Reklama

Reklama

Dobrodružství Sherlocka Holmese a doktora Watsona: Pes baskervillský

(TV film)
  • Sovětský svaz Priključenija Šerloka Cholmsa i doktora Vatsona: Sobaka Baskervilej (více)
všechny plakáty

Obsahy(1)

Strhující, originální, herecky mistrovsky zvládnuté – to jsou slova, která se vážou k ruskému seriálu o nejslavnějším detektivovi světa Sherlocku Holmesovi a jeho věrném pomocníkovi doktoru Watsonovi. Představitel titulní postavy Vasilij Livanov se touto rolí proslavil natolik, že je v proslulém muzeu na londýnské Baker Street popsán jako nejlepší představitel Sherlocka Holmese všech dob. Třetí série nabízí adaptaci nejslavnější knihy Arthura Conana Doylea Pes baskervillský. Od doby, co násilnický sir Hugo zabil svou manželku, kterou neprávem obvinil z nevěry, od chvíle, co její věrný pes prokousl vrahovo hrdlo, visí nad rodem Baskervillů prokletí. Přízrak oddaného zvířete se prohání po blatech a nikdo z Baskervillů mu neunikne. Sherlock Holmes je ovšem mužem moderní doby a v záhady a nadpřirozeno nevěří. A se sebedůvěrou sobě vlastní je přesvědčen, že se mu podaří ochránit nového majitele před vším, co by mu mohlo hrozit. Jenže nehostinná blata, uprostřed nichž se rozkládá baskervillské panství, ještě nevydala všechna svá tajemství... (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (29)

filmmovier 

všechny recenze uživatele

Další díl výborné ruské série, který stojí zase hlavně na Watsonovi. Pes Baskervillský je klasika a musím říct, že ho Rusové natočili opravdu výborně a jedná se podle mého názoru o jednu z nejlepších adaptací románu. Nemusela sice trvat dvě a půl hodiny, protože místy to je opravdu o ničem, ale mě nijak výrazně nezklamala. Je věrná předloze, atmosféra blat je překvapivě docela výborně zachycená, není tu nouze o napětí a samozřejmě nechybí ani humor, kterým tento seriál oplývá. Jak už jsem řekl, stopáž snesete, ale koho ne, tím je postava doktora Mortimera, kterého hraje hroznej trapák. Pes baskervillský také nevypadá špatně. Tento dvojdíl sérii rozhodně nědělá ostudu a uvidíme, co bude dál. Tato epizoda 85%. ()

T2 

všechny recenze uživatele

Zatiaľ najslabší diel potom čo som videl prvú polovicu filmu, dosť rozvláčne, skoro nič sa tam nedeje. /40%/ ()

D.Moore 

všechny recenze uživatele

Zatím nejhorší díl této série potvrzuje to, co ukázal už předchozí Lov na tygra - jakmile máme sledovat samotného Watsona, je to nudná bída (tentokrát s dvojnásobnou stopáží), kterou zachrání až Holmesův příchod. Ne proto, že by Vitalij Solomin byl špatný Watson (právě naopak), ale proto, že s Livanovovým Holmesem tvoří tak skvělou dvojici a seriál stojí pouze na jejich výkonech. Pes baskervillský je (jak snad všichni po tisíci a jedné adaptaci už proboha vědí) z velké části Watsonova záležitost a nebohému doktorovi postavili Rusové do cesty mnoho podivných individuí - střeleného sira Henryho (Genryho), který připomíná strýce Pepina z Postřižin, podivného doktora Mortimera, podivnějšího Barrymora a úplně praštěnou paní Barrymorovou. Jeden herec hraje hůře než druhý a především v první části se navíc velmi často neděje vůbec nic, jen se například nehnutě sedí u stolu, tajemně mlčí, zírá, dlouho se pije nebo váhá s odpovědí. Dal bych o hvězdičku méně, kdyby to s Holmesem naštěstí zase neožilo. ()

Paldini 

všechny recenze uživatele

Nudné, neatmosférické zpracování nejznámějšího dobrodružství velkého detektiva. Vztah Holmes - Watson je v tomhle díle už totálně homo a atmosféře neprospívají ani všudypřítomné nepříliš humorné vtípky. Opravdu nechápu vysoká hodnocení zde na csfd a už vůbec ne na imdb. ()

Campbell 

všechny recenze uživatele

Další díl tentokrát na který sem se připravoval nejvíce. Pes Baskervilský byl nespočetkrát zfilmován, a zatím mě ani jeden film nezklamal, tady je to poprvé co jsem lehké zklamání dostal, šíleně mě v druhé části nebavily ty konverzačky. Nicméně Blaty byly pěkné, herci tentokrát perfektní. A já si to celkem dost užil. ()

