Reklama

Reklama

Hellraiser II: Svázaný s peklem

  • Česko Svázaný s peklem: Pekelník druhá část (více)
Trailer

Obsahy(1)

Volné pokračování úspěšného hororu se odehrává jenom pár hodin po událostech prvního dílu. Kirsty (Ashley Laurence), která jediná přežila řádění Franka (Sean Chapman) a cenobitů v domě svého otce, tráví noc v nemocnici vedené uznávaným psychiatrem, doktorem Channardem (Kenneth Cranham). Ten je však ve skutečnosti šíleným sadistou posedlým okultismem, který oživením a přeměnou mrtvol způsobí mnoho hrůzy... (ScreamJay)

(více)

Recenze (242)

J*A*S*M 

všechny recenze uživatele

Jednoznačně horší než první díl. Triky jsou na stejné úrovni jako u jedničky, herci podobně nedokonalí, atmosféra ubyla, scénář se stal místy docela nepřehledným. Zamrzela mě hlavně malá účast cenobitů v čele s Pinheadem. Po tom, jak jsem byl natěšený po prvním dílu, je pro mne Hellbound docela zklamáním, přičemž nespokojený jsem hlavně kvůli druhé polovině (první byla více než dobrá) - nelíbila se mi podoba pekla a špatné triky (se vstupem do pekla se všechna atmosféra vytratila), a vlastně ani vyústěni děje mě zrovna nepotěšilo. Slabé tři hvězdičky. Mé pořadí: H1, H5, H2, H7, H3, H4, H6, H8 ()

Superpero 

všechny recenze uživatele

První polovina je solidní a v bizarnosti jde možná dále, než díl první. Scéna, když doktor líbá Julii bez kůže mne odrovnala v tom dobrém slova smyslu. S příchodem Cenobitů se ale z filmu stává ULTIMÁTNÍ blbost. Na tyto postavy a vůbec takhle ujetý námět je prostě potřeba Clivea Barkera, nikdo jiný to asi nedokáže podat bez trapnosti. Jakmile se hrdinové dostanou do pekla, veškerá tísnivá atmosféra mizí a dostavuje se dokonce humor, v podání šíleného létajícího chirurga, který hláškuje o stošest. Navíc ta nešťastná degradace Cenobitů na pouhé bývalé lidi mne opravdu zklamala. Nuda to sice není, ale rozhodně to nevidím jako důstojného nástupce geniální jedničky. Bojím se dalších sequelů, opravdu se moc bojím. 50% ()

tron 

všechny recenze uživatele

Vážne nechutná séria. To je pre horor poklona a žáner akiste musí občas pritvrdiť, aby bol pravdivý a úderný. Ale ak je splatteru a gore príliš, tak je ho proste... príliš. A to je i prípad dvojky. Efekty sú drastické, realistické a teda tým pádom odporné. V súlade s nepísanými pravidlami sequelov je dvojka (ktorá prišla len rok po jednotke) väčšia, epickejšia, ambicióznejšia a obľúbené ingrediencie z jednotky sa dočkali výraznejšieho priestoru (Cenobiti v čele s Pinheadom, u ktorého sa dozvieme minulosť). Dvojka je strašne monštruózna – hudba Christopera Younga ohlušujúco buráca až je to otravné a rušivé, kulisy sú megahororové, krvavých trikov je tak veľa, že pretekajú do záverečných titulkov. Navyše je tu ako bonus psychiatrická liečebňa, čo tvorcovia zrejme obšľahli z úspešnej Nočnej mory z Elm Street 3, ktorá mala premiéru o rok skôr. Mnohí dvojku stavajú nad kultovú jednotku, ale ja som sa v deji jednak trochu strácal, jednak ma nebavil, jednak nechutností bolo na môj vkus priveľa a ako jednotka, tiež dvojka obsahuje v podstate len minimum vyložene kladných, sympatických postáv. V dvojke sa síce vracia šarmantná Ashley Laurence (a pomáha jej nová generácia v čele s blondínou v podaní Imogen Boorman), ale inak sú všetci zlí, zákerní, temní alebo proste „iba“ zvrhlí, úchylní a psychopatickí. Zo starých známych sa okrem Ashley a Douga Bradleyho ako Pinheada vracia aj Clare Higgins ako Julia, fanúšikov Votrelcov potom akiste poteší prítomnosť Williama Hopea alias poručíka Gormana. Kuriózne je, že dvojka príliš nemá o čom byť a tak, aby sa natiahol čas, prvých 20 minút neustále niekto spomína na udalosti z prvej časti, vrátane dlhých flashbackov. Režisérske opraty po Cliveovi Barkerovi prebral Tony Randel (Chřestýši, Amityville 1992, Klíšťaťa). Clive zostal ako šéf výroby. ()

