Reklama

Reklama

Antologie Beatles

(seriál)
  • Velká Británie The Beatles Anthology
všechny plakáty
Dokumentární / Hudební
Velká Británie, 1995, 600 min

Scénář:

Bob Smeaton

Kamera:

Eugene O'Connor

Hrají:

The Beatles (a.z.), John Lennon (a.z.), Paul McCartney, George Harrison, Ringo Starr, George Martin, Brian Epstein (a.z.), Neil Aspinall, Pete Best (a.z.) (více)
(další profese)

Obsahy(1)

Rozsáhlý projekt dokumentující historii hudební skupiny The Beatles je vyprávěn pomocí exkluzivních rozhovorů s členy skupiny Georgem Harrisonem, Paulem McCartneym a Ringo Starrem. Tyto rozhovory jsou doplněny archivními materiály s Johnem Lennonem. Další rozhovory poskytli i někteří lidé spojení s Beatles, především producent George Martin. Rozhovory se střídají s nejrůznějšími dokumentárními záznamy z koncertů, televizních vystoupení nebo tiskových konferencí.
Seriál neobsahuje žádný doprovodný komentář, děj se odvíjí pouze skrz autentické výpovědi účastníků. Byl poprvé vysílán v listopadu 1995 v USA i Velké Británii. V lednu 1996 poprvé i Českou televizí. Celkem jej zakoupilo 110 televizních stanic po celém světě. (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (49)

BoXBe 

všechny recenze uživatele

Dárkové balení pro kohokoliv, kdo alespoň na dvě minuty propadl Help!, Rubber Soul, Revolver, Sgt. Pepperovi, Magical Mystery Tour, White Albu, Let It Be, Abbey Road a čemukoliv, kolem čeho Ti čtyři kdy prošli. Táta s oblibou říkával, že v Boha věří jen proto, že stvořil Beatles. Miluju Beatles a tohle je čistá radost, díky které jsem propadl ještě mnohem více. ()

rigby 

všechny recenze uživatele

V polovině devadesátých let spatřil světlo světa nový projekt zachycující historii skupiny Beatles nazvaný prostě Anthology. Postupně se na televizní obrazovky dostal dokumentární seriál, regály obchodů zaplnila tři dvojalba s raritními nahrávkami a osm videokazet se záznamem televizního seriálu, u knihkupců byla k dostání nádherně zpracovaná stejnojmenná kniha. Čas plynul a technologie pokročily vpřed. Nyní nadešel čas pro vydání původního televizního seriálu na nezničitelném médiu DVD. A proč troškařit a nevyužít možností tohoto nosiče dat? A máme tu komplet pěti DVD se známým názvem The Beatles Anthology. Do ruky se nám dostává komplet pěti disků DVD zabalený ve vkusné lepenkové krabici s motivy Anthology. Na čtyřech discích se nachází původní televizní seriál a pátý disk obsahuje bonusy. Po vložení disku do přehrávače se objeví grafické menu, které pochází opět z rukou dávného přítele skupiny Klause Voormanna. Narozdíl od papírové podoby se nám obraz před očima mění a k tomu hraje hudba známé čtveřice. Na výběr je ze tří zvukových formátů od PCM stereo přes Dolby surround 5.1 po nejnovější technologii kódování zvuku DTS. Kromě anglického ozvučení se na DVD nachází několikero titulků. České mezi nimi bohužel nenajdeme. Film vypadá skvěle. Nemá cenu bavit se o jeho známém obsahu (podrobný seznam kapitol je přiložen v závěru recenze), zvuk je výborně namixován, obraz ve formátu 4:3 je skvělý. Toto hodnocení je však třeba brát s určitou rezervou, protože ze starých amatérských záznamů těžko uděláte čistý obraz a prostorový zvuk, ale vše je maximálně vyčištěno a na film se dívá opravdu dobře. Kromě již známých osmi televizních dílů se na pátém disku nachází doposud nevydané obrazové záznamy ze setkání zbylých členů skupiny (domácí setkání z roku 1994 a následné studiové o rok později), kde zazní společně zahrané písně včetně dosud nevydané McCartneyho Thinking of linking. Dále se z úst George Martina dozvíme některé detaily týkající se vzniku projektu Anthology, které posléze doplní další členové autorského týmu. Velmi zajímavé jsou dokumenty o nahrávání písní Free as a bird a Real love, a natáčení videoklipu Free as a bird. Jako poslední se na bonusovém disku nachází videoklip Real love, který nebyl součástí televizního seriálu (Free as a bird se nachází v úplném závěru posledního dílu, tedy na disku č. 4). Co říci závěrem? Fanoušek Beatles si nemohl přát nic lepšího. Na pěti discích dostává ve vynikající kvalitě celkem přes jedenáct hodin obrazu své oblíbené skupiny. Snad jen Čechové (a další menší národy) by si mohli povzdychnout: proč chybí titulky v našem jazyce? A v druhém dechu ještě dodat: formát DVD toho umožňuje trochu víc než jen holý film a bonusy. A právě proto musím ubrat jeden bod z plného počtu. Za absenci podpory češtiny a trochu i za "chudou výbavu". Ale třeba se dočkáme někdy příště. Oficiálně nevydaného materiálu Beatles se v archivech společnosti EMI ukrývá ještě velmi mnoho. ()

