Reklama

Reklama

Božena

(seriál)
TV spot 2
Česko, 2021, 5 h 51 min (Minutáž: 82–94 min)

Hrají:

Aňa Geislerová, Jan Hájek, Anna Kameníková, Kryštof Hádek, Martin Myšička, Václav Matějovský, Viktor Zavadil, Ondřej Kavan, Lucie Žáčková, Vladimír Javorský (více)
(další profese)

Epizody(4)

Obsahy(1)

Kdo je první, má to nejtěžší. Zvlášť je-li ženou v polovině 19. století. Skutečný příběh první české spisovatelky ve čtyřech televizních filmech. Sedmnáctiletá Bára je odbojná, dychtivá a svobodomyslná dívka. Raději čte, než peče. Navíc přitahuje zájem mužů. Rodiče už ji nezvládají, a tak se hledá ženich, který by si ji vzal i bez věna. Nejlepší partií je o patnáct let starší úředník pod penzí Josef Němec. Mladičká nespoutaná dívka mu uhranula. Josef nenaslouchá ani varování přítele. Bára se sňatku brání, ale proti vůli rodičů nemá šanci. Dvě protichůdné povahy vykračují do společného života. Píše se rok 1837… (Česká televize)

(více)

Recenze (190)

Tosim 

všechny recenze uživatele

Zpracování netradiční, tak nějak počítám s tím, že autorky předpokládaly, že lidé víceméně vědí o své nejvýznamnější spisovatelce dost na to, aby si mohly dovolit zpracovat její osobnost z jiného pohledu. Evidentně proto po několikáté nezobrazovaly, jak Němcová zborcena píše, ale věnovaly se se věcem jiným. Těžko říct, komu vadí dva a půl erotické scény, pár manželských hádek a vypjaté prostředí, ve kterém Božena evidentně žila. Staří fotrové se v komentářích předhánějí se skloňováním slova "šukat," snad aby vyjádřili, jak je seriál "skandální." Přitom scénáristickou licenci by lidé, zajímající se o film hlouběji, mohli pochopit, stejně jako to, nakolik byl život spisovatelky komplikovaný. Dovedete si vážně představit, že postavy v seriálu 21. století mluví češtinou dvě stě let starou, aby to bylo jako že autentické? Zároveň oceňuju snahu o zobrazení vlastence a muže své doby, Josefa Němce, kterého seriál zbytečně nedémonizuje, v podání fenomenálního Jana Hájka. Moje hodnocení Boženy se ustálilo na cca 90%, ale kvůli mnohým zdejším výkřikům do tmy musím přidat. ()

Malarkey 

všechny recenze uživatele

Počkal jsem si do čtvrtého dílu, abych mohl konstatovat, že tohle se České televizi zatraceně povedlo! A samozřejmě nejen jí, ale všem, kteří se na tomto příběhu podíleli. Božena je doslova epicky odvyprávěný příběh ženy, o které se jako děti všichni učíme, abychom si jí v dospělosti připomínali maximálně tak na pětistovce. Přitom ten její námět, ten má neskutečný přesah. Přesah, který přešel ke skutečnosti, že se o ní mluví, že se mluví o jejím manželovi Josefovi, že je celý ten námět poměrně kontroverzní ke vztahu muže a ženy (navíc vztahu muže a ženy té doby). Já ale skláním pomyslný klobouk devatenáctého století, protože zde mě bavila snad každá scéna, která se ve filmu objevila. Bavila mě nápaditá hudba, která zde zazněla, včetně úvodní melodie. Bavilo mě setkávání se všemi obrozenci českého jazyka, Borovským počínaje, Erbenem konče. Bavilo mě objevování české kultury, poznávání nových postav, zjišťování, že v té době žil nějaký Nebeský, a že ten pochází z jednoho barokního statku poblíž Kokořína, ze kterého je dnes ruina. Bavilo mě se kochat tou dobou, která je jak kdyby vypadla z anglické aristokracie, ale přitom v ní byla cítit jistá neprostupná rebélie, včetně skvostných exteriérů, historicky přesných interiérů a neméně úchvatných obleků. Hlavně mě bavilo i to, že se tvůrci nebáli a použili tu množství herců, které vůbec neznám, a kteří se tu předvedli nádhernými výkony. A ano, Božena nebyla jednoduchá osobnost. Naopak. Tak složitou osobnost aby divák u filmu, popřípadě televizní série, pohledal. Anička a Aňa jí ale zvládli s naprostou grácií sobě vlastní. Dala se pochopit, dala se nechápat. To, co ale v závěru celé série její manžel v podání perfektního Jana Hájka v hospodě o ní řekl, z toho mě až mrazilo. Tak silný tento zážitek pro mě byl a já jen doufám, že Česká televize se nad úspěchem (a skutečností, že se o Boženě mluví snad ve všech rodinách) zamyslí a brzo nám přinese zase nějaký jiný, neméně zajímavý příběh z této doby. Budu se těšit. Božena Němcová pro mě už není jenom Babička, Divá Bára a série pohádek, které jsem poslouchal jako malý kluk. Je pro mě živoucí osobou, mementem doby, ženou, která žila pro tu dobu, a já jsem za to neskutečně rád. ()

