Reklama

Reklama

Ztraceno v překladu

  • USA Lost in Translation (více)
Trailer 1

Jak se asi řekne japonsky „Stojí to za..."? Moderní Tokio ve své supervelkoměstské anonymitě. Agresivní, pulzující, nevšímavé, fascinující, zábavné i odtažité... Cizí – alespoň pro dva Američany, kteří se tady náhodou ocitnou ve stejnou dobu – a ve stejném hotelu. Herec Bob má v Tokiu natáčet reklamu na whisky, o hodně mladší Charlotte doprovází manžela fotografa. Oba si tady připadají ztracení, nerozumějí jazyku, kultuře; oba mají spoustu času – a oba trpí nespavostí. Náhodné setkání, pár společných dní a pocit blízkosti pomáhají oběma překlenout osamění v neznámém prostředí – a možná oba dva získají i něco navíc... (Česká televize)

(více)

Recenze (1 212)

Aljak odpad!

všechny recenze uživatele

Hlavní "hrdinovia" tohto filmu sa stratili v preklade, ja som sa zas stratil v celom zmysle tohto filmu. To čakanie na nejaký dejový vývoj bolo nekonečné a po polke filmu som sa už začal obávať, že či sa vôbec niečo začne diať. Ale nezačalo, všetko sa to vlieklo stále v tom istom fádnom monotónnom tempe. Zostávam v nemom úžase ako toto môže mať 82%, no a Oscar za scenár je pre mňa ešte väčšia záhada. Už ani neviem kedy som naposledy videl taký nevýrazný film ako bol tento. Prínos to pre mňa nemalo žiadny, pretože to, že Japonci majú svojské predstavy o zábave a životnom štýle už je snáď každému jasné. A tých zopár dobrých dialógov s ironickým podtónom už tento film bohužiaľ nespasilo, dokonca ani krásna Scarlett. Nič, absolútne nič :( ()

kaposlav odpad!

všechny recenze uživatele

Tu nie je čo hodnotiť. Každá minúta obetovaná na sledovanie tohto filmu je stratená zbytočne. Z popisu môžete pokojne zmazať žáner komédia. Toto je klasický film o ničom bez žánru, kde sa len žánre ako tak napíšu, lebo nejak ho treba zaradiť. 81% je výsmech lepším filmom ako toto, ktoré sú žiaľ stratené v preklade, lebo nie sú emerické. ()

dezorz 

všechny recenze uživatele

najlepsi nejaponsky-povodom, ale japonsky-vyznenim film vobec. sofia coppola dokonale chape krasu japonskeho terminu - mono no aware - smutok a melancholiu japonskeho zivotoprazdna. ()

MrPierc 

všechny recenze uživatele

každý z nás se někdy cítí sám. Tento film je o nalezení druhého člověka, který by se stal spřízněnou duší. Můžete totiž být klidně v milionovém městě a budete se cítit sami, protože se o vás nikdo zajímat nebude. ()

Caym 

všechny recenze uživatele

Po dlouhé době jemný humor, který člověka rozesměje a příběh, z kterého neodkapává med, ale přesto tam něco je. Přesně taková komorní komedie s životem v patách mi chyběla.- Scénář výborný, Bill Murray bez debaty taktéž, zklamalo mě akorát typizované a klišovité zakončení, čekala jsem něco víc, něco zajímavějšího než vystoupení z taxíku a větu: počkejte na mě chvíli, za tenhle "americký" konec a za trochu krkolomný a místy nudný začátek, kde střídá scéna scénu a každá je tak trochu o ničem, ubírám hvězdičku...---dodatek: kdyby to šlo, dala bych vlastně čtyři a půl, tu půlku za nenásilné srovnávání odlišných kultur, za kameru, která si se záběrem uměla pohrát, a za tu absolutní přirozenost příběhu, plynoucího v normálním lidském čase, s dvěma cizinci, kteří si prostě padnou do oka a ne okamžitě do postele. ()

