Reklama

Reklama

Krásné živé památky

(seriál)

Epizody(16)

Obsahy(1)

Příběhy památek, krajiny i lidí, kteří něčemu, co kdysi bylo krásné, dali znovu křídla... V České republice se nachází více než čtyřicet tisíc nemovitých památek. Mnohé z nich desítky let chátraly, mnohé jsou stále ve špatném technickém stavu. Tisíce z těchto památek se ale podařilo zachránit a vrátit jim, buď zcela, nebo alespoň z části, jejich původní krásu, význam a smysl. Každá taková úspěšná rekonstrukce v sobě ukrývá svůj příběh. Za těmito památkami a lidmi, kteří si ji hýčkají ve svém srdci, se vypravíme s Miroslavem Vladykou. Vždy se bude jednat o památky, které ožily díky pomoci konkrétních lidí bez pomoci úřadů nebo státu. (Česká televize)

(více)

Recenze uživatele sator k tomuto seriálu (17)

Východní Čechy (2019) (E01) 

Fandím lidem co zachraňují staré objekty, je to letem světem, honem dál... Stejný model jako toulavá kamera která mi nikdy neseděla...Tak jak si s nimi povídá Vladyka zvládne opravdu každý, ale to je nejspíš záměr, blíž k lidem... ()

Na konci světa (2019) (E02) 

O kostelu jsem se dozvěděl nedávno v dokumentu o skautech , kteří tam také pracují... Prima lidé... ()

Haná (2019) (E04) 

Připadáte si jako Don Quichot? To ne, jako normální šílenec.. ()

Okolo Domažlic (2019) (E05) 

Netřeb krásná živá památka? ()

Okolo Znojma (2019) (E06) 

Vratěnín... ta hospoda byla skvělá, té se ale bohužel nevěnovali... ()

Slezsko (2019) (E07) 

Klášter dobrá práce.. vodní mlýn nádhera... ()

Okolo Poličky (2019) (E08) 

Vypátrat základy kapliček a znovu je vystavět smekám...😍 ()

Pod Českým středohořím (2019) (E09) 

Úštěcký spolek neuvěřitelní lidé... Terezín, úžasný.mlyn nádhera... ()

V Brně (2019) (E10) 

Sokol mega barák... Za mašinku * navíc...🤭 ()

Pardubický kraj (2019) (E12) 

Parní válec jůva... Moje zásada je že zaměstnávám jenom hodné lidi...🌞 ()

Střední Čechy (2019) (E13) 

Zámek vymazlený...🌞 Mlýn nádhera...😲 ()

U rakouských hranic (2019) (E14) 

Krásní blázni, pořád žasnu... Cuknštejn mě vzal za srdce... Pozdně gotická tvrz Cuknštejn stojí na konci romantického Terčina údolí. Je jedním z nejzachovalejších vladyckých sídel v českých zemích a zároveň se jedná o vzácný příklad přechodového článku mezi zemanskou tvrzí a panským hradem. Cuknštejn patří k našim nejlépe dochovaným středověkým tvrzím. Tvrz zřejmě stála již ve 14. století, ale její dnešní podoba pochází z velkorysé pozdně gotické přestavby Viléma z Michnice z konce 80. let 15. století. V letech 1496-1545 byl majitelem statku a tvrze Oldřich Pouzar z Michnic, vysoký zemský úředník a aktivní účastník politického života své doby. V době jeho působení byl Cuknštejn pravděpodobně opět rozšířen. Posléze Cuknštejn přecházel do vlastnictví různých majitelů. V roce 1620 ji císař Ferdinand II. daroval Karlu Bonaventurovi Buquoyovi. Rodu Buquoyů patřila tvrz, kterou využívali k ubytování svých zaměstnanců, až do roku 1945. Dominantou zříceniny je osmiboká věž, která spolu s obytnými budovami uzavírá malý dvůr. Přes hradní příkop, dnes částečně zasypaný, jenž obklopoval celou stavbu, původně vedl dřevěný padací most. Tvrz byla menší než klasické panské hrady, ale byla prostornější a úpravnější než tvrze typické pro 14. století. V mnoha směrech tak naznačuje přechod k novějším, komfortnějším a zdobnějším sídlům. Není bez zajímavosti, že se tvrz stala místem natáčení seriálu Ať žijí rytíři - ve filmu byla vylepšena jen o bránu a věž. ()

Karlovarský kraj (2019) (E15) 

Zámek Štědrá ,tenhle díl je nějak moc hrc prc... ()

Na Šumavě a v podhůří (2019) (E16) 

Drslavice aha, odtud pochází princ Drsoň.. Stíhací pilot majitel tvrze... ()

Reklama

Reklama