Reklama

Reklama

Dozorce

(festivalový název)
všechny plakáty

Obsahy(1)

Při stěhování ze staré věznice, kterou vede přísný plukovník Jahed, záhadně zmizí jeden z vězňů. Plukovník, muž středního věku, má obavy, že by ho chybějící vězeň mohl připravit o dlouho očekávané povýšení, které již má na dosah ruky. Zapojí proto všechny dozorce do horečného pátrání. Čím víc však neviditelného vězně hledá, tím méně si je jistý sám sebou. Příběh zasazený do výlučně mužského světa, kterým se prožene závan ženství, je pečlivě vystavěným thrillerem propleteným s křehkým příběhem lásky a vykoupení. Stal se kasovním trhákem íránského artového filmu a dostalo mu skvělého hodnocení ze strany kritiků. (Filmový festival ÍRÁN:CI)

(více)

Recenze (4)

radektejkal 

všechny recenze uživatele

Pěkně budovaný příběh filmu, při kterém se z kina neodchází. Protože jsem během promítání nevěděl, zda Nima Javidi je muž nebo žena, tipoval jsem z pohledu děje a jeho vyústění na ženua říkal si: tohle je pravý ženský film, žádná Chantal Akermanová nebo Kelly Reichhartová. Když jsem pozěji zjistil režisérovo pohlaví, konstatoval jsem jen: tak až sem do došlo s bojovnými Turky, pro ženu ztratí smysl pro povinnost. Naštěstí byl vězeň nevinný. ()

Aljak 

všechny recenze uživatele

Základ príbehu celkom zaujímavý a plný potenciálu, ale tá pomerne komorná atmosféra tomu vôbec neprospievala. Očakával som nejaké retrospektívy, ktoré by nám priblížili aj osud "zmiznutého" väzňa, ale bohužiaľ, nič také sa nekonalo. Namiesto toho sme tu sledovali maratón posadnutosti pátrania šéfa väznice po záhadne zmiznutom väzňovi. Veľká škoda, lebo toto malo skvelý potenciál na zaujímavý thriller, no namiesto toho to uviazlo v komornej mini-dráme. Nebyť toho výborného záveru, tak by to bolo mierne sklamanie... 3* ()

rivah 

všechny recenze uživatele

Děj zasazen do doby před islámskou revolucí, asi 1967-8, jak lze odvodit z dialogu zjišťujícího rok narození a věk vězně. Konec filmu je nepravděpodobný a vychází vstříc očekávání (domácího) diváka. ()

Reklama

Reklama