Reklama

Reklama

Epizody(8)

Život rodiny se obrátí naruby, když je syn obviněný z vraždy spolužáka. V dramatickém thrilleru z právnického prostředí, adaptaci bestselleru Williama Landaye. (Apple TV+)

Recenze (112)

verbal 

všechny recenze uživatele

Chudák mimicky bezradný Kapitán Homokokot. Poté, co pověsil hvězdotřpytný hajzlový poklop na hřebík a vyléčil elasťákové opruzeniny, má vskutku bezútěšný život. Doma má starou tak odpornou, že by mohla xichtem z fleku plašit střevní parazity, a navíc vskutku monstrózní piču, která mu ke všemu tomu neštěstí potratila do vzorové předměstské americké rodiny mimořádně slizkého semiautistického pamrda, nápadně připomínajícího Heryho Potrata po lobotomii, co s gustem sem tam opíchá nějakého toho spolužáka. Bojovým nožem. Anebo možná taky ne, kdo ví. Každopádně jindy bezchybný Smrťák Tydlidum tentokrát nevěděl, kdy přestat, a docela slušně zapletenou tří až čtyřdílnou minisérii zbytečně navatil do rozplizlých osmi dílů nestravitelnou porcí rodinných hovnot a komunikačních poruch, iritujícím festivalem tolik progresivního benevolentního rozvoje dětské osobnosti rodičovským necháváním si srát na hlavu a neumětelsky ukřivděně tvářícím se Kapitánem HK. A to je docela škoda. Kdyby tomu oslizlému paznehtovi někdo tak ve třetím díle omlátil držku o parapet a intenzivním výchovným bitím z něj dostal relevantní informace, mohlo být po čtyřech hodinách svižně vymalováno. Jenže to oni ne. To je furt samé chození po špičkách kolem tolik citlivého fuckana s LNB („Lehký Nedostatek Bití“), tolerančně edukační psychovložky, chlácholivě ignorující fatální rodičovské chyby, plačky a vzdychačky, jaký je to přeci nevinný nádherný chlapec a individualita, a neustálé objímačky a omlouvačky, když na něj někdo náhodou trošku zvedl hlas či se v jeho přítomnosti škaredě zamračil. Prostě samé parádní pokrokové psychologické metody, jak si v zajetí svépomocí úspěšně odchovat mládě vraha a katalogového psychopata. Ovšem Martelovic kluk toho Jeba vystřihnul naprosto sugestivně a celou hrací dobu mě neskutečně sral. ()

Malarkey 

všechny recenze uživatele

Defending Jacob je ten skrytý diamant na Apple TV, na který jsem pořád čekal a on pořád nedocházel. Nenápadná detektivka, kde jediné, co Vás trkne, je fakt, že v ní hraje Chris Evans. Nakonec jsem se z výborně vykonstruovaného případu dostal do fáze posledních dvou epizod, kde jsem nechtěl ani mrkat, jak jsem si to užíval. Námět skvělý, zpracování krásně ponuré, severské, hudba od islandských borců (Atli örvarsson a Ólafur Arnalds) geniální. Tohle není klasická americká práce. Spíše klasický dramatický americký námět podaný skandinávským způsobem a s výborným Chrisem Evansem a Michelle Dockery jako třešničkou na dortu. Navíc po dlouhé době série skončila a já doteď přemýšlím, jak to vlastně bylo. Když nad seriálem přemýšlím, vnímám to jako velké pozitivum a tak pět hvězd nenechalo na sebe dlouho čekat… ()

Radek99 

všechny recenze uživatele

Opravdu skvěle napsaný scénář s otevřeným a nejednoznačným koncem, psychologicky bravurně propracované postavy a jejich psychologická drobnokresba i motivace jsou největším kladem tohoto projektu (reflexe vztahu matka-syn, přerušená a posléze částečně obnovovaná transgenerační linie děd-syn-vnuk, rozkolísání manželství, otcotvství, mateřství, pochyby o vině či nevině atd.), který sice místy trochu zaváněl klišovitými místy, na jeho konci ale bylo vše odpuštěno...poslední dvě epizody měly opravdu dobrou gradaci... ()

