Reklama

Reklama

Spider-Man

  • USA Spider-Man
Trailer
USA, 2002, 121 min

Obsahy(1)

Film na motivy marvelovského komiksu je příběhem podivínského středoškoláka Petera Parkera (Tobey Maguire). Jako dítě osiřel, byl šikanován a nebyl schopen vyznat lásku okouzlující dívce ze sousedství Mary Jane Watsonové. Říct o jeho životě, že je to bída, by asi bylo dost slabé slovo. Ovšem jednoho krásného dne, když ho na exkurzi v laboratoři pokouše uprchlý radioaktivní pavouk, se jeho život změní tak, jak by si sotva kdo dokázal představit. Peter získá netušenou pružnost, jasné vidění, schopnost přichytit se k povrchu, šplhat po zdech a vystřelovat sítě ze zápěstí, ale ona to nebude jenom zábava. Výstřední milionář Norman Osborn (Willem Dafoe) na sobě vyzkouší účinek drog, čímž vznikne jeho maniakální alter ego Green Goblin. Peter se tudíž musí stát Spider-Manem a vzít si Green Goblina na starost, jinak ho Goblin zabije. (HBO Europe)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (887)

Shit 

všechny recenze uživatele

Určitě mohl být první díl o Spidermanovi lepší, ale myslim si, že Sam Raimi odvedl slušnou práci a přinejmeněím udělal zábavnou komiksovou adaptaci. Tobey Maguire se na hlavní roli celkem hodí a Kirsten Dunst jako Mary Jane taky neni špatná, ale trošku mimo je green goblin, ač ho hraje William Dafoe, tak mi tahle postava nepřipadá moc cool, hlavně proto, že jako záporák je Dafoe jen pod maskou, jinak bez masky je dobrej, jenže bez ní to zase neni ten správnej záporák se kterým Spiderman soupeří, takže ta posatava je u mě dost nevyrovnaná. ale jinak si na příběh nemůžu moc stěžovat, přece jenom to je první seznamovací díl. ()

Lima 

všechny recenze uživatele

Sam Raimi ukazuje, že co dělá film dobrým filmem nejsou trikové orgie, ale zajímavý příběh. Jasnou výhrou je Tobey Maguire. Je neuvěřitelný. V současné době není NIKDO, kdo by se na roli Petera Parkera hodil více a kdo by jí tak dobře zahrál. Tleskám Samu Raimimu, že si ho u filmové společnosti vydupal. Kirsten Dunst je taky fajn. Není to žádná křehká kráska, ale má něco do sebe a hrát rozhodně umí. Můj oblíbenec Willem Dafoe - trochu zklamání. Hraje přirozeně, ale když se v něm probouzí Mr. Hyde, je se svými úšklebky spíše k smíchu. Ale to je malá muška na kráse jinak bezvadného filmu. ()

Reklama

Marigold 

všechny recenze uživatele

Vlastně platí totéž, co jsem napsal o dvojce, i první díl představuje komiksovou předělávku s poměrně svojským duchem, dobrými herci a slušně napsanými postavami. Odmyslím-li si občas trochu afektované dialogy a zákonitou předvídatelnost, je první Spider-Man výtečnou zábavou, která má hlavu i patu, kde jí člověk čeká. V dobrých tricích, slušném napětí, solidním (byť ne strhujícím) soundtracku Dannyho Elfmana. Na dvojkou převažuje přítomností a charismatem Williama Dafoe v civilu, naopak ztrácí ve chvílích, kdy se tento "zakuklí" do zelené masky, která prostě ubírá jeho civilní démoničnost. I efekty už působí poněkud zastaraleji a následovník je v tomto ohledu dozajista působivější pastvičkou pro oči. První díl je též trochu "nezávaznější", pubertálnější, hravější, pravé dilema super-hrdiny čeká až na druhý díl. To ovšem nelze brát jako negativum. Poctivé 4 hvězdice do kožuchu a vskutku koukatelná zábava. ()

