Reklama

Reklama

Temný úplněk

Trailer 1

Obsahy(1)

Legenda říká, že, kdo je zraněn vlkodlakem a přežije, za noci a za úplňku se proměňuje v tuto krvelačnou příšeru a zabíjí vše živé... Ted Harrison je chlap, jak má být. Rázný, sebejistý a plný života. Až do oné divoké noci hluboko v džungli Nepálu... Zatímco se miluje se svojí přítelkyní, objevuje se příšerná stvůra - napůl člověk a napůl vlk. Než ji Ted zastřelí, je zraněn a jeho dívka zabita! A protože se legenda neúprosně naplňuje, není Ted už tím mužem, jakým býval. Navíc odjíždí navštívit svou sestru a jejího syna Bretta do poklidné oblasti uprostřed hlubokých lesů a skal... (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (68)

tron 

všechny recenze uživatele

Asi mi neuveríte, ale Temný spln som zháňal 25 rokov. 25 rokov! Jeho existenciu som prvý raz zaregistroval v zápornej recenzii v Cineme, ale nepodarilo sa mi urobiť si svoj vlastný názor a to nielen keď film šiel do našich kín (áno, fakt to u nás šlo normálne do kín), ale nevedel som si ho zohnať ani na VHS, ani neskôr na DVD. Dokonca ani v televízii. Až na jeseň 2021 (!!!) sa mi to konečne podarilo. Nechápem záporným recenziám. Temný spln je solídny žánrový kúsok. Neviem, čo sa komu nepáčilo, ale ja som si užil sympatický kasting (Michael Paré je patrične démonický, Mason Gamble alias Postrach Dennis akceptovateľný a vnučka Ernesta Hemingwaya Mariel fajn a nie úplne bezbranná, čo je osviežujúce, viď. úvod s podvodníkom), parádnu výpravu hlbokých lesov Severnej Ameriky, hŕstku dobrého gore, takisto maska monštra sa mi v rámci možností páčila (aj keď s odstupom desaťročí pravdaže zostarla) a trvá to ledva hodinu dvadsať (aj s titulkami). Všetkému nekompromisne dominuje poctivá deväťdesiatková atmosféra. Režisér Eric Red (môžete poznať najmä ako scenáristi kultoviek Stopár, Modrá oceľ a Near Dark) odviedol slušnú prácu. Počas úvodných titulkov ma zarazilo, že film vznikol na základe knihy Thor od Waynea Smitha. Dal som sa do prieskumu a zistil som, že dotyčný román u nás nevyšiel. Thor je meno psa, ktorého chová ústredná hrdinka a jej syn. Takže tipujem, že literárna predloha, keď už sa volá podľa vlčiaka, je možno rozprávaná práve z pohľadu psa. Čo znie riadne originálne. Vo filme hrá nemecký ovčiak dôležitú rolu, vyskytuje sa v každom druhom zábere, stále na niečo šteká, vrčí, skučí alebo sa „usmieva“. Kto má rád toto plemeno, príde si určite na svoje. Aj keď... nemecký ovčiak je jedno z mojich najobľúbenejších plemien, ale ku koncu som už mal toho štekania fakt po krk a bolela ma z neho hlava. ()

Anthony 

všechny recenze uživatele

Tento vlkodlačí horor nepřináší do žánru nic nového. Jenže kromě originality zde chybí i klasické řemeslo - hodně je to vidět i zvláštních efektů, které jsou skutečně zvláštní. Nejlepší postavou je nakonec vlčák Thor (hraje ho vlčák Primo), herci nestojí za řeč. I neoriginální horor, který by mě bavil, může dostat pět hvězdiček, u tohoto filmu jsem se ale spíše nudil (přes krátkou stopáž) a to by nemělo být. ()

CheGuevara 

všechny recenze uživatele

Vlkodlak versus Lassie!. Je to hororové, je to akční, no prostě má to všechno co hororové béčko pro masy potřebuje. Nic víc ale od toho nečekejte. Slova "invence" a "originalita" namá bohužel Eric Red ve slovníku, a tak se jedná zcela o sériovou výrobu továrny na sny... ()

