Reklama

Reklama

Zázračné houby

  • USA Fantastic Fungi (více)
Trailer 1

Velmi propracovaný dokument nás podmanivou kamerou vtáhne do fascinujícího světa hub a podhoubí všude kolem nás i v nás. Film o životě a o smrti, o lásce a planetě Zemi, kterou všichni sdílíme. (wader)

Videa (1)

Trailer 1

Recenze (23)

easaque 

všechny recenze uživatele

4* Snímek Fantastic fungi (nyní na Netflixu) se ze začátku tvářil jako běžný přírodopisný dokument, ale v polovičce se to „zvrhlo“ na zdravotně osvětový pamflet o zázračných účincích hub. Tenhle zlom byl pro mě poněkud překvapující, ale rozhodně mi nevadil. Určitě o houbách a houbičkách uslyšíme časem dost a dost a snad přírodní trend v medicíně, který nedávno znovu začal, bude pokračovat a nebude všechno jen o chemii. Jinak dokument byl dobře zpracovaný a časosběrné videa i použité animace mu slušely. Tématicky mi připomenul pořad LSD made in ČSSR, který se týkal ukončenému výzkumu této drogy v psychiatrické praxi. Odnesl jsem si z něj dobrý pocit a tak si moji vyšší známku zaslouží a doporučuji. [ PŘÍBĚH: 1 /// SMYSL: 3 /// ATMOSFÉRA: 1 /// TEMPO: 1 /// ORIGINALITA: 2 /// NÁLADA: 1 /// ART: 1 /// STYL: 2 /// CASTING: X (3*MAX) ] ()

Vančura 

všechny recenze uživatele

Další doklad toho, že dobré téma automaticky neznamená dobrý dokument. Respektive asi chápu dobře míněnou snahu tvůrců podat komplikované téma srozumitelnou formou, ale osobně mi výsledek jejich práce přijde nesnesitelně povrchní (například přirovnávním podhoubí k internetu či lidskému mozku), vystavěný především na efekt (všechny ty zrychlené záběry na růst hub jsou ve filmu veskrze zbytečné a jejich jedinou funkcí je poskytnout hezké ilustrační obrázky k mluvenému komentáři a naředit nudu mluvících hlav), a především značně nezáživný. Běžnému tupému Američanovi, který v životě neslyšel nejen o houbách, ale třeba i o tom, jak byl objeven penicilin, samozřejmě asi musí takový dokument přijít jako fascinující, ale zainteresovaný divák se zde příliš nového nedozví, a některé momenty mu musí přijít až nechtěně směšné (například ten občasný patetický voiceover pronášený jakoby z pozice hub typu "jsme uvnitř vás, ať v nás věříte nebo ne" či "umíme víc než jen vytvářet plodnice, většina z vás teprve objevuje, k čemu všemu jsme užitečné", nebo vysvětlování základních termínů typu neurogeneze). Pokud se skutečně chcete o houbách něco dozvědět, doporučuji radši knihu Propletený život: Jak houby utvářejí svět, mění naši mysl a ovlivňují budoucnost od Merlina Sheldraka (česky vyšlo v r. 2020), jejíž informční přínos s touhle naleštěnou netflixovskou bídou nesnese srovnání. ()

Reklama

Yoplait.Bj 

všechny recenze uživatele

Skvele tema, ze ktereho se podle me dalo vytezit vic. Lysohlavky (nic proti nim) v hlavni roli bohuzel trochu zastinuji ostatni druhy hub, jejich fungovani a vyuziti. I proto si myslim, ze by tomuto tematu vice slusel format nejake miniserie. Obcas mi take vadila urcita premira patosu a kritictejsi pohled na vec. Jinak vyborne! ()

FeriusParfax 

všechny recenze uživatele

Dokument ukazuje, že houby jsou ještě víc fascinující, než jsem si myslela. Často o nich diskutuji se sestřenicí, která se s nimi setkává v práci. Nedovedu si ale představit, kolik dokumentů o houbách by musel člověk vidět, aby pochopil a znal alespoň zbla tématu. Toto není dokument jen o houbách, které se jí. Ale i o houbách plísních a jejich nutnosti k životu, o houbách zábavných a jejich nutnosti k životu a o houbách léčivých a jejich nutnosti k životu. Nejvíc se mi líbil úsek o plísních. Dokument má moc pěkné animace a zrychlené záběry. Dozvíte se spoustu zajímavostí. Brzy si asi pustím nějaký další podobný dokument, ať doplním své mezery. Vřele doporučuji lidem, kteří se o tyto a podobné věci trošku zajímají. ()

Vlkopec 

všechny recenze uživatele

První polovina fantastická (jako houby), s přibývajícím časem to ale začalo být čím dál víc takové americké, bombastické, esoterické... Asi to takhle zaujme víc diváků, ale míchání výzkumů přírodních věd se šamanismem a vesmírnou inteligencí je divný koktejl jehož ingredience bych tak lehkovážně nemíchal, protože může vyvolat nepříjemnou kocovinu u těch, kdo ho lehkovážně na lačno zkonzumují. ()

Galerie (6)

Reklama

Reklama