Fr 

všechny recenze uživatele

„JSEM TADY, PROTOŽE VĚŘÍM V SYSTÉM A CHCI, ABY PRAVDA VYŠLA NA JEVO…“ /// Vražda školáka v prostředí, kde k sobě mají lidi blízko. Což je důležitý. Stejně jako to, že Barberovi jsou fajn a milující rodina… Obrazová příručka k tomu, co se bude dít, když vám obviněj dítě. Celkem dost „omáčky“, ale aspoň se víc seznámíme – se všema. Pak samo vyplouvaj logický věci – jako jak dobře znáte svého parchanta vy? Má to 8 dílů, takže logicky jde o víc než jen o jedno obvinění. Zvlášť, když vyšetřování jde tak nějak mimo nás. Drobný zápletky, rodinný střípky a snaha chránit svý dítě. Do toho ty vnější vlivy (sociální sítě, novináři…), prostě pel mel, kterej v tomhle rodinným dramatu baví. Navíc kurva chcete vědět, jak to všechno bylo… /// NĚKOLIK DŮVODŮ, PROČ MÁ SMYSL FILM VIDĚT: 1.) Stejnojmennou knihu, kterou v roce 2012 napsal William Landay, neznám. 2.) Znám svého syna (Znám svého syna?). 3.) Mám fotra ve vězení a přemejšlím, jestli bude mít mladej protekci. /// Thx za titule „Petra Kabeláčová“ a „saurix“. /// PŘÍBĚH **** HUMOR ne AKCE ne NAPĚTÍ * ()

EvilPhoEniX 

všechny recenze uživatele

Solidní Drama/Krimi minisérie od Applu, která je společně se See největším tahounem celé Apple platformy. Docela začínám přicházet na chuť podobně laděným seriálům, byť Defending Jacob nepovažuji za špičku ( Your Honor i aktuální Black Bird mám o level výše), ale je to pořád velmi solidně odvedená práce. Seriál má nepříjemný námět, kde rodinu rozvrátí syn, který je obviněn z vraždy svého spolužáka a otec ( Chris Evans) je úspěšný prokurátor. Seriál staví na výborných hereckých výkonech, solidní režii, slušnou hudbou, kvalitním vizuálem i bezútěšnou atmosférou. Trochu mi vadilo pomalejší tempo a zkrácení na 6 epizod z 8 bych se vůbec nebránil. Občas se tu zkrátka řeší povinná rodinná vata, která nikoho moc nezajímá, ale čím víc se seriál blíží ke konci, tím více si diváka získává na svou stranu. Potěší pár slušných zvratů a vrcholem je díl číslo 7 odehrávající se u soudu, tam jsem si mlaskal blahem, protože soudní přestřelky miluji. Zklamání je však finální díl, který je po stránce verdiktu a vyjasnění dost neuspokojivý. Celkově vzato, kdo má pro podobné věci slabost, tak Defending Jacob je povšimnutihodná záležitost. Příběh 4/5. Akce 0/5, Humor 1/5, Násilí 1/5, Zábavnost 4/5 Hudba 4/5, Vizuál 4/5, Atmosféra 4/5, Napětí 3/5, Emoce 4/5, Herci 4/5. 7.5/10. ()

dO_od 

všechny recenze uživatele

// "Did you do it? Just tell me. Did you kill him?" Na Apple překvapivě těžké procedurální drama, o to víc mě ale těší, že i tahle jinak konzervativní (rozuměj extrémně opatrná) společnost se nebojí pustit do něčeho temnějšího. Ostatně s tímhle tvůrčím týmem a hereckým obsazením před kamerou to odjakživa byla sázka na jistotu, takže je dobře, že se seriál (alespoň na první pohled, nemám znalost předlohy) záměrně ničemu nevyhýbal. Nicméně jo, nějaká ta údernost tomu ve finále přece jen chyběla, a byť některé části byly velice silný (soud!), jako celek bych si dokázal představit ještě o něco ostřejší provedení. Ale možná jsem v tomhle žánru jen zmlsanej, kdo ví. I tak to bylo moc, MOC dobrý, a do dalších Apple TV+ věcí se v budoucnu budu pouštět s daleko větší chutí. 8/10 ()

