Reklama

Reklama

VOD (1)

Hollywood o něj nestojí a talentovaný Rudy Ray Moore se proto vydá vlastní cestou. V roce 1975 natočí pro černošské publikum film Dolemite. (Netflix)

Recenze (106)

Enšpígl 

všechny recenze uživatele

Eddie mě po Mr. Church opět přesvědčil, že civilní herectví mu není cizí a velmi dobře zvládá i dramatické pasáže. Film má sice vtipný momenty, dobrou vyprávěcí strukturu (konečně film kde se neskáče v čase sem a tam jak na trampolině ) , ale tu nejsilnější složku filmu má v sobě hlavní postava - člověka žijícího pro svůj sen. ()

POMO 

všechny recenze uživatele

Dobropocitovka se sympatickým ansámblem, trefně oprašující zašlé hvězdy Murphyho a Snipese. Vtáhne kvalitní filmařinou a sprostými vtipy, a postupně sklouzne v nepřekvapivé klišé bez vyššího cíle než oddychově pobavit. ()

verbal 

všechny recenze uživatele

Tupý teplý negr s hubou jak Mig Džegr proslul hlavně tím, jak debilně kurvil rým a rytmikou otevřeně pohrdal, jen aby co nejvíc matkojebů, pičichvostů, kokotích hlav, vylízaných kund a pocákaných koz do jedné strofy namrdal. Trapnosti měl za tři, však vzdělaní čokoládoví bratři na retardaci nedbali, a děsně se mamrdovi hihňali, páč nic intoše tolik neláká jako tumor zfetovaného bezďáka. A tak ten narcistický pičus a jeho zpychlá černá skvadra splácali si filmík, no Dz Rum totál hadra. Obskurní hloupou sračku, co ale v ghettu šla na dračku snad ještě víc než krek, a než bys mentálplotejšn řek, tak mocná černá síla měla svého debila. Dole majt, nahoře pusto, ale proti žádný dišputát, vždyť je to negerské gusto! *** Ač postavené na kultu totálně trapného a slizkého dementa, jenž následně ztrestal zkurveného rasistického otrokáře kulturní syfilidou jménem rap, pořád roztomilé a veskrze vyňuňané retro, kde konečně řádně exhumovali z žump posledních let dokonalého Edýho, který je pořád ve formě a tomu vymatlanému čokočtverákovi rozhodně dodal notnou dávku šarmu i sympatií. A dokonce i Veslymu jeho kurátor konečně vyjednal kloudnou roli! ()

Malarkey 

všechny recenze uživatele

O tři roky později a Eddie Murphy si opět střihl roli, která rozhodně stojí za shlédnutí a opět se mírně odlišuje od toho, v čem ho všichni tak dobře známe. Dolemite je pro mě pojem, o kterém jsem nikdy neslyšel, ale už teď mi je jasné, že ho zařadím do seznamu filmů, kam patří například kousky Ed Wood nebo The Disaster Artist. A originál jednou rozhodně budu chtít vidět! Po filmové stránce je to dlouho na tři hvězdy, ale jakmile se samotný Dolemite začne natáčet, silně mi film začne připomínat Trhák pana Bowfingera. Eddie se i naprosto stejně ksichtí a stejně tak i paroduje kung-fu. Nevím, jestli mě tento melancholický návrat k Bowfingerovi trošku nezastínil kvality filmu, ale ve výsledku jsem skončil u solidní čtyřhvězdy, kterou si tento film podle mě prostě zaslouží. ()

T2 

všechny recenze uživatele

Prvú polhodinu som ešte váhal či táto streštenosť má význam vôbec pozerať, prišlo mi to úplne zvrhlé, praštené. Postupne to ale Murphymu dokáže zožrať a čiastočne si vás bezprostredním až detinským nadšením pre svoju vec podmaní a začnete mu fandiť aby sa mu ten vytúžený film podaril dokončiť. /60%/ ()

Superpero 

všechny recenze uživatele

Má to pomalejší rozjezd a ty začáteční vtipy nebyly moc vtipný. Pravá zábava začne ve chvíli, kdy začnou točit film. Eddie Murphy je dobrej, ale nejepší byl Wesley Snipes :) Na konci mě to normálně dojalo, jak byl dobrák a šel se bavit s lidma před kino. ()

