Reklama

Reklama

Spider-Man

  • USA Spider-Man
Trailer
USA, 2002, 121 min

Obsahy(1)

Film na motivy marvelovského komiksu je příběhem podivínského středoškoláka Petera Parkera (Tobey Maguire). Jako dítě osiřel, byl šikanován a nebyl schopen vyznat lásku okouzlující dívce ze sousedství Mary Jane Watsonové. Říct o jeho životě, že je to bída, by asi bylo dost slabé slovo. Ovšem jednoho krásného dne, když ho na exkurzi v laboratoři pokouše uprchlý radioaktivní pavouk, se jeho život změní tak, jak by si sotva kdo dokázal představit. Peter získá netušenou pružnost, jasné vidění, schopnost přichytit se k povrchu, šplhat po zdech a vystřelovat sítě ze zápěstí, ale ona to nebude jenom zábava. Výstřední milionář Norman Osborn (Willem Dafoe) na sobě vyzkouší účinek drog, čímž vznikne jeho maniakální alter ego Green Goblin. Peter se tudíž musí stát Spider-Manem a vzít si Green Goblina na starost, jinak ho Goblin zabije. (HBO Europe)

(více)

Recenze (884)

POMO 

všechny recenze uživatele

Tim Burton (Batman) alebo Bryan Singer (X-Men) to mali jednoduchšie. Ich komiksovky boli zaujímavé výpravou, atmosférou a s tým spojenou schopnosťou vtiahnuť nás do „iných svetov“. Raimiho Spider-Man ničím takým nedisponuje. Po jeho skončení som si nepamätal jedinú scénu, ktorá by ma priviedla so diváckeho vytŕženia. Tobey Maguire stelesnil premenu postavy výborne, ale Kirsten Dunst je na tento typ filmu príliš tuctová. A postava Green Goblina nie je strašidelný záporák, ale nešťastná troska s väčším problémom s vlastnou identitou, než aký má so samotným Spider-Manom. Ani osobité vizuálne pojatie, ani poriadne prepracované postavy. A predvídateľný príbeh, hodný 40-minútovej epizódy TV seriálu, roztiahnutý do dvoch hodín. Spider-Manovi je sfilmovaný elegantne a nedisponuje popcornovou blbosťou. Ale je iba nafúknutou bublinou, ktorá sa po prasknutí rozplynie ako obláčik a nič po nej nezostane. ()

kleopatra 

všechny recenze uživatele

Neberou mě comicsy, ani filmy podle nich natočené, tak jak to, že jsem zrovna z tohodle filmu tak odvařená? Viděla jsem ho snad 2Ox a pořád mě baví. Tobey Maguire je zlatíčko a celé - lásky, křivdy, smutky, pocity zodpovědnosti, triky (i pověry) - to krásně pasuje a šlape. ()

verbal 

všechny recenze uživatele

Neolizovat! To bílé a lepkavé, co máš na dlani, není to, co obvykle, Touby! Pokousal tě přece zmutovaný pavouk, tak proč pořád vypadáš jako občerstvení pro pedofily vracející se z homokarnevalu? Nu což, přitvrdíme a postavíme ti do cesty nějakého fuckt drsného, temného padoucha. Co třeba takový zlý skateboardista v rozkošně úplém, žužu zeleném oblečku?? Postříkej ho pavučinkou a umlať pěstičkama za zvuku tvrrrdé rrrrockové plísně "Hírou"... I dle poměrně ostrého comixu se dá natočit rozverné revue pro nezletilé homosexuály. ()

Cival 

všechny recenze uživatele

Filmové ekvivalenty comicsů zbožńuju, stejně tak Tobeyho a čas od času nějaké to řemeslně zručné dílko Sama Raimiho. A Spider-man vypadá přesně tak, jak bych si přál, aby zfilmované comicsy vypadaly. Tobey skvěle zvládá přerod z outsidera v hrdinu, Kirsten je moc sympatická a Dafoe celkem ucházející záporák. David Koepp dokázal napsat výborný scénář plný vemi vtipných dialogů(!), které navíc přesně souhlasí s nejistotou nešťastně zamilovaného teenagera. No a Sam Raimi - to je zkrátka machr. Parádní film a snad i neméně kvalitní druhý díl. Ne bez zaváhání, přesto romanticko-comicsová lahůdka, kterou zabíjí akorát dabing. ()