xxmartinxx 

všechny recenze uživatele

Je velmi české, že se příběh proto-feministické spisovatelky vypráví výhradně skrze její vztah k manželovi. Chudáka holku nenecháme emancipovat ano 200 let po smrti. Melodramatický rámec, typický pro historickou tvorbu ČT, je tu obzvlášť nešťastný a brzdí tolik jiných věcí, co se daly řešit. ()

Dadel 

všechny recenze uživatele

Asi jako všichni jsem znal Boženu Němcovou jen ze školních lavic a měl jsem ji zafixovanou jen jako nudnou bábu píšící nudné knihy. A ona to byla přitom velmi zajímavá osobnost, která předběhla dobu o 100 let a neměla to v tehdejší společnosti lehké. Dokonce jsem si o ní začal něco číst na internetu a porovnávat to se seriálem, a jistě nejsem sám, seriál značně přispěl k popularizaci Němcové obecně. Už jen za to patří tvůrcům dík, seriál je navíc slušně natočený a s každým dílem lepší. A ne, její knihy číst nezačnu, ty považuju za nudné pořád. ()

Djoker 

všechny recenze uživatele

Když pominu šokující zjištění, že Němcová občas souložila, tak jde o další sterilní životopis z naší historie, který vzhledem k významu osobnosti bylo nutné natočit. Sázka na dvě herečky se neukázala jako moc chytrý krok. Němcovou sice sledujeme 25 let, ale podobné je to u většiny postav, které však nestárnou, takže jejich výměna nakonec působí směšně. Oceňuji snahu Němcovou sejmout z piedestalu a ukázat, že nebyla ve všech ohledech dokonalá. Skvělé jsou i dobové kostýmy a kulisy. Určitě nikoho nepřekvapí, že převtělení se do Němcové zvládla lépe Kameníková. S1: 50% ()

Morien 

všechny recenze uživatele

Nevím. V některých prchavých momentech je to na českou kotlinu až nevídané, a navzdory všem mým vědomým výtkám ve mně seriál oslovil něco pod povrchem a dokonce mi po několik nocí vstoupil i do snů. Jako největší problém vidím to, že autorky jsou až moc citlivé na to, aby nějak "mainstreamově přijatelně" skloubily dohromady vnitřní, rodinný, společenský a politický život svojí hrdinky. Ale jak to vytáhlo do světla ramp národní misogynii, bože bože. ()

sportovec 

všechny recenze uživatele

Televizní seriál doplňuje počet českých němcovských příběhů i hereček: k Jiřině Švorcové a Janě Hlaváčové připojuje Annu Kameníkovou a Aňu Geislerovou. Velkým přínosem je i Hájkův Němec. Příkladná je i spolupráce s odborníky a vědci a z toho plynoucí velká a současně účelná výpravnost seriálu. Pomyslná duše české národní světice z masa a kostí se musí radovat. ()

NinadeL 

všechny recenze uživatele

4/4 Ambiciózní televizní mimi, která by byla ještě lepší, kdyby byl realizován původní nápad na 10 dílů. Životopis Němcové je zajímavé téma a po tom století zobrazování její osoby jen v jedné roli (tu jako jedné z revolučních obrozenců, tu jako sběratelky folkloru, jindy jako trpící umírající), bylo na čase, aby vzniklo něco komplexnějšího. Rozhodně nepatřím mezi ty, kteří mají problém s Horoucím srdcem, jako první životopis je to velmi dobrý film, všechny ostatní podoby mají také cosi do sebe a jsou nositelkami konkrétní doby a konkrétního zobrazovaného příběhu (z nichž nejlyričtější je přirozeně Baarova Paní komisarka ve Vlčím halíři). Není špatné uvažovat o Němcové na Domažlicku, na Slovensku nebo v době revolucí, ale až díky seriálu je šance vnímat vývoj osobnosti od jejího mládí, přes vynucené mateřství až po rozvinuté češství. V kontextu vztahů se sestrami Rottovými a dalšími obrozenci. Ostatně názor, že všichni, včetně Světlé a Hálka, ve svým věcech nejprve na Němcovou navazovali a až po té se věnovali vlastní práci, vyjádřil už Arne Novák. Z filmů, které byly, stojí za rehabilitaci ponejvíce krásná práce se Syslovou Ako listy jedného stromu. Teprve po té můžeme pochopit, že nějaký spor mezi tím, zda je lepší Kameníková nebo Geislerová je irelevantní. Všechny herečky, které propůjčili Němcové své umění, se stejně podílejí na procesu porozumění a vyrovnání se s touto klíčovou osobností naší kultury. ()