EvilPhoEniX 

všechny recenze uživatele

Eddieho Murphyho jsem neviděl ani nepamatuji, takže na jeho Comeback jsem byl zvědav a jedná se o slušný životopisný černošský film vycházející z blaxploitationu Dolemite ze 70.let. Hlavní hrdina se živí jako stand up komik a zpočátku se mu příliš nedaří, ale jakmile vyslechne vtipné historky místních bezdomovců, tak je upraví, vydá za svoje a vzniká z toho nečekaný hit a honba za slávou. Z herců potěší určitě i Wesley Snipes či Keegan-Michael Key a v menších rolích se zde mihne Snoop Dog či Chris Rock. Film je vtipný především v Angličtině, takže obávám se že dabing ani titulky příliš nepomohou ( rýmy v titulkách nesedí). Já se nečekaně bavil. 80% ()

tron 

všechny recenze uživatele

„Z ktorej sku*venej planéty sem spadol?!“ Žiadne „dolemitovky“ som v živote nevidel, ale toto ma bavilo. K štyrom hviezdičkám tomu niečo chýbalo, ale Eddie to zachraňuje, viacero scén je skvelých (sexuálna scéna, kaluž), dokonca Wesley Snipes je super (ale má o dosť menšiu rolu, než som čakal) a každý, kto má rád filmy o natáčaní filmov (napr. Disaster Artists, Ed Wood alebo ostatne aj Trhák pána Bowfingera s Eddiem), tak si túto jazdu užije. Bolo to trochu vážnejšie, než som čakal, ale paradoxne napokon aj to hodnotím viac kladne, než negatívne. Fakt som sa bavil. Ale ako vravím – niečo, neviem čo presne, tomu chýbalo. ()

Spiker01 

všechny recenze uživatele

Kdo tvrdí, že Eddie Murphy v posledních 10ti a více letech nic nepřevedl, měl by si naordinovat pecku Mr. Church. Fakticky si dal tvůrčí pauzu, aby nyní natočil své vysněné filmy a vrátil se ke klasikám (Policajt z BH 4, Cesta do Ameriky 2). Dolemite je rozhodně film pro úzkou cílovou skupinu, osobně jsem ztrácel, jelikož o subžánru Blackpotation nic nevím, ale dá se to brát jako pohodový netflixovský feel good s dobrými herci ve vedlejších rolích. Nic, co bych si za pár let chtěl zopakovat, ale za nahlédnutí pod pokličku a několik humorných scén díky...7/10 ()

Falko 

všechny recenze uživatele

Skor, nez som videl tento film, nevedel som o nom vobec nic, teda len to, ze tam hra Eddie Murphy. Tesi ma, ze si opät vybral jednu z vaznejsich uloh, aj ked je to vlastne o komikovi Rudy Ray Moorovi, ktory mal vlastny, teda az vulgarny sposob humoru, ktory v 70-tych rokoch mnohim ludom nepasoval. Avsak pre mna zaujimavejsia cast zacala vo chvili, ked sa rozhodol natocit svoj prvy film a casto som myslel na film ED WOOD (1994) od Tima Burtona o jednom z najhorsich reziserov minuleho storocia. Ale Rudyho vytrvalost, trpezlivost a presvedcenie, ze toto by mohlo ludi bavit aj napriek tomu, ze mnohi uz zacali pochybovat, ci sa film vobec dokonci, bolo pre mna zaujimave, ako to dopadne. Vo vedlajsej ulohe sa prekvapujuco objavil aj Wesley Snipes, ktoreho som v takejto ulohe hadam este nevidel........ Pre zaujimavost: E. Murphy bol prvykrat nominovany na Oscara za vedlajsiu ulohu vo filme DREAMGIRLS (2006) avsak v konkurencii ziskal Oscara Alan Arkin za LITTLE MISS SUNSHINE (2006). ()

DJ_bart 

všechny recenze uživatele

"Dolemite is my name, and fuckin' up motherfuckers is my fucking game!" aneb jak božský Eddie Murphy získal n-word pass bez omezení. Takhle se dělá prvotřídní zábava negře! ()

filmfanouch 

všechny recenze uživatele

Ve finále fajn překvápko, jeden z nej filmů od Netflixu (což zase tolik neznamená) a především stylovej comeback Eddieho Murphyho. Dost slušná dobová atmosféra a především i tak trochu film pro milovníky filmů. Zároveň se ale jedná o biografii člověka, který se sice zapsal do dějin kinematografie, rozhodně ale tak trochu zvláštním způsobem a bude ve finále fakt těžké říct jestli je ,, Dolemite" vlastně sympatický hrdina (Murphy si ho dává skvěle) a jeho humor je vlastně fakt všechno ne jen vtipný. Zároveň nechci znít jako rasista ale myslím, že tohle bude film, který si užije především afroamerické publikum na které Dolemite cílil především a samotný Dolemite používal především humor, který cení jen afroamerická komunita. Ten film je dobrej, jenom není vyloženě pro každýho a záleží jak moc člověku samotný Moore/Dolemite sedne. Krom comebacku Murphyho jinak cením i výraznou úlohu pro Wesleyho Snipese a jsem rád, že je Eddie zpátky. Jen bych chtěl zároveň i trochu lepší film, Jmenuju se Dolemite ale určitě stojí za to vidět. Zvláštně pokud se člověk zajímá o dějiny filmů a chce se podívat na člověka, který to dělal tak trochu jinak a definitivně přepsal dějiny kinematografie.... ()

