Reklama

Reklama

Ztraceno v překladu

  • USA Lost in Translation (více)
Trailer 1

Jak se asi řekne japonsky „Stojí to za..."? Moderní Tokio ve své supervelkoměstské anonymitě. Agresivní, pulzující, nevšímavé, fascinující, zábavné i odtažité... Cizí – alespoň pro dva Američany, kteří se tady náhodou ocitnou ve stejnou dobu – a ve stejném hotelu. Herec Bob má v Tokiu natáčet reklamu na whisky, o hodně mladší Charlotte doprovází manžela fotografa. Oba si tady připadají ztracení, nerozumějí jazyku, kultuře; oba mají spoustu času – a oba trpí nespavostí. Náhodné setkání, pár společných dní a pocit blízkosti pomáhají oběma překlenout osamění v neznámém prostředí – a možná oba dva získají i něco navíc... (Česká televize)

(více)

Recenze (1 212)

Sista 

všechny recenze uživatele

Plné směšných lidí a věcí, krásné, divné a hlavně hrozně cizí. Takové je Tokio pro dvě ztracené duše, které nechápou okolí a samy jím zůstávají nepochopeny, nechápou vlastně ani sami sebe a tak jim nemůžou pomoct ani jejich nejbližší…Z osamělosti mezi nimi vzniká pouto spojenectví a spiklenectví, které jim pomáhá překonat ten obrovský kulturní šok….btw. studie kulturní ho šoku je to dokonalá. ()

smerďakov 

všechny recenze uživatele

Úsměvné, výmluvné, dojemné. Co víc dodat?! Snad možná … nezapomenutelná postelová studie opuštěné, ležící Scarlett … to kdyby ještě někdo váhal, pánové. Dámy prominou, přehlédnou nebo se přidají :-). ()

Jabro 

všechny recenze uživatele

Bill Murray se pro tuhle roli narodil. Je to velice citlivě natočený přiběh dvou opuštěných lidí, kteří jsou "ztraceni" a to ve všech směrech, nejenom v Tokiu. Také bych chtěl pochválit milý situační humor, který mě při sledování mnohokrát polechtal bránici:). ()

PanPes 

všechny recenze uživatele

Jedním slovem- „hrůza!“. Jedna * jen z úcty vůči Billu Murrayovi. Jedinou pointu , kterou by v sobě tento film mohl mít už dávno vyjádřil Samuel Beckett ve svém díle „Čekání na Godota“ aneb vržení do soukolí absurdního světa. Podstatné je ale to , že tady se těmi „čekateli“ po vzoru Vladimíra a Estragona nestávají hlavní herci ale divák, který čeká na konec těchto absurdně vyplněných 102 minut čisté stopáže… ()

Gastovski 

všechny recenze uživatele

Film je velmi dobře zrežírovaný i zahraný, přesto z něj mám smíšené pocity. Pěkné zachycení Japonska i atmosféra filmu není špatná, ale faktem zůstává, že se tu nic moc neděje. Možná kdyby se trochu přidalo na konfrontaci Murray/Johansson nebylo by to na škodu a trochu více emocí (hlavně na závěr), a hned by to mělo jiný náboj. No asi zatím nejsem ztracencem, aby mě tento snímek nějak dostal. ()

Jeremiah 

všechny recenze uživatele

Přesně tak, jako se cítil B.Murray se já cítím, když přijedu do cizího města, kde nikoho neznám a kde si jdu splnit pouze svoji povinnost. Proto vždy rád uvítám člověka, který je na tom podobně. A když se navíc jedná o osobu opačného pohlaví, tak rád udělám i spoustu hloupostí, které bych jinak ASI neudělal. Dle vysokého hodnocení tohoto filmu jsem usuzoval, že bude vyjímečný - trochu jsem se zklamal - mé hodnocení osciluje mezi 3 a 4. ()

