Reklama

Reklama

Hercule Poirot

(seriál)
  • Velká Británie Agatha Christie's Poirot
Trailer
Krimi / Drama / Mysteriózní / Thriller
Velká Británie, (1989–2013), 85 h 4 min (Minutáž: 47–105 min)

Předloha:

Agatha Christie (kniha), Agatha Christie (povídka)

Hrají:

David Suchet, Hugh Fraser, Philip Jackson, Pauline Moran, David Yelland, Zoë Wanamaker, Richard Bebb, George Little, Phillip Manikum, Jona Jones (více)
(další profese)

Série(13) / Epizody(70)

Obsahy(1)

Malý belgický detektiv Hercule Poirot (David Suchet) s knírkem upraveným dle pravítka a neuvěřitelně bystrou šedou kůrou mozkovou řeší případy, na které slavná britská policie ani Scotland Yard nestačí a to již od roku 1989 dodnes v této nejslavnější volně inspirované adaptaci předlohy královny detektivek Agathy Christie. (monolog)

(více)

Recenze uživatele necisty k tomuto seriálu (68)

Dobrodružství claphamské kuchařky (1989) (S01E01) 

První v pořadí natočený Poirot? Dobrý, nikoliv zázračný. Každopádně na rozjezd super, šlo vidět, že to ještě úplně není on, ale k tomu se brzo Suchet dopiloval. Zapeklitost minimální, rychlost řešení maximální, i kvůli tomu si to tu další hvězdu nezaslouží. ... Bedna s věcmi, dědictví domku, bankéř Australan, ukradené akcie, podřadný případ, (název lodi, Lemonová). ()

Vražda v ulici Mews (1989) (S01E02) 

Reálně za 4 hvězdy, tady hodnotím pátou originalitu vraždy a celý průběh vyšetřování. Zajímavé, že se jednalo o jeden z prvních dílů a já to přitom viděl mezi posledníma. Je dost možné, že kdybych si to pouštěl od začátku, tak by mě taková zápletka ani nepřekvapila. ... Levá ruka, manžetový knoflík, premiér manžel, golfové hole, kufřík, dopis. ()

Únos Johnnieho Waverlyho (1989) (S01E03) 

Zatím nejpovedenější díl od Renny Rye, který mě vzhledem na předešlé zklamání docela příjemně překvapil. Konečně to má nádech dílů budoucích. Jeden z dílů, kdy je Poirot varován dopředu a snaží se něčemu zabránit. Trošku mě zklamal samotný únos, čekal jsem něco šíleně zapeklitého, když už se to podaří před nemalou armádou policistů Scotland Yardu. Bohužel se setkám jen s trapností. Nemluvě o tom, že jsem odhalil pachatele téměř na samém začátku. Nevěřím tomu, že i v knížce je to takhle podáno. Celkově je tento díl poněkud jiný, než ostatní, úplný závěr je toho důkazem. ... Hodiny, sluha, neteř, tajná chodba, natahovací autíčko. ()

Dvacet čtyři černých kosů (1989) (S01E04) 

Zpracování a umění herců je jako vždy na vysoké úrovni, tam jsem spokojený. Horší je to se zápletkou, respektive jejím odhalováním. Poirot většinou není složitý a vrah bývá většinou odhalen dříve, než jeho jméno vyřkne samotný David, jen málo kdy vůbec netuším. Bohužel v tomto případě jsem si byl jistý v prvních pár minutách a režie mě ani jednou nepřesvědčila o opaku. To je podle mého zásadní chyba a proto tomuto dílu dávám zatím nejnižší hodnocení. ... Souhlas s Hejtmy ()

Byt ve třetím patře (1989) (S01E05) 

Nepřevratná zápletka, ale neobvyklý konec, kdy ještě Poirotovi poskoci celkem dlouho honí vraha zatímco sám Poirot pomalu a bravurně schází schody:). Příjemná vsuvka s rýmečkou, divadelní hrou a Hastingsovým autem. Bohužel to tu opravdu dohání spíš vtip, než zapeklitost případu, což je u detektivky špatně, vůbec se nedivím nižšímu hodnocení. ... Stejný dům, kde bydlí Poirot, revolver, šachta pro odpadky, manželství ve Švýcarsku. ... PS: Pane bože, kdo u Slováků píše ty obsahy?! Ani jeden kec z toho není pravda. ()

Rhodský trojúhelník (1989) (S01E06) 

