Reklama

Reklama

Antologie Beatles

(seriál)
  • Velká Británie The Beatles Anthology
všechny plakáty
Dokumentární / Hudební
Velká Británie, 1995, 600 min

Scénář:

Bob Smeaton

Kamera:

Eugene O'Connor

Hrají:

The Beatles (a.z.), John Lennon (a.z.), Paul McCartney, George Harrison, Ringo Starr, George Martin, Brian Epstein (a.z.), Neil Aspinall, Pete Best (a.z.) (více)
(další profese)

Obsahy(1)

Rozsáhlý projekt dokumentující historii hudební skupiny The Beatles je vyprávěn pomocí exkluzivních rozhovorů s členy skupiny Georgem Harrisonem, Paulem McCartneym a Ringo Starrem. Tyto rozhovory jsou doplněny archivními materiály s Johnem Lennonem. Další rozhovory poskytli i někteří lidé spojení s Beatles, především producent George Martin. Rozhovory se střídají s nejrůznějšími dokumentárními záznamy z koncertů, televizních vystoupení nebo tiskových konferencí.
Seriál neobsahuje žádný doprovodný komentář, děj se odvíjí pouze skrz autentické výpovědi účastníků. Byl poprvé vysílán v listopadu 1995 v USA i Velké Británii. V lednu 1996 poprvé i Českou televizí. Celkem jej zakoupilo 110 televizních stanic po celém světě. (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (49)

Hanys_ 

všechny recenze uživatele

Asi nejkomplexnější příručka pro seznámení s Beatles. Deset hodin archivních záběrů, rozhovorů, plno songů. V tomhle fakt bezchybné. Jen to možná mohlo jít až víc na dřeň (úplně ožehavým tématům se to spíš vyhýbá anebo je zlehčuje) a hlavně jsem doufal, že tady bude víc záběrů, kdy se zbylá trojka v tom 95. sešla. Ale protože jsem těch 8 minifilmů sežral za dva dny, musím jít do plných. ()

Franki69 

všechny recenze uživatele

Pamětnická záležitost pro stále živé a početné fanoušky britské kapely, která v šedesátých letech minulého století na nepopsané mapě budoucí populární i rockové hudby vytýčila obrysy prvních kontinentů a států a také do nich vyslala první osadníky. Obrazně řečeno. Svět je od té doby i technologicky jiný, ale přesto patří jejich písničky k stále živým a také hraným. Ani mě dodatečná beatlemánie neminula a v tohle dokumentu jsem se o kapele, která od puberty formovala i můj hudební svět dozvěděl vše co potřebuju. A k tomu navíc i leccos nového a pro mne i teď inspirativního. Je to za 100% a trošku doufám, že BBC nebo jiná stanice se v letošním roce (2020) nedožitých 80. let Johna Lennona ke kapele vrátí v nějakém obdobném projektu. ()

Reklama

Karlos80 

všechny recenze uživatele

Úžasný, vyčerpávající, jedinečný a velkolepý téměř 11 hodinový dokument ze života Beatles od jejich začátku v Liverpoolu, Hamburku a v klubu Cavern, až po jejich rozhádaný a nevraživý konec v roce 1970 v podobě skladby Let it be (Nech to být). S živými videoklipy, s živými záznamy nebo z jejich live rozhovory. Co víc dodat. Snad jen to že tato 4. dvd kolekce v sobě navíc skrývá i raritní pátý bonusový disk s nikdy předtím znezveřejnými záznamy, například v podobě nahrávání celosvětových hitů jako Free as a bird nebo Real love to vše z roku 1995. Muzika mého srdce, z doby kdy světu vládnul beat. Skvělá podívaná s výpoveďí jedné generace, nejen pro zaníceného fanouška staré-dobré muziky. ()

kinej 

všechny recenze uživatele

Nepatřím mezi nějaké skalní fandy Beatles, ale tento dokument je skvělý. Je to úžasné zachycení toho jakou cestou a totální přeměnou kapela prošla během pouhých deseti let. Beatles začali a prosadili se s celkem jednoduchými popovými písničkami, avšak postupně neuvěřitelně vyzráli ve velké hudební novátory a autory opravdu velkých skladeb. Vlastně od počátku jejich kariéry byl patrný trend vrzrůstající kvality, nemalý vliv měly také davové hysterie kolem nich, drogy, hippies, indická filosofie. To vše je ovlivnilo a fascinující je, že když kapelu někteří koncem šedesátých let odepisovali, oni měli ještě to nejlepší před sebou. Jedná se o velice vydařený dokumentární seriál, který je přeplněn skvělými dobovými a archivními záběry. Po skončení každého dílu jsem měl nutkání pustit si další a antologii bych doporučil každému, kdo trochu víc holduje dobré a kvalitní muzice, protože u Beatles to začalo, to oni prošli velký kus cesty pozdějším kapelám a mají velkou zsáluhu na tom, kde dnes anglická hudba oproti té americké, je. ()

Autenticita 

všechny recenze uživatele

Nezapomenutelný seriál, člověk se nemohl dočkat vysílání dalších dílů. Byla jsem skoro v extázi :-), když jsem viděla autentické záběry členů oblíbené kapely z doby jejich vystupování , i jejich komentáře po letech.... Snímek je pro mě mimořádný počin a jsem vděčná, že někdo posbíral ty materiály a dal je do kupy. ()

Zajímavosti (2)

  • První myšlenka na vytvoření retrospektivního dokumentu vznikla už v roce 1970, kdy se kapela oficiálně rozpadla. Apple Corps shromáždilo plno archivních záběrů kapely, ze kterých poté Neil Aspinall sestříhal 90 minutový film pracovně nazvaný The Long and Winding Road. Ten byl však uložen k ledu, a to až do roku 1980, kdy se k projektu připojili všichni čtyři bývalí členové Beatles. Podle slov Johna Lennona měl film vyjít jako televizní speciál, ke kterému by kapela odehrála menší koncert v Anglii. Nakonec však ze všeho sešlo, protože 8. prosince byl Lennon zavražděn. Znovu se na projektu začalo pracovat v roce 1992, kdy se naplánováno, že vznikne šestidílný dokumentární seriál pod názvem The Beatles Anthology, protože George Harrison nechtěl, aby měl název po písni, kterou složil pouze Paul McCartney. (henrycruel)

Reklama

Reklama