B!shop 

všechny recenze uživatele

Druhej dil primo navazuje na ten prvni a pokracuje vicemene tam, kde prvni skoncil, coz je fajn. Co uz tak fajn neni, je Randel, kterej si sice taky libuje ve vsemoznejch nechutarnach, ale proste nema koule jako Barker, takze to nepusobi tak strasidelne a obcas to je spis smesny. Navic film neni zas tak uplne horor, protoze dobra pulka se odehrava v jakmysi labyrintu a spis to spada trochu do fantasy, i kdyz samozrejme i tady radi Cenobiti ve velkym a dojde na spoustu trhani tel. Jsem spokojenej, ale prvni dil mel mrazivejsi atmosferu. ()

Bloody13 

všechny recenze uživatele

Stačí jen pár kapek životodárné tekutiny na zkrvavené matraci a peklo může opět otevřít svou náruč. Tentokrát se místo Franka vrací do našeho světa jeho milenka Julie, ta vypočítavá děvka z předchozího dílu. A díky šílenému psychiatrovi Channardovi nám je odhalený svět uvnitř Lemarchandovy kostky: rozsáhlý labyrint plný hrůzy, bolesti a samozřejmě krvežíznivých Cenobitů... Aby bylo jasno, dvojka je posledním zářezem v sérii, která se ještě drží Barkerem načatého konceptu a hodně temné atmosféry. Neúprosný čas se tu podepsal především na některých efektech, jenže všechno ostatní, ať už skvělé masky nebo Youngova hudba, hezky dozrálo a tvoří výjimečný, fantastický horor. A těch pár matoucích nesmyslů (vyhořelý dům z jedničky opět stojí a ona matrace je plameny nedotčena) jsou pouhým detailem. ()

xxmartinxx 

všechny recenze uživatele

Opět skvělé masky, opět se to nebojí ukázat litry krve, ale ono se to docela rychle okouká. Opakovačka předchozího dílu, která už skutečně nemá mnoho co nabídnout. ()

gudaulin 

všechny recenze uživatele

Tohle pokračování už není tak konzistentní, jako byla jednička, ale nápaditost a atmosféru mu v žádném případě nelze upřít. Některé scény byly ještě působivější než v prvním díle, takže nechám přes některé slabší momenty druhé poloviny filmu 75 % celkového dojmu stejně jako u jedničky. Je to opět už starší, ale klasická hororová podívaná. ()

choze 

všechny recenze uživatele

Už rok po jedničce přifrčela dvojka (ale bez Barkera), která začíná tam, kde jednička končí, a přivádí zpět všechny staré známé s výjimkou Kirstyna otce. Dvojka klasicky nabízí všeho mnohem víc - víc prostoru pro Cenobity, jejich dimenzi a mytologii i víc krvavých efektů, dokonce víc kostek. Výlet do labyrintu cenobití dimenze byl imaginativní, ale rozbití tajemství kolem Cenobitů a jejich polidštění mě nepotěšilo, zvlášť když jim scenárista nevymyslel nijak zajímavý background. I tak solidní pokračování, byť tuhle sérii ve vyložené oblibě nemám. ()

Gilmour93 

všechny recenze uživatele

Nejdřív se jen prakticky zkopíruje kostra příběhu Barkerova Hellraisera, načež se pak v druhé polovině začnete nudou ztrácet v katakombách inferna s poletujícím Sazínkem vybaveným švankmajerovskými chapadly (Dr.Channard). Dodíval jsem se pouze kvůli patřičně temné hudbě C.Younga a odmaskování Pinheadova krvavého kvarteta a jsem přesvědčen, aniž bych chtěl malovat Leviathana na zeď, že kvalita dalších dílů o pekelné Rubikově kostce bude mít už jen sestupnou tendenci. Snad možná s výjimkou osmičky, kde prý vystupuje nový Cenobit Dorota Máchalová se zabodanými husími brky v hlavě.. ()

