Reklama

Reklama

Pivní putování


Severní Morava a Slezsko (E11)

(epizoda)
Česko, 2019, 26 min

Režie:

Petr Krejčí

Hrají:

Matěj Ruppert (moderátor), Zdeněk Susa (moderátor)

Obsahy(1)

Navštívíme pivovary v Ostravě, v Nošovicích a ve Štramberku. Zastavíme se i v Těšíně, kde se pivo vaří na polském břehu. Zopakujeme si podstatné části pivní technologie. Ponoříme se do pověstí o založení Těšína a o bitvě u Štramberku, kde mají svůj původ vyhlášené štramberské uši. Pod hradem Hukvaldy si zavzpomínáme na Leoše Janáčka, který sice zdejšího piva příliš nevypil, zato si to v Brně vynahradil starobrněnským. Konečně probereme různé způsoby přípitků a kriticky pojednáme o některých pijáckých zvyklostech středověkých studentů – zejména o přípitku „totalis“ a „continue“, který naprosto nemůžeme doporučit, přestože právě tento přípitek předvedla v Postřižinách obdivuhodná paní sládková. Při té příležitosti pohovoříme o českém světovém prvenství v množství alkoholu vypitém za rok. (Česká televize)

(více)

Recenze (2)

honajz 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

A opět zpočátku těžká nuda a skoro minutové záběry z dronů bez jakéhokoliv povídání. A to přitom procházíme Ostravu (ne, o Qásku se pořad nezmíní) a Nošovice- Kdovíproč je vynechán Havířov, kde se rovněž pivovarům daří. Až se Štramberkem a Hukvaldy začne tento díl trochu nabírat tempo, moderátoři opět mají co říct, konečně, a dokonce se vypraví do Polska na Brackie (co já ho v Krakově vypil, mimo jiná piva!). Konec mi přišel jako přílepek, to s těmi studenty, jako by tvůrci nevěděli, kam to dát. Na druhou stranu bylo zajímavé počítání alkoholu na gramy. Jinak k celkové koncepci mám těžkou výhradu, a to, že tvůrci nejprve jeli podél toků řek, pak podle kopců a údolí, teď podle krajů - zkrátka naprosto zmateně, takže některá místa jsou zde dvakrát, na jiná se vůbec nedostane. ()

Fever 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Pořád je to na naše poměry silný nadprůměr, ale občas už scénáristům dochází dech a spektakulární kamera to zachraňuje s odřenýma ušima. Dramaturgicky z toho šlo získat víc, ale buďme rádi, že někdo ještě vůbec dělá poctivé filmařské řemeslo. ()

Reklama

Reklama