KevSpa 

všechny recenze uživatele

Tak přesně takhle má vypadat zpracování comicsu. Sam Raimi zkrátka nepopřel svůj filmařský talent a stvořil tak, alespoň pro mě, nejlepší comicsový film. ()

Lima 

všechny recenze uživatele

Sam Raimi ukazuje, že co dělá film dobrým filmem nejsou trikové orgie, ale zajímavý příběh. Jasnou výhrou je Tobey Maguire. Je neuvěřitelný. V současné době není NIKDO, kdo by se na roli Petera Parkera hodil více a kdo by jí tak dobře zahrál. Tleskám Samu Raimimu, že si ho u filmové společnosti vydupal. Kirsten Dunst je taky fajn. Není to žádná křehká kráska, ale má něco do sebe a hrát rozhodně umí. Můj oblíbenec Willem Dafoe - trochu zklamání. Hraje přirozeně, ale když se v něm probouzí Mr. Hyde, je se svými úšklebky spíše k smíchu. Ale to je malá muška na kráse jinak bezvadného filmu. ()

Galadriel 

všechny recenze uživatele

Mě tenhle film přišel taky hodně průměrný a kasovní rekordy trhal asi proto, že u američanů odkojených comicsy mají comicsové filmy obrovskou výhodu, když se k tomu navíc přidá zručně zorganizovaná reklamní kampaň, úspěch je zaručen. K filmu samotnému - Tobey Maguire mi do role docela i sedl, Willem Dafoe také, ale Kirsten Dunst mi přišla naprosto příšerně toporná. Příběh je tradiční americký akční s jedním vyhraněným hrdinou a jední padouchem, osudovou láskou atd. K mému překvapení ale místy chybovaly i triky (obzvláště v "létacích" sekvencích), což bych od filmu s takovým rozpočtem opravdu nečekala. ()

Gemini 

všechny recenze uživatele

Samotný kreslený Spidey alias to co nejvíc z nás zná, je komerční blábolík určený pro kanály s kreslenými filmy, ergo pro děti od tří let, takže atmosféra a celkové vyznění, tak známé např. z famózních dílů s Ghost Riderem, se zredukovalo na tu jedinou do zblbnutí opakovanou myšlenku, kterou tu rozhodně psát nebudu. A Raimiho dílko, respektive v současnosti už dílka, je skvělým přepracováním právě téhle verze Spider-Mana. Na rovinu uznávám, že je to super řemeslná prácička, ale když už takový geroj jako Willem Dafoe přehrává, je to na pováženou. To že se s hereckým obsazením zřejmě nikdy nesrovnám, je čistě můj problém a pokud se o tom někdo chce bavit, klidně můžeme, tady to je u mě prostě mínus pro film. Nevertheless OST od Dannyho Elfmana rozhodně nezklame, a to se cení. Takže si nakonec dáme 60%. ()

Tom Hardy 

všechny recenze uživatele

Z komiksů jsem měl vždy nejraději Spider-Mana a ani v mých nejodvážnějších snech jsem nečekal, že se někomu podaří zachytit plné kouzlo komiksové předlohy a vložit do filmu všechny ingredience, které dělají tento komiks tak jedinečný. A neuvěřitelné se stalo skutečností. Tleskám Raimimu, který všem ukázal, jak má vypadat správná adaptace a děkuji mu, že mi splnil dětský sen. Veliká škoda těch několika momentů, kdy efekty vypadají tak nevěrohodně.. ()

