Reklama

Reklama

Pivní putování

(seriál)
Česko, 2019, 5 h 12 min (Minutáž: 26 min)

Režie:

Petr Krejčí

Scénář:

Zdeněk Susa

Hrají:

Matěj Ruppert (průvodce), Zdeněk Susa (průvodce)
(další profese)

Epizody(12)

Obsahy(1)

Pivo jako „svědek“ téměř celé historie národa i jeho země... Dvanáctidílný seriál je vyprávěním o slavných místech, osobnostech a historických dějích, které spojuje motiv českého národního nápoje – piva. Každý díl se věnuje jedné konkrétní oblasti, tak aby v seriálu byla tematicky pokryta prakticky celá republika. Všímá si krajových odlišností při výrobě i konzumaci piva, specifik spojených s některou z jeho hlavních složek – vodou, ječmenem a chmelem. Díl za dílem postupně popíše proces výroby piva, od pěstování a zpracování základních surovin v prvních dílech, až po plnění v lahvárně v díle posledním. Seriál však není technologickým popisem, převážnou část obsahu představují různé historky, legendy, historická fakta i mýty s pivem spojené. Diváci objeví, kdo ze známých českých i světových osobností měl k českému pivu nějaký zajímavý vztah, od českých králů, přes spisovatele, básníky, až například k Albertu Einsteinovi. Vypravěčem Pivního putování je Zdeněk Susa, autor bestselleru Velká česká pivní kniha, který se mnoho let tématu věnuje a dokáže získané informace spojit do poutavého a velice zábavného vyprávění. Jako lékař zmíní navíc v každém dílu fundovaně něco o vztahu piva a lidského zdraví. Druhým účinkujícím je zpěvák a herec Matěj Ruppert, který bude diváky provázet právě „technologickými“ částmi seriálu, kdy je potřeba jednoduše vysvětlit poměrně složité děje. (Česká televize)

(více)

Recenze (7)

Malarkey 

všechny recenze uživatele

Mám rád pivo, zajímám se o historii pivovarů u nás a fascinuje mě proces výroby piva. Musím říct, že kdo jiný by takový seriál měl ocenit, než právě já? A právě pan Zdeněk Susa je pro mě naprosto geniální vypravěč. Pojímá to přesně tak, jako kdyby to vyprávěl odborný nadšenec v hospodě a tak tu historii někde mírně zkresluje a směřuje ji k tomu pivu, aby to pivo jako ozvláštnil, ale na druhou stranu…kdo Vám dnes řekne, u čeho kdejaký skladatel složil kdejaký opus? Vždyť u toho piva by to klidně mohlo i být…Navíc je v seriálu, pro mě, bezpočet zajímavých informací, které jsem cucal stejně tak, jako suchá houba vodu. Pátou hvězdu nedávám pouze z toho důvodu, že některé díly neměly úplně koncept. Jednou je to o pivovarech, po druhé o historii národa. Navíc se v některých okresech právě kvůli té historii nedostanou k historii pivovarů, kteří by si to zrovna zasloužili. Osobně si myslím, že kdyby se do toho autorům vysloveně chtělo, mohli by vytvořit druhou sérii, názvy dílů pojmenovat stejně a pokračovat v těch okresech tak, jak zde skončili. Tipuji, že by stále měli co říct. Navíc pro mě setkání s panem Susou bylo jako balzám na duši, a proč bych takových balzámů nemohl zažít víc? ()

Marigold 

všechny recenze uživatele

Samolibé uáčkování Zdeňka Susy z toho pro mě dělá obskurní formát z roku 1993, čemuž odpovídají i legrační animované vsuvky. Zájemcům o pivní dějiny vřele doporučuju navštívit pivovar ve Frýdlantu a poprosit pana majitele o výklad. Dá to z fleku líp než duo Susa & Uprt. ()

honajz 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Mno, Pivní agent s Rosákem mi přišel zajímavější a zábavnější - škoda, že se ten seriál už nedá sehnat. Přišlo mi, že tvůrci vyjeli s Pivním putováním moc brzy a některé díly a dokonce celkovou koncepci ještě neměli důkladně promyšlené. Tomu nasvědčuje i to, že nejprve bylo oznámeno tuším jen pět dílů, a pak teprve nějaké začaly přibývat a dokonce jeden týden se žádný nový díl nevysílal. Někdy měli tvůrci šťastnou ruku a jednotlivé příběhy a vtipy či vtipné skutečnosti některé díly velmi oživují včetně zajímavých pivních informací, ale pak jsou díly, u nichž převažují jen záběry z dronu na krajinu a města, ale informací je pomálu a jako by je někdo násilím narychlo na koleně splichtil, aby vůbec bylo o čem povídat. Také vybrat dva moderátory, oba s vadou řeči, nebyl myslím nejšťastnější nápad. Nakonec to není tak zlé, často jsem se pobavil a něco nového dozvěděl, ale z takových 40 % jsem musel překousnout vatu (především ono nadužívání záběrů shora), opakování již řečeného a nezajímavé plkání s pivem nijak nesouvisející. ()

sir-dave 

všechny recenze uživatele

Mě se líbí, že to není ani tak často nezáživných výkladech, jako při exkurzích v pivovaru, kde nasoukají do lidí tytéž informace jak to jde z scezovací kádě do mladinové pánve a vířivky apod, ale o pivovarech s jejich historií, doplněné o animované povídky a zmiňuji mnoho zajímavosti nejen o pivovaru ale i o blízkém okolí. ()

Fever 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Souhlasím s tím, že polovina dílů by byla lepší. Zdá se, že autor scénáře nedokázal ve svém díle škrtat, aby zůstalo to nejzajímavější nebo že dramaturgie ČT zaspala. Souhlasím také s tím, že ráčkující moderátor (a zdá se, že to není jediná jeho vada řeči) není pro diváky úplně komfortní, ale to se dá odpustit, neboť je zároveň autorem scénářů. Přesto je bohužel největší slabinou jinak velmi nápaditě pojatého dílka. Animované skeče jsou skvělé, český dokument na něco podobného dlouho čekal, v zahradničí už je kombinace reálného dokumentu s animacemi běžná. Oceňuji také vizuální podobu a hudební složku. Jako celek se mi seriál moc líbí, s uvedenými výhradami. Pan Zdeněk Susa je přes všechnu snahu poměrně nudným vypravěčem a živelný Ruppert to nezachrání, ale alespoň je to milé, vlídné, neukřičené. Přesto dávám plný počet, za tu neprošlapanou cestu. ()

Reklama

Reklama