Reklama

Reklama

Ztraceno v překladu

  • USA Lost in Translation (více)
Trailer 1

Jak se asi řekne japonsky „Stojí to za..."? Moderní Tokio ve své supervelkoměstské anonymitě. Agresivní, pulzující, nevšímavé, fascinující, zábavné i odtažité... Cizí – alespoň pro dva Američany, kteří se tady náhodou ocitnou ve stejnou dobu – a ve stejném hotelu. Herec Bob má v Tokiu natáčet reklamu na whisky, o hodně mladší Charlotte doprovází manžela fotografa. Oba si tady připadají ztracení, nerozumějí jazyku, kultuře; oba mají spoustu času – a oba trpí nespavostí. Náhodné setkání, pár společných dní a pocit blízkosti pomáhají oběma překlenout osamění v neznámém prostředí – a možná oba dva získají i něco navíc... (Česká televize)

(více)

Recenze (1 212)

J.Bonnie 

všechny recenze uživatele

Dobrá, asi mě většina filmových fandů bude chtít přerazit, ale mě prostě Scarlett Johansson není zrovna moc sympatická, což se nedá tvrdit o filmech, ve kterých hraje a které si mě vždycky získaly (ale ne díky ní). Ztraceno v překladu je zrovna takovým příkladem. Film, který spěje pomalu ale jistě kupředu a který opravdu není o tom, že celou dobu čekáte, jestli se mezi nima něco stane nebo nestane. Coppola (ne Johansson) u mě prostě zase boduje. ()

sun.eagle 

všechny recenze uživatele

Nádherný, lidský a citlivý film. Hned napoprvé mě dostal, a po každém dalším zhlédnutí v něm objevím něco nového. Celý ten příběh a zvláštní pozvolna se rozvíjející vztah vám vlévá radost do žil. Upřímné, opravdové a uvěřitelné což podtrhuje konec který se u mě zapsal do mých top filmových nezapomenutelných zážitků, a taky díky výborným hercům, oba v životních rolích, oni to nehráli oni to prožívali. ()

Noc17 

všechny recenze uživatele

Jeden z mých nejoblíbenějších filmů...nádherný scénář...okouzlující herecké výkony, kouzlo Japonska a únava.....všechno namíchané v tak perfektním koktejlu..tenhle film můžu vidět stále a stále dokola..... ()

bocy 

všechny recenze uživatele

Podľa mňa priemerná dráma, ale ako tak pozerám na hodnotenie uživateľov, tak asi sa jedná o nadpriemernú drámu.:-) ()

lacertacz 

všechny recenze uživatele

Tenhle film popřel většinu z toho, co má komerčně úspěšný film mít (zbyly jen hvězdy v hlavní roli), a snad právě proto se tak vydařil. Jen si všimněte: nejsou tu klišovité zápletky ani akční scény (příp. jsou ironizovány), fráze, soulož, sladkobolné nebo dramatické smyčce... Jistě, třetinu jeho síly tvoří fakt, že bychom to jako diváci chtěli prožít (ruku na srdce: kdo by nechtěl zestárnout tak krásně jako BM nebo být sexy nostalgický jako SJ?), ale na tom není nic špatného, to chtěli diváci už u prvních filmů na úsvitu dějin kinematografie. ()

enterama 

všechny recenze uživatele

preco su hodnotenia uzivatelov take vysoke ?ovplyvnil ich fakt ze tento film ziskal oskara? z casti urcite .. Ale pre mna je dolezite co mi ten film dal. Mal som zmiesane pocity .Urcite to nie je film , ktory vas povzbudi ,preto si ho vychutnajte v spolocnosti niekoho a v optimalnej nalade. Natahuje sa to a z casti to hovori po japonsky co je to ?Stratene v preklade! Ako napisal golfista "vyjadrenie samoty v cudzom prostredi a potreba spriaznenej duse". Komedia to urcite neni a drama?Pod pojmom drama si predstavujem konflikty a napetie , ktore tu vobec nebolo. takze co to je za film?aky zaner? Iba film. Je to cisto filmova zalezitost. Forma na ukor osahu ()

pepito25 

všechny recenze uživatele

Film dýchajúci nádhernou a nevtieravou poetikou. Človek si to neuvedomí hneď. Ale ako minúty pribúdajú (tiež veľmi nepozorovane), zrazu sa pristihne, že sa usmieva, že je uzrozumený s tým, ako si ho Bob a Charlotte pustili k telu a že im je za to doslova vďačný. A otázka "Prečo?" ani nepotrebuje byť vyslovená. Subtílne, dojemné, smutné, veselé, tiché i hučiace, a keď odchádzame, už navždy zostávame. ()