Němi 

všechny recenze uživatele

Nevím čím, ale tahle ruská adaptace si mě získala už první epizodou. Pravděpodobně na tom mají největší zásluhu oba hlavní herci, Livanov a Solomin, protože do svých rolí mi padnou perfektně a sledovat je oba pohromadě je radost. Pes baskervillský je pak možná nejlepší kus. Děj je místy napínavý, výprava v pořádku a vedlejší herci až na přepáleného Nikitu Michalkova přesní. Knihu jsem četl už poměrně dávno, ale co scénář se jí poměrně dobře drží, řekl bych. V rámci ruského stylově naivního podání je tohle až překvapivě vážné a atmosféru narušuje snad jen Baskervillova služka a samotný sir Henry, který se ale postupem času umírňuje. Bál jsem se jak dopadne samotná "stvůra", ta je samozřejmě levná jako ve všech adaptacích a tak je dobře, že se ukáže jen v jednom záběru. Celkově se od toho nesmí očekávat horor. Ty nakonec ani Doyle nepsal... prostě "jen" dobrodružství v duchu knih. ()

Chrustyn 

všechny recenze uživatele

Další zapeklitý případ Sherlocka Holmese, avšak tentokrát bez Sherlocka Holmese. Příběh se z větší části zaměřuje na Watsona a slavný detektiv se zjevuje až v druhé půli aby vše vyřešil. I tak se jedná o velice zábavný a napínavý snímek okořeněný humorem a trochou strachu. ()

Šandík 

všechny recenze uživatele

Velmi slušné zpracování, minimálně na to, že je to v zásadě televizní produkce. Herci jsou bezchybní a ta "lehká" ironie skutečně odzbrojující a neuvěřitelná. Například scéna, kdy se sir Henry dobývá vývrtkou do skříně s alkoholem, nebo rozhovor téhož s Watsonem po večeři se Stapletonovými a následné odhalení Barrymora ve věži jsou naprosto úžasné a plné neskutečných gagů. Nikita Michalkov jako stále lehce přiopilý Henry je doslova k sežrání. Také pedantský, svéhlavý a přitom neuvěřitelně úslužný a pozorný Barrymore Alexandra Adabašyana je naprosto bezchybný. Totéž lze ovšem říci i o klukovsky zapáleném a silně roztržitém doktoru Mortimerovi Jevgenije Steblova. O kvalitách ústřední dvojice snad není nutno pět další chválu a obecně lze říci, že herci předvedli úžasný výkon. Problematická je výprava, která je sice vcelku opulentní co do počtu rekvizit, ale na druhou stranu pozoruhodně nevěrná pokud jde o charakter krajiny, či staveb. Zajímavá je v tomhle ohledu také skutečně neuvěřitelná zchátralost veškerých exteriérů. Samotný způsob adaptace Doylova románu stojí za zmínku. Na jedné straně se velmi přesně drží předlohy - například dialogy jsou prakticky totožné a s naprostým minimem vsuvek, ale přitom jakoby tvůrci doslova číhali na potenciálně komické situace. Výsledkem je zvláštní směs detektivky a bláznivé komedie. Pokud člověk očekává drama a napětí, bude bezpochyby rozčarován, pokud se však nebrání humoru tam, kde by ho nikdo nikdy nečekal, pak se dozajista bude výtečně bavit... Celkový dojem: 80% ()

SOLOM. 

všechny recenze uživatele

Do jaké míry je schopný konkurovat ostatním stejnojmenným filmům nevím, protože jsem dosud kromě filmu z roku 1959 neměl tu čest. Přestože je mám ve své sbírce, tak na ně dosud nebyl jaksi čas. I tak se zde však nebudu zbytečně rozepisovat o příběhu, jenž stejně snad všichni znáte. I tato ruská verze se snaží víceméně držet kostry příběhu a občas je dokonce označována za vůbec nejlepší. Kromě samotných distributorů si to však myslí jen málo lidí a já s nimi naprosto souhlasím, protože jsem zrovna dvakrát spokojený nebyl. Na rozdíl od již zmíněného filmu z roku 1959 se zde totiž děj zas až tak moc netočí okolo samotného psa z blat. Pořád se o něm sice mluví, ale diváci ho mají šanci vidět až těsně před koncem filmu a to ještě jen na několik vteřin. Bylo žalostně málo na téměř dvouapůlhodinovou stopáž. Tím pádem samozřejmě utrpěla nejvíc samotná atmosféra, která nám mnoho hororových (dech beroucích) chvil nenabídla. Tvůrci to totiž pojali v dosti humorném duchu, který ne všechny okouzlí. Vasili Livanov byl však svého času velice oblíbeným hercem a společně se svým kolegou Solominem předváděli v celé sérii Sherlocka Holmese docela zdařilé výkony. Vtipný detektiv byl rovněž i pro mne hlavním tahounem celého filmu, přestože zde dostal méně prostoru než jeho kolega. Ten si však nevedl o nic hůře a divákům ukázal, že i v chlastání dokáže držet krok s dobou. Sověti v té době zřejmě neměli moc nakoukaných anglických filmů, protože i ztvárnění legendárních blat za moc nestálo. Tatam byla ona děsivá příroda, která nejednomu divákovi zvedla chloupky na rukou. Přišlo mi to, jako by se film natáčel kousek za naším barákem v lesíku. Ani snášející se mlha ke konci filmu nevypadala zrovna přesvědčivě a i díky tomu se atmosféra nedostala do takových otáček, jaké jsem očekával ()

