Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Dnes jsou televizní soutěžní pořady přísně regulovány, ale vždy tomu tak nebylo. Film vypráví příběh o diskriminaci, úplatkářství a spiknutí v zákulisí nejpopulárnější vědomostní soutěže roku 1958... Oscarový režisér Robert Redford přichází s jedním z nejprovokativnějších a nejuznávanějších filmů všech dob. Ralph Fiennes a John Turturro hrají účastníky nejpopulárnější vědomostní soutěže, kteří bojují o obrovské sumy peněz a okamžitou slávu. Když se však objeví obvinění, že je pořad zmanipulovaný a soutěžící dostávají odpovědi na otázky předem, jde o mnohem víc než jen o hru. Hráči, producenti i samotná televizní společnost se náhle ocitají ve víru stupňujícího se skandálu. Navýsost zábavný film Otázky a odpovědi, založený na skutečných událostech, které šokovaly národ, byl filmovou akademií nominován na nejlepší snímek roku 1994. (Cinemax)

(více)

Recenze (102)

pepo 

všechny recenze uživatele

Výborná retroatmosféra 50. rokov, chytľavý námet a k tomu, navyše, pred kamerou excelujú Ralph Fiennes a John Turturro. Štyri nominácie na oscara za najlepší film, réžiu, adaptovaný scenár a mužskú vedľajšiu rolu (Paul Scofield) ostali v mimoriadne silnej konkurencii (napr. Shawshank, Forrest Gump, Pulp Fiction) nepremenené a tržby boli takisto slabé. Aj napriek tomu za mňa najlepší Redfordov režijný počin, vďaka ktorému si budete veľmi dlho pamätať, kto sa stal oscarovým víťazom v roku 1955. ()

Xmilden 

všechny recenze uživatele

Člověk tak nějak vždy trošku tušil že v televizních soutěžích nemusí být vždy vše naprosto košér a nějaký ten dopředu připravený scénář u nich vskutku "hrozí". Pod pokličku jedné takové soutěže nás nechává nahlédnout Robert Redford. Velká škoda slabšího obsazení hlavních rolí. Nějaký vyložený tahoun zde chybí. Je zajímavé jak těžké svědomí dříve lidé mívali a raději se dobrovolně přiznali. V menší roli je nepřehlédnutelný Martin Scorsese. Zajímavý poutavý filmík, u něhož je hodnocení 78% přepálené. Maximálně 70% si ovšem zaslouží. ()

Reklama

Radyo 

všechny recenze uživatele

Robert Redford dal divákům šanci nahlédnout pod pokličku jedné televizní soutěže a je to nahlédnutí velmi zajímavé a kvalitně natočené. Vynikající jsou hlavní hrdinové "duelu" - John Turturro a Ralph Fienes, kteří se tak trochu díky vlastní naivitě stali loutkami v rukou mocipánů z televizního zákulisí. ()

Blofeld 

všechny recenze uživatele

Já mám tyhle filmy prostě rád- zajímavé je, že se to dost podobá filmu jiného režírujícího herce - Clooneyho Good Night, And Good Luck. Jinak je zajímavé, jak všichni chválí Turturra a Fiennese - ne že by si to nezasloužili, ale poněkud se zapomíná na představitele hlavní role, Roba Morrowa (mimochodem, musí být složité jmenovat se Jitro;oD). Ten podává tak skvělý výkon, že mu věříte kažé slovo. Také dobrá byla Johann Carloová v roli Stempelovy manželky. ()

NinonL 

všechny recenze uživatele

Film o tom, jak těžký a beznadějný je boj s korporacemi, mezi něž televize (média) jistě patří. Dále pak tabákový průmysl, farmacie, kosmetický průmysl, potravinářství, obchod s alkoholem, pohonnými hmotami, finančnictví. A další molochové. Ralph Fiennes v roli okouzlujícího televizního soutěžícího, proti němu John Turturro jako ten méně atraktivní i méně šťastný. Film určitě stojí za shlédnutí, přestože radosti nepřidá. ()

Galerie (63)

Zajímavosti (9)

  • V roce 2008 přiznal Charles Van Doren, že ve filmu je mnoho pravdy z doby, ve které byl uveden. Zároveň však tvrdil, že měl přítelkyni, o které se ve snímku nezmínil. (Terva)
  • Paul Attanasio získal cenu BAFTA za nejlepší adaptovaný scénář. (Terva)
  • Snímek byl natočen podle memoáru Richarda Goodwina "Remembering Amerika", který se zakládá na kvízovém skandálu z roku 1950 okolo hlavního soutěžícího Charlese Van Dorena. (Terva)

Reklama

Reklama