Reklama

Reklama

Jednoduchý plán

  • USA A Simple Plan (více)

Obsahy(1)

Bratři Hank a Jacob Mitchellovi se s přítelem Louem vracejí ze hřbitova, a když jim vběhne do cesty liška, nabourají. Jacob s puškou v ruce pronásleduje lišku, ač ho Hank upozorňuje, že se nacházejí v chráněné oblasti. Hank a Lou jdou za ním do lesa a narazí na sněhem zapadané havarované letadlo, v němž najdou mumifikovaného pilota a tašku plnou stodolarovek v celkové hodnotě 4 miliony 400 tisíc dolarů. Hank trvá na tom, že nález musí ohlásit na policii, ale Lou ho přesvědčuje, že za daných okolností peníze vlastně nejsou ničí, a pokud si je nechají, není to vlastně krádež, navíc, že pravděpodobně pocházejí ze špinavých obchodů s drogami. Za několik dní bude Hankova žena Sarah rodit a mladá rodina financemi neoplývá, Hank se proto  nakonec nechá umluvit, aby si peníze nechali, ale s podmínkou, že je schová a jestli se do jara po nich nikdo nebude shánět, až pak si je rozdělí. Sáře se nelíbí, co udělali, a navrhne, aby Hank část peněz vrátil do letadla, pak to bude vypadat, že se nic nestalo. Hankovi se nápad zalíbí a ráno se vydá s Jacobem na místo činu. Když se kolemjdoucí soused Dwight Stevenson zastaví u psychicky labilního Jacoba, v obavě z prozrazení Jacob na něho vystřelí a zdá se, že Dwight je mrtvý. Hank chce zachránit bratra a souseda odváží na jeho sněžném skútru k potoku s úmyslem naaranžovat vše tak, aby to vypadalo jako nešťastná náhoda... (TV Prima)

(více)

Recenze (384)

Pepinec 

všechny recenze uživatele

Prachy vládnou světu, prvním rádcem je chamtivost a druhým slepota mísená nerozumem. Lidé se ženou vpřed za vidinou šťastného života, přičemž jediným prostředkem, kterak toho dosáhnout, jsou pro ně peníze, chechtáky, žetony, prachy a nic než prachy! Nechají se tak snadno opít rohlíkem, dokáží tak snadno podlehnout svodu ďáblu, umí tak lehce strhnout další, jen aby se vina rozlila z hrnečku do hrnce. Poté je přeci každý očištěn. Jak bych se zachoval já? Nevím, opravdu nevím. Rozhodně bych ale měl na paměti tento příběh. Poněvadž je potřeba pochopit, že být knihovnicí široce se usmívající na zákazníky, to je pravý život. Ne chorobná hamižnost po zlatém pírku, co nám prolétne za okny. Kde jsem to jen zaslechl; neměli bychom se užírat tím, co nikdy mít nebudeme, ale radovat se z toho, co máme. Protože život, ten je tady a teď. Boba Thortona neřadím mezi své oblíbence proto, protože často hraje podivíny, duševně choré nebo bláznivé. Zároveň však je toto nejlepší zárukou kvality. ()

Radyo 

všechny recenze uživatele

Opravdu mrazivý thriller, nejen díky zimnímu prostředí, které spoludotváří atmosféru, ale hlavně díky vynikající zápletce a skvělým hercům. Z těch bych vyzvedl hlavně Billy Boba Thorntona, jenž předvedl další ze svých skvělých hereckých výkonů. První polovina děje je skoro "banální", lépe řečeno diváka sice zaujme, ale jen jej rozehřívá před tím, co bude následovat ve zbývající části filmu. A právě ta druhá polovina je doslova našlapaná. Děj se začne zvrhávat postupně, jako se vymykají události hlavním aktérům z rukou, což právě asociuje divákům coenovské Fargo. Samotný závěr je pak doslova zdrcující a je mistrným vyvrcholením celého příběhu, který divákům takřka nedá vydechnout. Sam Raimi se tímhle dílem doslova "zvěčnil". ()

Reklama

J*A*S*M 

všechny recenze uživatele

Strhující malý thriller s výborně napsanými (Bridget Fonda) a zahranými (Billy Bob Thornton) postavami. Kromě vysokého napětí poskytuje film i minimálně jedno důležité poučení do života - nikdy nespiklenčit s osobami duševně prostšími, než jste vy sami - dokážou vám zruinovat i ten nejjednodušší plán. Závěr výborný. Nejlepší Raimi. ()

D.Moore 

všechny recenze uživatele

Vzpomněl jsem si na leccos - od Coenovic Farga (a jiných) po Boylův Mělký hrob... Všechny ty filmy, které jsem si vybavil, byly ovšem lepší než Jednoduchý plán. Nebýt Billyho Boba Thorntona, který si s postavou, v níž bych si jinak dokázal představit jedině Steva Buscemiho, poradil naprosto skvěle, ubral bych ještě jednu hvězdu. Problém byl v tom, že všechno, co se ve filmu dělo, mi připadalo hrozně naivní, neuvěřitelné a mizerně podané. Od havarovaného letadla, které se nikdo nesnaží najít (ale vesele se o něm píše v novinách), po jednotlivé vraždy a to, že policistům byly naprosto ukradené. Sam Raimi si nicméně odvedl svoji práci a scény v zasněženém lese, který pozorují hejna vran, měly něco do sebe... Ovšem stejně jako v případě jeho Téměř dokonalého zločinu, scénář (téměř) všechno zkazil. Dvě a půl. ()

Kaka 

všechny recenze uživatele

Bravurní Raimi ještě předtím, než se vrhl na vysokorozpočtový Hollywood (Spiderman). Minimum prostoru, mrazivá atmosféra, vynikající scénář a logické řešení složitých machinací kolem 4 milionů dolarů, které náhodou najdou tři maloměšťáci. Lehce to nenuceným a podprahovým cynismem ruku v ruce s násilím připomene Fargo - jen méně ulítlé, přičemž konec takový nečekáte. Herecký ansámbl je zábava sledovat. ()

Galerie (25)

Zajímavosti (8)

  • Člen ZZ Top Frank Beard se objeví v cameo roli na pohřbu. (Kulmon)
  • Tento film inspiroval kanadskou punk-rockovou skupinu Simple Plan ke svému názvu. Sám frontman kapely (Pierr Bouvier) výběr názvu komentoval takto: „Všechno je to spojený s tím nemít nudnou práci, ale jít si za svým snem. A to je ten jednoduchej plán.“ (groz122)

Související novinky

Zemřel Bill Paxton, Hudson z Vetřelců

Zemřel Bill Paxton, Hudson z Vetřelců

26.02.2017

Pooperační komplikace nám dnes sebraly hereckého veterána Billa Paxtona. Mladší ročníky tohohle pána možná neznají, v 80. a 90. letech ho však nešlo přehlédnout. Kdo za to může? V první řadě James… (více)

Reklama

Reklama