Móó 

všechny recenze uživatele

Nevím proč, ale pro mě zklamání. Čekala jsem asi něco lepšího, ale z neznámého důvodu mě film prostě nudil. Střet japonské kultury s americkou je zajímavé téma, ale v tomto zpracování mě prostě natolik nezaujalo. Bohužel. ()

goniss 

všechny recenze uživatele

Od chvíle, kdy jsem narazila na název tohoto filmu jsem si říkala, o čem to tak může být.. Nidky nečtu obsahy, jenom koukám na galerii a jací herci ve filmu hají, a jaký je to žánr filmu. Všechny tři věci (fotky z filmu, herecké obsazení, žánr) mi sedli, řekla sme si, tak to může být fain film. A byl. Jenom mi pořád nedochází co má co dělat ten název s celým filmem.. Klidný děj doprovázený nevinnými okamžiky, událostmi, nudným životem, taková pohodička. Uvažovala jsem mezi 3 - 4 hvězdičkami, a ne a ne se rozhodnout.. Dala jsem čtyři, protože to není typický americký film, ve kterém jde o šílenou nevěru, přehnané city, nebo chtěné dojímavé chvilky ()

arthur.22 

všechny recenze uživatele

Podle mě jeden z nejpřeceňovanějších filmů. Nejvíc mě asi zaujal oblek moderátora talk show, což není mnoho. Uznávám, zahráno i natočeno je to krásně, Bill Murray je vtipný i tragický zároveň, Scarlett Johansson nádherná a k tomu i šikovná.. Ale dohromady docela nuda. Dovedu si představit, že to spoustu diváků chytlo za srdce, asi to prostě jenom není film pro mě. ()

jasanka 

všechny recenze uživatele

Mno... Tak takhle depresivní film jsem snad ještě neviděla. A to myslím naprosto bez jakékoli nadsázky. Až budu mít depku největší, tak si ho asi pustím znova. Jinak ale rozdhodně ne. Já měla při sledování náladu výbornou. Asi v polovině jsem film musela vypnout, dát si pauzu a přijít na lepší myšlenky, protože jinak bych si asi šla hodit mašli. Druhá polovina byla už trochu lepší. Taky pochmurná a smutná, ale dívatelnější. Celkově se ve filmu vlastně nic neděje a zařadila bych ho do kategorie "útlumové" filmy. Ale i přesto ve mně zanechal jakousi stopu, proto 3 hvězdičky. ()

tenced 

všechny recenze uživatele

Popravde par let cekam s hodnocenim pro me tak tezko definovatelneho... film jakoby nebyl svou podstatou urcen pro me, ale je mi hrozne blizko. Tim tichym hucenim deje, tim jak Japonsko pripomina neco nadpozemskeho a v tom ta nazorna malatnost protagonistu jakoby vytrzenych z kontextu a znovu nalezene prozreni v univerzalnim pribehu zivota, kde Murray nese celou tu tihu neuspokojeni ruku v ruce ve zdanlive cistem vztahu s az omamnou Scarlett. Je to tak tizive, citove a zaroven uklidnijici a postupne uvolnujici, snad proto ty ctyri, protoze nekdo tyhle veci umi rict jemne, krasne a nevtirave... ()

Aere 

všechny recenze uživatele

Ten film na vás dýchne naprosto neopakovatelnou atmosférou a nepustí vás až do hořkosladkého konce. Setkání dvou lidí bez cíle a smyslu života na pozadí „neznámého“ světa japonské metropole, kde odcizení a samota rezonuje pro „neJaponce“ ještě daleko více. Fantastické výkony Billa Murraye a Scarlett Johansson, kterými se mi navždy zapsali do povědomí. Jak citlivě dokázali stvárnit dvě osamělé duše, které docházejí právě zde tak hřejivého splynutí, které je oproštěno kýče, kalkulu, či přílišného hraní na city. Skvostná kamera a překrásná hudba jen posouvají brilanci tohoto snímku výš a výš. A z toho konce je mi hezky a velmi smutno zároveň. Tleskám a odnáším si skutečně hluboký zážitek. ()

hunterDave 

všechny recenze uživatele

Originálně natočený film o tom, jak se potkají dva lidé, které to k sobě táhne a nic se nestane. Nejde o žádnou romantickou komedii se šťastným koncem a přesto má člověk na konci filmu hřejivý pocit. Nejsem schopen tento snímek přirovnat k žádnému filmu, jelikož jsem dosud nic podobného neviděl. Originální, svěží, vtipné. 100% ()

Szajter odpad!

