Reklama

Reklama

Pivní putování


Vysočina (E06)

(epizoda)
Česko, 2019, 26 min

Režie:

Petr Krejčí

Hrají:

Matěj Ruppert (moderátor), Zdeněk Susa (moderátor)

Obsahy(1)

Navštívíme pivovary v Humpolci, Pelhřimově, Havlíčkově Brodě, Dalešicích, Želivi a v Jihlavě. Z technologie se věnujeme kvasírně piva, totiž spilce. Na dějinách poddanského města Humpolce, které patřilo pánům z nedalekého hradu Orlíku, si ukážeme, jak může ovlivnit výstav piva osvícený pán a naopak jak může působit zcela zhoubně šlechtic, kterému jde pouze o vlastní zisk. Z významných osobností připomeneme Gustava Mahlera, který se narodil na dohled od humpoleckého pivovaru, Mikoláše Alše, který vymaloval želivskou prelaturu, a Karla Havlíčka Borovského, který dal jméno brodskému pivu Rebel. Konečně nezapomeneme na Jaroslava Haška, který dožil na Lipnici. Ten nám ovšem ve vztahu k alkoholu může být příkladem pouze odstrašujícím. Proto budeme závěrem varovat před opíjením a budeme citovat podstatné pasáže z díla renesančního vědce Henrycha Rankovia „O opilství aneb ožralství“. Kromě animovaného Jana Žižky z Trocnova pochází veškerá výtvarná náplň animací z dílny Bohuslava Špačka. Na obrazovce ožijí originálně ztvárnění velikáni české literatury a malířství a nebo bude vysvětlen vznik názvu města Pelhřimov. (Česká televize)

(více)

Recenze (3)

honajz 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Moc příjemný díl, hlavně vysvětlení názvu Poutník a že Pelhřimov vlastně znamená Poutníkov. Dostalo se na víc pivovarů - i když vynechat Třebíč bylo hodně podivné, a z Dalešic se tvůrci opět vylhal jedním záběrem z dronu a z Jihlavy tam toho taky moc nedali.i ()

Fever 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Lehce natočené, lehce vyprávěné. Moc dobře se na to dívá, je to od znělky až k závěrečným titulkům laskavé, úsměvné. Znovu vyzdvihuji animované skeče, skvělý nápad! ()

Reklama

Reklama