Dudek 

všechny recenze uživatele

Řemeslně velmi dobře zpracovaný seriál z dílny Apple TV+, u kterého však všechno to pozlátko přebíjí nečekaná chuť všednosti. Dějově se celý seriál téměř až do samotného konce nese na vlně podivného beználadí, ve kterém se nás tvůrci snaží přesvědčit, že vědí co dělají. Bohužel to však celé osciluje někde mezi procedurální kriminálkou a sociologickým dramatem, přičemž v obou žánrech to pluje hlavně po povrchu. Tuhle bezradnost naplno odkrývá závěrečná epizoda, která se od zbylého děje značně odtrhává. Celá totiž slouží jen k tomu, aby na diváka mohla zdvihnout pomyslný ukazováček a s vykřičníkem a otevřeností mohla celý seriál zakončit. S pozdvihnutým obočím je pak třeba upozornosti na fakt, že dle seriálu jednoznačně morálně nesprávné postavy (třeba pedofil) nejdou hodny toho používat výrobky Apple. ()

somnar 

všechny recenze uživatele

Ale ale, Apple by taky chtěl mít svoji temnou, chladnou a odměřenou kriminálku! Bohužel to ale zůstává hlavně u toho přání. Opisuje to, kde může, i když je to očividně extrémně drahé a hlavně se to šíleně bojí, aby to někoho neznejistilo a nevyvedlo z míry, takže to je ve všech těch dramatických mentálních breakdownech a v naznačených sexuálních úchylkách (mučírna wtf) naprosto směšné. Snad jen poslední epizoda trochu nastíní, jak by to mohlo vypadat, kdyby to mělo trochu koule i na něco jiného než nacpat Apple výrobek do každé druhé scény. ()

Radko 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Lepšia krimi so skvelými hercami, finálnym procesom a taktiež výbornou dohrou, nasledujúcou po ňom. Extra seriálové terno to zase nie je, najmä kvôli neúmernému naťahovaniu deja v prvých častiach. 70% ()

castor 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Pomalé, napínavé, tísnivé. Andy a Laurie Barber. Vzdělaní a úspěšní manželé. Rodiče jediného syna Jacoba. On deset let pracuje jako zástupce okresního prokurátora. Vážený a uznávaný. Sám však momentálně sedí u vyšetřovacího procesu, který rozhodne o tom, zda případ postoupí k Nejvyššímu soudu. A my se postupně (vrácením v ději) dozvíme, proč se u něho – zlomený a rezignovaný – nachází. Jacobova spolužáka někdo, v parku cestou do školy, ubodá. Zákeřné komentáře na síti už rozhodně viděla celá škola, rodiče dětí zrovna tak. Na koho asi padne vina? Ač nezletilý, podle zákona obviněný z vraždy prvního stupně je souzený jako dospělý. Jeho verze má trhliny, rodiče pochybnosti. Ostatně na jednu rodinu je toho příliš, a to se ještě objeví plešatý kostlivec a má ksicht J.K. Simmonse. Soud je skvěle uchopený, samotné finále i s mexickou zastávkou parádní. Mírná překombinovanost už tam sice byla, o tom žádná, přesto velká spokojenost. Chvíli pochybuje ten, pak zase ta. A rovněž divák. Navíc to tvůrci celé uzavřeli bez šokujících berliček, se zdviženou hlavou a udrželi si nemalou originalitu. Dusné, záměrně laděné do chladných barev. Tvůrci nikam nespěchají, přesto diváka napínají každou druhou scénou. A divák si netroufá naplno říct, kdo je vrahem. Herci na jedničku. ()

*CARNIFEX* 

všechny recenze uživatele

Miestami scenáristický “patos”, plný vyšetrovateľských, či iných primitívno nelogických prešľapov, no keď človek videl taký dokument, ako je “The Imposter”, možné je vlastne úplne všetko. Každopádne, moju pozornosť samotný seriál udržal od prvej do poslednej minúty, čo sa tak často nestáva, pričom herecké obsadenie, je taktiež dokonalé (!), a tak mile rád tú štvrtú bez váhania udelím. ()