AlistairMir 

všechny recenze uživatele

Tak myslím, že tohoto sobaka lepší nepotkat. Další z mnoha variací na pro mě nejznámější dobrodružství slavného detektiva z Baker Street tentokráte v ruském kabátu a za sebe mohu směle říci, že to vůbec nebylo špatné. Sice to na někoho bude asi moc dlouhé, ale já se bavil a i atmosféru tento snímek má a to více než slušnou. Četl jsem knihu a viděl několik pesanů, co děsí Baskervilli (rozumějte více zpracování filmu a ne, že by po Baskervillech šla třeba i vražedná čivava nebo tak) , a tento snímek se mi líbil dost. Pokud máte rádi velká psí plemena a po nocích couráte po blatech, tak je to film pro Vás a pokud ne...tak se i tak podívejte a třeba si díky nadšení příště místo pudla koupíte vlkodava. ()

Kaferano 

všechny recenze uživatele

Toto pojetí je tak zdlouhavé, že se z něj vypařilo veškeré napětí. Ústřední dvojice - Sherlock a Watson - sice byla podle mého gusta, ovšem ostatní představitelé rolí už ne. Pokusy o komičnost postav bych brala, kdyby nevyzněly tak rusky. Stará Anglie se vytratila definitivně s příchodem Sira Henryho. Obsazení Nikity Michalkova nevidím jako dobrý tah a pojetí i ztvárnění této postavy se sem vůbec nehodilo. Také jsem byla zklamaná z exteriérů, snad jen ta ruská zima se povedla... ()

vitekpe 

všechny recenze uživatele

Lezite-li v posteli a mate spoustu casu, je toto idealni a dobre udelany film, ktery Vas potesi. Ale ma 154 konverzacnich minut.... ()

Alf 

všechny recenze uživatele

poměrně nudné zpracování atraktivního námětu, bohužel nejsem nadšen ani výkonem hlavního představitele, nevím, jestli je skutečně považován za nejlepšího představitele Sherlocka Holmese všech dob, mně připadal značně nevýrazný, o to výraznější (někdy až přehrávající) byl ale Nikita Michalkov, jediným opravdu osvěžujícím prvkem byl vztah sira Henryho k ovesné kaši a jeho vývoj :-) ()

lukasd 

všechny recenze uživatele

Hodně prapodivný Pes baskervillský. Rozhodně je to adaptace, která se nejvíce (někdy až pedantsky) drží Doyleovy předlohy. Plusem je, že se v ději nevyskytují logické mezery. Pojetí má ale k atmosféře holmesiád hodně daleko. Relativně dobře jsou ztvárněni Holmes a především Watson, špatní nejsou ani Stapletonovi. Co ale tvůrci udělali s Henry Baskervillem, to je místy až neuvěřitelné - jeho výstupy tuto adaptaci posunují k třeskuté komedii. Blata bohužel také vůbec nevypadají jako blata. Přesto se jedná o zajímavý a ojedinělý pokus, ve kterém je s ruským naturelem ztvárněna britská detektivka. 60% ()

arcticsky 

všechny recenze uživatele

Psa basketbalistu jsem viděl asi ve čtyřech zpracováních. Obzvlášťě vzpomínám na vynikající film z roku 1959. Toto je ze všech nejslabší - nudné dialogy i herecké výkony, podivné exteriéry. Bez atmosféry. ()

Curunír 

všechny recenze uživatele

Představitelé Sherlocka Holmese a doktora Watsona jsou pořád stejně skvělí a jejich vzájemná chemie funguje i v tomto filmu báječně. Nesedělo mi ale celkové podání příběhu, které nese značné parodické a komické rysy, což podtrhuje směšná postava Henryho Baskervilla, jenž je znázorněn jako alkoholický seladon. Navíc jsem necítil tu tajuplnou atmosféru zamlžených blat , která k Psu baskervillskému neodmyslitelně patří. Přesto je to místama skvělá podávaná, kterou bohužel sráží již zmíněné neduhy, jež jsou podle mého názoru důsledkem místy a doby vzniku filmu. Šlechta a jejich sloužící jsou zde vylíčeny jako směšné figurky, nad kterými ční blahosklonný, asketický a zcela racionální Sherlock Holmes...P.S. Film neodpovídá zcela předloze ()

ujec odpad!

všechny recenze uživatele

Skôr komédia alebo až paródia na Sherlocka Holmesa. Film má tak ďaleko ku atmosfére starej Anglie a charakteru Angličanov ako ja ku vesmírnym letom. Exteriéry a interéry sú úplne jasne ruské. I keď ruskú kinematografiu uznávam, tak toto je hrozné. ()

Reklama

Reklama