Jde vidět, že je to jeden z prvních Poirotů - obrazová kvalita fakt špatná a Suchet tu vypadá ještě pohublý :). Zápletka vcelku ujde, jen mi vadilo, že se zase dostavil ten efekt krátkých dílů, kdy nemám šanci přijít na to, kdo to udělal a jen čekám na konec až mi to Poirot prozradí. Taky moc nechápu výběr hereček, dalo se dívat jen na tu hlavní, zbylé dvě se s ní nedaly srovnávat a chvilkami ani nešly od sebe rozpoznat. Na druhou stranu to má docela dramatický konec. ... Milenecký trojúhelník, zmije, jed, rybář. ()

Dobrodružství na moři (1989) (S01E07) 

Musím podotknout, že Renny Rye opravdu Poiroty točit neumí. Buď téměř od začátku vím, kdo je záporákem, nebo to nevím vůbec, dokud není vyřčeno jeho jméno za naprosto nepochopitelného vysvětlení. Myslím, že kdyby se toho už tehdy ujal nějaký jiný režisér nebo tomuto dali víc časového prostoru, tak by to dopadlo lépe. HP mě baví z toho důvodu, že můžu zároveň s ním pátrat a někdy holt uznat, že je lepší, tu ne. Jinak vše jako vždy v pořádku, proto nemůžu slevit na hvězdách, i když bych tentokrát měl. ... Otřesná ženská, bridge - rozdávání karet, nůž v zádech, egypt, sestřelování keramických holubů, loď, panenka v kufru. ()

Podivná loupež (1989) (S01E08) 

Tentokrát polevím a neohodnotím plným počtem, přestože to byl jinak moc hezký díl. Tentokrát za to může zpracování, tak zajímavého případu - 50 minut nestačí, chci sám případ řešit a ne jen čekat, kdy nám Poirot řekne jak na to přišel. Myslím si, že kdyby se tohoto dílu ujal někdo dnes, tak by to dopadlo mnohem lépe a nebál bych se říct, že by to mohl být jeden z nejlepších Poirotů, protože námět za to určitě stál. ... Ukradené plány letadla, blížící se válka, německá ambasáda, zamilovaný Hastings, anonymní telefonát, ... Ustupte chlapci, má v ruce puding. ()

Křížový král (1989) (S01E09) 

Mám takový pocit, že minimálně vizuální stránka je poněkud jiná než u ostatních dílů, možná je to stářím, ale od stejného režiséra ostatní díly taky vypadají jinak. Není to špatné, ale jde vidět, že je to starý díl. Zápletka bohužel není příliš náročná, ne snadno odhalitelná, ale patří mezi ty obyčejné. Ke všemu ta ženská je fakt škaredá:D! Jinak souhlasím s Šandík. ... Moderní kruhovitá knihovna, zlatý lev, cigánské boty, filmové natáčení scény na poušti, bridge. ()

Sen (1989) (S01E10) 

Rozhodně patří mezi ty lepší kratší Poiroty, ať už kvůli psacímu stroji, nebo té finální neobvyklé honičce, to však ubírá už z tak krátkých 50ti minut čas pro podstatnější části příběhu a tak divák nezvládá řešit případ sám a pouze čeká, až Poirot prohlásí, že už na to přišel. Je tu také nevšední zápletka a musím pochválit výběr herců, protože jsem si je snad poprvé vzájemně nepletl, ale to také může být tím, že tam prostě bylo málo postav. Myslím, že kdyby to mělo aspoň hodinu a půl a dali šanci divákovi, tak bych tomu 5 dal. ... Psací stroj, zvací dopis, silné brýle, sen o sebevraždě, pirohy. ()

Smrt na mysu (1990) (S02E01) 

Řadil bych top10, protože z těch starších patří určitě mezi ty lépe zpracované, se zajímavou zápletkou a výrazně vtipné. Tentokrát a myslím, že jenom tentokrát je dokonce díl rozpůlen na dva kousky a jsem donucen na odhalení čekat, což přidává na efektu a samotné kvalitní vyvrcholení celého případu jenom podtrhuje. ... Dům na útesu, bonboniéra, kokain, hodinky, závěť, pokusy o vraždu. ()

Dáma se závojem (1990) (S02E02) 

Velmi zajímavý díl. Je to snad poprvé co jsem Poirota viděl v jiném oblečení, než v oblíbeném obleku. Dočkám se hned dvou pokusů a minimálně jako zámečník ze Švýcarska je rozhodně k popukání:). Zajímavá je také jeho obrácená role a k tomu nahrává vtip a vůbec kamenná tvář Jappa, když si pro něj po výkonu přijde. K tomu zbabělec Hastings, super:). Bohužel tento díl měl být asi delší, protože nebylo dost prostoru na pořádné osvětlení zápletky, je zde ke konci spoustu otázek u kterých nejsme na Poirota zvyklí. Spoil: Jak teda umřel skutečný Levington? Co ten dopis? Ten byl kompletně vymyšlený, nebo měl být opravdu poslán skutečné lady Millicent? atd. Edward Bennett to moc nevyřešil, nebo se rád hraje. Já mu ale za to nedořešené, zbytečnou rychlost a trapnou hru na schovávanou ke konci jednu hvězdu seberu. ... Dáma v závoji, čínská krabička, Poirot na druhé straně, výkupné za tajný dopis, krádež diamantů. ()