DJ_bart 

všechny recenze uživatele

Americká mravní agitka která si hraje na něco víc, a jejíž příběh by se bezproblémově vešel do dvouhodinovýho celovečeráku. ()

misterz 

všechny recenze uživatele

Jedno jediné slovo ma napadá v súvislosti s týmto seriálom, a síce - neistota. Tá začala už od prvých minút, kde si divák musí klásť stále tú istú otázku: spravil to, alebo nie? A tak stále dokola. Aj samotné vyšetrovanie prípadu malo čo ponúknuť, pričom pekne postupne začali vychádzať najavo rôzne skryté tajomstvá, samozrejme hlavne tie toho hlavného podozrivého. Záver by sa mi viac páčil, keby som si už tam nemusel klásť tú otázku, a nie, že tu divák zostane ďalej v neistote. Je to vlastne pat, a to u tohto typu seriálov či filmov nemám rád. Silný nadpriemer. 85/100 ()

DwayneJohnson 

všechny recenze uživatele

Možné spoilery!!!!! Defending Jacob je jeden z mála seriálů, u něhož kvalita nějak nekolísá a který udrží diváckou pozornost až do úplného závěru. Sice po skončení nevíte, jak to vlastně celé bylo a kdo to udělal, ale v tom je právě ta největší síla. Ta nejednoznačnost, nebo chcete-li neukázání prstem na stoprocentního pachatele, to je přesně to, co čas, od času není ale vůbec na škodu. Když k tomu připočtete kvalitní herce a dobře napsaný příběh, je z toho rázem asi nejlepší krimi série z poslední doby. ()

Trajektt 

všechny recenze uživatele

I když mi z počátku byla spořádáná rodinka bejvalýho kapitána Ameriky silně nesympatická. Hlavně ten jejich rozmazlenej asociální synáček, kterej mi dost připomínal vybledlej klon Harryho Pottera. Tak jsem si k nim při postupném převyprávění tohoto příběhu našel cestu a dokonce jsem jim snad začal i fandit. On totiž ten psychicky narušenej mrzák Jacob, což je právě ten synáček o kterým ten celej příběh je mi připadal jako duševně zaostalej. Jde o to, že byl obviněnej z vraždy svého namyšleného a tyranizujícího spolužáka z jedné Kohnovic rodiny. Ten spolužák byl tyran a šikanoval své okolí. Jacobova matka byla taktéž divná jakoby zrovna vylezla z nějakého řeholního řádu. No prostě byla počestnost sama a udala by i to co neví. No a tenhle rádoby dětskej hrdlořez měl mít výhodu v tom, že mu bylo teprve čtrnáct let, ale v tomto případu pro něj tato výhoda neplatila, jelikož v Americe se u vraždy prvního stupně na něj přihlíží jako na dospělého jedince, takže mu hrozilo až doživotí. A ještě , aby toho nebylo dost, tak se na obrazovce zničehonic objeví jeho dědek o kterým nikdo nevěděl, teda kromě jeho syna kterej se ho již v mládí zřekl kvůli tomu, že sedí na doživotí za vraždu prvního stupně a znásilnění. U soudu by mu to moc nepomohlo, že to má v genech a tak se tohoto staříka, kterej mi svoji vizáží připomíná Lorda Voldemorta snaží ututlat, aby mu to nepřitížilo. No prostě vypečená rodinka, jejíž tajemství jsou tajemnější než nějaký čáry máry z Bradavic. Zkrátka této bezvadné rodince se v jednom okamžiku zhroutí celej svět a my jen z povzdálí sledujeme tuto tragédii ve které se postupně vynořují noví strašáci ze skříně. Pomalu se všichni stahují do sebe a skoro nikdo s nikým nemluví, prostě taková ta komorní atmosféra s prvky neznáma a s otázkou která nad nimi visí „Co bude dál?". A samozřejmě opět se mi potvrdilo pravidlo americké společnosti, že nerespektují tzv. presumpci nevinny, jelikož všichni jsou zmanipulovány mediálním vlivem a díky tomu mají naprosto jasno v tom, co se stalo. Hlavně ten kryšot, co si mele svoje bludy před soudní budovou a vynáší své ničím nepodložené závěry. To člověk vždycky dostane vztek, když vidí tyhle hyeny pasoucí se na cizím neštěstí. Je to prostě typickej obrázek americký společnosti, kteří se nechávají dnes a denně manipulovat touto novinářskou pakáží a nechávají si vymejvat mozky jako masa tupejch ovcí bez mozku a rozumu. Nechci do toho kecat a už vůbec né spojlerovat, ale ten konec byl fakt trochu přepísklej a proto si možná myslím, že bude druhá série. Ale ať se každej podívá sám na tento počin a možná to pochopí líp než já. Zatím dávám 80%. ()