Skleena 

všechny recenze uživatele

Celé to plyne skrz ta klišovitá témata tak nějak pomalu, nenuceně a hlavně v drtivé většině bez povšimnutí, což je velmi sympatické - především v podobě oné závěrečné scény, kdy se ústřední pár loučí v ulicí Tokia. Pár hlášek a především záběrů (poskakující japončíci v bazénu při vodním aerobiku, či co to bylo) je geniálních a celé to do sebe i bez jinde nutné dávky patosu krásně zapadá. A přestože to svým způsobem není ani drama, ani čistá romantika... prostě to funguje. Hlavně v podání Billa Murraye, jehož "hraní obličejem" je krom krásné Scarlett (a to se mi normálně ani moc nelíbí, asi je tu ještě "nezkažená") snad tou nejlepší hereckou devizou. Coppolová namixovala příjemný drink z kombinace apatie lidí zdánlivě bez cíle a budoucnosti, ale zároveň rozhodností to ještě nevzdávat a stále to zkoušet. A takhle by se snímky ze života přeci měly točit - i když, ruku na srdce, kdo z nás si asi jednou zazpívá karaoke na privátu jednoho z Tokijských mladých pseudohipíků? ()

joker.george

všechny recenze uživatele

Děkuji za doporučení. Dostal jsem velice osobní a citlivý kus umění, díky čemuž mohu film pojmenovávat jedině pozitivními jmény. ()

honajz2 

všechny recenze uživatele

První polovina se mi líbila moc, všechno fungovalo skvěle, Murray tu naprosto válel, mělo to dobré záběry, prostě to byl fakt zdařilý film, i když to bylo místy utahané, ale pak bum, druhá polovina a tam pro mě nastala obrovská nuda a jediné, co mě na tom pořád zajímalo, byl Murray, jinak jsem se dost nudil. A takhle to vlastně trvalo až do konce a já z toho filmu byl nakonec hlavně znuděný. Chápu, o čem to je, takhle samotné je to dost zajímavé, ale natočené je to tak hrozně utahaně a nudně, hlavně právě v té druhé polovině. Nakonec to bohužel nevidím na víc, než silné 3*, i když se mi ten film do určité části celkem líbil. On není vůbec špatný, jenom je nehorázně utahaný, ale to mu dost ubližuje. Silné 3* ()

ad 

všechny recenze uživatele

Nad čím porád špekulujete? je to prostě opravdu DOBRÝ film. Bill Murray je prostě skvostný a pozadu není ani Scarlett Johansson (ovšem na Billovi etudy u fotografa, nebo u režiséra nemá). celkově melancholická atmosféra je silná a hned tak jí nic nepřehluší. Být mladší, okamžitě se mi film vyhoupne na vysokou příčku... Bohužel už neumím tolik snít, jak jsem uměl dříve, ale i tak hodnotím vysoko. PS.: Ano, jistá paralela s The Follow tam je, ale ve výsledku se jedná o dva zcela odlyšné filmy a myslím, že jejich srovnávání je čirá zhůvěřilost. ()

boogieman 

všechny recenze uživatele

Dokonalý, šarmantne skutočný a obyčajný príbeh o neobyčajnej láske ktorá ostala stratená. Stratená v preklade. Ďakujem Sofia. ()

Crawler-D 

všechny recenze uživatele

Syrová sonda do jazykových i citových bariér. Tichý záběr beze slov často vydal za víc než slova v užvaněné rádobyfilozofce. ()

Lopic 

všechny recenze uživatele

No nemůžu říct, že by mi to 100% sedlo. Asi sem nebyl naladěnej na stejnou vlnu jako paní režisérka. Ale i přesto sem byl spokojen a prostě jo, uznávám, je to hezký film se velmi hezkým koncem. ()

zuzinka2 

všechny recenze uživatele

Už dlouho jsem se při sledování filmu necítila tak příjemně. Příběh dvou rozdílných lidí, kteří se potkají ve městě, které ani jeden z nich nezná mě naprosto dostal. Bill Murraye hraje svou postavu úžasně a na natáčení reklamy na whisky jen tak nezapomenu. Scarlett Johansson normálně příliš nemusím, ale v tomto filmu se mi také líbila. ()

