Reklama

Reklama

Obyčejní lidé

  • USA Ordinary People (více)
Trailer

Obsahy(1)

Komorní příběh tří lidí, kteří se přestali slyšet. Režijní debut Roberta Redforda vyznamenaný čtyřmi Oscary.  Komorní příběh jedné zdánlivě „docela obyčejné“ středostavovské finančně zajištěné rodiny vypráví o komunikaci a schopnosti slyšet své nejbližší. Dospívající Conrad žije pod dohledem korektního a spravedlivého otce, daňového poradce Calvina Jarretta, a své vždy pečlivě upravené a spořádané matky Beth. Proč tedy dojde k jeho nervovému selhání a téměř zhroucení? Kde vlastně začalo trauma, které s chlapcem postupně na svých sezeních rozkrývá otcem doporučený psychiatr? Conradův těžký pocit viny pramení z rodinné tragedie, skládající se před divákem střípek po střípku z jeho výpovědi. Tragedie však může odkrýt i nové a dosud nepoznané emoce. Právě tak se může proměnit jedna docela obyčejná rodina. Režijní debut Roberta Redforda, který vznikl podle románu Judith Guestové, je zároveň hereckým koncertem Donalda Sutherlanda, Mary Tyler Mooreové a Timothyho Huttona. V roce 1981 si odnesl celkem čtyři Oscary za nejlepší film, režii, scénář adaptovaný z jiného média a mužský herecký výkon ve vedlejší roli. (Česká televize)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (186)

Aelita 

všechny recenze uživatele

Hlavní otázka filmu zní: Kdo je silnější – ten, kdo prožívá emoce, nebo ten, kdo se jim vyhýbá? Celá moderní civilizace je o tom umět se vyhnout emocím. Podle toho ta civilizace vypadá. Necítí-li totiž člověk reálnou bolest, necítí ani skutečnou radost. ___ Poslední čtvrthodina filmu nezachraňuje jeho mdlý dlouhý zbytek. ()

Jordan 

všechny recenze uživatele

ani neviem, prečo dávam "iba" 3 * aj keď sú to asi tie najlepšie 3* aké som kedy dal. takéto filmy asi nie sú moja parketa, ale i napriek tomu musím uznať, že redford si naložil riadny kusisko na svoj chrbát a nakoniec mu to vyšlo, naozaj, klobúk dolu, pretože ja by som si za svoj režijný debut rozhodne nezvolil psychologickä rodinnú drámu, odvaha sa cení. rovnako sa cenia naozaj skvelé herecké výkony, čo je pre mňa druhým veľkým plusom tohto filmu - najviac hlavne mladučký timothy hutton, ktorý mal naozaj ťažkú úlohu a zahral to ako veľký pán herec, donald ako vždy skvelý a pre mňa príjemne prekvapivo v kladnej, dokonca hyperkladnej postave (potom si ale nechal narásť bradu a presedlal na záporákov:)) a matka - skvelá. a jedno poučenie - objímanie je veľmi dôležité !!! ()

Reklama

curunir 

všechny recenze uživatele

,,ĽUDÍ BY SI NEMAL OBDIVOVAŤ. RISKUJEŠ, ŽE ŤA SKLAMÚ." __ Tak tento film dokázal v oscarovom súboji poraziť dve čiernobiele legendy, filmy radiace sa medzi najlepšie počiny kinematografie - ,,Zúriaceho býka" a ,,Slonieho muža"? Je to obyčajný film a okrem toho je v mnohých smeroch nehorázne nudný. Nemá prakticky žiaden poriadny dej a keď som si po hodine začal vravieť, že už by mohol byť koniec, všetko ešte bolo len vo svojej polovici. Je to uslzené, sentimentálne, patetické, bez poriadneho vyvrcholenia, pritom sa len stačí vyplakať, vyobýmať, vypustiť trochu pary, potľapkať po pleci a zase je všetko v poriadku. Na toto je treba dve hodiny? Jediné čo tu uznávam je, že scenár vyplavuje pozadie tejto ,,tragédie" postupne, čiže divák hneď nevie, čo sa rieši. No napr. Timothy Hutton povie, že neverí v Boha, pritom sa mu scenárista nebojí vložiť do úst vetu: ,,Ach Bože, ja by som tak rád..." a Judd Hirsch ako psychológ je so svojimi radami až neuveriteľne všeobecný (Sny ťa môžu desiť...). Okrem toho nerozumiem ako mohol Timothy Hutton dostať Oscara za vedľajšiu úlohu, keď sa pritom celý dej točí okolo neho a jeho hlavným, a najdôležitejším predstaviteľom. Na de Nira alebo Hurta samozrejme nemá. Veľmi slabé 3*. (909. hodnotenie, 79. komentár k filmu) ()

NinonL 

všechny recenze uživatele

Matka bez lásky, to mi není cizí a líbilo se mi to. Ale celkově jsem byla z filmu zmatená a stále jsem hledala, o čem vlastně je. Nevím to doteď, jestli je o vzájemné blízkosti mužů v rodině, o odcizení matek nebo o čem dalším. Film mě příliš neoslovil, jen z té studené matky mi běhal po zádech mráz. Sutherland ovšem ve své roli tápajícího otce vynikající. ()

MrCreosote 

všechny recenze uživatele

Všechno špatné skrývat uvnitř a na otázku "Jak to jde?" odpovídat pouze "Všem se daří dobře." V tom rodinném životě americké střední třídy je podle filmových tvůrců hodně věcí špatně a Robert Redford to předvedl ještě před Mendesem a jeho Americkou krásou. Škoda, že jsem se nedokázal dostat pod povrch a naplno tak prožívat osudy hlavních hrdinů, ale to je pouze moje chyba. Z herců bych vyzdvihl nenápadné, ale pro příběh klíčové postavy zahrané Donaldem Sutherlandem a Juddem Hirschem, kteří mě svým úsporným herectvím přesvědčili více než expresivní Timothy Hutton (ale stejně klobouk dolů, kluk to zvládl více než dobře). ()

Galerie (47)

Zajímavosti (16)

  • Otec Timothy Huttona, herec Jim Hutton, zomrel ešte pred natáčaním filmu. Timothy neskôr povedal, že nevyužíval smútok zo straty otca pre depresie jeho postavy vo filme. (fishki)
  • Robert Redford sa rozhodol film natočiť, pretože mu pripomínal spôsoby v jeho rodine. (fishki)

Související novinky

Zemřel herec M. Emmet Walsh

Zemřel herec M. Emmet Walsh

21.03.2024

Ve věku osmaosmdesáti let zemřel v americkém Vermontu herecký veterán M. Emmet Walsh. Výrazný představitel zejména vedlejších rolí ve filmech jako Blade Runner, Zbytečná krutost a Potíže s Arizonou… (více)

Robert Redford ukončil kariéru

Robert Redford ukončil kariéru

07.08.2018

Legendární americký herec a spoluzakladatel filmového festivalu Sundance Film Festival Robert Redford (81) potvrdil svá dřívější slova a ukončil kariéru. Redford se hraním živil 60 let, mezi jeho… (více)

Reklama

Reklama