Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Film Válka o fazolové pole, v režii ROBERTA REDFORDA, vás zavede do komického a zároveň kouzelného údolí Milagro, kde se fantazie prolíná s realitou a kde se může stát cokoliv. Film, natočený podle knihy Johna Nicholse, vypráví příběh Joe Mondragona (CHICK VENNERA), samotářského všeuměla, který protizákonně zavlažuje své vyprahlé fazolové políčko vodou vyhrazenou pro velký stavební projekt. Tento bezvýznamný akt spustí lavinu událostí, které mají zásadní následky pro Joea i lidi z jeho města. RUBEN BLADES hraje šerifa Bernabe Montoyu. SONIA BRAGA představuje Ruby Archuletu, krásnou majitelku autoopravny v Milagro, a CHRISTOPHER WALKEN si zahrál tajného agenta státní policie. Válka o fazolové pole je příběhem skupiny lidí, kteří, každý po svém, bojují za zachování vlastního způsobu života. (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (31)

misterz 

všechny recenze uživatele

Od samotného príbehu som čakal niečo podstatne zaujímavejšie a nie takúto banálnu prkotinku. To bolo len nudné doťahovanie sa o políčko s fazuľou medzi chamtivými mocipánmi a jednoduchým sympaťákom, sem tam do toho dvaja sympatickí starčekovia, petícia, schôdza... no proste nuda ako hrom. Jediné čo ma výraznejšie upútalo bolo rozobratie charakterov a herecké stvárnenie niektorých postavičiek, napríklad Ch. Walken bol výborný, ako inak, v úlohe záporáka. Vidím to len na slabší priemer, sklamanie. 55/100 ()

Douglas 

všechny recenze uživatele

Nenápadný film, který mísí pohádkové s klasickým příběhem o jednotlivci, jenž se vzbouří proti nespravedlnosti. Robert Redford zřejmě nečekal, že Válkou o fazolové pole vzbudí nějaké pozdvižení, ale natočil si ji pro radost, která je cítit z každého okénka... a Christopher Walken je v hlavní záporné roli prostě skvělý. ()

Reklama

Maq 

všechny recenze uživatele

I když jde o „zájmy lidu“, nemusí se ještě nutně jednat o levicové dílo. Příběh spíše dýchá jakousi donquijotskou sentimentalitou. --- V jednom z projevů to film říká skoro polopatě. Ony jsou dva druhy chudoby. Jedna je ta tradiční, daná nízkou úrovní polytechnického vzdělání, investic a inovací. Je to stagnace, která nepostrádá jistého prvku stability a starosvětského šarmu. Druhý typ chudoby nastává, když se do starého světa vřítí ten moderní, s technologiemi, investicemi a přistěhovalci, a původní obyvatelé do toho vlaku neumějí dost zdatně nastoupit. Když se to stane Indiánům, Palestincům nebo jihoafrickým černochům, které nemáme denně na očích, uroníme slzičku. Když cikánům, které arci na očích máme, máme je za parazitní a zdegenerovanou chátru. --- Ostrůvek starobylého hispánského osídlení a kultury v Novém Mexiku stojí tak někde uprostřed; jeho bilingualita je charakteristická. Obyvatelům svérázné a pitoreskní vesnice Milagro hrozí semletí modernitou a Redford nám jejich příběh líčí s neskrývanými sympatiemi a notnou dávkou mystické poezie mizejících časů. --- Film je tendenční a svým způsobem idealizující (on ten pokrok do Milagro nakonec dorazí, nedělejme si iluze), na druhou stranu je příjemně zdrženlivý. Snadno by se mohl zvrhnout v obdobu laciných westernů, kdy mocný rančer terorizuje chudé sousedy, ale tuhle mez příběh nepřekročil. Až tak divoký Západ už není. Při vší naivitě ukryté v pozadí si můžeme užít hezký příběh, rázovité charaktery a folklór, nepřecukrovaný happy-end. Má to tuzemskou obdobu ve Vesničce střediskové, ale tenhle Redfordův opus je neporovnatelně hlubší, stylovější a méně lže. ()

MissJ 

všechny recenze uživatele

Jsem nadšena, pět hvězdiček jak vyšitejch! Oslovilo mě to na všech frontách. Magický realismus, příběh s poselstvím, parádně napsané i zahrané postavy (v knižní předloze Johna Nicholse je jich víc jak 200), humor, originální hudba...a ty panorámata:)...takto namíchaný koktejl můžu kdykoli. Konečně jeden veskrze pozitivní film, který účinkuje jako spolehlivý životabudič. ()

WANDRWALL 

všechny recenze uživatele

Prostě jsem se na ten boj jedince s tlupou nějak nenaladil. Nicméně čistá filmařina, okouzlující scenérie, neohledění herci. Zajímavost: REDFORD je v prvé řadě velice zajímavý člověk, hodně přemýšlivý a pokorný, nesmírně pracovitý a sečtělý, a potom i výborný herec, kterého ale hlouběji film zajímá než hvězdy podobného kalibru. Proto taky pořádá kursy pro filmaře, i začínající, kde se jim věnuje s obdivuhodnou pozorností a trpělivostí. A určitě i solidní režisér, avšak bez nějakých výrazných filmů. ()

Galerie (32)

Zajímavosti (3)

  • Natáčení probíhalo v lokalitě Trucha v Novém Mexiku. (Terva)
  • Společnost politického filmu udělila snímku svou hlavní cenu pro nejlepší politický film za rok 1988. (Terva)
  • Film je natočen na motivy stejnojmenného románu, který napsal John Nichols. (Terva)

Reklama

Reklama