Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Jediné, co si Clark Griswold celý život přeje, je spokojená rodina a zoufale se snaží svou představu štěstí naplnit. Bohužel je však králem smolařů a vše, na co sáhne, končí katastrofou. Zatímco milující manželka Ellen se smířila s osudem, jeho děti Rusty a Audrey ztratily víru v tatínkovy schopnosti a jeho sliby a plány už je předem přivádějí k zoufalství. Stejné je to, když se Clark rozhodne naplnit představu ideální dovolené v rekreačním ráji Valley World. Ellen a děti by raději letěly, jenže Clark je odhodlán ukázat svým milým nádheru americké krajiny z automobilu. První rozčarování nastane, když místo objednaného sporťáku dorazí stará rachotina. Spoustu komplikací způsobí rodině nejen Clark, ale také mrtvá teta, kterou je třeba dopravit k bratranci Eddiemu. Clarkovi chybějí peníze, hotely jsou moc drahé a uprostřed pouště vypustí auto duši definitivně. (TV Nova)

(více)

Recenze (243)

Aluska88 

všechny recenze uživatele

První eskapáda z kroniky "The Griswold Family" se mi líbila o něco méně, než druhý díl Bláznivá dovolená v Evropě. Bláznivá dovolená v USA nenabízí takovou smršť bláznivých gagů a scén jako ta v Evropě, kdy se jedna eskapáda valí přes druhou, až do konce. Tato první Griswoldská dovolená má v sobě lehce podivný druh humoru a vtipné scénky fungují samy o sobě spíše jednotlivě, než aby se pospojovaly do jednoho "dominového efektu." I tak se jedná o příjemnou, "americkou" zábavu. Já však dávám přednost Evropě. A ta blonďatá kočka v tom fáru...:) ()

Tosim 

všechny recenze uživatele

NENÍ TO VŠUDE JAKO U NÁS DOMA. KDYBY TO BYLO VŠUDE JAKO DOMA, NENÍ DŮVOD NIKAM JEZDIT. Clarkův přístup k prožívání ideálních rodinných časů, díky němuž komedie vyvolává náš smích, paradoxně zapříčiňuje jejich pád. Tahle první dovolenková komedie se mi absolutně líbí i přesto, že některé scény se od černého humoru přesouvají kamsi do bizarních vod... ()

Malarkey 

všechny recenze uživatele

První příběh rodinky Griswoldů a já jsem ho viděl až jako poslední. No, co naplat. Námět je hodně americký. Rodinka jede napříč státy a jejich cíl je nějaký vysněný lunapark. Sranda je to ale standardníí, jako když ji potkáte kdekoliv jinde, takže není nic, co by se dalo vytknout. A John Candy v roli vystrašené ochranky je bonus navíc. ()

woody 

všechny recenze uživatele

Clark Griswold v naší rodině zdomácněl a když někdy náhodou vezeme tetu vzpomenu si na tento film ale na nejlepší americkou komedii všech dob Vánoční prázdniny to nemá. ()

Dever 

všechny recenze uživatele

Soundtrack Ralph Burns: 1. Lindsey Buckingham - Holiday Road ,2. The Fleetwoods - Mister Blue ,3. The Ramones - Blitzkrieg Bop ,4. Ralph Burns - Deep River Blues ,5. Nicolette Larson - Summer Hearts ,6. June Pointer - Little Boy Sweet ,7. Ralph Burns - The Trip ,8. Vanity 6 - He's So Dull ,9. Ralph Burns - Christie's Song ,10. Lindsey Buckingham - Dancin' Across the USA ()

tron 

všechny recenze uživatele

"Keby som nebol v uniforme, rozbil by som vám papuľu skôr, než by ste povedali ´policajná brutalita´." Klasická americká komédia 80. rokov, kedy sa v scéne mohla zjaviť nahá krásavica a politicky nie veľmi nasledovaniahodný humor (pes, babička). To všetko s báječnou muzikou, božskými scénami ("Mám rozbitý nos." - "Ja ruku." - "Ja mám menštruáciu." - "Ja idem zistiť škody.") a k tomu skvelé herecké výkony: D´Angelo s Chaseom sa dlho hľadali (ale našli sa), ich deti sú vydarenou kombináciou sympatií a hajzlikovstva, Randy Quaid ako "stopercentná destilácia burana" presný a ako záverečný bonus poteší milý strážnik zábavného parku John Candy. "Mám frajera a bozkávame sa po francúzsky." - To robí každý." - "Ale tatko hovorí, že ja som najlepšia." ()

