Reklama

Reklama

Hercule Poirot

(seriál)
  • Velká Británie Agatha Christie's Poirot
Trailer
Krimi / Drama / Mysteriózní / Thriller
Velká Británie, (1989–2013), 85 h 4 min (Minutáž: 47–105 min)

Předloha:

Agatha Christie (kniha), Agatha Christie (povídka)

Hrají:

David Suchet, Hugh Fraser, Philip Jackson, Pauline Moran, David Yelland, Zoë Wanamaker, Richard Bebb, George Little, Phillip Manikum, Jona Jones (více)
(další profese)

Série(13) / Epizody(70)

Obsahy(1)

Malý belgický detektiv Hercule Poirot (David Suchet) s knírkem upraveným dle pravítka a neuvěřitelně bystrou šedou kůrou mozkovou řeší případy, na které slavná britská policie ani Scotland Yard nestačí a to již od roku 1989 dodnes v této nejslavnější volně inspirované adaptaci předlohy královny detektivek Agathy Christie. (monolog)

(více)

Recenze uživatele NinadeL k tomuto seriálu (4)

Hercule Poirot (1989) 

Nejslavnější seriál podle Agathy Christie je i u nás blahoslavený Poirot. Pominu-li žádný zájem, který chovám k Marplové a naopak laskavou náklonnost k Tommymu a Pentličce, můžu být s více než dvacetiletým vývojem seriálového Poirota spokojená. Určitě jsou příjemnější delší příběhy, ty hodinové epizody ze začátku přeci jenom poněkud zestárly, ale souhrnně je možné se k seriálu pravidelně vracet a vždycky v něm objevit cosi nového, poutavého. Ideální časy jsou zde zakonzervovány stejně kvalitně jako půvaby slečny Lemonové. Za celou éru prošlo seriálem mnoho příjemných tváří, včetně překvapivé kombinace Joely Richardson, Paris Jefferson, Jaime Murray, Emily Blunt nebo Johna Hannaha. Letos se sice velmi těším na nové epizody Partners in Crime, ale po těch letech jsem si jistá, že na Poirota nikdy nezapomenu. Šedé buňky mozkové jsou toho ostatně důkazem. ()

Plymouthský expres (1991) (S03E04) 

Povídka The Plymouth Express (1923) v seriálové podobě není nic moc, zvlášť při vědomí filmové verze románu The Mystery of the Blue Train (1928). Tématika je si sice podobná jako vejce vejci, ale epizoda seriálu z roku 1991 a filmu z roku 2005, to jsou nebe a dudy. ()

Smrt na Nilu (2004) (S09E03) 

Televizní přepis Smrti na Nilu se Suchetem sice patří mezi oblíbené verze, ale pořád je to jen laciná televizní podívaná, která bledne ve srovnání s filmovými verzemi. Ano, Suchet je výborný, ale jeho spoluhráči pokulhávají a krásy Egypta tolik nevyzní. Jediný, kdo se později prosadil, byla zdejší Linnet Ridgeway - Emily Blunt. Tuto roli původně dostala v 70. letech tehdejší tmavovlasá krasavice Lois Chiles z Velkého Gatsbyho, která se později stala Bond Girl. O 30 let později zkusili změnu a Linnet se stala blondýnkou v podání začátečnice, která se prosadila až po té, co se vrátila k tmavému přelivu. A dnes je hrdou Linnet opět tmavovlasá akční hrdinka Gal Gadot z Izraele. Čili v tomto trendu tedy slovutný Suchetův seriál nehrál určující prim. ()

Záhada modrého expresu (2005) (S10E01) 

Román The Mystery of the Blue Train (1928) sice Agatha považovala za svůj nejslabší, ale zřejmě byla jediná, kdo si to myslel. Pouze začala profesionálně rozvíjet sama sebe, v tomto případě rozvinula povídku The Plymouth Express (1923). V televizní verzi se Suchetovým Poirotem je to učiněná rozkoš a lahoda. Dědičku v nesnázích hraje sexy Jaime Murray, a všechny postavy kolem ní mají také řádný náboj. Zejména ta podařená rodinka, kde si člověk není jistý tím, kdo je matka a kdo dcera. Poirot sám se tetelí kolem takové miloučké dámičky a rozdává úsměvy na potkání. Hotový skandál. ()

Reklama

Reklama