Inner 

všechny recenze uživatele

Film o hledání sebe sama. Pomalý, jemný příběh o krásném přátelství. Vždy, když cítím citové prázdno, je tohle lék. Krása. 100% ()

matkoslav1 

všechny recenze uživatele

To, čím je ve sportu defenzivní útočník či v počasí letní mrazík, je pro mě Lost in Translation. Smutná komedie plná melacholie, zoufalosti a zamyšlení, na druhou stranu nepostrádající naději či každodenní dávku optimismu... Ačkoliv si v roli Boba dokážu představit i někoho jiného než B. Murrayho, smutné obrazy postav procházejících se osaměle po městě či kjotském chrámu, hudba či radost z toho, že člověk najde spřízněnou duši dělají z tohoto filmu vynikající kompilaci, exkurzi do duše člověka. Celkově velmi milé překvapení! ()

ashlei 

všechny recenze uživatele

Už jste si někdy řekli "nesnáším lidi"? Po zkouknutí tohohle snímku už to asi neuděláte. Příběh dvou lidí, kteří se v danou chvíli potřebovali, i když v normálním "svém" životě by se nehledali... Vtipní japončíci ("to vážně říkal jenom tohle"), dojemný a krásně natočený děj filmu... Jasné 4 * a to bez velkého rozmýšlení. ()

nodysek 

všechny recenze uživatele

Po shlédnutí tohoto filmu ve mě zůstal zvláštní pocit, takhle se mnou zatím ještě žádný film nezamával. Skvělé herecké obsazení - tvůrci nemohli trefit lépe ()

tomkat 

všechny recenze uživatele

Lehce náměsíčná, opojná atmosféra, téma střetu dvou světů v několika variacích, a pro mě první Scarlett-strike v životě. Tohle je typ filmu, ke kterému se vytváří srdečný, nikoli rozumový vztah. ()

Fixa 

všechny recenze uživatele

V tomhle filmu je všechno vynikající. Nečekal jsem od něj takřka nic a bavil jsem se příjemně. Film je laskavý, nenucený, není blbý, je upřímný.....nemám slov. Není to euforie, ale spíš takové to zamyšlení a v duchu pousmání nad tím, jak lidsky je to natočeno... ()

lajkee 

všechny recenze uživatele

Prvých asi tak tridsať - štyridsať minút boli celkom nudné. Až som to nechcel dopozerať, ale reku vydržím. A až potom som zistil, aké sú tieto prvé minúty dôležité. Scenár nie je extra romantický ako by som čakal. Ale... ako to povedať. Tento film je o niečom. A to niečo je tu natočené, zrežírované fantasticky. Nemyslím, že existuje niečo lepšie. Stojí to za to, za ten pocit, ktorý na konci určite budete cítiť. Možno nedokážem dostatočne oceniť tento film, teda na viac hviezdičiek, ale aj tak je to skvelý film, takéto mám rád. A ešte sa mi páčilo, že vzťah medzi Billom a Scarlett nie je prefarbený, je taký prirodzený. ()

JIRKKA 

všechny recenze uživatele

Ten film je o ničem a vlastně o všem, zajímavé prostředí , muzika, skvělá herecká dvojice, atmosféra. Pět hvězdiček je asi moc, ale já je musím dát za závěrečnou scénu, tu jsem si musel pustit víckrát.. ()

Kotol 

všechny recenze uživatele

Dlho som otáľal so vzhliadnutím tohto filmu, lebo som si (neviem prečo) z názvu myslel, že sa jedná o nejaký príbeh z prostredia tlmočníctva :) Až keď som jedno leto odišiel na Aljašku a objavil tento film vo filmotéke nášho amerického spolubývajúceho, dostal som práve vtedy chuť pozrieť si film, ktorý by poukazoval i na dôležitosť presného prekladu významu niektorých slov či fráz do iného jazyka. A napriek tomu, že Lost in Translation bolo “trošku o niečom inom“, zasiahol ma v tej dobe s takou neuveriteľnou presnosťou a aktuálnosťou, že som si ho vo vzdialenom Fairbanks postupne púšťal druhý, tretí, štvrtý, ... raz. Stal sa pre mňa jedným zo symbolom tohto obdobia a jeho pozitívnych prínosov bolo hneď niekoľko – napr. som sa začal viac tešiť domov a súčasne si ešte viac užívať aljašskú izoláciu, zaujímať sa o Japonsko, trochu zdokonalil angličtinu, obľúbil si Sofiu Coppola, Billa Murraya, Scarlett Johansson i Suntory Whisky a v podstate mi tento snímok celkovo dodal obrovskú chuť a radosť do ďalšieho života. Plnohodnotný film! ()

creTin 

všechny recenze uživatele

Civilní a křehký film, se kterým jsem si rozuměl asi jako Bob s Charlotte. Moc jsme si toho nepověděli, shodli jsme se na uhozenosti japonské kultury, bavit jsme se začali protože jsme nemohli spát a poměrně nečekaně mezi námi něco vzniklo. Láska z tohto sice nebyla, spíš jenom potřeba zaplnění jisté prázdné mezery, ale jakmile zmizela, usínalo se nádherně. ()

Mat5 

všechny recenze uživatele

Nehnevajte sa na mňa prosím, ale sám nechápem že to so mnou ani nepohlo pritom romantiku mám rád. Ale nenudil som sa a vďaka Scarlett Johansson bolo celý čas na čo pozerať :) ()

Související novinky

100 nejlepších filmů režírovaných ženami

100 nejlepších filmů režírovaných ženami

28.11.2019

Redakce BBC Culture nedávno požádala 368 filmových expertů z 84 různých zemí, aby jí pomohli vybrat 100 nejlepších snímků všech dob režírovaných exkluzivně ženami. Anketa probíhala tak, že každý… (více)

Francis Ford Coppolla se vrací!

Francis Ford Coppolla se vrací!

25.09.2005

Už je tomu osm let, co Francis Ford Coppolla natočil svůj poslední film Vyvolávač deště. Od té doby se tvůrce takových děl jako Kmotr nebo Apokalypsa věnoval produkci, díky níž například spatřilo… (více)

Reklama

Reklama