Boss321 

všechny recenze uživatele

Chevy Chase by rozesmál snad i mrtvého :-). První díl, který není tak dobrý jako Vánoční prázdniny, ale rozhodně pobaví skvěle....... ()

Jara.Cimrman.jr 

všechny recenze uživatele

"Nějací indiáni a chlapík na velbloudu zavolali odtah." Kdybych si měl vybrat způsob dopravy na dovolenou, tak se svou rodinou volím letadlo a s tou Griswoldovic zásadně auto. Clark Griswold je totiž skvělej řidič, i když občas netrefí sjezd z dálnice, občas uzavírku silnice a občas za volantem usne. Komu z nás se to občas nestane. On ale taky týrá psy, tety a ostrahu zábavního parku. Je to prostě zvíře a mě baví. Pokud tedy nebalí krásku ve sporťáku, protože tam dokázal, že potopit se na dno trapnosti mu taky nečiní problém. ()

genetique 

všechny recenze uživatele

Určite sa griswoldovská púť naprieč Amerikou dala okoreniť aj viacerými príhodičkami, no aj napriek tomu a hlavne vďaka Chevyho šarmu sa z tohto road filmu stala jedna z klasík svojho druhu. Všetko to príde reálne a úprimné, trošku mi vadil naťahovaný záver v parku, ktorý mohli pojať svižnejšie. Čo je však podstatnejšie, že aj keď som Vacation už videl niekoľkokrát, stále sa mi nezunovali. 80%. ()

Hellboy 

všechny recenze uživatele

Typická chaseovská komedie, ve všech ohledech srovnatelná třeba s Vánočními prázdninami. Na první pohled je to jednoduchá road-movie, kterých existují stovky, ale nad průměr jí vytahují některé neskutečné gagy, z nichž asi nejlepší je návštěva u vidláckých příbuzných na jejich statku. Tam padaj takové hlášky...! Příčemž na hláškách tenhle film dost stojí. Film by samozřejmě mohl být ještě mnohem lépe vypointovaný a množství vtipů větší, ale i tak je to příjemná klasika, která se neomrzí. Kromě toho má film super dabing - Airbag je vzduchový pytel, Space invaders jsou Dobyvatelé z vesmíru:D ()

D.Moore 

všechny recenze uživatele

Humor je často až příliš americky jednoduchý, ačkoliv dobré scény se určitě najdou. Dříve se mi Bláznivá dovolená líbila podstatně víc, těžko říct, čím to bylo. Vánoční prázdniny nepřekonány. ()

MM_Ramone 

všechny recenze uživatele

Chevy Chase nepatrí zrovna medzi mojich obľúbených komikov. Nevybudoval som si vzťah ani ku jeho filmovej rodinke, s ktorou trávi svoje bláznivé dovolenky. Toto ich prvé prázdninové dobrodružstvo, ktoré prežili v Amerike, som už videl asi zo tri krát a nikdy som sa pri tom poriadne nepobavil. Šibnutá hlava rodiny, nesympatická manželka a dve protivné, pubertálne detiská. Najviac ma na tejto, nie moc zábavnej, komédii potešila skladba Blitzkrieg Bop od mojej srdcovej kapely Ramones, ktorej krátky úryvok zaznel v prvej štvrtine tohto filmu. *** ()

freddy 

všechny recenze uživatele

Super komedie, kterou mi nevadí vidět několikrát do roka. Vždy vtipná, vždy příjemná, vždy neuvěřitelná. A efektivní závěr, kdy Clark běží s hudební fanfárou v pozadí do Wollyworldu, aby zjistil, že mají na dva týdny zavřeno a jel tam zbytečně, to je prostě neodolatelná a nezapomenutelná scéna. Tyhle komedie miluji a rád se k nim vracím, a proto bez debat dávám pět hvězdiček, takové komedie už se dnes opravdu nevidí a netočí, což je škoda. A na závěr se zmíním ještě o jedné scéně. "Clarku, vypni televizi a půjdeme spát." "Tak dobře, zlato." Clark se vzbudí a zjistí, že sedí za volantem. Jedna z mých nejoblíbenějších scén v historii kinematografie. ()

Davies182 

všechny recenze uživatele

Pěkný způsob, jak se svými nejbližšími strávit jeden víkendový večer. Správná taškařice, která neurazí, rychle odsýpá a dokáže hezky pobavit. ()

Reklama

Reklama