Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Will Graham, agent FBI, je sice muž středního věku, a přece je již třetím rokem v penzi. Do důchodu odešel po vyšetřování série mimořádně brutálních vražd, kdy se seznámil i s doktorem Lecterem. Ten mu tehdy pomáhal. Will ovšem netušil, že mu pomáhá právě ten, po kom pátrá. Někdejší kolega Jack Crawford má nyní na krku neméně hrozivý případ. Masakr dvou rodin, vždy za úplňku. Do plného měsíce nyní zbývají tři týdny, když Jack požádá Willa o pomoc při pátrání po muži, který je s největší pravděpodobností geniálním šílencem nebo ztělesněním zla. Agent ve výslužbě musí znovu nasadit vlastní život a riskovat bezpečnost své rodiny. Jen tak má šanci Červeného draka vypátrat. (Bontonfilm)

(více)

Recenze (612)

B!shop 

všechny recenze uživatele

Tak tohle je o moc lepsi nez druhej dil, ale presto to kvalit prvniho snimku nedosahuje. Hlavni problem je ten, ze se v podstate jedna o variaci na prvni dil, opet Hannibal ve vezeni radi jak chytit uchylaka. Problem je v tom, ze Anthony uz tu neni tak ve forme, Norton, jakkoliv je slusnej herec, proste neni Jodie a proste je to cely jen takovej odvar Mlceni jehnatek. Rozhovory Nortona s Hopkinsem uz nemaj takovou stavu, ale zase na druhou stranu tu jsou slusny Harvey Keitel a Emily Watson a perfektni Ralph Fiennes, kterej hraje fakt paradne. I kdyz je zaver filmu suprovej, stejne to nakonec na 5* nebude. ()

monolog 

všechny recenze uživatele

Co si budeme namlouvat, je to očividně jednodušší přepis Mlčení jehňátek (nebo naopak, pokud počítáte dobu vzniku předlohy). Není to tak dobré, jako Mlčení, které bylo čistokrevným kriminálním thrillerem, ale zase mnohem lepší, než nudný Hannibal. Jeden problém tvůrců byl, že v reklamě vsadili na Anthony Hopkinse (což je vidět i z posteru), který je zde pro děj sice v základě důležitou, ale jinak velmi okrajovou postavou. Takže kvůli reklamě všichni čekali, jak bude téměř na každým záběru a ono ejhle. Chyba lávky a on tam není víc jak deset minut. další problém je, že i když je film zábavný, není to víc, než obyčejná kriminálka. Že atmosféra nepřátelství, neustálé napětí a svíravá hudba, to vše se ztratilo mezi zbytky jehňat na jatkách. Co se mě týká, tak by mohli natočit film o tom, jak Hanibala Lectera Will Graham dostal do vězení (to by bylo mnohem zajímavější a nemyslím, že jenom pro mě). Ale z takovéhoto filmu bych, pravda, měl větší obavy. Když víme, co se stane, jak to dopadne, kdo přežije a kdo umře apod. takový film musí být založený na tom, JAK se to stane, což vyžaduje kvalitní a do detailu propracovaný scénář, režiséra, který umí atmosféru pevně držet v ruce a nacpat ji i tam, kde by ji normální člověk nehledal a taky neméně dobré dramatické herce. V naší komerční společnosti by patrně minimálně jedna část scházela (v případě Červeného draka je to temnější režisér a u Hannibala scénář). A obávám se, že i Thomas Harris je už tak autorsky vyčerpanej na toto téma, že výsledek jeho práce si možná ani nechci představovat. Ovšem překvapit nás může vždycky a proto, dejme se překvapit (a doufáj dobře a ne jako ve Star Wars: Epizoda 1-3). ()

Boss321 

všechny recenze uživatele

Podle mého názoru důstojné pokračování o geniálním doktoru Hannibalu Lectrovi, kde tentokrát není hlavní postavou Anthony Hopkins, ale Edward Norton a Ralph Fiennes. Nebudu film srovnávat s Mlčení jehňátek (Hopkins už není v takové formě a navíc není ani Jodie Foster) a Hannibalem. Film je prostě jiný ať už atmosférou, režií nebo hereckým obsazením. ()