všechny recenze uživatele

Ach jo, člověk si říká, že už ho nic nepřekvapí a pak přijde toto... Tenhle film jsem si nechával v záloze jako méně nápadnou klasiku, že se na něj podívám až si budu potřebovat spravit chuť po nějakém béčkovém filmu avšak nastal úplný opak. Jakkoli půvabná Scarlett může být na (ne)kvalitě filmu to bohužel nic nezmění. Tak ubíjející nudu bez atmosféry jsem dlouho nezažil, dokonce mi bylo tak trapně, že sem se omluvil všem, které jsem donutil se na to se mnou dívat -> pozitivní hodnocení u tohoto filmu je pro mě poza (nejspíše kvůli hype kolem Coppola), ()

tomo41 

všechny recenze uživatele

"I just feel so alone, even when I'm surrounded by other people." Veľmi sa mi páčila svojskosť tohto snímku. Spôsob akým Sofia Coppola opisuje osamelosť je podmanivý a v žiadnom prípade nie je prvoplánovo smutný. A áno, rola Boba bol nielen pre Billa Murray-ho napísaná, on sa pre ňu narodil. ()

abetu 

všechny recenze uživatele

Natočit zadek Scarlette jen v kalhotkách aniž by to vypadalo sexy, to chce opravdu talent, a když se tohle v úvodní scéně povedlo, bylo už naprosto jasné, že to bude sakra dobrý film. Tohle vážně není patetická romantická komedie. Já jsem vlastně tenhle film vůbec neviděla jako romantický, až do té ošklivé chvíle, kdy jsem si přečetla ten nejhorší spoiler všech dob - co Bob Charlottě pošeptá na konci. Jestli je to vůbec spoiler, když jsem to zjistila až druhý den. Každopádně do té chvíle to pro mě byl příběh o spřízněných duších, o dvou lidech, jejichž životy se na krátkou chvíli protnou přesně proto, aby si dali vzájemně energii dál žít. Ona má znovu sílu hledat, on má znovu chuť žít. Že oba hlavní herci podali brilantní výkon a režie i scénář jsou prostě nádherně nezapomenutelné, to není potřeba opakovat. Ta lehkost, se kterou film diváka promotá šílených nočním Tokiem a zase vrátí do intimní atmosféry v hotelovém pokoji, se moc nevidí. Všechno plyne, není se čeho bát, tady je všechno přesně jak má být. A přitom by se příběh dal shrnout tak, že se hezká holka a úspěšný chlap ve středním věku nudí vlastním životem, vyrazí na party, skončí spolu v posteli a po krátkém románku se zase vrátí ke svým beznadějné manželstvím. Ale o tom to vůbec není. Vždyť oni se vzájemně ani nepředstaví. ()

TheSpearCZ 

všechny recenze uživatele

Lost in Translation se nemůže upřít, že se jedná o velice poctivé drama, kde jednoznačně vyniká japonská kultura, celé to obrovské neonové město je jeden velký vibe, kde se dá jednoduše ztratit, a přesně takhle jsem se cítil od začátku filmu až do závěrečných titulků... název filmu opravdu odpovídá mým pocitům po dokoukání, na mě to sice bylo až moc abstraktní, ale upřímně jsem rád, že je zde film tak oblíbený, protože si to jistě zaslouží. A sledovat Billa Murrayho se sedmnáctiletou Scarlett je taky zážitek. Sofia Coppola odvedla dobrou práci. Čisté 3* ()

warrenur 

všechny recenze uživatele

Mal som naladu na tento jemny film a aj po 19tich rokoch na mna posobi rovnako silno, prijemne az clivo, ako pri prvom vzhliadnuti. Murray a Scarlett v "suzneni dusi". ;) Ostane skvostom navzdy. Pecka. ()

Dement 

všechny recenze uživatele

Užásně příjemný, melancholický a přesto velmi vtipný film s nádechem atmosféry Tokia a všeho co k tomu patří. Navíc studie lidských osudů a duší, tak jak to mám rád. Perfektní záležitost, kterou byste si neměli nechat ujít. ()

Související novinky

100 nejlepších filmů režírovaných ženami

100 nejlepších filmů režírovaných ženami

28.11.2019

Redakce BBC Culture nedávno požádala 368 filmových expertů z 84 různých zemí, aby jí pomohli vybrat 100 nejlepších snímků všech dob režírovaných exkluzivně ženami. Anketa probíhala tak, že každý… (více)

Francis Ford Coppolla se vrací!

Francis Ford Coppolla se vrací!

25.09.2005

Už je tomu osm let, co Francis Ford Coppolla natočil svůj poslední film Vyvolávač deště. Od té doby se tvůrce takových děl jako Kmotr nebo Apokalypsa věnoval produkci, díky níž například spatřilo… (více)

Reklama

Reklama