Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Napínavý příběh s detektivní zápletkou se odehrává těsně po válce. Skupina českých vojáků (M. Štěpánek, J. Satoranský, I. Vyskočil, R. Jelínek a P. Čepek) za války fungující v Anglii tehdy dostala úkol proniknout na francouzské pobřeží a tam v jednom zámečku vybrat trezor. Akce měla název Býčí oko a šlo o přísně tajné dokumenty německé armády. Při přepadení se vojákům dostala do rukou i obálka s údaji a šiframi ke kontu na financování nacistické poválečné činnosti. Rozhodli se nález zatajit a po válce se o peníze rozdělit. Při akci bohužel jeden z nich zahynul. Muži si rozdělili papír s čísly roztrhaný na kousky, každý z nich dostal útržek. Slíbili si, že se po válce sejdou, aby se o peníze uložené ve švýcarské bance rozdělili. Jenže teď jsou jeden po druhém přepadáni a okrádáni o svou část dokumentu… (Česká televize)

(více)

Recenze (25)

Hombre8 

všechny recenze uživatele

Padesátiprocentní hodnocení (v době psaní komentáře) to plně vystihuje. Rozporuplný snímek. Na jedné straně dobrý námět, na druhé naivní a nesmyslné věci. Na jedné straně výborná herečtina, na druhé vyloženě hloupé záběry. To samé s hudbou. Někde se výběr povedl, jinde jakoby ji k záběrům a situacím přiřazoval zfetovaný diskžokej. Myslím, že na vině je režie. Bělka točil jeden film za druhým a tak je jasné, že mnoho zajíců... ()

honajz 

všechny recenze uživatele

Nápad je nepřiznaně částečně vykradený z tehdy jednoho u nás ne tak známého italsko-francouzského filmu, a napasovaný poněkud uměle na my - ctnostní a uvědomělí (nevyřčeně komunisté), a oni (stále hajzlíci Němci, i po válce). Průhledné je to neskutečně, takže konec svou rozplizlostí (i když se Vyskočil hodně snažil) hodně zklame. Ale ono i to vedení příběhu je mizerné - skáče se mezi tehdy a teď, abychom si jako postupně skládali střípky, ale - budu se opakovat - když ono je to tak průhledné! Nakonec vlastně zůstanou otázky jako: Proč se teda Soňa všem dívala za obraz nebo do portmonek, když po „tom“ vlastně nešla? Jak ho mohl doktor prohlásit za mrtvého? Apod. Ale zase se tu mihnou kromě Jany Šulcové mladičké Gabriela Vránová a Jana Paulová (he he, a teplý Vašinka jako pošťák po ní jako hází očima, to mě pobavilo). Čepek jsem myslel, že bude mít větší roli, nakonec je hrdinou Jelínek, který vlastně moc peněz nechce (má na to téma jednu dobrou repliku právě k Paulové) a který zastupuje ty čestné komouše. Ale vedeno je to celé podivně, s podivnými skoky v čase (a to i v současnosti), dramaticky nefunkčně podané, a o charakterech postav jsme se taky nic nedozvěděli, takže jsou to jen figurky ()

Reklama

Volodimir2 

všechny recenze uživatele

Film je spracovaný podľa novely Radima Bureša, ktorý ho vydal pod pseudonymom D.A.Dogg v roku 1970. Oficiálny názov novely bol "Akce Býčí oko. Kdo je vrahem komisaři Crafte?" Približuje nám skupinu 5. československých vojakov z britského prostredia, ktorí dostali prísne tajnú úlohu. Operácia sa volala Býčie oko a za cieľ bolo získať zo stráženého objektu utajované písomnosti nemeckej armády. Svojou nedisciplinovanosťou si zobrali aj obálku s údajmi a šiframi na financovanie nacistickej povojnovej spolupráce. A o tom čo sa potom dialo je tento film. V skutočnosti sa tejto akcie zúčastnili britskí výsadkári a dôsledky ich konania nakoniec vyšetroval aj Scotland Yard. ()

Pitryx 

všechny recenze uživatele

Už po pár minutách filmu, jakmile pan Satoranský vytáhl papírek s čísly byl jsem doma. Kdysi jsem pravidelně kupoval románové novinky práce a tam jsem tento příběh četl. Bohužel nemohu srovnávat, protože je to přes 40 let. Ale vím že kniha byla velmi dobrá, jedna z nej co jsem tehdy četl.   Tady v této inscenaci bohužel poznáte nepřítele ihned, a to podle hlasu. Tím je to z větší části pokažené. Ani jinak se mi podání nelíbilo. Takže dávám jen dvacet autorovi příběhu. ()

Schlierkamp 

všechny recenze uživatele

Československý televizní film natočený podle detektivní novely D. A. Dogga, který se odehrává těsně po skončení druhé světové války. Hlavními postavami jsou muži, kteří během války působili v britské armádě ve speciální jednotce zabývající se výzvědnými akcemi. Jedna z těchto utajených válečných činností, pojmenovaná podle společné záliby příslušníků oddílu v šipkách Býčí oko, spočívala v proniknutí do zámečku na francouzském pobřeží, kde Němci ukrývali důležité dokumenty. Během této akce, jež byla ve snímku zobrazena retrospektivně, byla nalezena šifra k tajnému bankovnímu kontu, které mělo financovat poválečnou nacistickou činnost. Bylo rozhodnuto, že nalezení šifry bude zatajeno, každý člen oddíl obdržel část dokumentu a po válce se vojáci o obnos rozdělí. Herecké obsazení průzkumné jednotky bylo velmi zajímavé : seržant R. Jelínek, P. Čepek, M. Štěpánek, J. Satoranský a I. Vyskočil. Po válce se však neznámá osoba snaží od bývalých vojáků získat ukryté kousky šifry, aby mohl sestavit celý dokument a peníze tak vybrat sám. Odhalením totožností pachatele je pověřen kriminalista K. Hlušička, avšak díky předvídatelnému ději je identita zloděje známa už dopředu. V menších rolích se v této krátké televizní inscenaci objevily J. Šulcová, J. Paulová a R. Merunková jako partnerky členů operace Býčí oko. Dílo J. Bělky mě příliš nezaujalo, neboť známí a oblíbení herci nedostali prostor a nemohli tak vzhledem k předvídatelnému a ne zcela reálnému příběhu více rozvinout své umění. Shledávám, že tomuto příběhu nemohu udělit více než dvě hvězdy, neboť i obyčejné průměrné filmy na působí zajímavěji a skvělé herecké obsazení, které mě nalákalo, vyznělo do ztracena. ()

Galerie (5)

Zajímavosti (1)

  • Ve filmu je mimo britského sten gunu vidět i samopal Thomson 1928. (Winster)

Související novinky

Zemřela Jana Šulcová

Zemřela Jana Šulcová

29.07.2023

Ve věku 76 let opustila pozemské jeviště a plac jedna z nejoblíbenějších hereček 70. a 80. let Jana Šulcová. Už jako dítě navštěvovala Dismanův rozhlasový dětský sbor, účastnila se školních… (více)

Reklama

Reklama