Faidra 

všechny recenze uživatele

Z předpeklí vypuštěný Ralph, nevidoucí anděl Emily, (ne)spoutaný gurmán Lecter, povinně traumatizovaný Norton, William Blake a tygr, tygr planoucí lesem černým za noci. Kousek, kterému Scottův Hannibal stěží funí na záda skrz náhubek... ()

Kulmon 

všechny recenze uživatele

Na tento film jsem se hodně těšil a o to více jsem byl zklamán. Třetí díl v pořadí o kanibalovi Hannibalovi je pouze slabým odvarem Mlčení jehňátek a Hannibala. I herecký koncert Antonyho Hopkinse z Mlčení jehňátek je už pouze historií a je zcela zastíněn Ralphem Fiennesem. I překvapivý závěr film nezachrání, a tak toto dílo navždy spočine v šedém průměru. ()

EdaS 

všechny recenze uživatele

Ratner měl k dispozici ingredience potřebné k natočení výborného thrilleru, včetně víc než solidního scénáře i výtečných herců, ale jeho k uzoufání sterilní a nudná filmařina (všimněte si nekonečného počtu záběrů libivolného herce uprostřed obrazu mluvícího přímo na kameru) není schopná dodat potřebnou atmosféru a napětí. Takhle jsme skončili u lehounkého nadprůměru. ()

xxmartinxx 

všechny recenze uživatele

Červený drak je pro mě zklamáním. I když jsem si užil jedničku s dvojkou, trojku už ocenit neumím... nebaví mě, neděsí a nezajímá. Hlavní záporák mě skoro nudil. Vše to sice pořád dobře drží pohromadě a koukat se na to dá víc než dobře, ale nedostalo mě to tolik, jak jsem doufal. ()

igi B. 

všechny recenze uživatele

Napínavý thriller s vynikajícím Ralfem Fiennesem... Více než jen standardně odvedená práce. Tři a půl... ()

Melies 

všechny recenze uživatele

5 / 10 Moje hodnotenie počas sledovania filmu sa pohybovalo v uzavretom intervale < 2,4 > a výsledné hodnotenie je tak skôr zlatou strednou cestou, než skutočným odrazom kvalít filmu - pretože jedine herecké výkony takmer všetkých zúčastnených, no najmä Hopkinsa, Nortona a Fiennesa, si udržovali vysokú úroveň počas celého filmu. Všetko ostatné, cez réžiu až po scenár, kolíše medzi podpriemernosťou a nadpriemernosťou a konečný dojem je potom taký, aký vidíte - nijaký. PS: S odstupom času si nie som celkom istý ani tými troma *, pretože keď sa nad tým tak zamyslíte, celý dej filmu točiaci sa okolo Fiennesa a jeho premeny nakoniec vyšumí úplne na prázdno - rovnako ako fakt, prečo si za obete vyberal práve tie rodiny, prečo bol práve ten 'vyvolený'... ()

Skejpr 

všechny recenze uživatele

Překvapivě napínavý trihller, který mne bavil mnohem více, než, dle mého, silně přeceňované Mlčení Jehňátek. ALE co ten Hopkins? Člověk by skoro měl pocit, že ten člověk neumí hrát. A Philip Seymour Hoffman to samé :( ()

Shit 

všechny recenze uživatele

Film, který navazuje na skvělé mlčení jehňátek a naštěstí ne na Hannibala i když ten se mi taky celkem líbil, ale nebylo to ono. Vynikající výkon předvedl zejména Ralph Fiennes, daleko za ním je Anthony Hopkins, který se snaží hrát něco podobného jako v mlčení jehňátek, ale nějak mu to nejde, ale i tak podal průměrný výkon a filmu to zas tak moc neubralo takže ***** ()

M.a.t.t. 

všechny recenze uživatele

Po zbytočnom Hannibalovi mi padol Červený drak naozaj vhod. Rattner, nech už akokoľvek kritizovaný naservíroval slušnú kriminálku, ktorú je však zbytočné porovnávať s originálom - aj tak je jasné, že v súboji s ňou nemá šancu výjsť víťazne. Jej sila tkvie niekde úplne inde a určite je zaujímavá, k čomu prispieva aj plejáda hereckých hviezd na čele s hrozivo famóznym "červeným drakom" Finniesom. Ani čoraz rutinnejšie herectvo Anthonyho Hopkinsa vzhľadom k malému priestoru príliš nemrzí. Tak či tak dôstojné zavŕšenie tirilógie - respektive skôr jej začiatok. ()

