Reklama

Reklama

Božena

(seriál)
TV spot 3
Česko, 2021, 5 h 51 min (Minutáž: 82–94 min)

Hrají:

Aňa Geislerová, Jan Hájek, Anna Kameníková, Kryštof Hádek, Martin Myšička, Václav Matějovský, Viktor Zavadil, Ondřej Kavan, Lucie Žáčková, Vladimír Javorský (více)
(další profese)

Epizody(4)

Obsahy(1)

Kdo je první, má to nejtěžší. Zvlášť je-li ženou v polovině 19. století. Skutečný příběh první české spisovatelky ve čtyřech televizních filmech. Sedmnáctiletá Bára je odbojná, dychtivá a svobodomyslná dívka. Raději čte, než peče. Navíc přitahuje zájem mužů. Rodiče už ji nezvládají, a tak se hledá ženich, který by si ji vzal i bez věna. Nejlepší partií je o patnáct let starší úředník pod penzí Josef Němec. Mladičká nespoutaná dívka mu uhranula. Josef nenaslouchá ani varování přítele. Bára se sňatku brání, ale proti vůli rodičů nemá šanci. Dvě protichůdné povahy vykračují do společného života. Píše se rok 1837… (Česká televize)

(více)

Videa (3)

TV spot 3

Recenze (191)

Dadel 

všechny recenze uživatele

Asi jako všichni jsem znal Boženu Němcovou jen ze školních lavic a měl jsem ji zafixovanou jen jako nudnou bábu píšící nudné knihy. A ona to byla přitom velmi zajímavá osobnost, která předběhla dobu o 100 let a neměla to v tehdejší společnosti lehké. Dokonce jsem si o ní začal něco číst na internetu a porovnávat to se seriálem, a jistě nejsem sám, seriál značně přispěl k popularizaci Němcové obecně. Už jen za to patří tvůrcům dík, seriál je navíc slušně natočený a s každým dílem lepší. A ne, její knihy číst nezačnu, ty považuju za nudné pořád. ()

Agatha 

všechny recenze uživatele

Pokusím se to tentokrát shrnout stručněji, než jak by si tato minisérie zasloužila. Obdivuji obsáhlé a podrobné recenze a zajímavé postřehy některých uživatelů. Když nás naše učitelky čěštiny na základce a později i na střední seznamovaly s dílem Boženy Němcové, vycítil jsem z jejich vykladu lehký tón nevraživosti či snad nechuti k autorce samé. Přezdívka "Božka" mě tenkrát neskutečně vytáčela. Možná právě proto jsem si tenkrát jako zarytý odpůrce povinné literatury s chutí přečetl Babičku a V zámku a podzámčí. Myslím, že o kvalitách jejího díla není třeba pochybovat. Například audioverzi Babičky načtenou Libuškou Šafránkovou bych označil za národní poklad. Ovšem o životě slavné autorky nám toho kantoři moc nepověděli. Asi věděli proč :-) Nebyl to život ani lehký, ani dlouhý, ale pravděpodobně velmi intenzivní. Tvůrcům se to podařilo celkem uvěřitelně zpodobnit a určitě si tento projekt zaslouží spíše uznání než kritiku. Technická stránka věci je moc povedená: lokace, výprava, kostými, kamera, hudba.... Nechci zapomenout ani na masky. Jeden z uživatelů chválil maskéry za ztvárnění umírání Boženy Němcové. Musím se připojit - nejen že to Ańa skvěle zahrála, ale i díky maskérům to působilo neobyčejně autenticky a mrazivě. Herecky se to také povedlo. Obě hlavní herečky byly snaživé, Jan Hájek výtečný, vedlejší role většinou dobře obsazené i zahrané. Vadilo mi jen několik věcí. Především naprosto zbytečné, rušivé a časté erotické scény. Jak píši i ostatní diváci - mnohdy by stačilo jen naznačit. Takto je například projekce pro žáky základních škol vyloučená. A to je škoda. A jak tady čtu, tak i rodičům doma nezbylo nic jiného než hnát děti školou povinné od televize. Prostě tam toho bylo moc. Ale budiž. Doba byla tenkrát k ženám nepříliš ohleduplná ve všech směrech. Dále jsem postrádal větší zaměření na autorčino dílo. Mluvilo se o pohádkách, Babičce, Panu učitelovi a nejmenovaných povídkách. A kde byl ten zbytek? A poslední výtka směřuje k použití téměř moderního českého jazyka. Samozřejmé chápu, že češtinu 19. století plnou archaismů by nikdo poslouchat nechtěl, ale i pouhé přiblížení se by stačilo k lepšímu zapadnutí do jinak skvěle vystavěnému obrazu doby. Na dnešní televizní nabídku i poptávku je to ovšem nevšední dílo a tvůrcům se dozajista podařilo příblížit nejednoznačnou osobnost Boženy Němcové. Za nějakou dobu se rád podívám na reprízu. ()