Aluska88 

všechny recenze uživatele

Sadističtější a o hodně krvavější. Je zde vidět rozdíl oproti Hellraiserovi. Trochu chybí absence příběhu. Sice zde je, a s docela nápaditým tématem šíleného doktora a jeho pokusech, ale celkově nevyzní tolik silně. Místy mi přišel jakoby neucelený a trochu zmatený. Oproti úvodnímu dílu dávám slabší čtyři hvězdičky. Hlavně díky slabšímu scénáři a místy laciným, béčkovým dialogům. Hellraisera bych totiž ke kategorii B-žánru nezařadila. Rozhodně ne alespoň první díl. Bohužel toto pokračování Hellbound má k béčku docela slušně vykročeno. Vizuální stránka oproti jedničce mírně pokulhává, což se projevilo zvláště ve výtvarném pojetí Hellworldu, jehož interiéry na mně (naštěstí jen) občas působily spíše jako kulisy, v provedení malých pijavic, které trikově vypadaly jako na úrovni fantasy filmů z padesátých let a díky tomu bylo jejich vzezření spíše k pobavení, než aby vzbuzovalo hrůzu nebo odpor. Možná, kdyby se tohoto dílu opět chopil Clive Barker, dopadlo by to jinak. Možná na tom všem má podíl i český dabing. Pinheadovi v originálním znění se nic nevyrovná. Ale na druhou stranu, po celém mém výčtu kritik, i přesto nemohu hodnotit třemi. Je zde Doug Bradley alias Pinhead, fantastická hudba Christophera Younga, odporní a zároveň fascinující Cenobité a jejich originální masky, magický význam Lemarchandovy kostky, neboli Lamentové konfigurace, v jejímž světě se neustále prolíná rozkoš, chtíč a bolest, a celková atmosféra tohoto snímku, které dokáže, sice s obtížemi, ale přece, zachránit to vše méně či více záporné, co jsem vyjmenovala, a co mohlo být mnohem lepší. Takže jednoduše shrnuto - jako pokračování slabší čtyři, jako samostatný díl rozhodně plné čtyři. "And your suffering will be legendary even in Hell..." ()

Hakha 

všechny recenze uživatele

Bohužel jsem tenhle film viděl druhý den na to, když jsem zhlédl jedničku. Proč proboha ukazovali skutečné tváře Cenobitů? Ke konci se film snaží nabrat tempo, ale přišlo mě to místy zmatkový a někdy nelogicky směšný. S čistým svědomím dávám zasloužené dvě hvězdičky... ()

dwi 

všechny recenze uživatele

Tajemná kostka opět ožívá a s ní i nejbizarnější představy. Přítomnost Cliva Barkera je tu silně cítit, což se silně projevuje na výtvarné stránce děje. Jednička za dvojkou příliš nezaostává, ačkoli se v příběhu dají najít jeho slabší stránky (hlavně překombinovaný konec). Nečekejte žádné lekací momenty, protože se jich tu nachází opravdu minimum. Na atmosféře to ale nic neubírá. Zbytnělá fantazie rozvětvená do kořínků (některé momenty připomínají obrazy MC. Eshera), výpravné kulisy, nekonečně moc krve a pompézní Pinhead. To jsou asi největší devíza tohoto hororu. ()

kitano 

všechny recenze uživatele

Až na to, že dej iba recykuje udalosti z prvého dielu, tak to hádam ani lepšie dopadnúť nemohlo. Ak ako ja žeriete "osemdesiatkové" efekty, tak tu dostanete porciu, na ktorú len tak ľahko nezabudnete. Veľmi inšpirujuci romantický vzťah šialeného doktora a krvelačnej démonickej bytosti :). (8/10) ()

NinadeL 

všechny recenze uživatele

#2 Hellraiser. Hellraiser dvojka je svým způsobem odpovědí na všechny ale z jedničky. Mytologie kolem kostky, víc cenobitů, všechno je teď mnohem důležitější. Je tu pekelný labyrint a v něm několik velice dobrých nápadů. Oceňuju rozšíření zápletky v blázinci, fakt, že se pokračování odehrává jen chvíli po prvním filmu, dějovost, šíleného doktora. Hlavní hrdinky dozrály do krásy a vysloveně jsem spokojená z variace na téma Frankensteinova nevěsta / Mumie. Třetí ženská postava je taky plus. Přesto některé věci pořád nefungují, například: "kam se poděl Kirstyn přítel?" nebo "dává smysl pokořit Pinheada fotkou?" či "nebylo by snazší Kirstyna odtce oživit jako Juls?" a "neměli by být cenobiti odolnější?" Nikdo nevysvětlil pterodaktyla! Jak to vidím celkově: H8, H5, H4, H11, H7, H2, H6, H1, H3, H10, H9. ()

