Reklama

Reklama

Pivní putování

(seriál)
Česko, 2019, 5 h 12 min (Minutáž: 26 min)

Režie:

Petr Krejčí

Scénář:

Zdeněk Susa

Hrají:

Matěj Ruppert (průvodce), Zdeněk Susa (průvodce)
(další profese)

Epizody(12)

Obsahy(1)

Pivo jako „svědek“ téměř celé historie národa i jeho země... Dvanáctidílný seriál je vyprávěním o slavných místech, osobnostech a historických dějích, které spojuje motiv českého národního nápoje – piva. Každý díl se věnuje jedné konkrétní oblasti, tak aby v seriálu byla tematicky pokryta prakticky celá republika. Všímá si krajových odlišností při výrobě i konzumaci piva, specifik spojených s některou z jeho hlavních složek – vodou, ječmenem a chmelem. Díl za dílem postupně popíše proces výroby piva, od pěstování a zpracování základních surovin v prvních dílech, až po plnění v lahvárně v díle posledním. Seriál však není technologickým popisem, převážnou část obsahu představují různé historky, legendy, historická fakta i mýty s pivem spojené. Diváci objeví, kdo ze známých českých i světových osobností měl k českému pivu nějaký zajímavý vztah, od českých králů, přes spisovatele, básníky, až například k Albertu Einsteinovi. Vypravěčem Pivního putování je Zdeněk Susa, autor bestselleru Velká česká pivní kniha, který se mnoho let tématu věnuje a dokáže získané informace spojit do poutavého a velice zábavného vyprávění. Jako lékař zmíní navíc v každém dílu fundovaně něco o vztahu piva a lidského zdraví. Druhým účinkujícím je zpěvák a herec Matěj Ruppert, který bude diváky provázet právě „technologickými“ částmi seriálu, kdy je potřeba jednoduše vysvětlit poměrně složité děje. (Česká televize)

(více)

Recenze uživatele Fever k tomuto seriálu (6)

Pivní putování (2019) 

Souhlasím s tím, že polovina dílů by byla lepší. Zdá se, že autor scénáře nedokázal ve svém díle škrtat, aby zůstalo to nejzajímavější nebo že dramaturgie ČT zaspala. Souhlasím také s tím, že ráčkující moderátor (a zdá se, že to není jediná jeho vada řeči) není pro diváky úplně komfortní, ale to se dá odpustit, neboť je zároveň autorem scénářů. Přesto je bohužel největší slabinou jinak velmi nápaditě pojatého dílka. Animované skeče jsou skvělé, český dokument na něco podobného dlouho čekal, v zahradničí už je kombinace reálného dokumentu s animacemi běžná. Oceňuji také vizuální podobu a hudební složku. Jako celek se mi seriál moc líbí, s uvedenými výhradami. Pan Zdeněk Susa je přes všechnu snahu poměrně nudným vypravěčem a živelný Ruppert to nezachrání, ale alespoň je to milé, vlídné, neukřičené. Přesto dávám plný počet, za tu neprošlapanou cestu. ()

Praha (2019) (E03) 

Jo, tak od tohoto dílu to má celkem koule. Ruppert je vtipnej a ty animace taky. Kdyby to nebylo ryze český téma tak by se to dalo vyvážet. ()

Pojizeří (2019) (E04) 

Dávám plný počet, i když ráčkující starý pán jako průvodce není šálek mého čaje. Ale ocenění si tento seriál zaslouží za originální využití animací a za to, že nenutí účinkující vystupovat stylizovaně. ()

Vysočina (2019) (E06) 

Lehce natočené, lehce vyprávěné. Moc dobře se na to dívá, je to od znělky až k závěrečným titulkům laskavé, úsměvné. Znovu vyzdvihuji animované skeče, skvělý nápad! ()

Východní Čechy (2019) (E09) 

Některé vtipy pana autora jsou takové bez vtipu, ale animace to celkem zachraňují. Pořád jde o vysoce nadstandardní seriál, který si drží svoji úroveň. ()

Severní Morava a Slezsko (2019) (E11) 

Pořád je to na naše poměry silný nadprůměr, ale občas už scénáristům dochází dech a spektakulární kamera to zachraňuje s odřenýma ušima. Dramaturgicky z toho šlo získat víc, ale buďme rádi, že někdo ještě vůbec dělá poctivé filmařské řemeslo. ()

Reklama

Reklama