Reklama

Reklama

Hercule Poirot

(seriál)
  • Velká Británie Agatha Christie's Poirot
Trailer
Krimi / Drama / Mysteriózní / Thriller
Velká Británie, (1989–2013), 85 h 4 min (Minutáž: 47–105 min)

Předloha:

Agatha Christie (kniha), Agatha Christie (povídka)

Hrají:

David Suchet, Hugh Fraser, Philip Jackson, Pauline Moran, David Yelland, Zoë Wanamaker, Richard Bebb, George Little, Phillip Manikum, Jona Jones (více)
(další profese)

Série(13) / Epizody(70)

Obsahy(1)

Malý belgický detektiv Hercule Poirot (David Suchet) s knírkem upraveným dle pravítka a neuvěřitelně bystrou šedou kůrou mozkovou řeší případy, na které slavná britská policie ani Scotland Yard nestačí a to již od roku 1989 dodnes v této nejslavnější volně inspirované adaptaci předlohy královny detektivek Agathy Christie. (monolog)

(více)

Recenze uživatele RedDuck k tomuto seriálu (17)

Hercule Poirot (1989) 

Jako Columbo i Hercule Poirot má své zákonitosti. Sice nevíme kdo je odzačátku vrah , ale na konci třeba téměř vždy dojde k setkání všech zúčastněných a geniální detektiv svým skoro monologem odhalí všechna tajemství. Strašně se mi líbí doba do které je děj zasazen a hudební motiv je takový, jak má být. Moc se mi taky líbí český dabing. Trošku problém je s některými epizodami. První série je paradoxně slabší, obětuje charakterý a zápletky kvůli kratší stopáži. Další epizody zase působí příliš překombinovaně. Někdy mi prostě z toho šla hlava kolem a trochu to šustilo papírem. No a poslední díly už ubírají na atmosféře a přidávají na emocích. Ale ty nenudné díly zdaleka převažují. Další zajímavostí je postupnost dílů, který nemá žádnou logiku, opravdu jde o jednotlivé případy chronologicky a kvalitativně promíchané. ()

Season 1 (1989) (S01) 

Jediným dobrým dílem 1.série je až poslední díl Sen, který i tak trpí krátkou stopáží. Jinak je to bída, kvůli krátké zápletce, deus ex vyšetřování a karikaturním postavám. Důvodem, proč sérii shlédnout, je aspoň seznámení s postavami a několik vtipných scén. ()

Sen (1989) (S01E10) 

Jednoznačně nejlepší díl první série, jenom by si to zasloužilo propracovanější charaktery, na to ale kvůli stopáži nebyl čas. ()

Season 2 (1990) (S02) 

Druhá série trpí stejně jako 1.série příliš krátkou stopáží a zkratkovitým vyšetřováním. Díky atmosféře a vtipkování odpustitelné, ale opravdu kvalitní díly ještě čekají na shlédnutí. ()

Dáma se závojem (1990) (S02E02) 

Tento díl zachraňuje humor, Poirot jako převlečený švýcarský zámečník v černém se zkroušeným výrazem nemá chybu. Škoda, že to srazil zpátky do kolen otravně natahovaný závěr. Při této stopáži je to neodpustitelná chyba. ()

Season 3 (1990) (S03) 

První dvě série byly takové rouzkoukávací. Každý díl měl nějakou vadu na kráse - buď chyběla atmosféra nebo zápletka. Teprve třetí série je už vypilovaná a kdyby chtěl někdo oželet slabší díly, tak bych mu doporučil začít až tady (možná s výjimkou epizody Sen na konci první série). Navíc je obdivuhodně namixovaný - každý díl se vlastně odehrává někde jinde. Na druhou stranu se to netýká vražd - ve třech epizodách za sebou figuruje Strychnin:) Schází už jen čas. Krátká stopáž ani nedovoluje dát postavám nějakou hloubku a tak se jedná spíše o načrtnuté figury. ()

Season 4 (1992) (S04) 

Čtvrtá série má pouze tři díly, zato ale všechny mají důstojnou stopáž, což je ale spíše otázkou nutnosti než rozhodnutí. Hlavními slabinami totiž jsou nepravděpodobná překombinovanost a množství postav. Ale jo, 4* dám. ()

Season 5 (1993) (S05) 

Pátá série drží velmi vysoký standard. Občas zakolísá (díl s italským šlechticem), potom jsou tam průměrnější díly, které však právě zaujmou svou tím, jak se běžným zápletkám vymykají (Outsider, Krádež klenotů v hotelu) ()

Season 6 (1994) (S06) 

Šestá série je klasický Hercule Poirot vysoké úrovně, všechny 4 epizody mají něco do sebe. Jsou v různém prostředí, je tu klasické setkání všech podezřelých a vysvětlení. ()

Season 8 (2001) (S08) 

Jen dvě epizody, ale obě šmakózní :) ()

Season 9 (2003) (S09) 

Hercule Poirot vyzrál a devátá série už nemá žádnou vadu, jen je tu trochu stesk po Jabbovi a Hastingsovi. Obrovský posun k vážnosti. Navrch získává atmosféra a emocionalita. ()

Pět malých prasátek (2003) (S09E01) 

Netypicky temný, psychologický, melancholický a pomalý Hercule Poirot bez špetky humoru. Tentokrát jsem odhadl zápletku skoro hned, protože jsem odhadl k jakým silným pocitům a rozuzlení máme dojít. Kdo byl vrah je tu taková vedlejší otázka. Zpracování mě uchvátilo a Pět malých prasátek tak u mě aspirují na nejlepší díl vůbec. ()

Temný cypřiš (2003) (S09E02) 

Opět řádně táhlý, smutný a temnýdíl bez špetky vtipu, tentokrát však se spádem na konci. Jeden z nejlepších. ()

Season 10 (2005) (S10) 

Desátá série je nadstandardní, ale ne perfektní. Žádný z dílů neaspiruje na absolutorium. ()

Season 11 (2008) (S11) 

Krásná kamera a melodramatičnost postupně překrývají kvalitní zápletku. Poslední díl je krásně natočený škvár. ()

Season 12 (2010) (S12) 

Už v předchozí sérii převažovala řemeslná kamera, melodramatičnost a překombinovanost nad detektivní prací , nicméně legendární Vražda v Orient expresu byla zde zpracována bravurně a i nenápadné Hodiny mě hodně potěšily. ()

Season 13 (2013) (S13) 

Třináctá série je důstojným zakončením, kde po delší době i vidíme Jabba, Hastingse, Lemonovou a Oliverovou. Poirot se na stará kolena se snaží o přesah a módní filmařské postupy, ale neškodí mu to tak moc. ()

Reklama

Reklama