JohnnyD 

všechny recenze uživatele

Priemerná komédia o jednom absurdnom zabávačovi a nakrúcaní jeho zlého filmu. Ako dokument by to bolo zábavnejšie, takto je to neobratne vyrozprávaná séria viac či menej vtipných absurdít. ()

HAL 

všechny recenze uživatele

Výborný kousek, klidně i na tu nominaci na oscara, a to nejen proto že mám ty jeho staré blaxploitationy nakoukané (btw český Kouř ve své nejslavnější scéně imho dost silně vykrádá Disko kmotra), ale protože je to úžasný film o lásce k filmu, o touze tvořit film bez ohledu na talent a prostředky. Komediálnější verze Eda Wooda. 8/10 ()

dr.horrible 

všechny recenze uživatele

Byť sa Dolemite spomínal aj na oscaroch, okolo nás presvišťal bez pozornosti, ktorú by si zaslúžil. Tak som prišiel ľudí z friendlistu trochu popostrčiť. Takže hele, scenáristi Ľud vs. Larry Flynt natočili podľa skutočného príbehu černošský Disaster Artist, a bez preháňania, u mňa je to asi najlepší Murphy. Respektive top 3 (spolu s Bowfingerom a Doživotím). A furt mi teraz hraje v smyčke hlavou slovo motherfucker. 85% ()

silentname 

všechny recenze uživatele

"Dolemite Is My Name" konečne vracia Eddieho Murphy do skvelých filmov, kde má možnosť pracovať so scenárom a niečo z tej postavy dokáže vytlačiť. A to je vynikajúce. Posledné roky som ho nevidel skoro v ničom, kde by som ho mohol výrazne pochváliť. Ale teraz to môžem urobiť. Myslím, že dal Rudymu kus osobnosti a počas celého filmu je to veľmi dobre vidieť. A poviem pravdu, ten chlapík mi bol veľmi sympatický. Myslím si, že keby sa s ním stretnem, tak by som sa s ním aj dokázal zasmiať. Nemôžem povedať, že by mi jeho humor sedel stopercentne, no mal niekoľko fórov, na ktorých som sa skutočne zasmial. Ale skôr som z filmu nadobudol pocit, že ako človek nezabúdal na svojich priateľov, vždy pri nich stál a bol pevne rozhodnutý dokázať to, čo si zaumienil. Vizuálne film pôsobí skvele. Cítil som z toho tie 60-te až 70-te roky a celkovo to malo skvelú atmosféru. Ale myslím si, že celkovo sú to práve postavy, na ktorých film stojí. A priateľstvo medzi ním a Lady Reed je jeden z highlightov filmu. Fandil som mu do konca, aby film dokončil a mal úspech. Takže to je niečo. Problémy tu ale sú tiež. V prvom rade mám pocit, že tempo filmu je dosť nestále. A film pôsobí dlhšie, než by podľa mňa mal pôsobiť. Trošku sa to miestami vlečie. A tú minutáž si počas sledovania uvedomujete. Miestami z niektorých scénok som trošku uvažoval, či bolo potrebné ich tam dať, alebo či niečo reálne pridali, no celkovo ide podľa mňa o dobrý film, ktorý môžem odporúčať k zhliadnutiu. Čeknite si ho a uvidíte sami. Hodnotenie: B+ ()

SeBig 

všechny recenze uživatele

Další plytká, dvouhodinová nuda založená na skutečné události. Já se chtěl pobavit, né se nudit jak kretén. Každopádně konec mě jedinej zaujal a proto dám šanci i filmu, kterej v tom filmu točil. ()

Marze 

všechny recenze uživatele

Murphyho Dolemite je dynamit. Jeho vtipy jsou kouzelně mile buranské a trapné. Připomíná to klasiku sedmdesátek. Film je poháněn zkušenou režií Brewera. ()

Související novinky

PF 2020

PF 2020

31.12.2019

Tak Le Mans ’66 nakonec v celkovém hodnocení uživatelů ČSFD.cz porazil i oceňovaného Jokera. Není to zas až tak překvapivé, jedná se přeci jen o pozitivnější film, a to máme rádi. Což dokazuje i… (více)

Reklama

Reklama