce navíc, která ho činí něčím nezapomenutelným, totiž v geniálním herectví Davida Sucheta a v úžasném suchém anglickém humoru... Obojí zde přitom funguje naprosto bezvadně... Celkový dojem: 90% ()

A co tvoje zahrádka? (1991) (S03E02) 

Zápletka slabší, zpracování výborné. Vždycky mě znova dostane nový nečekaný způsob, kterým tvůrci okoření a dochutí děl humorem a vtipem. Hastingsovo bezútěšné hledání účtu, jeho deduktivní metody i záhadná alergie jsou opět doslova k sežrání. 80% PS: Pravda a láska nakonec opět zvítězila. Škoda, že to v reálném životě taky nefunguje tak snadno... ()

Milionová loupež (1991) (S03E03) 

Spíše slabší Poirot. To, jak se tvůrcům podařilo zkombinovat historické záběry s těmi současnými, je ovšem vcelku obdivuhodné. 70% ()

Plymouthský expres (1991) (S03E04) 

Příběh bohatý na nečekané zvraty. Tvůrci se s ním porvali docela obstojně, i když nelze říci, že by mezi ostatními příběhy se Suchetem tento nějak zvlášť vynikal: 70% ()

Reklama

Reklama