gudaulin 

všechny recenze uživatele

Červený drak samozřejmě nemůže obstát v porovnání s precizním a filmařsky působivým Mlčením jehňátek. Ještě pořád je to slušná filmařina, jenže Ratner představuje režijní průměr, je to prostě jen obyčejný filmový řemeslník, který jede ve vyjetých kolejích svých slavnějších kolegů. Chybí tady jednoduše působivé originální scény, ta jemná hra s divákem, která umožnila nejširší divácké obci překlenout se nad eticky problematickým námětem, kdy hlavním hrdinou je brutální masový vrah. S hereckým obsazením nemám problém, především Ralph Fiennes si svého psychopata evidentně užívá. Celkový dojem: 60 %. ()

choze 

všechny recenze uživatele

Krásně zbytečná kapitola hannibalovské mytologie a mimořádně zabitý film. Opravdu nechápu, proč nás tvůrci po tom, co nám v MLČENÍ JEHŇÁTEK představili intelektuálního gurmána Hannibala Lectera, toho času za mřížemi, a v HANNIBALOVI ukázali, co dokáže na svobodě, nezavedli v prequelu na začátek celé legendy a neodhalili nám, jak se z Hannibala Lectera stal Hannibal kanibal. Odmyslím-li si, že příběh pouze recykluje JEHŇÁTKA, přičemž odstavuje postavu Lectera na druhou kolej, musím konstatovat, že scénář samotný je nadprůměrný a obsahuje řadu dobrých nápadů, kvůli kterým stojí zato se na film podívat, zejména úvodní dopadení Lectera a finále (byť na finále JEHŇÁTEK nemá). S Lecterovým sadismem ho ale zabíjí Rattnerova průměrná režie bez výraznějšího autorského rukopisu a schopnosti vytvořit atmosféru a bohužel i výkony většiny opravdu hvězdného hereckého ansámblu. Hopkins i Norton působí místy až sebeparodicky (např. Nortonova rekonstrukce zločinu s diktafonem), Keitel neobdařil svou postavou ani zlomkem charizmatu, jaký měla v podání Scotta Glenna v JEHŇÁTKÁCH, zbytek v čele s Ralphem Fiennesem ale potěšil a speciálně jsem ocenil návrat mého oblíbence Anthony Healda v roli slizkého Dr. Chiltona. Na filmu mě nakonec nejvíc pobavilo, když jsem přemýšlel o tom, jak by asi vypadal, kdyby jej natočil Michael Bay, o kterém studio uvažovalo před Rattnerem. Myslím, že z lůžka ve své cele se zvedající Lecter zpomaleně objížděný kamerou z podhledu, by nebyl špatný :) ()

Segrestor 

všechny recenze uživatele

Skvělá kriminálka, která bere dech. A někde mezi tou fibrilací si říkáte, proč je to najednou úplně mimo Lecterovskou škálu. Seriový vrah je tu sice naprosto fantastický, před rolí a výkonem Ralpha Fiennese klobouk dolů, ale Hopkins oproti Mlčení jehňátek byl jen jakýmsi záchytným bodem, možná jen Deus ex machinou a tady to právě začalo jaksi ubírat na síle. Ke konci už celá detektivka byla o tom, kdy už to konečně skončí. No, co budu povídat, dvě vraždy na film o Lecterovi a ještě jednom šášulovi je docela málo. A pozor, jen se o nich mluvilo, nic nebylo vidět. To je jak Hamlet bez Hamleta... zase se někam schoval. ()

Sarkastic 

všechny recenze uživatele

Je bláhové se domívat, že by snad nějaký další film s dokotorem Lecterem mohl překonat Mlčení jehňátek. Ale na druhou stranu bych ho neodsuzoval předem. Nadprůměrnost si až na některé scény (např. ta úvodní se mi moc nezdála...rozstřílený a probodnutý Lecter znovu ožil?!) drží po celou dobu. Hopkins jako vždy výtečný (nesouhlasím se zápornými ohlasy na Anthonyho výkon), Fiennes hraje pošuka vcelku slušně, Watsonová mě mile překvapila (po delší době se jsem se konečně setkal s někým, kdo zahrál slepotu uvěřitelně); trochu mě snad zklamal Norton (někdy nestačí být jen sympaťákem). Atmosféra dobrá, příběh nenudí (ale 124 minut je opravdu hodně). Hodnotím slabšími 4*; Hannibal mě narozdíl od jiných uživatelů chytl víc. "Hannibale, někdo za vámi přišel. Chce vám dát pár otázek. Řekl jsem, že nejspíš odmítnete...mladá žena. Říkala, že je z FBI. Na to je ale podle mě moc hezká. Povím, že jste řekl ne...Jak se jmenuje?" ()