Arsenal83 

všechny recenze uživatele

Seriál, ktorý drží divákov pri obrazovkách svojou atmosférou a charizmou manželského páru, ale Chris Pine to tam jasne ťahá. Viem si ale predstaviť aj rýchlejšie riešenie prípadu, celý ten proces a záverečné zvraty by sa zmestili aj do celovečerného filmu. Apropo riešenie, okrem toho naťahovania deja je trochu slabinou aj ten neurčitý záver. Otvorené konce, pochybnosti, to nemusí osloviť každého diváka. Napätie tomu nechýbalo, naozaj len škoda toho záveru, ja mám radšej, keď sa ten uzol dokáže rozviazať a máme to uzavreté. ()

Chrustyn 

všechny recenze uživatele

Poutavý seriál, který kombinuje rodinné a soudní drama o následcích vraždy mladého chlapce, která silně zasáhne rodinu jejichž syn je z vraždy obviněn. Seriál není detektivkou a nějaké "pátrání" a hledání důkazů je na vedlejší koleji. Více se zaměřuje na postiženou rodinu, to jak se jim změní život, jak je vnímají přátelé a hlavně, kde je skutečná pravda. Seriál táhnou slušné herecké výkony a profesionální technická stránka. Naopak pokulhává scénář, který sice dokáže předvést poutavé dialogy ale nemá žádné překvapení nebo jakkoukoli inovaci v rámci příběhu, který není ničím novým a vlastně po celou dobu jede ve známých kolejích a hlavně nedokáže utáhnout všech 8. sérii, které jsou zbytečně natažené, přestože nikdy nepřijdou s ničím vyloženě novým nebo zajímavým. Zkrácení o dva díly, by výsledku jen pomohlo. Slušných 70% ale po vtahujícím úvodu, jsem čekal více. ()

TheEvilTwin 

všechny recenze uživatele

Výborný, dechberoucí, atmosfericky hutný až mrazivý seriál z produkce Apple TV, který beru všemi deseti. Syn významného právního zástupce je obviněn z chladnokrevné vraždy spolužáka v přilehlém parku a od té doby začíná dusná jízda plná odhalení, zvratů, nově vytasených důkazů na obou stranách a vnitřního psychického teroru všech zúčastněných. Skvělé herecké výkony hlavních představitelů, které nemusím ani zmiňovat, protože kvalitních jmen je zde spousta, solidně vyladěný scénář a prokreslení postav, které se v průběhu seriálu vyvíjejí až na jejich psychickou hranici rozpadu a nekompromisně šokující sedmý díl soudního procesu, kdy to celé vygraduje na maximum. Po dlouhé době emoční, dusivá ždímačka připomínající atmosférou nedávný When They See Us, která opět trefuje do černého a přináší sedmihodinovou jízdu, kterou jen těžko pauznete. ()

Související novinky

NEJ roku dle TOP uživatelů a adminů

NEJ roku dle TOP uživatelů a adminů

02.01.2021

Nejoblíbenější uživatelé ČSFD se tradičně svěřují s osobními topkami 3 filmů (a seriálů), uvedenými v našich končinách (nebo kdekoliv jinde) v uplynulém roce, a od letoška jejich řady rozšiřují taky… (více)

NEJ filmy a seriály roku dle ČSFD

NEJ filmy a seriály roku dle ČSFD

31.12.2020

Úbytek filmů v kinech v uplynulém roce šel bohužel ruku v ruce s nižším množstvím kvalitních celovečerních filmů obecně, především těch hollywoodských. Z prvních deseti nejlepších filmů roku dle ČSFD… (více)

Reklama

Reklama