Faustka 

všechny recenze uživatele

Pravda nebývá vždy příjemná! Seriál Božena je hlavně lidský. Je o ženě.. jejích snech, bojovnosti, dychtivosti i možných poklescích (dáli se touha po životním naplnění takto nazvat). Není to jen o slavném jménu patřícím do českých čítanek. Díky tomu jsem získala i jiný pohled na tuto spisovatelku a silnou motivaci k tomu, že se chci opět ponořit do jejích knih. ()

Hrabka 

všechny recenze uživatele

Žádná velká sláva se nekonala. Nemastné, neslané. Herecky dobře zvládnuté, ale dějově se to celkem vleče, chybí silnější momenty. 55% ()

paascha 

všechny recenze uživatele

Pro mě odpad jak vyšitej. Jen za sympatickou Kameníkovou v prvním díle ho nedám, ale národní umělkyně Áňa Ptačí ksicht by si ho za tu svou půlku zasloužila desetkrát. Jestli je toto cesta, kterou se ČT hodlá vydat, tak to rovnou zavřeme, protože przněním a dehonestací národních ikon, vydávanými za novátorský pohled a mladistvé pojetí, jsme za chvíli na kolenou a budou se nám smát i Ukroši. ()

filmfanouch 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Minisérie Božena není vyloženým průšvihem. Má mnoho pozitivních aspektů, jeho vizuální stránka není úplně bídná, herci se snaží a seriál obsahuje mnoho výborných momentů. Bohužel ale zároveň mnoha pasážím života Boženy Němcové věnuje příliš moc a druhým zase až příliš málo. Nepodařilo se mu úplně prodat důležitost této spisovatelky a bere příliš velký důraz na její milostný život. Nebylo by v tom vlastně nic špatného, v závěru ale chybí snaha o to opodstatnění toho, co udělalo Boženu Němcovou tím velkým lokálním literárním jménem. A ani ta snaha představit Boženu Němcovou ve světle silných a nezávislých žen seriálu jednoduše nevyšla. Minisérie Lenky Wimmerové tak vstoupí do historie jako minisérie s promarněným potenciálem, přičemž je její celkový detailní rozbor i dost možná zajímavější než kompletní minisérie. A už to dokazuje, že je něco v jistém ohledu špatně. Pořád ale platí, že jde jen o důstojný průměr než o vyložené peklo...... ()

Nin 

všechny recenze uživatele

Seriál Božena je zaměřená spíše na romantické vztahy Boženy Němcové, než na její literární tvorbu, ale naštěstí nejsou postavy nějaké klišé z telenovel a naopak působí dost realisticky. To je nejvíc vidět na ústřední dvojici, slavné autorce a jejím manželovi Němcovi. U obou vidíme jejich slabší stránky (Němec to dostává víc sežrat, není tolik z dnešního pohledu znát, že to byl na tehdejší dobu relativně osvícený manžel, zatímco Božena byla dost "mimoňka"...) a jejich zajímavý, komplikovaný vztah. Mně ale spíš zajímal život a kultura Čechů v Rakouském císařství a tehdejší napjatá doba. Toho jsem se trochu dočkal, obzvlášť bylo super vidět různé slavné osobnosti (a opět poměrně dost věrné svému předobrazu, jen minimum glorifikování či zjednodušování), ale mohlo toho být mnohem víc. Jsou to spíš jen různé krátké momenty, kterých je sice díky slušné stopáži velký počet, ale stejně jde často spíš o narážky, ke kterým už je dobré něco vědět. K tomu skvěle poslouží video-bonusy na stránkách České televize, kde scenáristiky, historici a další odborníci dovysvětlují mnoho věcí o Boženě Němcové a scénám ze seriálu. To dává často Boženě úplně nový rozměr a je veliká škoda, že se mnoho z toho nepodařilo dát napřímo do seriálu. Místo toho je v tomhle ohledu Božena spíše učební pomůckou, kde ale potřebujeme ještě nějakého lektora, který nám to okomentuje. Božena je (bez bonusových videí či komentářů jiného odborníka) taková kniha, kde chybí důležité poznámky pod čarou. Boženu Němcovou tu každopádně vidíme jako velmi kontroverzní osobnost (jíž taky byla), kterou často není snadné mít rád. Zezačátku k získání našich sympatií vypomáhá roztomilost herečky Anny Kameníkové, ale k mému překvapení se mi pak víc líbila Aňa Geislerová, protože je to prostě zatraceně dobrá herečka, která ví, co dělá. Celkově je seriál velmi zajímavým pohledem na Boženu Němcovou, kde je toho hodně zajímavého, ale přesto toho ještě mnoho chybí. Působí to trochu jako český televizní standard, ale bez trapných šablonovitých postav a naopak s důsledností v detailech - kterou však je snadné přehlédnout. (7/10) ()

