Reklama

Reklama

Jednoduchý plán

  • USA A Simple Plan (více)

Obsahy(1)

Bratři Hank a Jacob Mitchellovi se s přítelem Louem vracejí ze hřbitova, a když jim vběhne do cesty liška, nabourají. Jacob s puškou v ruce pronásleduje lišku, ač ho Hank upozorňuje, že se nacházejí v chráněné oblasti. Hank a Lou jdou za ním do lesa a narazí na sněhem zapadané havarované letadlo, v němž najdou mumifikovaného pilota a tašku plnou stodolarovek v celkové hodnotě 4 miliony 400 tisíc dolarů. Hank trvá na tom, že nález musí ohlásit na policii, ale Lou ho přesvědčuje, že za daných okolností peníze vlastně nejsou ničí, a pokud si je nechají, není to vlastně krádež, navíc, že pravděpodobně pocházejí ze špinavých obchodů s drogami. Za několik dní bude Hankova žena Sarah rodit a mladá rodina financemi neoplývá, Hank se proto  nakonec nechá umluvit, aby si peníze nechali, ale s podmínkou, že je schová a jestli se do jara po nich nikdo nebude shánět, až pak si je rozdělí. Sáře se nelíbí, co udělali, a navrhne, aby Hank část peněz vrátil do letadla, pak to bude vypadat, že se nic nestalo. Hankovi se nápad zalíbí a ráno se vydá s Jacobem na místo činu. Když se kolemjdoucí soused Dwight Stevenson zastaví u psychicky labilního Jacoba, v obavě z prozrazení Jacob na něho vystřelí a zdá se, že Dwight je mrtvý. Hank chce zachránit bratra a souseda odváží na jeho sněžném skútru k potoku s úmyslem naaranžovat vše tak, aby to vypadalo jako nešťastná náhoda... (TV Prima)

(více)

Recenze (384)

Gemini 

všechny recenze uživatele

Sam Raimi can do things...obvykle. V tomhle případě se mi zdá, že "jen" natočil vlastní Fargo (opravdu, najděte deset rozdílů), a že to Paxton s Thorntonem nemohli sami prostě utáhnout tak dobře jako když se u Coenů sešla celá parta velkých jmen. Jenže ono je to ke konci čím dál tím lepší (i když jsem paranoidně čekal jiný/další zvrat), a ty dvě hodiny jsou kupodivu tak akorát. Sice na to musíte mít určitou náladu, a přijde mi to míň přístupné než to dokola omílané Fargo, ale svoji osmdesátku si to zaslouží. ()

pepo 

všechny recenze uživatele

Prvý a doteraz najlepší vážny film Sama Raimiho (série Evil Dead a Spiderman). Talentovaný režisér upustil od svojho agresívne štylizovaného rukopisu a sústredil sa výhradne na atmosféru, dej a postavy. Príbeh troch ľudí z vidieka, ktorí náhodou nájdu lietadlo plné peňazí, sa stal dielom vyzretého filmára s veľkou budúcnosťou. Myšlienkovo aj emočne mimoriadne silný záver je čerešničkou na torte tohto vynikajúceho thrilleru, miestami pripomínajúceho Fargo. Oscarové nominácie za adaptovaný scenár a herca vo vedľajšej úlohe (Billy Bob Thornton) plne zaslúžené. ()

Reklama

B!shop 

všechny recenze uživatele

Herci jsou vyborni v cele s opet dokonalym Thorntonem, ktery me opet mile potesil. Za zminku stoji rovnez i Bill Paxton, ktery hraje taky vyborne. Atmosfera je paradni a Coenum se hodne priblizuje. Raimi je vynikajici reziser, ale proti Coenum s Fargem proste neobstoji. U Farga skoro nedychate a hltate kazdou minutu, ale tady to ma hlucha mista, po prvni hodine se to sice slusne rozjede, ale v porovnani s Fargem muzu dat jen 4. Kdybych Fargo nevidel, je to jasne za 5, ale takhle... ()

H34D 

všechny recenze uživatele

Výborně vygradovaný scénář balancující na hraně uvěřitelnosti, který i přes trošku drastičtější twisty a pro mě až trochu nepřirozeně ďábelskou Sarah, dokáže ladně, ale patřičně tvrdě narazit na depresivní realitu se zdrcujícím účinkem. Přirovnání k Fargu mi úplně nevoní vzhledem k tomu, že Fargo má poněkud jiný feeling - černý humor, hravost, nápaditější charaktery... Jednoduchý plán je vážnější, temnější a také jednodušší. Ovšem díky tomu dokáže lépe nastínit, co dokáže udělat touha po penězích s obyčejnými lidmi... 8/10 ()

kingik 

všechny recenze uživatele

Neoslovilo v plné síle. Sam Raimi je skvělý v hororech, v jiných žánrech nezanechává nijak výrazný režijní rukopis. Tohle bylo skoro jako televizní film. Nuda a do toho velmi obstojné herecké výkony. A to jsem čekal něco bombastického, neotřelého a strhujícího. Ani jedno z toho nepřišlo. Průměrný film. 50% ()

Galerie (25)

Zajímavosti (8)

  • Jedna scéna z filmu se ztratila během leteckého transportu materiálu z Minnesoty do L.A. Film byl naštěstí pojištěn a scéna se natočila znovu. (D3VIL)
  • Tento film inspiroval kanadskou punk-rockovou skupinu Simple Plan ke svému názvu. Sám frontman kapely (Pierr Bouvier) výběr názvu komentoval takto: „Všechno je to spojený s tím nemít nudnou práci, ale jít si za svým snem. A to je ten jednoduchej plán.“ (groz122)

Související novinky

Zemřel Bill Paxton, Hudson z Vetřelců

Zemřel Bill Paxton, Hudson z Vetřelců

26.02.2017

Pooperační komplikace nám dnes sebraly hereckého veterána Billa Paxtona. Mladší ročníky tohohle pána možná neznají, v 80. a 90. letech ho však nešlo přehlédnout. Kdo za to může? V první řadě James… (více)

Reklama

Reklama