DruidKarel 

všechny recenze uživatele

673. hodnocený film: Celý film Vás uvede pohledem na božský zadek Scarlett Johansson a pak už se jenom film pomalu rozjíždí. Ona - čerstvě vdaná holka, která není ani kolm u vozu pro svého manžela a nudí se. On - Filmová hvězda a hvězda z reklam, kterou nudí ten nabubřelý svět přetvářky a showbyznisu, a proto nechá nakouknout mladé Charlotte do své duše a je jejícm průvodcem v Tokiu. Je to neuvěřitelně milý film a hodně mi připomíná Cashback pro svou uvolněnou atmosféru. Ona byla skutečně úžasná, žená snů. On mě hodně překvapil, že dokáže zahrát takovýhle typ role. 5* i za skvělou hudbu. Nádhera a děkuju... 5* ()

ifa 

všechny recenze uživatele

Snad nejsou potřeba ani amorovy šípy k tomu najít někoho, kdo místo "umělých květin" donese světlo do šedé tmy dní díky malé kopretině. U oken sedět a koukat na svět, lhát si a stát dál v příšeří. A pak, ve městě jiné reality, v místě vám nic neříkající, najdete někoho, s kterým nemluvíte jen o běžných banalitách, mluvíte o všem či o ničem a přesto víte, cítíte, že ty slova nejsou jen do vzduchoprázdna. Prostě dvě ztracené střelky, které hledají své dva kompasy, které budou mluvit stejným jazykem a koukat na svět stejnýma očima. Poklidnost a nenucenost tohoto filmu je nakažlivá, ve všedním bezbarvém odlesku tamějších dní Sophia nalezla příběh dávající víc, než tisíc střepů a tisíce rozbitých mašinek velkofilmů.Každý se na něj však může dívat jinak, možná se najít a možná taky ne. 90% ()

tomtomtoma 

všechny recenze uživatele

Občas si člověk po přečtení oslavných komentářů pomyslí, že někde promeškal jedinečný filmový zážitek, když ve filmu ho nenašel. Ztratil se v úhlech pohledu! Neshledal jsem na tomto filmovém díle nic převratného a výjimečného. Je mnoho jiných filmů, které podobné téma a atmosféru předvedli v úchvatnějším stylu provedení i vyznění. Osamocení a pocit ztracenosti v neznámém a zcela odlišném prostředí, které ze zažité běžnosti vyvrhává do nejistoty a rozpaků. Ztracenost je promíchána s životní vyhořelostí, rozčarováním, smutkem a prázdnotou. V tomto melancholickém rozpoložení je každé náhodné platonické sblížení jedinou šancí v úniku před trudnomyslností. Prázdnota je na chvíli zahnána. Hlavní postavou novodobé a nadšeně přijaté romance je stárnoucí herec Bob Harris (zajímavý Bill Murray), který už může jen vzpomínat na svou pohasínající slávu a ovládá ho pocit marné prázdnoty. Hlavní ženskou postavou je mladá Charlotte (zajímavá Scarlett Johansson), smutná ze své samoty v manželství. City v kontrastu s technickou prosperitou. Citová nesmělost a odloučenost v kontextu s přetechnizovaným mumrajem světel a her. Z dalších rolí: úsporná Bobova tlumočnice Kawasaki (Akiko Takešita), workoholický Charlottin manžel John (Giovanni Ribisi), přítulná zpěvačka (Catherine Lambert), Bobův režisér dobře placeného spotu (Diamond Yukai), podivuhodná pozornost a svíjející se bonus (Nao Asuka), Charlottin tokijský kamarád Charlie (Fumihiro Hajaši), herecká hvězdička na propagační cestě Kelly (Anna Faris), či extravagantní narcista a moderátor populárního televizního pořadu Mathew Minami (Takaši Fudžii). Jak bláznivý je současný svět a jak podivná je představa běhu umění! ()

Související novinky

100 nejlepších filmů režírovaných ženami

100 nejlepších filmů režírovaných ženami

28.11.2019

Redakce BBC Culture nedávno požádala 368 filmových expertů z 84 různých zemí, aby jí pomohli vybrat 100 nejlepších snímků všech dob režírovaných exkluzivně ženami. Anketa probíhala tak, že každý… (více)

Francis Ford Coppolla se vrací!

Francis Ford Coppolla se vrací!

25.09.2005

Už je tomu osm let, co Francis Ford Coppolla natočil svůj poslední film Vyvolávač deště. Od té doby se tvůrce takových děl jako Kmotr nebo Apokalypsa věnoval produkci, díky níž například spatřilo… (více)

Reklama

Reklama