Disk 

všechny recenze uživatele

Naprosto výjimečný počin, který se podařilo s obrovskou sebejistotou dostat do zdárného konce. O spisovatelce Boženě Němcové vznikly hned dva celovečerní filmy v režii Otakara Vávry (Horoucí srdce a Veronika), ale takto komplexně pojatá autorka mnoha známých pohádek a povídek se na televizní obrazovce ještě neobjevila. A díky Bohu za to. Osobně mě těší, že autorky nevykreslily Boženu Němcovou jako hrdinně trpící vlastenku, která vše obětovala pro národ. Tohle pojetí by bylo pro 21. století vyčpělé a dosti nezajímavé. Bezmála šestihodinová stopáž si žádá více. To znamená vykreslit Němcovou bez jakýchkoli příkras jako skutečnou osobu z masa kostí, se všemi klady i zápory. A to se zde povedlo znamenitě - včetně zobrazení komplikovaného manželství s Josefem Němcem a mnoha tehdy "nemorálních" mimomanželských vztahů. Hodně lidí se během televizního promítání jistě pohoršovalo nad četnými násilnými a milostnými scénami. Jenže i to byl život Boženy Němcové, žádná selanka. Autorkám se také podařilo vykreslit dobové pozadí zrodu spisovatelky, které mnohdy působilo dojmem, že se za nějakých 170 let od narození Němcové zase tak moc nezměnilo - stačí si připomenout různé diskuse třeba o sexuálním obtěžování a nátlaku, kdy mnohým mužům strašně moc vadí, když si žena dovolí říci hlasité NE. Herecky je Božena absolutně úžasná - prim hrají hlavně Anna Kameníková a Jan Hájek. Anna Geislerová už na mě tolik nepůsobila, ale svůj part odehrála více než slušně. Režisérka Lenka Wimmerová se nebála přijít s neotřelým pojetím a jako divák jsem zvědav, zda Božena vyvolá nový zájem o 19. století, které se snad už nikdy nevrátí. Protože ženy tu nejsou od toho, aby byly majetkem mužů. ()

Aky 

všechny recenze uživatele

Původně jsem se chystal Boženu si nahrát a uchovat. Božena Němcová není jen tak někdo. Bohužel se záhy ukázalo, že jen tak někdo jsou autorky seriálu. Když si člověk odmyslí, zvědavost na to, jak to s Boženou Němcocou vlastně bylo, anebo mohlo být, zůstane poměrně nudné rodinné drama, které po shlédnutí právem upadne v zapomnění. Laťku poněkud pozvedl poslední díl. Nejzajímavější zůstává postava Josefa Němce, což nepochybně nebyl záměr, ale prostě to tak vyšlo. Taky vás místy popouzela hudba? ()

misterz 

všechny recenze uživatele

Na naše pomery veľmi dobre spracovaný životopis najgeniálnejšej českej spisovateľky, vďaka ktorej som sa naučil čítať ešte v škôlke. Jej rozprávky som vždy nenormálne hltal a mám podozrenie, že lásku ku knihám a nepriamo aj k filmom, mám vďaka nej. Ani ku spracovaniu nemám žiadne väčšie výhrady, možno len by som sa v seriály zameral viac na jej tvorbu ako na milostný život. Ten bol v jej prípade určite podružný, aj keď vo veľkej miere ovplyvňoval i jej tvorbu. Na plátno sa však hodilo to druhé. Chýbalo mi tu trocha podrobnejšie rozobrať, ako jej jednotlivé geniálne prozaické diela vznikali. Slušný nadpriemer. 80/100 ()