Ztracený důl (1990) (S02E03) 

Méně povedený díl. Je možné, aby jsem v 52 minutách našel nudný moment? A že nebyl krátký... ta honička byla fakt katastrofa. Ani nic zajímavého nebo neobvyklého. Tentokrát to ani vsuvka s monopoly nebo bankou nezachrání. Poirotovi bych velice nerad dával za 3, ale tady je to opravdu jen o fous. ... Důl se stříbrem, incident z banky, její majitel, čínský obchodník, opium, cigarety, čínská čtvrť, moderní techniky policie. ()

Cornwallská záhada (1990) (S02E04) 

Ze začátku jasná zápletka se změní v méně čekaný lov na pravého vraha. Musím podotknout, že se najde pár režisérů, kteří umí natočit i ty krátké Poiroty a dodat jim tu správnou atmosféru, které zde rozhodně bylo dosaženo. Problém je ale pořád stejný, divák nedostane příležitost případ řešit sám, příběh je mu pouze nastíněn a ve finále řečeno, kdo to vlastně byl a proč. ... Jed. ()

Tajemné zmizení pana Davenheima (1990) (S02E05) 

Jeden z nejlepších těch krátkých Poirotů. Nejen, že se jedná o kvalitní zápletku, ale tentokrát nekulhá ani atmosféra. Do toho neobvyklé řešení případu - nevyjdu z domu a Poirotovi kouzla:). ... Mlha, kapesní zloděj, trezor, závody aut, papoušek. ()

Dvojnásobný zločin (1990) (S02E06) 

Zajímavé, že jsem se k tomuto dílu dostal až teď, přestože patří k těm prvním, ale asi mi to přidalo na věrohodnosti, že Poirot už opravdu potřebuje do důchodu:). Tento případ nehodnotím z pohledu kvality zápletky, ale spíš kvůli hezké atmosféře, vtipu a opravdu nic nedělajícího Poirota:). Taky se nestalo to, co je pro kratší díly typické - nedošlo k předčasnému vyvrcholení, vše krásně navazovalo. Takže rozhodně ne top Poirotů, ale mezi těmi kratšími je jeden z lepších. ... Medailonky s trsem vlasů na druhé straně, ztracené klíče Lemonové, Poirot v důchodu, Hastings vede pátrání, autobus, zamilovaní prchají. ()

Tajemství levného bytu (1990) (S02E07) 

Dost zajímavá zápletka, kterou ke všemu Poirot neodhaluje až ke konci, kdy všechny svolá, jako je tomu snad v každém díle. Tady se vše dovídáme postupně. Také trošku z jiného soudku - Poirot 'zlodějem' a plus za super atmosféru. Jen teda netuším, proč ten 'mafoš' nevystřelil:). ... Stejné jména, plány ponorky, americká zpěvačka, dveře k popelnicím. ()

Únos ministerského předsedy (1990) (S02E08) 

Pěkný, přesto nijak vyčnívající díl. Bohužel až na nějaké detaily to byl docela předvídatelné. Taky mě tak napadlo, že jsem v HP viděl poprvé zásahovou jednotku té doby:D. Mini scéna s krejčím vtipná:). ()

Záhada Západní hvězdy (1990) (S02E09) 

Trochu slabší díl, díky nekvalitně zahranému "přepadnutí". Naopak se mi líbilo utahování si z Poirota, že Belgie přece nemůže mít slavnou herečku. ... Dva diamanty, kopie, nahraná krádež, výhružné dopisy, belgická herečka. ()

Záhada na zámku Styles (1990) (S03E01) 

Velmi příjemný díl o tom, jak se vlastně Poirot potká s Hastingsem. Byl bych zcela spokojen, kdyby to tentokrát nezahráli do outu, vlastně jsem se jen dozvěděl, že už se jednou seznámili dříve. Byl jsem také trošku zklamán, že to od začátku vedlo k jedné osobě, pak sice jen na chvíli ne a zase zpět. Ale vše ostatní naprosto v pořádku - moc hezký začátek, atmosféra, herci, hudba a hlavně je to ten dá se říct 'úplně první díl'. ... Žid, káva, kakao, strychnin, zrzka, příchod nadporučíka Hastingse. ()

Reklama

Reklama