MM_Ramone 

všechny recenze uživatele

Ku filmu "Temný spln" (Bad Moon) mám nostalgický vzťah. Je to jeden z prvých vlkolačích horrorov, ktorý mi utkvel v pamäti. Mnoho krát som ho videl ako mladý horrorový nadšenec na šumiacej videokazete s príšerným českým dabingom. Teraz po dlhých rokoch som si ho znova pozrel. Tento krát však v HD kvalite a v pôvodnom znení s titulkami. A priznám sa, že mi padol vhod, pripomenul mi staré VHS časy a dokázal ma opäť osloviť, pobaviť. Ano, som si vedomý toho, že existuje mnoho kvalitnejších, desivejších a vymakanejších werewolf lycanthrope horrorov, ale z čiste osobných, nostalgických dôvodov mu dám štyri hviezdičky. **** ()

*CARNIFEX* 

všechny recenze uživatele

Popravde, na 89’ rok som čakal väčšie fopá. No toto vôbec nebol najhorší vlkolačí pokus. Dokonca celkom úspešne vyvoláva pochybností vo vzťahu medzi súrodencami, čo je vzhľadom na otrepanú šablónu obdobných snímkov, celkom slušné pozitívum. Lepši priemer, v rámci subžánru som videl ďaleko väčšie pičoviny .. ()

petero 

všechny recenze uživatele

Bad Moon má veľmi plochý scenár to je fakt. Ďalšou chybou je, že warewolf tu nemá poriadne ani koho roztrhať čo je horšie, pretože tých pár útokov čo tu je sú celkom slušne krvavé. Začiatok v stane kde vášnivú noc milujúceho sa páru preruší útok vlkolaka, ktorý jednou rukou drží dievča a druhou ju trhá je fajn. Ďalšia dobrá scéna je, keď zlý právnik chce otráviť psa a volá ho z búdy von a za chrbtom sa mu zjaví vlkodlak =). ()

-bad-mad-wolf- 

všechny recenze uživatele

Milý rodinný film. Maminka žije se synkem v lesích, mají krásného chytrého psa Thora a všechno je vyloženě idylické. Čas od času se sice objeví nějaký ten podivný strýček se svým karavanem, který se po nocích mění v krysodlaka a dělá neplechu, ale to nevadí. Je tu totiž náš krásný pejsek Thor, který krysodlaky opravdu rád nemá. Nedivím se mu. Kdyby mi kolem baráku běhalo cosi, co se mění v mutaci krysy s vlkem a člověkem, načež to leze po stromech a vetřelcovsky vykusuje lidem obsah lebky, asi bych z toho byl taky drobátko na větvi. ()

darkrobyk 

všechny recenze uživatele

Džungle. Milostné hrátky ve stanu. Útok netvora. Rozervané hrdlo. Krev. Kousnutí. Ustřelená hlava. Vlkodlačí horor s osmdesátkovým lookem přináší mnohokrát obehraný příběh. Tentokrát, kromě lidí, stojí proti sobě Thor a vlkodlak. Thor je německý ovčák patřící chlapci Brettovi. A jelikož strýc Ted, který je oním pokousaným, navštíví na nějakou dobu chlapce a svoji sestru, nenechá na sebe konfrontace s Thorem dlouho čekat. Ted a Thor jsou stejné krve, vyhrát však může jen jeden. Obstojné gore, chvíle napětí a hluboký les. Škoda, že se tvůrci uchýlili k levným počítačovým efektům, metamorfóza tak vypadá nepřesvědčivě. Na masce vlkodlaka je znát, že jde o mechanickou, to ale vůbec nevadí - působí věrohodněji než proměna. A jak se zdá, v tomhle filmu není stříbro potřeba, i když o něm padne zmínka. ()

Kusko.t2 

všechny recenze uživatele

Bad Moon je horor s témou Werewolfa, ktorý však upadá na plochom scenári a spracovaní. Film má celkom sľubný začiatok v ktorom sa Ted (Michael Paré) vo svojom stane uprostred džungle miluje s jednou peknou slečnou (aj prsíčka boli vidno), a túto ich zábavku prekazí Werewolf, ktorý ženu roztrhá a Teda poškriabe. Tým sa na neho samozrejme prenesie táto „kliatba“ s ktorou Ted musí v ďalšom priebehu filmu bojovať. Aj s pomocou rodiny. Je to však druh filmu, ktorý by si zaslúžil rozhodne viac krvavých scén, ktoré tu vo väčšej miere chýbali. Film plný tradičných vecí (tých príbehových), horšia hudba, atmosféra, a taktiež nie moc dobré efekty. No nič, tento Werewolf nebol moc silný. ()