Reklama

Nin 

všechny recenze uživatele

Seriál Božena je zaměřená spíše na romantické vztahy Boženy Němcové, než na její literární tvorbu, ale naštěstí nejsou postavy nějaké klišé z telenovel a naopak působí dost realisticky. To je nejvíc vidět na ústřední dvojici, slavné autorce a jejím manželovi Němcovi. U obou vidíme jejich slabší stránky (Němec to dostává víc sežrat, není tolik z dnešního pohledu znát, že to byl na tehdejší dobu relativně osvícený manžel, zatímco Božena byla dost "mimoňka"...) a jejich zajímavý, komplikovaný vztah. Mně ale spíš zajímal život a kultura Čechů v Rakouském císařství a tehdejší napjatá doba. Toho jsem se trochu dočkal, obzvlášť bylo super vidět různé slavné osobnosti (a opět poměrně dost věrné svému předobrazu, jen minimum glorifikování či zjednodušování), ale mohlo toho být mnohem víc. Jsou to spíš jen různé krátké momenty, kterých je sice díky slušné stopáži velký počet, ale stejně jde často spíš o narážky, ke kterým už je dobré něco vědět. K tomu skvěle poslouží video-bonusy na stránkách České televize, kde scenáristiky, historici a další odborníci dovysvětlují mnoho věcí o Boženě Němcové a scénám ze seriálu. To dává často Boženě úplně nový rozměr a je veliká škoda, že se mnoho z toho nepodařilo dát napřímo do seriálu. Místo toho je v tomhle ohledu Božena spíše učební pomůckou, kde ale potřebujeme ještě nějakého lektora, který nám to okomentuje. Božena je (bez bonusových videí či komentářů jiného odborníka) taková kniha, kde chybí důležité poznámky pod čarou. Boženu Němcovou tu každopádně vidíme jako velmi kontroverzní osobnost (jíž taky byla), kterou často není snadné mít rád. Zezačátku k získání našich sympatií vypomáhá roztomilost herečky Anny Kameníkové, ale k mému překvapení se mi pak víc líbila Aňa Geislerová, protože je to prostě zatraceně dobrá herečka, která ví, co dělá. Celkově je seriál velmi zajímavým pohledem na Boženu Němcovou, kde je toho hodně zajímavého, ale přesto toho ještě mnoho chybí. Působí to trochu jako český televizní standard, ale bez trapných šablonovitých postav a naopak s důsledností v detailech - kterou však je snadné přehlédnout. (7/10) ()

Maynard. 

všechny recenze uživatele

Jahůůů a mám to za sebou! Sám sebe obdivuju za to že sem ani jednou a ani u jednoho dílu neusnul... To sem vůbec nečekal. Co se týče mé spokojenosti, tak téměř vůbec žádná, bohužel. Dost lidí mi říkalo, ať se na to mrknem, že je to super seriál a že na naše pětistovková Božena byla prima člověk. Asi to byla rebelka, to sme se v literárce neučili, že obtáhla půlku Prahy. Taky sme se neučili, že ji její těměř šílenej manžel třískal. Mrzelo mě, že se skoro celej seriál točil okolo toho, že nemaj prachy atd... Napětí žádný. Mihlo se tam celkem dost jmen, který mi něco říkali. No, já sem moc rád, že to mám za sebou a až tahle režisérka natočí remejk F.L.Věka, tak se určitě mrknu :o). Gaislerka mi lezla na nervy a ta její předchůdkyně taky nic moc... ()

Lachtaan 

všechny recenze uživatele

Většina z posledních seriálů či minisérií ze stáje České televize mě znechutila natolik, že jsem je odsoudil po první či dokonce ani žádné epizodě, jen na základě extrémně negativních recenzí. V případě Boženy mnou předem zmítaly obavy dost obdobné, naštěstí neoprávněné. Oběma představitelkám nejslavnější české spisovatelky jsem nikdy nepřišel příliš na chuť, tady mě překvapila zejména Anna Kameníková, která s černými vlasy vystoupila ze stínu otravné herečky na světlo té zdařile hrající. Aňa za ní nikterak nezaostávala a jako celek se tenhle historický náhled do trpkého osudu první české feministky vyvedl velmi dobře. ()

Galerie (127)

Zajímavosti (16)

  • Když v čase 17:20 policejní úředník zakládá spis na Josefa Němce (Jan Hájek) a zapisuje jeho jméno a povolání na kartu, napíše tam německé slovo „komisař“ pouze s jedním „s“. Správně se ale píše „Kommissar“. (Pimburger)
  • Pro seriál muselo být zhotoveno velké množství dobového nábytku. Seriál se natáčel celkem ve 119 různých prostředích. (ČSFD)
  • Natáčení odstartovalo v Novém Městě nad Metují v srpnu 2019. Jinak se natáčelo v Opočně, Praze a na Slovensku. V prosinci se štáb přesunul do Žatce na Chelčického, Žižkově a Hošťálkově náměstí a do ulic Dlouhá a Josefa Hory. (SONY_)

Reklama

Reklama