Reklama

Reklama

VOD (1)

Epizody(14)

Obsahy(1)

Závěrečná etapa výpravy Dana Přibáně a jeho „žlutého cirkusu“ uzavírá cestu kolem světa ve znamení objevování nového i lehce nostalgickou připomínkou starého. Nejdelší „trabantí“ seriál má čtrnáct půlhodinových epizod uzavřených prodlouženým speciálem. Za už tradičním pojetím divácké dokumentární komedie je vyprávěn příběh o rychle se měnícím světě a o tom, že události kolem jsou mnohem blíže, než se někdy zdají být, a mnohem aktuálnější, než vypadají. Příběh je stále o souboji s divočinou, nebezpečí a černočerném humoru, ale i o lidech, o setkáních příjemných i nepříjemných na pětiměsíční cestě dlouhé přes 17 000 kilometrů. Výprava tentokrát vyrazí z nejjižnějšího cípu Indie přes Nepál do Himaláje, kde se pokusí překonat výškový rekord dvoutaktního auta a vyjet do výšky přes pět kilometrů nad mořem. Dál nejistým Pákistánem přes ostře sledovanou Čínu až do Samarkandu, nejvýchodnějšího bodu první cesty a místa, kde trabant poprvé objede svět, a pak ve svých stopách po jedenácti letech od první výpravy konečně zpátky domů. K velkolepému přivítání na nejkrásnějších 1000 kilometrech Slovenskem a Českem. Žlutý cirkus tvoří tradiční dvojice trabantů, maluch a jawa. Z velké části jede sestava z minulé výpravy. V trabantu Egu náčelník Dan Přibáň, kameraman Zdeněk Krátký a fotograf Vojta Duchoslav, sehrané realizační jádro minulého filmu a seriálu. V trabantu Babu první cirkusový hudebník a druhý fotograf Slovák Marek Duranský s nováčkem Lukášem Venclíkem, kavárenským povalečem, který nikdy neřídil auto a nemá moc času se to naučit. Samozřejmostí je nesmrtelný optimista a motocyklista Slovák Marek Slobodník. Polská posádka malucha zůstává velmi dlouho otevřená. Radek zůstal po minulé cestě v Asii, a nikdo neví, kde a co s ním je, a tak je vše na hasiči Honzovi Setvínovi, který sám nachystal malucha a není si jistý, zda se na Radka více těší, nebo se ho děsí. (Česká televize)

(více)

Recenze uživatele Ryuuhei k tomuto seriálu (8)

Trabantem kolem světa (2019) (E01) 

Měl jsem obavy, jestli bude po filmu seriál opravdu něčím obohacen... No, nebyly třeba. Příprava posádky, trabantů na cestu, ale i klasické papírování. Skvělý úvod, jak má být! A příště už hurá na cestu! ()

Blbec s razítkem (2019) (E02) 

Tak teď už je jasné, že oproti kinoverzi je to skoro až úplně jiný příběh. Kdepak na cestu - přichází byrokracie! Hromada papírování, nekonečných dohadování a nesmyslů. Mezitím návštěvy okolí nejen na motorkách, ale i v indické variaci Trabantu. Pořád dobrá zábava, která nicméně místy strádá na záživnosti. Už by to chtělo opravdovou akci a zážitky! Jak to bude dál? Rozdýchaj Trabanti vůbec to dlouhé čekání v přístavu? ()

Bez motoru do Indie (2019) (E03) 

Ten, kdo se už už těšil na cestu, nebyl jen Marek. Nicméně po třetím dílu musím říct, že se úvod už příliš protahuje a z indického prostředí člověk dostane jen pramálo. Místo toho se řeší hlavně jídlo, pití a polorozpadlé trabanty. Což o to, to k tomu patří, ale pořád čekám, kdy se to doslova rozjede a něco i uvidím. Nechci malovat čerta na Trabant, ale pojetí dokumentu se zatím zdaleka neblíží opěvované Jižní Americe. ()

Bohové, sex a bolavý zadek (2019) (E04) 

Výrazné zlepšení. Pěkně jsem se pobavil vířivkou, kterou si posádka udělala ze zavlažovacího systému palem a zaujal mě i pokus o výrobu domácího čaje. Jen těch holých zadků byl převršel. A konečný cliffhanger? Dobrá práce! Teď jsem napjatý. ()

Hranice a pohřební hranice (2019) (E05) 

Docela fajn naučná zastávka u Gangy završená geniální předělávkou Gangnam Stylu, hezký přejezd z polo-pouště do zalesněného Nepálu a hromada přičmoudlých týpků s mobily. Epizoda nepobavila jako ta předešlá, ani zvlášť nenadchla, ale zase rychle utekla. ()

Úplně jiný Nepál (2019) (E06) 

Plno divů stejně, jako i oprav. Zajímavé povídání o Káthmandú, i Markův let v Nepálu. ()

Mistrovství světa v zírání (2019) (E07) 

Zatím jedna z nejzajímavějších a nejlepších epizod série. Zajímavá návštěva panelákovitého buffhistického chrámu, projížďka evropsky laděným pohořím a třešnička ve formě náhlého eskortu armádou. Líbilo, bavilo! ()

Velký čínský bratr (2019) (E13) 

Podle mě asi zatím ta nejlepší epizoda z celé série. Bizarní Čína, kde se dělí technologicky pokročilá země se zapadlými, tradičními zákoutími. Neustálé vyjevené výrazy posádky. Nakažlivé poruchy, po nichž se trabantem stává každý další, kdo se přidá do cirkusu. A samozřejmě spousta dalších perliček a poukázání na byrokrační nesmysly. Bavil jsem se skvěle! ()

Reklama

Reklama