mchnk 

všechny recenze uživatele

Ano...ale pro mě ne, i když ne zde není stoprocentní, kvalitu vnímám dostatečně, je tam, ale je ubita prvoplánovým záměrem "šokovat", ukojit spíše dnešní bulvární hladovění, než co nejlépe zobrazit lidské smýšlení a morálku devatenáctého století. Pro jakéhokoli tvůrce nadmíru těžký úkol. Dobovou atmosféru to ale mělo, také skvělé herce, Anna u mě zcela přehrála Aňu a Jan Hájek vlastně herecky ovládl celou sérii, a nabízí své charisma pro další skvělé role, plus další postavy českých literárních velikánů (Havlíček Borovský - skvělý)...ale stále u mě převládá ne...takhle to přece, dámy tvůrkyně, nejde, je to až sobecké, takto si přivlastňovat vyobrazení Boženy Němcové, kteréžto jméno se nikterak neztratí vedle jiných, třeba Jan Hus...ponechte nám, malým Čechům s velkými idejemi, tyto hrdinky a hrdiny neposkvrněné, ponechte jim jejich soukromí, nepodsouvejte nám Vaše domněnky o tom, jak to asi tenkrát bylo, stejně jako dnes? To asi těžko. Nicméně je to tak natočeno, jako jakýkoli jiný umělohmotný seriál ze současnosti, řešící problémy své hlavní hrdinky. I přesto jsem v tom našel důstojnost, což mě těší a jelikož jsem člověk skromný, bavil jsem se a snad i poučil...ne tedy v oblasti lidských rozkoší, ale o vůli a síle jedince, jež může do budoucna zachovat velké věci, i když tuctové dialogy ve stejně laděné režii mne nikterak neoslnily, jsem rád, že něco podobného vzniká a jakoukoli hořkou pachuť v pohodě zapiju...ale mohlo by být lépe, snad příště. ()

Dzeyna 

všechny recenze uživatele

Po dokoukání všech dílů musím konstatovat, že je to velmi povedené dílo. Všechny díly byly super. Jak Anna, tak Aňa nezklamaly a předvedly skvělé výkony. Příběh neměl chybu a mělo to spád a nenudilo to. Nicméně, jednu výtku bych si našla. Moc jsem nepochopila, proč "nevyrostla" i postava, kterou ztvárnila Eva Josefíková. Bylo to tam jako pěst na oko. ()

Mariin 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Zatím jsem zhlédl jen první díl a hodnotím jej jako průměrně dobrý. Klady: historický kolorit, kostýmy, herecké výkony, zapojení němčiny do dialogů. Zápory: ačkoliv jsou tu několikrát použity katolické kulisy (kříže, svaté obrazy) domácnosti Panklů i Němců nikde není scéna, že by se lidé (i Barbora) modlili. Dokonce ani před jídlem. Zato scény sexuálně-intimního rázu tu jsou víckrát. Není pochyb, že ti venkovští lidé se modlili. Tipuji, že takových 70% stopáže prvního dílů není faktograficky podložených, k nimž patří právě tyto intimní scény. Z toho důvodu se mi jeví pominutí vlivu babičky Magdalény Novotné na malou Barboru (pozdější Boženu) asi jako nejzávažnější nedostatek prvního dílu.Vždyť díky působení babičky na malou Barboru pak velká Božena mohla napsat jedno z nejkrásnějších děl české literatury „Babičku“. ---- Viděl jsem druhý díl, který se mi zpočátku líbil moc. Velmi dobře ve zkratce naznačeno vlastenecké ovzduší první poloviny 19. století, dobré dialogy, sympatický výkon Anny Kameníkové, Ale pak to opět hrubě kazí fiktivní sexuální scény. A opět totální absence duchovna, naznačen je pouze duševní (nikoliv duchovní!) boj u vztahu Božena – Josef – básník Nebeský. Takže, bohužel, tyto zápory srážejí i 2. díl jen na průměr... --- Viděl jsem nakonec i třetí a čtvrtý díl. Herecky,, dramaticky to není špatné. Je tu snaha o vyjádření ovzduší 19. století, ale všechny 4 díly jsou totálně bez Boha, bez jediné modlitby... Nedělám si iluze o českých (nikoliv moravských!) národních vlastencích, u nichž nacionalismus převyšoval víru, ale ono to tam není vůbec, ani u obyčejných lidí. A jako velký nedostatek celého projektu považuji vynechání vlivu zmíněné opravdové babičky Magdalény na začátku a k tomu ještě vynechání scén slavného pohřbu BN na konci seriálu. Zato postelových scén, nikterak fakticky nepodložených, je tu tolik, že má člověk podezření, že jim u toho Wimmerová svítila a pak se převtělila do osoby režisérky... ()

Reklama

Reklama