kinej 

všechny recenze uživatele

Sam Raimi odvedl na svém prvním Spider-manovi celkem slušnou práci, což uznávám i přes několik výhrad, které mám. Scénář je do jisté míry limitován naivitou komiksové předlohy, která příběh místy strhává až příliš do teenagerovských vod. Z toho bohužel vyplývá i snaha, natočit film co nejvíce „family friendly.“ Pak bych ještě vytknul příšerný design Green Goblina, který vypadá jako nepovedená hračka z vietnamské tržnice a i na svou dobu slabší difitální efekty, které jsou prostě umělé až moc. Tím ale výčet nedostatků končí. Naopak povedené je obsazení Petera Parkera a Dr. Normana Osborna a slušné jsou i akční sekvence, i když zde se nezapře určitá cirkusovost tak typická pro Raimiho. Možná právě volba režiséra nebyla úplně to nejšťastnější, protože jeho tendence vše příliš zlehčovat mi moc nesedí. Ale Spider-man je i přes všechny chyby zábavnou podívanou, ale na až tak dobrou jakou by mohla být v rukou někoho jiného. ()

MM_Ramone 

všechny recenze uživatele

„Spider-Man, Spider-Man. Does whatever a spider can, Spins a web any size, Catches thieves just like flies. Look out! Here comes a Spider-Man!!!“ Pod režisérskou taktovkou Sama Raimiho konečne prichádza do kín poriadne filmové spracovanie príbehu o mladom superhrdinovy. Peter Parker pod maskou Pavúčieho muža lieta ulicami New Yorku, spriada siete proti zločincom, pomáha, kde sa dá. A naviac je po uši zamilovaný do svojej spolužiačky Mary Jane. Look out! Prichádza "Spider-Man 1". **** ()

Galerie (150)

Zajímavosti (188)

  • Pieseň "Somebody Else" od Blue bola pôvodne napísaná pre televízny seriál Smallville (od r. 2001). (WalterIK7)
  • Moondance Diner, kde Mary Jane Watson (Kirsten Dunst) pracuje ako servírka, bola vlastne jedáleň, kde Courteney Cox pracovala ako kuchárka v reálnom živote. (WalterIK7)
  • Stan Lee přiznal, že vždy doufal, že si zahraje postavu J. Jonaha Jamesona ve filmové adaptaci Spider-Mana, i když připustil, že v době natáčení filmu už byl příliš starý na to, aby se o něm vůbec uvažovalo, a pochválil J.K. Simmonse za jeho výkon v této roli. (KGBelik)

Související novinky

Sam Raimi jedná o režii Doctor Strange 2

Sam Raimi jedná o režii Doctor Strange 2

06.02.2020

Kultovní hororový režisér Sam Raimi jedná o režii snímku Doctor Strange in the Multiverse of Madness pro studio Marvel. Nebyla by to pro něj samozřejmě první štace do komiksového světa, Raimi totiž… (více)

Kdo napíše Indiana Jonese 5?

Kdo napíše Indiana Jonese 5?

21.03.2016

U Disneyho konečně pohnuli s Indiana Jonesem. Pátý díl půjde do kin 19. července 2019 a natočí ho Steven Spielberg, samozřejmě s Harrisonem Fordem v hlavní roli. George Lucas by se na pokračování… (více)

Tim Burton uvede v Praze hudbu ze svých filmů

Tim Burton uvede v Praze hudbu ze svých filmů

01.03.2014

Americký filmový režisér, scénárista a výtvarník Tim Burton v Praze 25. března 2014 uvede koncert filmové hudby svého dvorního skladatele Dannyho Elfmana, Oba tvůrci se ojedinělé události osobně… (více)

Hvězdné nábory i útěky

Hvězdné nábory i útěky

19.07.2009

Máme pro vás spoustu castingových novinek, tak se nezdržujme úvodními řečmi a přejděme rovnou k věci. Robert De Niro si prý zahraje v Rodriguezově krváku Machete, jehož natáčení startuje už 29.… (více)

Reklama

Reklama