Reklama

Pítrs85 

všechny recenze uživatele

Naprosto vyčerpávající dokumentární seriál o nejslavnější a nejlepší kapele všech dob. Studijní materiál pro všechny, kdo se chtějí s tímto fenoménem seznámit taky aneb přesně takto má vypadat hudební dokument- nechybí dobové záběry z úplných začátků (kdy bylo Beatlů ještě pět), dobrodružná cesta do Hamburgu a další legendární (a pro spoustu hudebních nadšenců notoricky známé) skutečnosti. To vše samozřejmě podepřeno těmi nejkrásnějšími písničkami, co kdy byly napsány. ()

Lima 

všechny recenze uživatele

Mé rockové srdce bylo vždycky u Pink Floyd, ale musím uznat, že kapela, která nejzásadnější mírou ovlivnila rockovou hudbu 20.století, její směřování, zvuk a vývoj na dlouhá desetiletí dopředu, byli jednoznačně The Beatles. Jejich první alba, taková ta hrozně zvukově rozjuchaná, hrozně happy s vícehlasnými vokály („…jéééé, jééé, jééé…“), mě nikdy moc neoslovovala. Ale počínaje albem ´Revolver´ se jejich tvorba stala pro mě tím nejzásadnějším, co rocková hudba kdy přinesla. Beatles najednou přestali vycházet jenom ze starých jednoduchých rock´n´rollových základů a přinesli spoustu nové invence, ovlivněné i orientálními (např. indickými) prvky, nebáli se experimentovat s jinými žánry, třeba i psychedelickým rockem, který zrovna začínal a začlenili do své hudby i orchestrální prvky, což do té doby bylo v rock´n´ rollu nevídané a neslýchané. A to vše s jejich velkou muzikální invencí. Navíc jejich ´The White Album´ z roku 1968 je v mých očích tím nejlepším rockovým albem všech dob, společně s ´Dark Side of the Moon´ od Pink Floyd. ()

Autenticita 

všechny recenze uživatele

Nezapomenutelný seriál, člověk se nemohl dočkat vysílání dalších dílů. Byla jsem skoro v extázi :-), když jsem viděla autentické záběry členů oblíbené kapely z doby jejich vystupování , i jejich komentáře po letech.... Snímek je pro mě mimořádný počin a jsem vděčná, že někdo posbíral ty materiály a dal je do kupy. ()

Zajímavosti (2)

  • První myšlenka na vytvoření retrospektivního dokumentu vznikla už v roce 1970, kdy se kapela oficiálně rozpadla. Apple Corps shromáždilo plno archivních záběrů kapely, ze kterých poté Neil Aspinall sestříhal 90 minutový film pracovně nazvaný The Long and Winding Road. Ten byl však uložen k ledu, a to až do roku 1980, kdy se k projektu připojili všichni čtyři bývalí členové Beatles. Podle slov Johna Lennona měl film vyjít jako televizní speciál, ke kterému by kapela odehrála menší koncert v Anglii. Nakonec však ze všeho sešlo, protože 8. prosince byl Lennon zavražděn. Znovu se na projektu začalo pracovat v roce 1992, kdy se naplánováno, že vznikne šestidílný dokumentární seriál pod názvem The Beatles Anthology, protože George Harrison nechtěl, aby měl název po písni, kterou složil pouze Paul McCartney. (henrycruel)

Reklama

Reklama