Matty 

všechny recenze uživatele

Filmový debut pavoučího muže, který se i přes své nesporné kvality bude velmi snadno parodovat. 70% Zajímavé komentáře: POMO, JohnnyD, Honzzaq, mis-ko, Indy ()

Tosim 

všechny recenze uživatele

Nemělo to chybu. Jako člověk, co v každém desátém komentáři připomíná, že předloha se úplně zhustit do filmu nemůže, pokud ovšem nedohlíží "zatím" živá autorka (Harry Potter ;-) či fanatickost (LOTR). Na to, že to byl zfilmovaný comix byly charaktery opravdu propracované a Tobey Maguire bezvadný. První polovina naprosto fantastická, v druhé jste fandili superhrdinovi, seč jste mohli. Scéna s přepadením "sportovního lichváře" a následným prozřením a hlavně poslední činí z comixových postav živé lidi. ()

Enšpígl 

všechny recenze uživatele

Na první pohled normální, mladej kluk, kterej má věk na to, aby zbalil každou hezkou holku, ale to on nééé, pán si totiž radši hraje na pavouka, víte !? ()

Radyo 

všechny recenze uživatele

Tak tenhle film že boural rekordy v divácké návštěvnosti v kinech po celém světě? A čím si tohle privilegium zasloužil? Totálně nevýrazným Tobeym Maguirem? Scénářem, který nenabízí nic převratného a ani nedá hercům šanci se rozehrát? Ne, vážně, tenhle film je jen a pouze průměr, a pokud je považován za trhák, tak já tento názor rozhodně nesdílím. Ale chápu, že hlavně divácká kategorie "teen" bude asi sdílet jiný názor. Btw. Můj dvouletý syn je ze Spidermana zatím taky paf. :-) ()

Malarkey 

všechny recenze uživatele

Bůh seslal hrdiny, aby nás ochraňovali v podobě těch nejsympatičtějších lidí mezi které Spider-Man určitě patří. Respektive jak pro koho. Já na kresleném seriálu děsně ulítával no a pak to šlo ráz na ráz a vznikl i samotný film. Aby se neřeklo, tak jsem se před zkouknutím přečetl knihu, která je podle filmu. Nevadí, špatná nebyla. Nakonec jsem se směle pustil i na tu hranější formu příběhu. První a zásadní šok: sakra Spidey vypadá nějak.....moc počítačově a morbidně. Ale tak na to si člověk časem zvykne a nakonec to ani nevadí. Jenže na první pohled je to víceméně divné. Příběh je prakticky ten nejzákladnější. Boj s Goblinem, kdo by ho neznal. No a zbytek už je klasika. V hlavní roli Mary-Jane nádherná Kirsten Dunst a po celou dobu příjemná nezávazná komiksová zábava. Zdůrazním jen fakt, že právě Spidey rozjel éru zfilmování komiksů. Jednou lepších, po druhé horších. Spider-Man se řadí samozřejmě k tomu lepšímu, jinak to ani nejde. Když už na světě je i třetí díl... --- Velká sílá vyžaduje zodpovědnost. Je to můj dar, mé prokletí. Kdo jsem já, Spider-man. ()

T2 

všechny recenze uživatele

Rozpočet $139miliónovTržby USA $403,706,375Tržby Celosvetovo $821,708,551Tržby za predaj DVD v USA $338,800,000 //počet predaných kusov 14,000,000/videl v kine 2x: 95%/ ()

Marigold 

všechny recenze uživatele

Vlastně platí totéž, co jsem napsal o dvojce, i první díl představuje komiksovou předělávku s poměrně svojským duchem, dobrými herci a slušně napsanými postavami. Odmyslím-li si občas trochu afektované dialogy a zákonitou předvídatelnost, je první Spider-Man výtečnou zábavou, která má hlavu i patu, kde jí člověk čeká. V dobrých tricích, slušném napětí, solidním (byť ne strhujícím) soundtracku Dannyho Elfmana. Na dvojkou převažuje přítomností a charismatem Williama Dafoe v civilu, naopak ztrácí ve chvílích, kdy se tento "zakuklí" do zelené masky, která prostě ubírá jeho civilní démoničnost. I efekty už působí poněkud zastaraleji a následovník je v tomto ohledu dozajista působivější pastvičkou pro oči. První díl je též trochu "nezávaznější", pubertálnější, hravější, pravé dilema super-hrdiny čeká až na druhý díl. To ovšem nelze brát jako negativum. Poctivé 4 hvězdice do kožuchu a vskutku koukatelná zábava. ()