S.Quentin QUALE 

všechny recenze uživatele

Nechápu zdejší hate. Na vlkodlačí žánr nadprůměr, i když body count je slabučký. Maska fajn, gore taky. Pejskaře potěší zvlášť. 65% ()

Mi Nü-Chai odpad!

všechny recenze uživatele

Filmy o vlkodlacích jsou většinou špatné, ovšem tento překonává všechny představy o tom, co je to špatné - neříkám, že bych občas nekoukla s potěšením na film s vyloženě hloupým scénářem, mínusovou režií, herci, které sebrali ve frontě na nucený výsek, uslintanými německým ovčáky, mizernými maskami a malými, zdravě a vesele vypadajícími šklebany, ale určitě to nechci mít všechno najednou. ()

misterz 

všechny recenze uživatele

Tento snímok ukázal, ako dôležité je mať doma verného psíka, veď čo ak nám niekedy na dvere domu zaklope vlkodlak?... Na filme sa mi ako milovníkovi zvierat preto páčil hlavne motív vernosti takéhoto domáceho zvieracieho strážcu - bolo to pekné a milé, to ako si psík keď už vedel, že je zle, ľahol na chlapca na posteli a podobne... Masky ani efekty ma tiež nesklamali, aj keď je pravda, že bodycount mohol byť lepší. Ale inak celkom spokojnosť, myslím že je snímok dosť výrazne podhodnotený. 70/100 ()

hladass 

všechny recenze uživatele

Špatný béčkový horor, kde nejsou skoro žádné oběti a se směšnou přeměnou člověka ve vlkodlaka... Když si člověk vzpomene na přeměnu v Americkém vlkodlaku v Londýně, musí se mu chtít začít brečet... Tak hrozné to v Temném úplňku je... Jedinné na co se dá v tomhle kousku dívat, je pár gore efektů a docela fajn pes... Když ten se nasere, stojí to docela za to.... ()

SeBig 

všechny recenze uživatele

Sice nemám rád filmy, kde se ubližuje pejskum, ale psychopatickej Míša Pare jako vlkodlak vs pes Thor (kterej predvedl nejlepsi herecky výkon) byli prostě top. Hlavně děj me taky dost bavil. Krví se nešetřilo. Jednoduše tvůrci se nebáli udělat krvaví béčko a taky se jim to povedlo. upřímně čekal sem, že to bude fakt výmrd. ()

Chrustyn 

všechny recenze uživatele

Nijak objevný nebo strhující horor ale na to, že se odehrává na malém prostoru (jeden dům a okolní les) dokázal vytvořit celkem slušnou atmosféru. Slušný vlkodlačí horor, kterému dávám slabší 3* hlavně z nostalgie a také díky tomu, že rychle uteče. ()

heyda 

všechny recenze uživatele

Temný úplněk je horor, který jsem poprvé zhlédnul asi ve 12 letech a měl jsem tehdá opravdu nahnáno. Proměna ve vlkodlaka, souboje se psem, atmosféra díky dobře zvolenému prostředí temných lesů a všudypřítomné mlhy velmi děsivá. Herecké výkony taktéž na dobré úrovni. Myslím, že si tenhle film zaslouží vyšší hodnocení, proto dám 4 hvězdičky. ()

d-corso 

všechny recenze uživatele

Inu, co říci k filmu, kde jednu z hlavních postav hraje Michael Paré a to ještě ne pořád, protože se občas, ale pozor, nejen za úplňku (a sakra, snad jsem nic důležitýho neprolát...), mění ve vlkodlaka. Lycantropea se tomu tuším říká. No a ten vlkodlak ze všeho nejvíc připomíná jednu velikou krysu, která si zahrála už před lety v takyhororu Noční směna. V Temném úplňku ale chodí po dvou nohách (zadních). Takže asi tak. ()

Reklama

Reklama