Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Sedmnáctiletá Bára (A. Kameníková) je odbojná, dychtivá a svobodomyslná dívka. Raději čte, než peče. Navíc přitahuje zájem mužů. Rodiče (L. Žáčková, V. Javorský) už ji nezvládají, a tak se hledá ženich, který by si ji vzal i bez věna. Nejlepší partií je o patnáct let starší úředník pod penzí Josef Němec (J. Hájek). Mladičká nespoutaná dívka mu uhranula. Josef nenaslouchá ani varování přítele. Bára se sňatku brání, ale proti vůli rodičů nemá šanci. Dvě protichůdné povahy vykračují do společného života. Píše se rok 1837… (Česká televize)

(více)

Recenze (79)

Mariin 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

První díl hodnotím něco mezi 2-3 hvězdičkami. Klady: historický kolorit, kostýmy, herecké výkony, zapojení němčiny do dialogů. Zápory: ačkoliv jsou tu několikrát použity katolické kulisy (kříže, svaté obrazy) domácnosti Panklů i Němců nikde není scéna, že by se lidé (i Barbora) modlili. Zato scény sexuálně-intimního rázu tu jsou víckrát.Tipuji, že takových 70% stopáže prvního dílů není ničím podložená, k nimž patří právě tyto intimní scény. Z toho důvodu se mi jeví pominutí vlivu babičky na malou Barboru (pozdější Boženu) asi jako nejzávažnější nedostatek. ()

mira007 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

První díl o životě naší největší spisovatelky má určitě pár pozitiv: 1) technicky nadprůměrné od hereckých výkonů po výpravu 2) po F.L Věkovi teprve druhé dílo, kde je nepřímo zřetelně ukázaný, že chybělo málo a němčina by do konce 19.století vymazala náš jazyk. A pak to má pár věcí, který z toho zatím nějaký terno nedělají 1) spíš laciná vztahovka než historické dílo ( ikdyž co natočit o spisovatelce, která je nejslavnější, ale známá je dneska jen Babičkou ) 2) normálně na to nejsem přecitlivělý, ale asi je znát, že scénář a režie byla v rukou žen, což mělo asi za následek předchozí bod a poměr vztahy vs historie a i akcent ve vyprávění. Je to jen první díl prvního seriálu roku 2021 tak budu doufat v zlepšení v dalších dílech a přehlídnu, že jsem se i nudil. ()

Reklama

Garch 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

1. část) Anna Kameníková mě vždy příjemně překvapila. Umí se pro roli opravdu proměnit. a Boženou se dostala na špičku, mezi top filmové herečky, kde po mnoho let vládne Aňa. Dlouhý film Božena jsem si nechal odležet, až byla nálada. O to víc si užívám dobře adaptované předlohy, která mnohým z diváků pozmění pohled na zidealizovanou "Barunku". PS PS Četli jste Babičku, v rámci povinné četby? Vážně? ;-) ()

fabecc1222 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Zatím klasický životopis, kterých se u nás v poslední době vyrojilo mraky. Nikde se nezajde víc do hloubky, do popředí se tak dostávají hlavně vztahy mezi postavami a až moc to má tendence sklouzávat k dobové vztahovce. Hlavní postava zatím nepříliš sympatická, a divák si tak nachází vztah spíše skrze známé jméno, než působivý charakter. ()

marhoul 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Mě Anna Kameníková příjemně překvapila, líbila se mi. Milá, šikovná, sympatická, dobře obsazená. Celkově na mě ale pojetí působilo zbytečně uondaně, přestože chápu, co tím dámy chtěly říct. Kamera se v úvodu zapomínala v prapodivných záběrech, ovšem hudba Jakuba Kudláče (jehož práce se mi líbila i v Krajině ve stínu) je parádní. Krásná práce. Božena Němcová byla nádherná žena, čili se obávám, co nás čeká v dalších pokračováních, ale A.K. zatím dobrý. No a neodpustím si ani vcelku banální požadavek na to, zda by první dámu české literatury, náš národní poklad, nemohla hrát představitelka ( vhodných máme nemálo), která disponuje aspoň obyčejnou, zcela běžnou maturitou z jazyka českého. To jsem to ale náročný fantasta, což? Inu osm obecných s odřenými slechy a taková role.. Nebo máme snad přimhouřit oko či obdivně uznat, jaká že je tohle zase čecháčkovská švejkovina? Ostuda je to! Výborný Vladimír Javorský i Lucie Žáčková. Na další díly se ráda podívám v naději, že se tvůrci nebudou plácat jenom a pouze ve feministických vizích, které v daných časech holt opravdu byly absurdní... ()

Galerie (28)

Zajímavosti (1)

  • Ve scéně, kdy jsou Barbora (Aňa Geislerová) a Josef (Jan Hájek) oddáváni, pronáší kněz slova: „Hunc vestrum consensum,“ která následují bezprostředně po slibu. Tato modlitba je však obsažena až v liturgii svatby po II. vatikánském koncilu, tedy až po roce 1970. V tehdejším ritu bezprostředně po slibu následovala slova „Quod Deus coniúngit, homo non séparet“, další slova byla pronášena v národním jazyce. (Thanoris)

Reklama

Reklama