Djkoma 

všechny recenze uživatele

Velmi přeceňovaný film, který v sobě nemá nic naprosto skvělého. Je průměrný. Ať je to již výkony herců (Tobeymu bych neuvěřil, že je spiderman ani kdyby se mnou hodil o zem), scénáři(který nerozvýjí tolik charaktery jak by bylo potřeba), hudbě(ono tam něco hraje?), režii(láska ke comicsu se nedá upřít, ale všeho moc škodí!!) a vykradačným scénám(ať se na mě nikdo nezlobí např. zpomalené vyhnutí létajícím hvězdicím(??!!) bych už nechtěl vidět ani v blbý parodii natož ve filmu za 100milionů). Vadí mi, že ve filmu není prakticky žádná originalita!! Takovýto film by měl tvořit citace, úžasné scény a neopakovatelně chytlavé hlášky, ale ani jedno z toho se nekoná. Nechci dávat 2*, protože si myslím, že by to bylo příliš kruté, ale už tyto 3* se klepou jak stul bez jedné nohy ;-) ()

gouryella 

všechny recenze uživatele

Po X- Menech jsem byl neuveritelne nazhaven na dalsi vyborny comics, ale musim rici, ze tentokrat jsem odchazel z kina znacne rozladen. Vubec to neni spatny film, ale ta Batmanovitost je jasne patrna a spolu s nulovym pribehem mi tento film neposkytl uspokojujici zazitek ()

woody 

všechny recenze uživatele

Nevím čím to trhalo rekordy v návštěvnosti ale zpracováním to rozhodně nebylo.Scénář chabý(já vím,první film o Spider-Manovi ,musí se představit hrdinové a padouši ale trošku inovace být nemohlo?),výkony nevýrazné(těším se na záporáka Dafoe,a nic)až na Kirsten(to je Mary Jane jak se na komix patří) a vůbec celý to bylo jakýsi takýsi,jen ne komixový film.Jdu se podívat na Burtona nebo na Donnera,abych si spravil chuť. ()

Související novinky

Sam Raimi jedná o režii Doctor Strange 2

Sam Raimi jedná o režii Doctor Strange 2

06.02.2020

Kultovní hororový režisér Sam Raimi jedná o režii snímku Doctor Strange in the Multiverse of Madness pro studio Marvel. Nebyla by to pro něj samozřejmě první štace do komiksového světa, Raimi totiž… (více)

Kdo napíše Indiana Jonese 5?

Kdo napíše Indiana Jonese 5?

21.03.2016

U Disneyho konečně pohnuli s Indiana Jonesem. Pátý díl půjde do kin 19. července 2019 a natočí ho Steven Spielberg, samozřejmě s Harrisonem Fordem v hlavní roli. George Lucas by se na pokračování… (více)

Tim Burton uvede v Praze hudbu ze svých filmů

Tim Burton uvede v Praze hudbu ze svých filmů

01.03.2014

Americký filmový režisér, scénárista a výtvarník Tim Burton v Praze 25. března 2014 uvede koncert filmové hudby svého dvorního skladatele Dannyho Elfmana, Oba tvůrci se ojedinělé události osobně… (více)

Hvězdné nábory i útěky

Hvězdné nábory i útěky

19.07.2009

Máme pro vás spoustu castingových novinek, tak se nezdržujme úvodními řečmi a přejděme rovnou k věci. Robert De Niro si prý zahraje v Rodriguezově krváku Machete, jehož natáčení startuje už 29.… (více)

Reklama

Reklama