Gilmour93 

všechny recenze uživatele

Děláš mi radost Ralphe, jen tak dál. Pokud ovšem orchestr skládající se z velice nadaných muzikantů hraje podle poměrně dobře napsaných not a není to ono, nezbývá nic jiného, než sníst dirigenta.. ()

genetique 

všechny recenze uživatele

Príjemné nostalgické zaspomínanie si na 'The Silence of the Lambs' (stolička, sklenené sklo, spoločné pátranie), od ktorých sa Ridley tak neslávne odklonil. Pátranie a honba za "škriatkom" je perfektne nenudivo vykonštruovaná, zvraty v deji (s Hoffmanom a záver) ma tiež milo prekvapili. Brett ukázal, že sa vie chopiť aj serióznejšieho filmu a spracovať ho na úrovni. 80%. ()

Madison 

všechny recenze uživatele

Ten film nie je zďaleka taký zlý, ako je tu vykreslovaný. Celkové dojmy ale ovplyvňuje najmä skutočnosť, do akej miery sa divák dokáže odosobniť od unikátneho Mlčania jahniat. Pravdou je, že diváci, bezmedzne uctievajúci tento jediný film, neschopní predstaviť si zamotávanie úspešného príbehu v ďalších pokračovaniach, by sa Červenému drakovi mali jednoducho vyhnúť. Jahniatka síce milujem, ale od Červeného draka som očakávala omnoho väčší trapas. Film sa snaží ísť v overených šlapajach, Hopkins si rolu šialeného doktora Lectera opäť vychutnával a Ralph Fiennes je príjemný záporák. Film drží nad priemerom ponurá atmosféra a napínavý koniec. Mlčanie jahniat nadstavilo príliš vysokú látku delikátneho napätia a inteligentného scenára, a preto by bolo hlúpe si myslieť, že ho niečo môže prekonať. Kto je zmierený s tým, že sa žiadne Mlčanie jahniat nekoná, nemal by byť sklamaný. ()

StarsFan 

všechny recenze uživatele

Úplně jiné než Mlčení jehňátek, ale přesto mimořádně působivé. Zatímco první díl série byl naprosto postaven na postavě Hannibala Lectera, tady dostává Hopkins poměrně malý prostor. Možná že časově o nic menší, zato charakterově určitě. Místo vyrovnaného profesora s dobrým vkusem a mimořádným přehledem ve všech oblastech, tak dostáváme v mladí zneužívaného muže podrobeného ďáblu. A toho Fiennes zvládl tak bravurně, že skoro na Lectera i zapomenete. Škoda jenom, že se film víc nezaměřil na to, jak se podařilo mladému policistovi Lectera dopadnout. Osobně by mě to zajímalo přece jen o něco víc. (Mimochodem, William Blake je génius!) ()

Související novinky

Tak kdo si pochutná na člověčině?

Tak kdo si pochutná na člověčině?

06.06.2012

Hannibal Lecter má novou tvář, k tomu konec Spartaka a seriálový Vřískot. Ale popořadě: seriál Hannibal, který na motivy thrillerů Thomase Harrise, zejména pak Červeného draka, připravuje stanice NBC… (více)

Seriálový duel: Hannibal versus Clarice

Seriálový duel: Hannibal versus Clarice

30.05.2012

Každý filmový fanoušek umí k těmto křestním jménům přiradit příjmení. Producenti stanic NBC a Lifetime k nim teď přiradili televizní seriály. O Hannibalovi, jehož první série bude mít 13 dílů a pilot… (více)

Hannibal za Alpami

Hannibal za Alpami

15.06.2005

Konečně máme potvrzené zprávy o natáčení dalšího pokračování osudů nejslavnějšího psychiatra na světě, a jak vás už asi z titulku napadlo, není řeč o Sigmundu Freudovi. Čtenáři románů Thomase Harrise… (více)

Reklama

Reklama