akisha 

všechny recenze uživatele

Jiné, než jednička, překvapivě pořád dobré. Možná protože jsou zachováni skoro všichni herci z jedničky a příběh na ní nepřímo navazuje, takže hodně z původní atmosféry se přeneslo i do dvojky. Peklo se sice liší od mých představ, ale pojaté je zábavně a zajímavě, bohužel ne moc děsivě. Odhalí se také původ cenobitů, jenom se mi moc nelíbil druhý záporák v podobě plachtícího doktora s hadicí na hlavě. Ovšem má tam pár vtipných replik. ()

Radko 

všechny recenze uživatele

Ako fanúšik bizarného biomechanoidného gigerovského sveta postáv, existujúcich paralelne vedľa, či dokonca rovno v navonok uhladených životoch väčšiny, je pre mňa Hellreiser II vyslovenou chuťovkou. I keď majster Hans Ruedi Giger sa na diele výtvarne priamo nepodieľal, inšpirácia je zjavná. Oveľa viac zaujme vizuálnymi fantáziami, ako dejom. Ale pozor, ani symbolický opis tohto, čo sa deje za bránami psychiatrií nie je vôbec márny. ()

MM_Ramone 

všechny recenze uživatele

Druhé pokračovanie horroru "Hellraiser" plynule nadväzuje na svojho predchodcu. Začína presne tam, kde prvý diel skončil. Kirstie sa po desivých udalostiach, ktoré sa odohrali v dome jej otca, ocitne hospitalizovaná na oddelení psychiatrie. V opatera doktora Channarda. Ten sa však ukáže ako tajný vyznavač okultizmu. Za pomoci svojich nehumánnych experimentov sa mu podarí oživiť zákernú Júliu a otvoriť brány Pekla. Tak na scénu znova nastupuje Pinhead a Cenobiti, aby zjednali poriadok. Títo krutí démoni majú na to svoje overené metódy: bolesť, muky, utrpenie, beznádej, šialenstvo... Je to pokračovanie, ktoré v ničom nezaostáva za takmer dokonalým úvodným filmom. ***** ()

Wacoslav1 

všechny recenze uživatele

Sežeň mi kůži! Dvojka je jednoznačně vrcholem celý série. Dát dohromady takovou změť šílených bizardností a nechuťáren a vytvořit z toho fungující celek, to už chce kurwa mustr!!! Tam kde se jednička rozjížděla (i když finále bylo rovněž interesantní) tam dvojka nabírá full speed a nezastaví se až dokud není konec. Jo takhle si představuju pořádný peklo a to doslova. Film vymazlenej do sebemenšího detailu a i když se i na něm už možná taky trochu podepsal zub času, tak je to další příklad toho jak dát všem těm dnešním rádoby děsivým bulshitům pro ukňouraný děcka K.O hned v prvním kole. Každopádně jedinej díl série kterýmu bez váhání udělím plnej kotel a jedno z nejpodařenějších hororových pokračování ever. Škoda, že i tahle série později nekonečným ždímáním, jak už to bývá zvykem rovněž ztratila grády, ale tohle je její vrchol. Pro milovníky podobných ujetých psychotických šíleností naprostá povinnost! 95% ()

petero 

všechny recenze uživatele

Kirsty sa prebudí v psychiatrickej liečebni a onedlho sa jej zjaví v izbe jej otec stiahnutý z kože prosiaci o vyslobodenie z pekla. Kocka sa znovu otvára a s ňou sa otvorí i brána do pekla do ktorého vstupuje i Kirsty. Priame pokračovanie legendárneho Pekelníka, ktoré naň nadväzuje nielen dejom, ale aj skvelou dusnou atmosférou, zobrazením nechutností ako sú ľudia stiahnutý z kože za živa, pozrieme sa ako to vyzerá v pekle a naviac je tu skvelí chirurg upravený peklom, ktorého záľubou je amputácia. Proste dvojka pritlačila na pílu všade tak v čom bola jednotka vynikajúca. Veľmi vydarené pokračovanie. ()

Reklama

Reklama