Reklama

Reklama

Lola

  • Belgie Lola vers la mer (více)
Trailer 2

Obsahy(1)

Být svobodná a na nikom závislá je životním krédem dospívající Loly. Její představa však naráží na maloměšťáckou povahu otce, pro kterého je idea tradičního rodinného štěstí nedotknutelná. Skutečnost je ale složitější. Ve chvíli, kdy se Lola postaví za sebe, přestává pro otce existovat. Světy obou hrdinů se opět prolnou se zprávou o úmrtí jejich milované matky a manželky, aby společně splnili její poslední přání. Podaří se jim znovu vybudovat vztah, nebo je nová situace nijak nepoznamená? Vydejte se na cestu za odpuštěním v emocemi nabité road movie Lola od belgického režiséra Laurenta Micheliho. Emocionální proměnu hrdinky přesvědčivě ztvárnila začínající trans herečka Mya Bollaers, která byla za svůj výkon nominována na řadu filmových evropských cen a získala významnou cenu Magritte Award pro nejlepší herečku. (Queer Kino)

(více)

Videa (2)

Trailer 2

Recenze (18)

Pink.Panther 

všechny recenze uživatele

Skoro by se chtělo parafrázovat slova klasika: "Jen dvě?! A není to málo, Michaile Ivanoviči Ščeglove?! A my dnes víme, stejně jako nejeden slavný sexuolog, že je! Ano doby kdy jsme si bláhově mysleli že jsou jen dvě pohlaví - muž a žena- jsou dávno pryč a nyní už víme že je to všechno jinak.____První podezření pojala už generace našich babiček když si Jirka Korn nasadil náušnici. No a dnešní LGBT komunita rozlišuje na 40 variant pohlaví. Já  myslím nebudˇme troškaři. Osobně to vidím na 63. Prostě všichni jsme tak trochu "trans" a reagují na to i nové stavební plány.____Na pražském Chodově se bude stavět nové obchodní centrum, které krom další nákupní plochy a rozšíření kapacity parkovacích míst přinese i moderní toalety, kde bude 40 dveří - vlevo ženy vpravo muži a dalších 38 dveří mezi tím aby si i biologická žena cítící se jako genderově nevyhraněný muž se zálibou v podobojí našel to správné wc pro sebe.  Tak mne napadá, když si představím, že se člověku už hodně chce a tedˇse narychlo trefit do těch správných dvěří, to může být docela dramatické.____Nu a o hledání těch správných dveří je i tento film. Myslím, že nás čeká těžká doba. ()

Dave Lister 

všechny recenze uživatele

Skoro osmnáctiletá Lola se přichází rozloučit se svou milovanou matkou, která zemřela po dlouhé nemoci. Tam se setkává opět se svým otcem, který je konzervativní tradicionalista a směrem kterým se dospívající dcera ubírá se nedokáže ztotožnit. Oba se vydávají na cestu s jasným cílem, splnit zesnulé matce a manželce poslední přání. Dojde k nalezení ztracené lásky, důvěry a pochopení? Citlivě natočené francouzko - belgické drama, je velmi silnou sondou do světa dospívání, vyrovnání se s realitou a hledání odpuštění. Úžasný herecký výkon trans herečky Myi Bollaers a v roli otce vynikající Benoit Magimel. ()

Reklama

kiddo 

všechny recenze uživatele

Nenáročná, slzavá a hlavně univerzálně přístupná dívačka, která mohla vzniknout de facto kdekoli. Proto je člověku dvojnásob trapně, že před zhlédnutím musí vytrpět trailery na současnou impotentní, nápaduprostou českou tvorbu, co není schopna nabídnout nic kromě standardních kategorií Hladivá Dědkologie, Sexistické Prcárny a Za Druhé Světové Jsme Děsně Trpěli. Z těch gerontodavů s vínkem seřazených na Havla by jeden blil. ()

Sarkastic 

všechny recenze uživatele

„Víte, nechci se do toho plést, ale nemyslím si, že by někdo dělal tohle všechno, aby vytáčel své rodiče. To nikdo nedělá.“ Hlavní postava je naštvaná a smutná. Zemřela jí matka a s otcem si vše, jen ne rozumí. Přesto se spolu vydají na společnou cestu za účelem splnění matčina přání…Nebudu se tu vyjadřovat k tématu změny pohlaví. Na film jsem nahlížel čistě optikou silně poškozeného vztahu rodiče a potomka. Nebylo pro mě úplně jednoduché vcítit se do hlavních postav. Ať už otce, který se nechoval zrovna hezky a chápavě (spíš naopak) či podrážděného, nepochopeného dítěte, jehož frackovité jednání spolu se vzdorem za každou cenu (jakože mnohdy pro to nebyl opravdový důvod) mi neumožňovalo s oběma protagonisty plně sympatizovat. Nefungovaly ani některé detaily (nepříliš důvěryhodné chování lékárníka, „náhodné“ zapínání písniček na efekt atd.), nicméně celkově tahle cesta za smířením, vzájemným pochopením, obnovením zničené důvěry a oboustranném akceptování špatná nebyla a já dám snímku slabší průměr. ()

Arsenal83 

všechny recenze uživatele

Degeneráti básnia o tom, že homo sapiens bude civilizovaný len vtedy, keď sa bude množiť zo skúmavky. To mohol vypotiť len eunuch alebo zúfalý transhonibrk. Už len tým, ako sa tu oslavuje úžasný výkon trans herca/herečky sa človek dozvedá medzi akých chuťovkárov sa to dostal. Pritom ten výkon je absolútne priemerný, ničím zaujímavý, bežný a výnimočný len tým, že tá bytosť je trans. Celý čas som nevedel, či sa pozerám na škaredého chlapa či ešte škaredšiu ženskú. Poradiť by mi mohol snáď len predseda parlamentu. Plusom je tu často veľmi pekná hudba. ()

Galerie (19)

Zajímavosti (2)

  • Snímek do českých kin uvedla specializovaná distribuční společnost Queer Kino, která patří pod festival Mezipatra a zaměřuje se na zahraniční snímky s LGBTQ+ tématikou. (Yoshimitsu)

Související novinky

Mezipatra jsou tady a ONLINE!

Mezipatra jsou tady a ONLINE!

05.11.2020

Queer filmový festival Mezipatra se přesouvá do online světa! Od 5. do 21. listopadu můžete vidět ty nejlepší queer filmy, dokumenty a krátké filmy z pohodlí domova. Cena za zhlédnutí jednoho snímku… (více)

Reklama

Reklama